Wednesday 9 June 2010

Κατάθλιψη και αυτοκτονία στην εφηβική ηλικία


Κατάθλιψη και αυτοκτονία στην εφηβική ηλικία
Γράφουν οι Ευστράτιος Παπάνης, 
Παναγιώτης Γιαβρίμης

Η  αυτοκτονία αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου εφήβων και νεαρών ενηλίκων. Η σοβαρότητα του προβλήματος γίνεται εντονότερη, αν ληφθούν υπόψη ο αυτοκτονικός ιδεασμός και οι αποτυχημένες απόπειρες αυτοκτονίας.
Οι κύριοι παράγοντες, που ερευνώνται συνήθως σχετικά με τα αίτια, αφορούν δημογραφικά, προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Βρέθηκε υψηλή σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τα αυτοκτονικά φαινόμενα. Παράλληλα όμως με την κατάθλιψη μπορούν να συνυπάρχουν άλλα προβλήματα, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση και άγχος.
 
Οι αντικοινωνικές συμπεριφορές σχετίζονται με αυτοκτονικά φαινόμενα, ενώ η πιθανότητα διάπραξης απόπειρας αυτοκτονίας είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερη στους ομοφυλόφιλους εφήβους από ότι στους ετεροφυλόφιλους. Στους ομοφυλόφιλους εφήβους η κατάθλιψη, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η αυτοκτονική συμπεριφορά κάποιου κοντινού προσώπου αποτελούν παράγοντες που ενισχύουν την επικινδυνότητα. Οι έφηβες, που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά, εκδηλώνουν περισσότερο ψυχικά συμπτώματα, όπως εφιάλτες και ψυχοσωματικά φαινόμενα, ενώ οι έφηβοι συνηθέστερα προβαίνουν σε απόπειρες αυτοκτονίας ή κατάχρηση ουσιών.  Να σημειωθεί ότι τα κορίτσια υπερτερούν σε αποτυχημένες απόπειρες, ενώ τα αγόρια σε προσπάθειες, που οδηγούν στο θάνατο.
Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Παπάνης, 2006) σε άτομα εφηβικής και μετεφηβικής ηλικίας αποτυπώθηκαν τα ποσοστά των εφήβων που νιώθουν συναισθηματικό κενό ή κατάθλιψη.

ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΟΥ Ή ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ



αίσθηση συναισθηματικού κενού
Σύνολο


ποτέ
σπάνια
μερικές φορές
συχνά
διαρκώς

φύλο

κορίτσια










3,6%
25,3%
46,4%
18,9%
5,8%
100,0%


αγόρια










8,4%
38,6%
43,2%
9,0%
0,9%
100,0%

















Στον παραπάνω πίνακα παρατηρείται ότι το ποσοστό των αγοριών που βιώνουν συναισθηματικό κενό και κατάθλιψη συχνά ή διαρκώς είναι 9,9%, ενώ των κοριτσιών προσεγγίζει το 24,7%.
Η απογοήτευση από τις διαπροσωπικές σχέσεις είναι έκδηλη και στα δύο φύλα κατά τη διάρκεια της εφηβείας:

Symvouleutikos Stahmos AegeanUni article Papanis autoktonia 
diagram
Γράφημα 1:
Οι διαπροσωπικές σχέσεις προκαλούν αισθήματα θλίψης στη σημερινή εποχή.

Η πιθανότητα εκδήλωσης αυτοκτονικού ιδεασμού ή διάπραξης απόπειρας αυτοκτονίας δεν σχετίζεται με τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της οικογένειας, συνδέεται όμως με συγκεκριμένες πτυχές της οικογενειακής δομής (διαζύγιο, ύπαρξη θετού γονιού κ.ά.).
Στην Ελλάδα η συχνότητα των αυτοκτονιών είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τις περισσότερες δυτικές χώρες και δεν υπερβαίνει ετησίως τις 4,37 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους. Παρόλα αυτά το φαινόμενο παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.
Κατάθλιψη και αυτοκτονία στην εφηβική ηλικία
Το σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων από τον κοινωνικό περίγυρο του εφήβου και η συναισθηματική στήριξη του, που θα επαναδομήσει το αξιακό σύστημα του, θα ισχυροποιήσει το «εγώ» του, θα τον κάνει να αισθανθεί ότι υπάρχουν άτομα, που τον σέβονται, τον εμπιστεύονται και τον θεωρούν πολύτιμο πόλο στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή.

Πηγές εικόνων (επιμέλεια από ομάδα σύνταξης MyAegean)

2 comments:

  1. ρε χαμιμηλάκι έχω απορία!

    από ότι ξέρω για τη φύση στα τόσα χρόνια της ιστορίας της έχει τους δικούς της κανόνες και κανένας δεν αμφιβάλει γιαυτό. Η φύση καρατάει τις ισοροπίες της και όσο απάνθρωπη και αν φαίνεται όλοι το αποδεχόμαστε σαν φυσική διαδικασία! λέμε ας πούμε να μην τρώμε κρέας και μας φαίνεται ηλίθιο να βασανίζουμε ζώα αλλά βρίσκουμε εντελώς φυσικό και λογικότατο την κατασπάραξη ενός ελαφιύ από ένα λιοντάρι ή ένα κροκόδειλο!

    εμείς έχουμε φτοιάξει μια πολύπλοκη κοινωνία και έχουμε αναλύσει το κάθε τι τόσο λεπτομεριακά και μερικές φορές χάνω τον μπούσουλα -και δεν είμαι ο μόνος!

    αν δεχτούμε ότι η φύση έχει το δικότηε ρυθμό και τον αποδεχόμαστε τότε δεν είναι λογικό να δεχτούμε ότι αυτός ο ρυθμός επιβάλεται αυτόματα και σε μας ως μέρη αυτής της ίδιας φύσης?

    αν πάλι δεχτούμε ότι όντως επιβάλεται με ένα παράξενο και φυσικό τρόπο -σαν παράδειγμα να αναφέρω ότι οι βάτραχοι σε πολυπληθείς κοινωνίες δεν αναπτύσονται το ίδιο συγριτικά με κοινωνίες βατράχων που έχουν λιγότερα μέλη- αυτή η ισσοροπία δεν είναι λογικό να δεχτούμε και ότι στην δική μας κοινωνία γίνονται πράγματα που τείνουν να φέρουν μια μορφή ισοροπίας ?

    αν γίνονται τέτοια πράγματα που τείνουν να επιφέρουν μια κάποια ισοροπία η τάσεις αυτοκτονίας και κατάθλιψης στους ομοφυλόφιλους δεν είναι κάτι που εφαρμόζεται αυτόματα στην κοινωνία μας με σκοπό να επιφέρει ισοροπία?

    επίσης σαν κοινωνία με τον υπερπληθυσμό που έχουμε δεν είναι λογικό -εφόσον δεχτούμε ότι η φύση έχει τον τρόπο της να επιφέρει ισορροπίες - να πούμε ότι αναπτύσονται αυτόματοι μηχανισμοί ώστε να δημιουργηθεί τάση για να επέλθει η ισοροπία που η φύση από μόνη της επιθυμεί?

    ReplyDelete
  2. Αντί για μας ας απαντήσει ο Αριστοτέλης:
    "Η ειδοποιός διαφορά του ανθρώπου από τα ζώα γίνεται αντιληπτή μόνο με την κατάκτηση της ηθικής αρετής. Αυτή δικαιώνει στην ουσία της την έννοια του ανθρώπου και τον οδηγεί στην άρτια εκτέλεση του φυσικού του προορισμού".

    Περισσότερα εδώ:
    http://hellenica.blogspot.com/2010/01/aristoteles.html

    Καλημέρα :)

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki