Thursday 20 May 2010

Εξαφανισμένα παιδιά. Που πάνε άραγε τα παιδιά όταν χάνονται;

116000: τηλεφωνική πανευρωπαϊκή γραμμή, για περιστατικά εξαφάνισης ή απαγωγής ανηλίκων.
1056: Εθνική Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών
Κάποια παιδιά, στο δρόμο για το σπίτι τους, δεν έφτασαν ποτέ...
Δεν βρίσκονται πια στην αγκαλιά της οικογένειάς τους, ενώ άγνωστη παραμένει η μοίρα τους.
Έχουν δηλωθεί εξαφανισμένα και αναζητούνται ανά τον κόσμο, με την ελπίδα ότι κάποτε θα βρεθούν.
Στο έργο της αναζήτησής τους, στην Ελλάδα, σημαντικός είναι ο ρόλος του ''Χαμόγελου του Παιδιού'' που για την καλύτερη προσφορά του και την καλύτερη οργάνωση σε αυτόν τον τομέα, έχει ενεργοποιήσει στη χώρα μας, παράλληλα με την Εθνική Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 1056, και την τηλεφωνική πανευρωπαϊκή γραμμή 116000, για περιστατικά εξαφάνισης ή απαγωγής ανηλίκων.
Η εν λόγω γραμμή καθιστά την Ελλάδα το δεύτερο κράτος μέλος στην Ευρωπαϊκή ένωση, που την έχει θέσει σε λειτουργία. Το πρώτο κράτος στην Ευρώπη που ενεργοποίησε τη Γραμμή είναι η Ουγγαρία και η Οργάνωση ''Kek Vonel''.
Στην Ελλάδα η Γραμμή εκχωρήθηκε στον Οργανισμό ''Το Χαμόγελο του Παιδιού'' και στοχεύεται να συμβάλλει το καλύτερο δυνατό, στην έγκαιρη ειδοποίηση των αρχών αλλά και στην εύρεση παιδιών που χάνονται από το σπίτι τους.
Η διάθεση της γραμμής -116000- αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη βοήθεια των παιδιών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα στην Ελλάδα το φαινόμενο των εξαφανισμένων και σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Σε αυτό συντελεί και η γεωγραφική θέση της Ελλάδας που συχνά χρησιμοποιείται ως πέρασμα ή ως τελικός προορισμός από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και τις χώρες τις Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα με στοιχεία του ''Χαμόγελου του Παιδιού'' οι λόγοι για τους οποίους εξαφανίζεται ένα παιδί είναι πολλοί, ίσως πρόκειται για απαγωγή, ίσως για ηθελημένη απομάκρυνση από το σπίτι, ίσως πέφτει θύμα λαθρεμπόρων ή απλά χάνεται.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για οποιονδήποτε λόγο και οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στην Ευρώπη, γονείς και παιδιά θα πρέπει να θυμούνται έναν κοινό, σύντομο αριθμό υποστήριξης. Έτσι όταν θα υπάρχει μια πληροφορία για την εξαφάνιση ή την κακοποίηση ενός παιδιού, ανεξάρτητα από το πού θα βρίσκεται αυτός που καλεί, θα μπορεί να τηλεφωνεί στο 11600 και να δίνει την πληροφορία, η οποία θα ερευνάται από ειδικούς.
Ο ΟΤΕ αποτελεί χορηγό της γραμμής 116000 και αναλυτικότερα, αποτελεί έναν από τους πιο μακροχρόνιους υποστηρικτές του Οργανισμού το ''Χαμόγελο του Παιδιού'' στηρίζοντας εδώ και 10 χρόνια, τη λειτουργία της Εθνικής Γραμμής Υποστήριξης για τα παιδιά SOS 1056.
Αποδεικνύοντας έμπρακτα την κοινωνική του ευαισθησία, σήμερα διευρύνει τη συνεργασία του με τον Οργανισμό, υποστηρίζοντας, πλέον και την ενεργοποίηση και λειτουργία, στο δίκτυο ΟΤΕ, του Σύντομου Κωδικού 116000.
 
ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΣΗ
ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Στόχος είναι η γραμμή 116000, να ενεργοποιηθεί σε όλα τα κράτη της Ευρώπης και όπως ανέφερε στο πλαίσιο της ενεργοποίησής της στην Ελλάδα, η κ. Margaritta Barroso, Ανεξάρτητο Μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Missing Children Europe: ''Γνωρίζουμε όλοι ότι το 70% των παιδιών θυμάτων αρπαγής που βρίσκονται δολοφονημένα, είναι νεκρά από τις 3 πρώτες ώρες και 90% μέσα στις πρώτες 24 ώρες μετά την εξαφάνισή τους. Η άμεση αντιμετώπιση και ο χειρισμός των περιστατικών εξαφάνισης με τη χρήση εξειδικευμένων μέσων και τεχνολογιών κρίνεται απλά επιβεβλημένη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κοινή Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000 προσφέρει τη δυνατότητα να σώσουμε παιδιά που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Δεν υπάρχει καμία βάσιμη δικαιολογία για να μην ενεργοποιηθεί άμεσα η 116000 σε κάθε κράτος μέλος της Ευρώπης''.
Στην Ευρώπη σήμερα όπου δεν υπάρχουν σύνορα η συντονισμένη αντιμετώπιση και ο χειρισμός των περιστατικών φυγών, αρπαγών, εξαφανίσεων, απαγωγών παιδιών αποτελεί μονόδρομο.  
Η γραμμή 116000 έρχεται να προστεθεί στα ήδη αρκετά ''εργαλεία'' που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki