Thursday 20 January 2011

Συναντήσεις - Ομιλίες ΠΕΡΙ... ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2011

Το «Περί... θηλασμού» σας προσκαλεί σε συνάντηση - ομιλία με θέμα «Θηλασμός και φάρμακα», και ομιλητή τον κο Στέλιο Παπαβέντση - Παιδίατρο - Σύμβουλο θηλασμού και γαλουχίας IBCLC 
τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου και ώρα 18:00-20:00.  
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του καταστήματος «Περί... θηλασμού», Λεωφ. Νίκης 9Β, τηλ. 2310.242727 και, όπως πάντα, θα μπορείτε να λύσετε οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με τον θηλασμό.

Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας την ημέρα της ομιλίας για τυχόν αλλαγή του προγράμματος.

Εγκυμοσύνη και κάπνισμα
Από έμβρυα και βρέφη στα δίχτυα του τσιγάρου

Τα νεογέννητα είναι εκτεθειμένα σε μειωμένη πνευμονική λειτουργία, άσθμα, ακόμα και στον αιφνίδιο θάνατο εξαιτίας της συνήθειας της μητέρας να καπνίζει. Καμπανάκι γιατρών για προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν ως ενήλικες 

Παθητικοί καπνιστές από τη... σύλληψη είναι τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που καπνίζουν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. 

Παράγοντας κινδύνου για μειωμένη πνευμονική λειτουργία, βρογχικό άσθμα και άλλες ασθένειες, το μητρικό κάπνισμα κατά την κύηση έχει συσχετιστεί ακόμα και με τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο, ενώ πρόσφατες μελέτες τη συνδέουν και με τη «νόσο των καπνιστών», τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, την οποία είναι πιθανό να εμφανίσουν κατά την ενήλικη ζωή τους τα παιδιά που γεννιούνται από καπνίζουσες μητέρες.

«Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος φαίνεται πως αρχίζουν ήδη από την ενδομήτρια ζωή, με την έκθεση του κυήματος στο παθητικό κάπνισμα. Το μητρικό κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συσχετιστεί με μια σειρά παθολογικών καταστάσεων των νεογνών και βρεφών, όπως προωρότητα, χαμηλό βάρος γέννησης, σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, ενώ βρέθηκε ότι αποτελεί και ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για μειωμένη πνευμονική λειτουργία», επισημαίνει η κ. Μαρία Αυγέρη, επιστημονική συνεργάτης της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, στην εισήγησή της σε επιστημονική ημερίδα για την παιδιατρική που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Μελέτες έχουν συσχετίσει την πνευμονική δυσλειτουργία με την πρώιμη έναρξη του παθητικού καπνίσματος από την ενδομήτρια ζωή ή αμέσως μετά τη γέννηση. «Οι αλλαγές στην αναπνευστική λειτουργία παρουσιάζονται ήδη επτά εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, δείχνοντας ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από την προγεννητική έκθεση στο κάπνισμα δεν περιορίζονται μόνο στις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, αλλά εγκαθίστανται πολύ νωρίτερα», τονίζει η εισηγήτρια.

Οι επιστήμονες συνιστούν όχι μόνο την καθολική διακοπή του καπνίσματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και την αποφυγή της έκθεσης των εγκύων στο παθητικό κάπνισμα.

Οπως επισημαίνει η κ. Αυγέρη, το ενδομήτριο κάπνισμα έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση βρογχικού άσθματος, αλλά και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) αργότερα, κατά την ενήλικη ζωή των εμβρύων.

Μελέτες εισηγούνται ότι η ΧΑΠ, η οποία είναι νόσος ενήλικων καπνιστών, έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία και μάλιστα σχετίζεται με το κάπνισμα της μητέρας κατά την ενδομήτρια ζωή.

Κίνδυνοι
Το «σφύριγμα» του παιδιού

Σε ό,τι αφορά το άσθμα, το συχνότερο σύμπτωμα του οποίου είναι η συρίττουσα αναπνοή (σφύριγμα κατά την αναπνοή), η κ. Αυγέρη σημειώνει πως αν και στα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας συνδέεται με ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, υπάρχουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες, ιδίως το παθητικό κάπνισμα, που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισής της.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα στα τρία παιδιά έχουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο συριγμού πριν από τα τρία χρόνια της ζωής τους, ενώ η συνολική συχνότητα συρίττουσας αναπνοής είναι σχεδόν 50% στην ηλικία των 6 ετών» επισημαίνει.

Οπως διευκρινίζει, πάντως, δεν εμφανίζουν συμπτώματα συρίττουσας αναπνοής όλα τα παιδιά με καπνίστριες μητέρες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή με την ίδια βαρύτητα.

Έθνος

Σύλληψη φοιτητή για παιδική πορνογραφία

Σε άλλη μία σύλληψη για παιδική πορνογραφία προχώρησε η Αστυνομία την Τετάρτη, αυτήν την φορά στην πόλη των Ιωαννίνων, από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης

Ειδικότερα, συνελήφθη ένας 21χρονος Έλληνας, ο οποίος με τη χρήση εξειδικευμένου προγράμματος διακινούσε στο διαδίκτυο αρχεία παιδικής πορνογραφίας.
  Όπως έγινε γνωστό, ο συλληφθείς είναι φοιτητής και συνελήφθη μετά από έφοδο των αστυνομικών στο δωμάτιο της φοιτητικής εστίας που ζει τον τελευταίο καιρό.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν και τα ψηφιακή ίχνη του 21χρονου, ο οποίος με τη χρήση εξειδικευμένου προγράμματος ανταλλαγής αρχείων, διακινούσε στο Διαδίκτυο μεγάλο όγκο αρχείων παιδικής πορνογραφίας.
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του συλληφθέντος,  βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός  ηλεκτρονικός υπολογιστής και μία φορητή συσκευή αποθήκευσης δεδομένων (USB), τα οποία περιείχαν πλήθος αρχείων (φωτογραφίες – βίντεο - ένθετα) με υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Η κρίση γέννησε το «εμείς»

Η έλλειψη πόρων μέσα στο 2010 οδήγησε σε δράσεις με περισσότερη ευρηματικότητα, ιδέες και συλλογικότητα

Με μια δυναμική επιστροφή στις έννοιες της ομάδας, της συλλογικότητας, της ευρηματικότητας και της ενεργού συμμετοχής του κοινού τέλειωσε το 2010.
Το 2010, παρά την οικονομική δυσπραγία ή ίσως και εξαιτίας της, άνοιξε έναν νέο δρόμο στον τρόπο παραγωγής τέχνης. Το κοινό τον ανακάλυψε, τον επιβράβευσε και περιμένει τα επόμενα βήματα.
Μια σειρά από εναλλακτικούς χώρους και καλλιτεχνικές δραστηριότητες έκαναν την ανάγκη, όχι απλώς φιλοτιμία, αλλά και αποτέλεσμα, με χαμηλού κόστους παραστάσεις, εκθέσεις, ταινίες, προβολές. Και με το κοινό να εντοπίζει, να συμμετέχει και να απολαμβάνει ακόμη και δωρεάν ή με προαιρετικό αντίτιμο. 
Τα ονόματα μερικών από αυτές τις ομάδες και τους χώρους δεν είναι τυχαία: «Κινητήρας», «Συνεργείο», «ΕΔΩ», «Exile Room». Δείχνουν ότι κάτι κινείται, ότι υπάρχει ανησυχία, θέληση και αναζήτηση, ότι αποστασιοποιούνται από το νωθρό κατεστημένο και ότι αντιλαμβάνονται την ανάγκη του κοινού να δει καλλιτεχνικά γεγονότα να συμβαίνουν με έναν διαφορετικό τρόπο. Οι πάντες πια αναγκάζονται να δουν τα πράγματα με λιγότερα μέσα και, παρά τους περιορισμένους προϋπολογισμούς, να παράγουν ιδέες και καλλιτεχνική δράση.
Οι περασμένοι μήνες άνοιξαν τον δρόμο σε μια νέα μορφή κολεκτίβας, σε στέγες τέχνης χωρίς βελούδινα καθίσματα, οι οποίες όμως στέγασαν εναλλακτικές προτάσεις δημιουργίας. 
Με τον συνασπισμό χώρων διασκέδασης και τη μετατροπή τους σε πολιτιστικό κέντρο, με τη συστέγαση ομάδων, με τη δημιουργία low budget ταινιών, ακόμη και με μια απλή φωτογραφική μηχανή, με την προβολή ντοκιμαντέρ με δωρεάν ποτά και ένα πιάτο τσίλι, με παραστάσεις σε διαμερίσματα, τα πράγματα αλλάζουν: σε σημείο να παρασύρουν και κάποιους πιο ευέλικτους από τους παραδοσιακά δυσκίνητους φορείς.
Μουσεία, όπως το Νομισματικό και το Κυκλαδικής Τέχνης, έδειξαν ότι μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να απαντήσουν στην κρίση, όχι με θηριώδη εκτός κλίμακας γεγονότα, αλλά με μικρού μεγέθους ελκυστικές εκθέσεις.
Το 2010, παρά την οικονομική δυσπραγία ή ίσως και εξαιτίας της, άνοιξε έναν νέο δρόμο στον τρόπο παραγωγής τέχνης. Το κοινό τον ανακάλυψε, τον επιβράβευσε και περιμένει τα επόμενα βήματα.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki