Friday 18 February 2011

Πόσο βαρύ μπορεί να είναι το διαζύγιο για ένα παιδί;

Πόσο βαρύ μπορεί να είναι το διαζύγιο για τον ψυχισμό ενός παιδιού;

Μπορεί το διαζύγιο στην εποχή μας να είναι ένα περίπου αναμενόμενο φαινόμενο, ωστόσο για το μικρό παιδί αποτελεί έναν συμβολικό θάνατο.

Πρόκειται για τον κατακερματισμό μιας φαντασιωσικής για το ίδιο οικογενειακής θαλπωρής. Οι ενοχές, η θλίψη, η απελπισία, η μοναξιά, ο θυμός το κατακλύζουν. Συναισθήματα που μοιάζουν δισεπίλυτα μέσα του. Η λανθασμένη πίστη ότι φταίει για την απώλεια αυτή το οδηγεί σε αδιέξοδο. Μπορεί ακόμη να εμφανίσει εφιάλτες, απώλεια όρεξης για φαγητό, άγχος, μείωση της σχολικής απόδοσης και απομόνωση.
Συνήθης ασυνείδητη ψυχολογική άμυνα που ενεργοποιείται στον ψυχισμό του είναι η άρνηση. Είναι ένας μηχανισμός που προσωρινά το προστατεύει από την αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Το παιδί φέρεται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, σαν οι γονείς να είναι μαζί, αρνείται την αλλαγή στον εαυτό του και στους φίλους του.
Αν και το διαζύγιο αποτελεί μια στρεσογόνο απώλεια για το παιδί, δεν είναι η βέβαιηκαταστροφή της προσωπικότητάς του. Η αντίδραση του παιδιού θα εξαρτηθεί από το πώς θα επεξεργαστεί την απώλεια, τον βαθμό της οδύνης που θα της αποδώσει, το αν πιστεύει ότι φταίει το ίδιο, την ανθεκτικότητα της προσωπικότητάς του και την ύπαρξη υποστηρικτικών προσώπων.
Ως γονείς, όμως, πώς πρέπει να διαχειριστείτε το διαζύγιο με το παιδί σας; Κατ’ αρχάς, κρατώντας μια ειλικρινή στάση απέναντι στο παιδί, με γνώμονα πάντα το δικαίωμά του να γνωρίζει την αλήθεια. Προτείνονται επίσης:
* Ο διάλογος και η εκμαίευση από το παιδί όλων των συναισθημάτων που το «βασανίζουν».
* Ο σεβασμός ανάμεσα στους γονείς στη μετέπειτα επικοινωνία τους και η αποφυγή λεκτικής βίας.
* Η υπέρβαση και η οριοθέτηση τωνσυναισθημάτων των γονιών, προκειμένου να προστατέψουν το παιδί τους.
* Η διασφάλιση από τους γονείς μιας μακροχρόνιας, άνευ όρων, αγάπης, ασφάλειας και σταθερότητας στο παιδί, τα οποία έχει τόσο πολλή ανάγκη να πιστέψει ότι δεν χάνει.
* Ο αλληλοσπαραγμός των γονιών, η βιαιότητα και ο αλληλοεξευτελισμός τους θα επιδεινώσουν την προσαρμογή του παιδιού στη νέα πραγματικότητα.

Κακοποιούσε σεξουαλικά δυο αδερφάκια, παιδιά φίλων του

Σοκ προκαλούν οι καταθέσεις που έδωσαν ενώπιον των ανακριτικών Αρχών- παρουσία παιδοψυχολόγου- δύο ανήλικα αδερφάκια στο Ηράκλειο Κρήτης, τα οποία φέρονται να έπεσαν θύματα σεξουαλικής αποπλάνησης από οικογενειακό τους φίλο. Πρόκειται για νεαρό Ηρακλειώτη, ο οποίος είναι ήδη προφυλακισμένος στις φυλακές Τριπόλεως.
 
Εκμεταλλευόμενος τη φιλική σχέση που είχε με την οικογένεια των δύο ανήλικων, εμφανιζόταν ως άνθρωπος που λάτρευε τα παιδιά, του άρεσε να περνάει χρόνο μαζί τους και να τα κοιμίζει στο σπίτι του προκειμένου να τα ψυχαγωγεί, βλέποντας μαζί ταινίες.
Είναι η πρώτη φορά που τα δύο αδέρφια μιλούν επίσημα για την τραυματική εμπειρία που βίωσαν. 
Είναι σημαντικό ότι η παιδοψυχολόγος που εποπτεύει τη διαδικασία της εξέτασης εκτιμά ότι τα δύο παιδιά είναι ώριμα να καταθέσουν αφού πλέον έχουν κατανοήσει ότι δεν ευθύνονται εκείνα για τα όσα έζησαν, ενώ ζητούν την τιμωρία του ανθρώπου που «τραυμάτισε» την αθωότητα τους.
Τα όσα περιγράφονται στις καταθέσεις τους προκαλούν ανατριχίλα ενώ αναμφισβήτητα τρομάζουν οποιονδήποτε φυσιολογικό άνθρωπο, ανεξάρτητα από το εάν είναι γονέας ή όχι.
Ο κατηγορούμενος έξω από το ανακριτικό γραφείο έκλαιγε με αναφιλητά, ισχυριζόμενος ότι δεν ήθελε να βλάψει τα παιδιά. Όμως με βάση τις συγκλονιστικές καταθέσεις των δύο ανήλικων προκύπτει ότι δεν μπορούσε να ελέγξει την νοσηρότητά του και να «τιθασεύσει» τα πάθη του, τα οποία προφανώς καταπίεζε από την παιδική του ηλικία.
Εκμεταλλευόμενος τη φιλική σχέση που είχε με την οικογένεια των δύο ανήλικων, εμφανιζόταν ως άνθρωπος που λάτρευε τα παιδιά, του άρεσε να περνάει χρόνο μαζί τους και να τα κοιμίζει στο σπίτι του προκειμένου να τα ψυχαγωγεί, βλέποντας μαζί ταινίες.
Ουδείς θα μπορούσε να υποψιαστεί ότι ο «ευγενικός και καλλιεργημένος φίλος τους»-όπως τον περιγράφουν-δεν ενδιαφερόταν για τίποτε άλλο παρά μόνο για την ικανοποίηση των σεξουαλικών του ορέξεων. Νεαρός της διπλανής πόρτας με δουλειά και σύντροφο. Ο περίγυρος του θα έπαιρνε όρκο για το πόσο καλός πατέρας θα μπορούσε να γίνει, αντικρίζοντας έναν άνθρωπο που μόνο αγάπη και στοργή έδειχνε στα παιδιά.
Ο κατηγορούμενος είχε αποκαλύψει στο ένα παιδί-με βάση τα όσα αναφέρει στην κατάθεση του-ότι στην παιδική του ηλικία είχε συνευρεθεί ερωτικά με έναν φίλο του. Τον είχε ανακαλύψει η μητέρα του και καυγάδισαν άσχημα.
Εκείνος προσπάθησε να την πείσει ώστε να αποδεχτεί την ιδιαιτερότητα του, αλλά εκείνη ήταν ανένδοτη. Τα παιδιά περιγράφουν ότι στις συναντήσεις που είχαν μαζί του, αποκλειστικά στο σπίτι του, τα ρωτούσε επίμονα για ερωτικά ζητήματα, ξεχνώντας σκοπίμως ότι πρόκειται για 12χρονα.
Και οι δύο ανήλικοι καταθέτουν ότι πολλές φορές του ζήτησαν να σταματήσει, όμως εκείνος επέμενε. Είναι ενδεικτικό ότι το ένα παιδί που επρόκειτο να κοιμηθεί το βράδυ στο σπίτι του, από τον τρόμο του έμεινε όλη τη νύχτα άυπνο στον καναπέ, φοβούμενο να κλείσει τα μάτια έστω και για λίγα λεπτά.
Οι καταθέσεις των δύο παιδιών «σφίγγουν» το στομάχι και προκαλούν οργή για το μαρτύριο στο οποίο υποβλήθηκαν από έναν άνθρωπο που χωρίς αναστολές και ηθικούς φραγμούς, καταχράστηκε την εμπιστοσύνη τους.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki