Wednesday 15 July 2009

Παιδικές Κατασκηνώσεις

editoΗ αλήθεια είναι ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που φώναζα δυνατά το όνομα της σκηνής-θαλάμου μου μαζί με τους υπόλοιπους «συγκάτοικους» μου όταν έμπαινε ο αρχηγός της κατασκήνωσης για την πρωινή επιθεώρηση της σκηνής μας. Το τι γινότανε βέβαια όταν μας δίνανε και την σημαία της κατασκήνωσης σαν επιβράβευση, δεν περιγράφεται... Αξέχαστες στιγμές!
Το παιδί που θα περάσει 2-3 εβδομάδες σε μια κατασκήνωση θα αποκτήσει φίλους, θα μάθει την αξία της ομάδας, του σεβασμού, της αλληλεγγύης-συνεργασίας και το σημαντικότερο, θα «ανακαλύψει», μέσα από τις δραστηριότητες και την επαφή του με τα υπόλοιπα παιδιά της κατασκήνωσης, τον εαυτό του και δεξιότητες που μέχρι τότε ήταν κρυμμένες.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα παιδί μπορεί να αποχωριστεί τους γονείς του στην ηλικία των 5-6 ετών. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί κανόνα και είναι σημαντικός παράγοντας κατά πόσο το παιδί είναι προσκολλημένο στους γονείς του. 
Για αυτό πριν το στείλουμε σε κατασκήνωση θα πρέπει να το προετοιμάσουμε μιλώντας του για τις δραστηριότητες, αθλητικές και καλλιτεχνικές, στις οποίες πρόκειται να συμμετέχει και φυσικά να γνωρίζει πως οποιαδήποτε στιγμή θελήσει μπορεί να επιστρέψει σπίτι του. Μια επίσκεψη στους χώρους της κατασκήνωσης μαζί με το παιδί σας, αρκετό καιρό πριν το στείλετε, θα το βοηθήσει να χαλαρώσει και να αισθανθεί πιο θετικά και οικεία με το περιβάλλον.
Η επιλογή της κατασκήνωσης ίσως είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι. Μην πελαγώνετε όμως, μια κουβέντα με το παιδί σας για το τι θα ήθελε να κάνει στην κατασκήνωση θα σας βοηθήσουν στο να αποκλείσετε κάποιες. Ανάλογα με τον χαρακτήρα του λοιπόν θα επιλέξετε κατασκήνωση με αρκετές αθλητικές δραστηριότητες ή κατασκήνωση με περισσότερες καλλιτεχνικές ασχολίες.
Οι περισσότερες κατασκηνώσεις σήμερα διαθέτουν εντυπωσιακές εγκαταστάσεις με άρτιο εξοπλισμό και νοσοκομειακή περίθαλψη που σίγουρα θα σας καθησυχάσουν για τον καιρό που θα περάσει το παιδί σας εκεί. 
Πέρα από τις πολλές δραστηριότητες που περιέχουν οι κατασκηνώσεις στα προγράμματά τους, καλό θα ήταν να σας περιγράψουν μια τυπική μέρα στην κατασκήνωση και να σας ενημερώσουν για τις εναλλακτικές επιλογές που έχει το παιδί στο να διαλέξει ή να απορρίψει κάποια δραστηριότητα. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε με βάση ποιού γνώμονα δημιουργούνται τα καθημερινά προγράμματα της κατασκήνωσης και ποιές αρχές προάγουν. Επίσης χρήσιμο θα ήταν να γνωρίζετε αν το προσωπικό της κατασκήνωσης που επιλέγετε είναι έμπειρο και εξειδικευμένο στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.
Το παιχνίδι, οι φιλίες, η ομαδικότητα, η αυτοεκτίμηση, η αυτοσυντήρηση, ο σεβασμός και η πειθαρχία θα κάνουν την διαμονή στην κατασκήνωση μια αξέχαστη και μοναδική εμπειρία.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki