Monday 11 April 2011

Ο ήλιος, τα μωρά και τα αντιηλιακά

Η Άνοιξη μπήκε για τα καλά
και το καλοκαίρι έρχεται!
Όμως θα πρέπει να προφυλάσσουμε τα παιδιά μας από τον ήλιο. 
Υπάρχουν τρεις τύποι ηλιακής ακτινοβολίας οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες τόσο για εγκαύματα όσο και για εμφάνιση καρκίνου. Αυτές είναι οι UVA, UVB και UVC. Οι ακτίνες UVC είναι οι πιο επικίνδυνες αλλά απορροφώνται από το όζον προτού φτάσουν στη γη.
Τα μωρά κάτω των 6 μηνών ΔΕΝ
πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο.
Ιδιαίτερα  από τις 10:00 π.μ. μέχρι τις 16:00 όπου οι βλαβερές ακτίνες του ηλίου (UVB) είναι πολύ δυνατές.
Επίσης τα μωρά θα πρέπει να είναι πάντα κάτω από μια ομπρέλα ή κάτω από ένα δέντρο σε μια καλή σκιά. Θα πρέπει να φορούν δροσερά ρούχα και καπέλο.
Η χρήση αντηλιακού σε μικρή ηλικία ΔΕΝ ενδείκνυται όπως υποστηρίζει η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία. Μέχρι το 1999 απαγόρευε ρητά τη χρήση οποιοδήποτε αντηλιακού σε μωρά κάτω των 6 μηνών.
Κι αυτό γιατί το δέρμα  του μωρού δεν μπορεί ακόμη να μεταβολίσει τα χημικά που διαθέτουν τα προϊόντα αυτά με αποτέλεσμα να απορροφούνται από τον οργανισμό του. 
Ωστόσο σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη λύση, π.χ. μακρυμάνικα βαμβακερά ρούχα, τότε η χρήση του αντηλιακού στα σημεία που εκτείνονται στον ήλιο επιτρέπεται μετά όμως και από τη συμβουλή του εκάστοτε παιδιάτρου που παρακολουθεί το μωρό.
Όσον αφορά για μωρά άνω των 6 μηνών  θα πρέπει να φορούν καπέλο, ελαφρά ρούχα και παιδικά γυαλιά ηλίου.
Επίσης θα πρέπει να φορούν αντιηλιακό σε όλα τα σημεία του σώματος που δε καλύπτονται με ρούχα. Το αντιηλιακό  θα πρέπει να είναι  με δείκτη προστασίας από 15 SPF έως 30 SPF. Αντηλιακά  με ακόμη μεγαλύτερο δείκτη προστασίας , δεν  ενδείκνυνται αφού τα χημικά που περιέχουν είναι πιο ισχυρά από τη πραγματική προστασία που μπορούν να προσφέρουν. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε στο μωρό κάποια κοκκινίλα ή εξάνθημα ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας, και αλλάξτε αντιηλιακό.
Το αντιηλιακό θα πρέπει να το εφαρμόζετε 30 λεπτά νωρίτερα, ώστε να μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα του μωρού.  Μη ξεχνάτε ότι  αντιηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται κάθε 2 ώρες.
Τέλος  θα πρέπει να προσφέρεται στο μωρό σας συχνά νερό για να μην αφυδατωθεί.

babyonline

Εμπορία οργάνων: Ο πιο φρικαλέος κρίκος αλυσίδας - Organ Trafficking: Not Just Urban Legend

Ο πιο εφιαλτικός κρίκος στην εμπορία οργάνων 
είναι το κεφάλαιο «παιδιά»
Ένα χρόνο πριν...
«Με την απελευθέρωσή μας από τη γόνιμη τυραννία των ανθρώπινων αξιών, αρχίσαμε να δεχόμαστε τα πάντα, να καλύπτουμε με την ανοχή μας όχι μόνο τις μικρές πλάνες, αλλά και τα εγκλήματα, τις τερατωδίες. 

Όλα για μας αξίζουν το ίδιο. 
Η επιείκειά μας αγκαλιάζει ενόχους, θύματα και δημίους. Ικανοί να περιλάβουμε όλες τις απόψεις, βουλιάζουμε μέσα στην ύπνωση της ευημερίας, όπου όλα αγοράζονται».
«Είναι το πιο φρικιαστικό παρασκήνιο της ζωής. Εμπορία οργάνων. Νεφρά, πνευμόνια, συκώτια, κερατοειδείς χιτώνες, κόκαλα, τένοντες, βαλβίδες της καρδιάς, δέρμα, αφαιρούνται με τη βοήθεια κυρίως Ινδών, Ταϊλανδών, Φιλιππινέζων, Τούρκων, Ισραηλιτών γιατρών από, συνήθως, Καυκάσιους, Μολδαβούς, Γεωργιανούς, Ρώσους, Λευκορώσους, Ουκρανούς, Ρουμάνους, Τούρκους, Τσέχους, Βόσνιους, Κοσοβάρους, Σκοπιανούς ζωντανούς (μόνο στην περίπτωση των νεφρών) ή νεκρούς φτωχοδιαβόλους για να πωληθούν σε Γερμανούς, Σκανδιναβούς, Βρετανούς, Ισραηλινούς, Νοτιαφρικανούς κ.ά. «πελάτες».
 
Το πλέον ανεπτυγμένο εμπόριο είναι των νεφρών, αφού περίπου 95.000 άτομα στις Η.Π.Α. και 45.000 στην Ευρώπη περιμένουν στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση (στις Η.Π.Α. γίνονται κάθε χρόνο περί τις 25.000 μεταμοσχεύσεις νεφρών και στην Ευρώπη περί τις 16.000). 
Στην Ουκρανία τρεις γιατροί κατηγορήθηκαν ότι έκλεβαν όργανα από θύματα τροχαίων ατυχημάτων και τα μετέφεραν με ελικόπτερο σε «συμβαλλόμενα» νοσοκομεία, πουλώντας το όργανο προς 19.000 δολ. 
Στην Καλιφόρνια καθηγητής συνελήφθη διότι πουλούσε όργανα από πτώματα που χάριζαν στο πανεπιστήμιο για έρευνα (ο έμπορος ισχυρίστηκε ότι είχε δώσει 700.000 δολ. για να πάρει όργανα από 800 πτώματα). 
Στην Τουρκία, σύμφωνα με έρευνα, ένα νεφρό «πιάνει» 2.700 δολάρια, στην Ινδία 1.000 δολ. Το ίδιο νεφρό πουλιέται σ’ ένα πλούσιο ασθενή μέχρι και 200.000 δολάρια. Έχει υπάρξει «πελάτης» στην Αμερική που αγόρασε νεφρό προς 1 εκατ. δολάρια...
Το εμπόριο οργάνων πλέον αναπτύσσεται πολυεπίπεδα. Πλην των στυγερών κυκλωμάτων και των ανεξάρτητων «κυνηγών οργάνων», που λυμαίνονται τις παραγκουπόλεις και τους άστεγους για φτηνά όργανα, υπάρχουν στη Δύση οργανώσεις που βρίσκουν όργανα προς μεταμόσχευση, με νομότυπες διαδικασίες (η οργάνωση κερδίζει έως και 25.000 δολάρια από κάθε συναλλαγή για μεταμοσχεύσεις που κοστίζουν έως 85.000 δολ.), όμως υπάρχουν και κλινικές σε Ινδία, Πακιστάν, Ιράν, Φιλιππίνες όπου μια μεταμόσχευση νεφρού μπορεί να κοστίσει μόλις 6.500 δολάρια (η πώληση οργάνων στις χώρες αυτές είναι νόμιμη).
Ο πιο εφιαλτικός κρίκος στην εμπορία οργάνων είναι το κεφάλαιο «παιδιά», τα οποία προτιμούνται -σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Unicef, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης, από κοινού με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών- αφενός μεν γιατί είναι πιο εύκολοι «στόχοι» και αφετέρου γιατί τα παιδικά όργανα έχουν καλύτερη πρόσληψη στο σώμα του λήπτη. Θύματα είναι πάντα παιδιά από τριτοκοσμικές κοινωνίες, παιδιά του δρόμου, των ορφανοτροφείων, των εξαθλιωμένων μαχαλάδων, παιδιά με νοητικά προβλήματα και αναπηρίες. 
Στη Μολδαβία παιδιά «προς υιοθεσία» έπεφταν θύματα των εμπόρων οργάνων. 
Στο Ριαζάν της Ρωσίας, μια γιαγιά πούλησε τον εγγονό της σε σπείρα, που αξιοποίησε, στη Δύση, κάθε ζωτικό όργανό του. Ο θείος του αγοριού, που είχε εμπλακεί στην αγοραπωλησία, κέρδισε συνολικά 70.000 δολάρια.
Σ’ αυτή τη θηριωδία έχουμε ευθύνη όλοι μας. Που είτε βιαζόμαστε να αποστρέψουμε το πρόσωπο από τη φρίκη και να την ξεχάσουμε αυτοστιγμεί, είτε -μπρος στην ανάγκη-, προτιμούμε να μη δούμε στην αντίπερα όχθη. Να κλείσουμε τα μάτια στο προφανές. Και κάτι ακόμη. Με την απελευθέρωσή μας από τη γόνιμη τυραννία των ανθρώπινων αξιών, αρχίσαμε να δεχόμαστε τα πάντα, να καλύπτουμε με την ανοχή μας όχι μόνο τις μικρές πλάνες, αλλά και τα εγκλήματα, τις τερατωδίες. Όλα για μας αξίζουν το ίδιο. Η επιείκειά μας αγκαλιάζει ενόχους, θύματα και δημίους. Ικανοί να περιλάβουμε όλες τις απόψεις, βουλιάζουμε μέσα στην ύπνωση της ευημερίας, όπου όλα αγοράζονται».

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki