Wednesday 16 February 2011

Υγιεινή Διατροφή κατά την Διάρκεια του Θηλασμού

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης οι αποθήκες της μητέρας σε διάφορα θρεπτικά συστατικά μπορεί να εξαντληθούν. Εάν ακολουθήσετε μία διατροφή βασισμένη στις 5 ομάδες τροφίμων θα βοηθήσετε το σώμα σας να αναπληρώσει αυτές τις αποθήκες.

Οι 5 ομάδες τροφίμων
1. Ψωμί, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά και άλλα αμυλούχα τρόφιμα
Τρώτε αμυλούχα τρόφιμα (κατά προτίμηση ολικής άλεσης) με κάθε γεύμα και μερικά αμυλούχα σνακ όπως παξιμαδάκια, σταφιδόψωμο κ.α.
2. Φρούτα και λαχανικά
Συμπεριλαμβάνετε φρούτα ή/και λαχανικά σε όλα τα γεύματα και προσπαθήστε να καταναλώνετε 5 μερίδες την ημέρα
3. Γάλα, τυρί και γιαούρτι
Τρώτε αυτά τα τρόφιμα 2-3 φορές την ημέρα επιλέγοντας ποικιλίες με χαμηλά λιπαρά εάν προτιμάτε
4. Κρέας, ψάρι, αβγά, ξηροί καρποί και όσπρια
Συμπεριλαμβάνετε τα σε 2 γεύματα την ημέρα. Οι μητέρες που δεν τρώνε κρέας και ψάρι πρέπει να καταναλώνουν αβγά, ξηρούς καρπούς και όσπρια σε 2-3 γεύματα την ημέρα στη θέση τους
5. Τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή/και λιπαρά
Περιορίστε αυτά τα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες. Οι μητέρες είναι καλό να βασίζουν την διατροφή τους στις υπόλοιπες 4 ομάδες τροφίμων.
Υγρά
Υπερβολικές ποσότητες υγρών δεν είναι απαραίτητες. Οι μητέρες θα πρέπει να πίνουν σύμφωνα με το πόσο διψάνε - τουλάχιστον 8 ποτά την ημέρα σε νερό, χυμό φρούτων, γάλα, τσάι, καφέ και σούπες. Μερικές μητέρες έχουν ένα ποτήρι νερό και πίνουν την ώρα που θηλάζουν. Όταν κάνει πολύ ζέστη μπορεί να χρειάζεται να πίνετε περισσότερο για να μη διψάτε.
Υπάρχουν τροφές που χρειάζεται να αποφεύγω κατά την διάρκεια του θηλασμού?
Λιπαρά Ψάρια
Θα πρέπει να τρώτε λιπαρά ψαριά άλλα όχι πάνω από 2 μερίδες την εβδομάδα καθώς μπορεί να περιέχουν τοξίνες. Μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας και ο καρχαρίας θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορεί να περιέχουν μικρές ποσότητες υδραργύρου.
Αλκοόλ
Είναι καλύτερο να μην πίνετε αλκοόλ. Αν θέλετε να πίνετε περιορίστε την κατανάλωση σε μία μονάδα αλκοόλ την ημέρα, όπως ένα μικρό ποτήρι κρασί, τουλάχιστον 2 ώρες πριν το θηλασμό.
Καφεΐνη
Η καφεΐνη στον καφέ, το τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά τύπου cola και ενεργειακά ποτά μπορεί να προκαλέσει διέγερση σε κάποια μωρά. Προσπαθήστε να περιορίσετε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, ή να τα σταματήσετε αν το μωρό σας φαίνεται να επηρεάζεται από αυτά.
Μπορώ να χάσω βάρος ενώ θηλάζω;
Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης οι μητέρες αποθηκεύουν λίπος το οποίο χρησιμεύει αργότερα ως ενέργεια για να παράγουν γάλα. Μετά από μερικούς μήνες θηλασμού αυτό το επιπλέον λίπος συνήθως χάνεται σταδιακά. Ένα μικρό μέρος του επιπλέον βάρους μπορεί να οφείλεται στα επιπλέον υγρά και θα χαθεί μόλις σταματήσει ο θηλασμός.
Οι μητέρες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες δεν θα πρέπει να ακολουθήσουν δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων αλλά μία ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στις 5 ομάδες τροφίμων για να εξασφαλίσουν καλή ισορροπία όλων των θρεπτικών συστατικών για τις ίδιες και το μωρό τους. 
Οι μητέρες που πήραν πολύ βάρος στην εγκυμοσύνη ή ήταν υπέρβαρες πριν την εγκυμοσύνη θα πρέπει να περιορίσουν στο ελάχιστον τα λιπαρά/τηγανητά και τα τρόφιμα με πολύ ζάχαρη. Όταν καθιερωθεί ο θηλασμός η συστηματική φυσική δραστηριότητα (τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ή όλες τις ημέρες της εβδομάδας) θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους, και οι μητέρες μπορούν να θηλάζουν με επιτυχία και να χάνουν περίπου μισό κιλό την εβδομάδα.
Συμπερασματικά...
Οι μητέρες που θηλάζουν θα πρέπει να ακλουθούν μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και να πίνουν τουλάχιστον 8 ποτήρια υγρά την ημέρα
Να περιορίσουν τα ποτά με καφεΐνη
Να αποφεύγουν το αλκοόλ ή να το περιορίσουν σε μία το πολύ μονάδα τουλάχιστον 2 ώρες πριν το θηλασμό
Εάν είναι υπέρβαρες να περιορίσουν τις τροφές με πολλά λιπαρά και ζάχαρη, και να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους τακτικά φυσική δραστηριότητα όταν έχει καθιερωθεί ο θηλασμός
Σύμφωνα με τις συστάσεις του Βρετανικού Διαιτολογικού Συλλόγου
Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, Hons, RD) 

Παιδικός καρκίνος. Η «Φλόγα» των γονέων δεν σβήνει

Με ένα μήνυμα αγάπης, μέσω του κινητού τηλεφώνου μας, στο 19454, μπορούμε ως και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου να ενισχύσουμε τις δράσεις του Συλλόγου για τα παιδιά με καρκίνο.
«Πριν από 23 χρόνια νόσησε η κόρη μου από καρκίνο. Ήταν τεσσάρων ετών. Πήγαμε για μεταμόσχευση στις ΗΠΑ, εγώ της έδωσα μυελό, αλλά δεν τα καταφέραμε. Ήταν κι άλλες εποχές τότε...».
«Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά».
Η κυρία Μαρία Τρυφωνίδη δεν το έβαλε κάτω μετά το τραγικό χτύπημα της μοίρας. Σήμερα, ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα», δίνει όλη την αγάπη της και τη φροντίδα της στα παιδιά που νοσούν από καρκίνο, τα οποία, δυστυχώς, δεν είναι λίγα. Διακόσια ογδόντα ως 300 παιδιά εκτιμάται ότι νοσούν στη χώρα μας από διάφορες μορφές καρκίνου.  
«Το εξωτερικό δεν είναι πάντα λύση» τονίζει η κυρία Τρυφωνίδη. «Στην Ελλάδα έχουμε πολύ καλό επιστημονικό προσωπικό. Οι γιατροί μας ακολουθούν κι αυτοί πρωτόκολλα που εφαρμόζονται διεθνώς».  
Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής, επτά στα δέκα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνονται καλά. «Οι λευχαιμίες έχουν τα καλύτερα ποσοστά ίασης αλλά δεν είσαι ποτέ ήσυχος» προσθέτει.  
Στη «Φλόγα», εκτός από ξενώνα, όπου φιλοξενούνται παιδιά τα οποία έρχονται από την περιφέρεια (μπορούν να φιλοξενηθούν 30 παιδιά με τον συνοδό τους), λειτουργεί και σχολείο. 
«Έχουμε νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο. Τα παιδιά δίνουν μεγάλη σημασία στα μαθήματά τους. Δεν θέλουν να μένουν πίσω. Είναι θαυμαστά αυτά τα παιδιά...» λέει η κυρία Τρυφωνίδη.  
Επίσης, υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Μπορούν εκεί να ζωγραφίσουν, να παίξουν πιάνο ή να απασχοληθούν με παιχνίδια. Συχνά πηγαίνουν εκδρομές ή σε εκδηλώσεις με πουλμανάκι του Συλλόγου.  
Από τα μέσα του 2009 λειτουργεί και το πρόγραμμα της κατ' οίκον νοσηλείας. Τις υπηρεσίες του έχουν λάβει ως σήμερα περίπου 200 παιδιά που κατοικούν στην Αττική. «Το πρόγραμμα αυτό είναι σωτήριο για τις οικογένειες που μένουν στο Λεκανοπέδιο. Η μικρότερη διάρκεια θεραπείας είναι ένα εξάμηνο αλλά τα παιδιά πρέπει να παρακολουθούνται από ειδικούς για μια πενταετία» σημειώνει.  
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου «Η Φλόγα» στέλνουν το εξής μήνυμα: «Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα».  
Με ένα μήνυμα αγάπης, μέσω του κινητού τηλεφώνου μας, στο 19454, μπορούμε ως και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου να ενισχύσουμε τις δράσεις του Συλλόγου για τα παιδιά με καρκίνο. Σε όλον τον κόσμο υπολογίζεται ότι νοσούν κάθε χρόνο 250.000 παιδιά. Από αυτά μόνο το 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Οκτώ στα δέκα παιδιά προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και σωστής θεραπείας.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, «πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά».

www.tovima.gr
/ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki