Saturday 5 March 2011

Λαγάνα ... η μανούλα έφτιαξε!! / Lagana - Clean Monday Bread

Μια συνταγή για λαγάνα πολύ νόστιμη, που έχει γεύση σαν τα κουλούρια που πουλάνε στο δρόμο!!


Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου, πως αν φέτος βρισκόμαστε σπίτι, θα την φτιάξω επιτέλους...
Κάθε χρόνο αγανακτώ με τις έτοιμες λαγάνες που αγοράζουμε... με πλαστική γεύση(σαν άχυρο), χειρότερες κι από το καθημερνό ψωμί του φούρνου, και επιπλέον πανάκριβες...

Συστατικά


  • 20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
  • 1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)
  • 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή μαλακό
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 2 κ.σ. λάδι ή βούτυρο λιωμένο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • λίγο σουσάμι

Οδηγίες

  1. Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες.
  2. Κοσκινίστε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό.
  3. Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μιά ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε). Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο.
  4. Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 πίτες. Βάλτε τις στα ταψιά που θα βάλετε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Σκεπάστε τις κι αφήστε τις να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.
  5. Πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τις με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με σουσάμι. Ψήστε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για 15'-20'.
  6. Οι λαγάνες στεγνώνουν γρήγορα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Αλλιώς, φυλάξτε τις στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τη συνταγή αυτή τη βρήκα στο site της Βέφας
Εγώ χρησιμοποίησα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λάδι και βγήκε τέλεια. Αφράτη και νόστιμη. Επίσης έχω χρησιμοποιήσει μείγμα αλευριών και πάντα μου γίνεται ωραία.
Εμένα οι λαγάνες μου αρέσει να είναι λεπτές, οπότε όταν τις φτιάχνω, τις κάνω να είναι γύρω στο μισό δάχτυλο σε πάχος. Όταν φουσκώσουν γίνονται γύρω στο 1 δάχτυλο.
Επίσης φτιάχνω μια δόση την Κυριακή. 
Η μια φαγώνεται επί τόπου και μένουν και 2 για το πρωί της Δευτέρας (οπότε φτιάχνω και δεύτερη δόση).
sintagespareas

Δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά

της Πέμης Ζούνη

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια μικρή ηλιόλουστη χώρα… Είχε ψηλά βουνά με δάση, είχε πεδιάδες, ποτάμια, λίμνες, είχε και πολλά νησιά, άλλα πράσινα κι άλλα με λευκά βράχια.
Είχε ανθρώπους ανήσυχους, πολυμήχανους και ανθεκτικούς. Αγαπούσαν τη θάλασσα, αγαπούσαν και τη σκέψη. Τους άρεσαν πολύ τα παραμύθια. Έφτιαχναν τεράστια παραμύθια για τους θεούς τους, για τον πόλεμο και για τον έρωτα. Χιλιάδες στίχους, που τους μάθαιναν απ΄έξω και τους παρέδιδαν στην επόμενη γενιά. Ήταν ένας τρόπος για να σκεφτούν παίζοντας, για να ξορκίσουν τα λάθη, για να διαλέξουν «το σωστό». Κάποια στιγμή σκέφτηκαν πως οι ύμνοι και οι χοροί για τους θεούς τους θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τις ιστορίες των βασιλιάδων, και γιατί όχι των απλών ανθρώπων, και να τους δώσουν τη χαρά της συζήτησης. Κι έφτιαξαν το θέατρο. Ήταν οι πρώτοι που πρότειναν αυτό το παιχνίδι στη γη.

Ποτέ δεν ήταν εύκολα τα πράγματα γι΄αυτή τη μικρή χώρα. Ακόμα κι όταν κάποια στιγμή στην ιστορία της είχε απλωθεί από τη δύση ως την ανατολή. Πόσο μάλλον αργότερα, που ξανάγινε μικρή. Είχε όμως μια κρυφή δύναμη που πάντα τη στήριζε: αυτή η χώρα ήταν κατά βάθος μεγάλη. Είχε την πιο όμορφη γλώσσα του κόσμου, τη γλώσσα της σοφίας.  Είχε τους πιο όμορφους ναούς, τους πιο μεγάλους επιστήμονες, τους πιο υπέροχους ποιητές. Με λίγα λόγια, φρόντιζε για την υγεία του νου. Γι΄αυτό, χάρισε στον πλανήτη ένα ακόμα δώρο: τη δημοκρατία.

Ήταν λοιπόν πολύ μεγάλη για να μην τη ζηλεύουν. Έτσι δεν είχε ποτέ αληθινούς φίλους. Παρ΄όλα αυτά, οι άνθρωποί της πάντα τα έβγαζαν πέρα με την κρυφή τους δύναμη.

Τα χρόνια πέρασαν, οι πόλεμοι μεταμφιέστηκαν με πολλές μορφές, η Τέχνη και η σκέψη θάμπωσαν λίγο, δεν υπήρχε πολύς καιρός για συζήτηση, οι έννοιες μπερδεύτηκαν, τα δαιμόνια μιας περίεργης «εξέλιξης» τρύπωσαν στην ανθεκτική και περήφανη ψυχή των ανθρώπων. Ήρθαν δύσκολοι καιροί. Όχι, όχι αυτοί που η χώρα ήταν σκλαβωμένη για αιώνες. Τότε θα πρέπει να ήταν πιο εύκολα. Απόδειξη ότι τίποτα δεν έχασαν τότε. Μόνο λίγο πιο φτωχοί έγιναν. Ποτέ, όμως, στο πνεύμα και την ψυχή.

Οι δύσκολοι καιροί είναι όταν έρχεται η διχόνοια. Παλιά, στέρεη λέξη: διχάζεται ο νους. Διχάζεται η ψυχή. Οι χαρούμενοι και ανθεκτικοί άνθρωποι ψάχνουν τώρα τον εχθρό ανάμεσά τους. Κι αυτό είναι πραγματική δυστυχία. Κάτι δεν πήγε σωστά. Και καταλαβαίνουν ότι ξεμάκρυναν από τη σκέψη. Ξεμάκρυναν απ΄τις ιδέες που αγαπούσαν, απ΄τις ιδέες που τους ένωναν. Ξεμάκρυναν από τον πολιτισμό.  Έμειναν τα δώρα τους στα χέρια των άλλων. Έμεινε σ΄αυτούς ένας θυμός. Όχι για τους άλλους, για τους ίδιους τους εαυτούς τους. Που επέτρεψαν να γίνει αυτό.

Δεν έχει άσχημο τέλος το παραμύθι. Κανένα παραμύθι δεν έχει άσχημο τέλος. Πόσο μάλλον για εκείνους που πορεύτηκαν πάντα χωρίς φίλους, αλλά με πολλή δύναμη. Που ξέρουν στο τέλος να καθαρίζουν τη ματιά τους απ΄τη σκόνη, να ανατρέχουν στους δικούς τους σοφούς, στη κατάδική τους έννοια της δημοκρατίας και του σεβασμού. Θα τη βγάλουν τη μικρή μεγάλη τους χώρα απ΄την τρικυμία. Η ιστορία της δεν τελειώνει εδώ.

aixmi

Μμμμμμ... η μανούλα εφτιαξε ταραμοσαλάτα!!!
Carp Roe Spread - Taramosalata (Taramasalata)

Συνταγή για Ταραμοσαλάτα

Φτιάξτε με αυτή την απλή συνταγή 
μια σαρακοστιανή ταραμοσαλάτα, 
γεμάτη νοστιμιά!

Carp Roe Spread -
                Υλικά
  • 250 γρ. πατάτες
  • 250 γρ. ταραμάς
  • 1 ½ φλυτζάνι λάδι
  • χυμός 1 λεμονιού
  •  
 
 Εκτέλεση
1. Αρχικά, πλένετε τις πατάτες και τις βράζετε μαζί με τη φλούδα. 2. Στη συνέχεια, τις  στραγγίζετε και τις ξεφλουδίζετε.
3. Τις πολτοποιείτε στο μίξερ, ρίχνετε τον ταραμά και ανακατεύετε πάλι.
4. Ανακατεύοντας ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι και τον χυμό λεμονιού. 
5. Χτυπάτε για λίγα λεπτά ακόμη και η ταραμοσαλάτα σας είναι έτοιμη!

Καλή σας όρεξη!

Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού - Η Αγκαλιά

Μπορώ κι εγώ να αγκαλιάσω ένα παιδί!
με αγάπη και σεβασμό συμπαραστέκεται στις γυναίκες εκείνες, έγγαμες ή άγαμες, κακοποιημένες ή μη, που διάφοροι λόγοι, κυρίως κοινωνικοοικονομικοί, τις πιέζουν να οδηγηθούν στην βίαιη αφαίρεση της ζωής του εμβρύου-παιδιού τους.

Προσφέρει προστασία στο παιδί από την κύησή του και μετά τον τοκετό. Στη μητέρα του προσφέρει την ηθική και υλική στήριξή του. Γενικώς στηρίζει το θεσμό του γάμου και ενθαρρύνει την τεκνογονία.
Οι υπηρεσίες που προσφέρονται στο παιδί, μέσω του Κέντρου Φροντίδας Μητέρας & Παιδιού, δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ώστε να εξασφαλισθεί μελλοντικά η ανάπτυξή του μέσα σε υγιές και φυσιολογικό οικογενειακό περιβάλλον, ιδιαιτέρως με τη ζεστασιά της παρουσίας της μητέρας του. 
Το παιδί επιθυμούμε να παραμένει στην οικογένειά του, να χαίρεται την προσφορά της γνήσιας αγάπης και να βιώνει το ενδιαφέρον των δικών του, καταστάσεις που εξασφαλίζουν την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξή του.
Αγκαλιάζοντας το Κέντρο Φροντίδας Μητέρας & Παιδιού
αγκαλιάζεις το παιδί από την πρώτη στιγμή!
 «Η Αγκαλιά» θα πραγματοποιήσει Πασχαλινή Αγορά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΜΕΤΡΟ στο σταθμό Σύνταγμα, το τριήμερο 4 , 5 και 6 Απριλίου 2011, τα έσοδα του οποίου διατίθενται στο Κέντρο Φροντίδας Μητέρας & Παιδιού, για την υποστήριξη των προστατευομένων οικογενειών της «Αγκαλιάς».
Με χαρά περιμένουμε εσάς και τους φίλους σας, να σας ξεναγήσουμε στο γεμάτο από αγάπη και καλούδια παζάρι μας, για να δοκιμάσετε και να αγοράσετε βιολογικά προϊόντα, τοπικά προϊόντα, χειροτεχνίες, λαμπάδες, κουλούρια και τσουρέκια, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη σπιτιού και υαλικά, καθώς και πλήθος άλλων προϊόντων, σε τιμές προσιτές για όλους. Θα βρείτε δώρα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, αλλά και πράγματα για εσάς και το σπίτι σας.
Με περισσή χαρά θα δεχθούμε την προσφορά φίλων μας σε είδη που μπορούν να ενισχύσουν την αγορά μας εξυπηρετώντας το σκοπό της Αγκαλιάς.
Αλλά και η παρουσία σας στο Παζάρι μας θα μας προσφέρει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση.
 
Για τον Σύλλογο Προστασίας Αγέννητου ΠαιδιούΗ Αγκαλιά  
Λεωφόρος Αθηνών 84, 104 41 Αθήνα
Τηλ. 210 8828788, Φαξ 210 8235121
Email: info@agalia.org.gr, www.agalia.org.gr
πηγή

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki