Tuesday 12 July 2011

Φτιάξτε το καλύτερο κάστρο στην άμμο
All About Sandcastle Building

Το χτίσιμο κάστρων στην άμμο είναι από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια μικρών και μεγάλων παιδιών καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να διασκεδάσουν στη θάλασσα αλλά και να εξωτερικεύσουν τη δημιουργικότητά τους.

All About Sandcastle Building

Το μυστικό για τη δημιουργία ενός κάστρου στην άμμο δεν κρύβεται στην τεχνική αλλά στην υπομονή και την μεθοδικότητα των παιδιών. Το infokids.gr σας αποκαλύπτει τα μυστικά επιτυχίας για να φτιάξετε το καλύτερο κάστρο στην άμμο και να κερδίσετε τα εύσημα όλων των λουομένων της παραλίας. 

Υλικά:
1 κουβαδάκι μικρό
1 κουβά μεγάλο χωρίς πάτο
2 πλαστικές σπάτουλες
1 πλαστικό μαχαιράκι
κουταλάκια δοσομετρητές/πλαστικά κουτάλια

Σε πρώτη φάση με το φτυάρι που έχετε θα οριοθετήσετε περιμετρικά την έκταση που θέλετε να καταλάβει η κατασκευή του κάστρου σας. 
Εν συνεχεία θα σκάψετε στο κέντρο του χώρου που έχετε ορίσει ως το κάστρο και θα δημιουργήσετε ένα μεγάλο σωρό άμμου. Με το πίσω μέρος του φτυαριού «χτυπάτε» την άμμο που έχετε σκάψει ούτως ώστε να γίνει μια ενιαία μάζα και φτιάχνετε σιγά σιγά τα τοιχώματα του κάστρου. Στο κέντρο του σημείου που έχετε σκάψει με το κουβαδάκι ρίχνετε μπόλικο νερό ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια λίμνη. 
Μόλις ρίξετε το νερό, μπείτε μέσα με το παιδάκι σας και αρχίστε να χοροπηδάτε στο κέντρο του κάστρου και μετά προσθέστε ξανά στρώματα άμμου. Επαναλάβετε τη διαδικασία τουλάχιστον 2 φορές. Με την προσθήκη νερού και τα επιπλέον στρώματα άμμου που ρίξατε, έχει δημιουργηθεί μια γερή δυνατή βάση για το κάστρο το οποίο είναι έτοιμο να πάρει περαιτέρω μορφή. Σκοπός του εγχειρήματος είναι να κάνετε διαβάθμιση ως προς το ύψος και το πάχος του κάστρου ξεκινώντας από μια μεγαλύτερη βάση για να φτάσετε σε μια λεπτότερη κορυφή στο ύψος που επιθυμείτε. Παίρνετε το μεγαλύτερο κουβά τον τοποθετείτε προσεκτικά στο κέντρο της υπάρχουσας βάσης, τον γεμίζετε μέχρι τη μέση με άμμο, ρίχνετε νερό και αφήνετε το παιδάκι να ανέβει επάνω στο κουβά και να πατήσει καλά την άμμο με το νερό για να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας.
Αμέσως μετά, αφαιρείτε προσεκτικά το κουβά και το επόμενο επίπεδο του κάστρου είναι έτοιμο. Αν επιθυμείτε να φτιάξετε ένα πολυόροφο κτίσμα καλό θα είναι να έχετε μαζί σας πολλά διαφορετικά μεγέθη από κουβαδάκια για να γίνει καλύτερη η διαστρωμάτωση. Έχοντας δομήσει την κεντρική κατασκευή του κάστρου, το επόμενο στάδιο αφορά το σκάλισμα και τον περαιτέρω στολισμό του κτίσματος.
Με τις σπάτουλες και το μαχαιράκι θα κάνετε τα σχέδια που θέλετε, θα λειάνετε και θα σκαλίσετε τα τοιχώματα, θα κάνετε τα παράθυρα και τις πόρτες και όποια άλλη λεπτομέρεια θέλετε. Το μυστικό επιτυχίας του σκαλίσματος είναι ότι το κτίσμα εξαρχής δομήθηκε σε άμμο αναμεμειγμένη με νερό οπότε θα διατηρηθεί καλύτερα και περισσότερο η φόρμα που θα του δώσουμε. Αν θέλετε το κάστρο σας να μοιάζει σαν αληθινό, τότε επιβάλλεται να του κάνετε τετραγωνισμένους τοίχους. Παίρνετε την σπάτουλα και τεμαχίζετε τις άκρες που εξέχουν ούτως ώστε να σχηματίζεται ένα νοητό ορθογώνιο. Με τους δοσομετρητές, τα κουταλάκια και το μαχαιράκι θα κάνετε τον υπόλοιπο στολισμό και θα χαράξετε τα δικά σας σχέδια. Το κάστρο σας είναι έτοιμο.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki