Friday 15 April 2011

Θα φτιάξουμε Λαζαράκια... με τη μανούλα !!!

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα, κι εδώ στα χωριά μας στο Πήλιο, τα κοριτσάκια με τα ανθοστολισμένα καλαθάκια τους, οι λεγόμενες Λαζαρίνες, βγαίνουν στις γειτονιές να τραγουδήσουν το Λάζαρο, να τραγουδήσουν την ανάσταση και τον ερχομό της άνοιξης, ενώ αρκετοί νοικοκυραίοι, πέρα από το καθιερωμένο πλέον χαρτζιλίκι που θα τους φιλέψουν, θα γεμίσουν τ' αδειανά τους λουλουδάτα καλαθάκια με λευκά αυγά για να τα βάψουν οι μανάδες τους τη μεγάλη Πέμπτη.

Λαζαρίνες του Πηλίου κι άλλα έθιμα λαζαρικά...

Λαζαράκια ή λαζάρηδες ή λαζαρούδια
φτιάχνουμε το Σάββατο του Λαζάρου
 
"αν Λάζαρο δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις"
Τα Λαζαράκια, τα νηστίσιμα ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου που φτιάχναν παλιά οι νοικοκυρές (αλλά ακόμα και σήμερα κυρίως στα νησιά μας) και φιλεύαν τα παιδιά, ας παραθέσω μία συνταγή (από τις διάφορες παραλλαγές που υπάρχουν) για αυτά για όποιον ενδιαφέρεται :


Υλικά:
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 3/4 του ποτηριού ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1,5 με 2 ποτήρια ζουμί από βρασμένη κανέλα (να είναι χλιαρό -όχι καυτό- όταν το ρίξουμε στο αλεύρι)
  • 1,5 φακελάκι στεγνή μαγιά (αφού τη διαλύσουμε σε λίγο χλιαρό νερό και την αφήσουμε 5 λεπτά να «φουσκώσει»)
  • 1 κουταλάκι κοπανισμένα κανελογαρίφαλα
  • 250γρ (ή και περισσότερο) σταφίδες μαύρες
.

Διαδικασία:
  • Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το αλεύρι. 
  • Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε τη μαγιά, το λάδι, τη ζάχαρη και ανακατεύοντας προσθέτουμε σιγά-σιγά το κανελόζουμο μέχρι η ζύμη να μπορεί να πλάθεται. 
  • Μετά φτιάχνουμε τα "ανθρωπάκια" (στη φωτογραφία είναι παραλλαγές από διάφορα σχέδια που κάνουν, ανάλογα με την τοποθεσία), στην "κοιλίτσα" των οποίων, παραχώνουμε και τις σταφίδες. 
  • Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν περίπου δύο ώρες. 
  • Τα βρέχουμε με ζαχαρόνερο και τα αφήνουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμούς περίπου) για καμιά ωρίτσα (μέχρι να ροδίσουν). 
  • Μερικοί βάζουν και σουσάμι. 
  • Για ματάκια, αλλού βάζουν γαρίφαλα, αλλού ρεβύθια, αλλού σταφίδες, κ.λ.π.
.
paidika

Αύξηση της Παιδικής Κακοποίησης και του Κινδύνου Φτώχειας για τα Παιδιά

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων παιδικής κακοποίησης, παραμέλησης, ενδοοικογενειακής βίας και εγκληματικότητας των ανηλίκων διαπιστώνει τον τελευταίο καιρό η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες στο πλαίσιο ημερίδας για την παιδική κακοποίηση.
Στο 23,4% εκτοξεύτηκε ο κίνδυνος φτώχειας για τα παιδιά στην Ελλάδα ηλικίας μέχρι 17 ετών το 2009, ενώ ήταν 19,3% το 2005. 
Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων
παιδικής κακοποίησης...
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», ο εισαγγελέας ανηλίκων Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, δήλωσε χθες στην ημερίδα που διοργάνωσαν τα Παιδικά Χωριά SOS και το ΕΚΚΕ: «Διαπιστώνουμε μεγάλη αύξηση τον τελευταίο καιρό στην ενδοοικογενειακή και την ενδοσχολική βία». 
Διευκρίνισε ότι η ενδοσχολική βία δεν γνωρίζει οικονομικά σύνορα, καθώς παρατηρείται και στα πιο ακριβά σχολεία, όμως η ενδοοικογενειακή βία αφορά κυρίως τις οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Ταυτόχρονα αυξάνει και η ανήλικη εγκληματικότητα. «Καθημερινά βιώνουμε στην Εισαγγελία καταστάσεις Αθλίων του Ουγκό. Παιδιά που αντιμετωπίζουν την απόλυτη φτώχεια κλέβουν από σούπερ μάρκετ ένα κιλό φέτα ή 10 φέτες ψωμί του τοστ», ανέφερε ο κ. Ζαγοραίος. 

Παράλληλα, η παιδική φτώχεια έχει εκτοξευθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής ερευνών του ΕΚΚΕ, Δ. Μπαλούρδος. «Η φτώχεια σχετίζεται με την παιδική κακοποίηση. Έχει αποδειχτεί πως τα περισσότερα κακοποιημένα παιδιά προέρχονται από φτωχές οικογένειες» σημείωσε ο ίδιος.
Συγκεκριμένα, στο 23,4% εκτοξεύτηκε ο κίνδυνος φτώχειας για τα παιδιά στην Ελλάδα ηλικίας μέχρι 17 ετών το 2009, ενώ ήταν 19,3% το 2005. Ο μέσος όρος της ΕΕ το 2009 ήταν 19,6%. Αντίστοιχη τάση ακολουθούν και τα νοικοκυριά με δύο γονείς και ένα παιδί κάτω των 14 ετών. Ενώ το 14,1% αυτών των νοικοκυριών αντιμετώπιζε κίνδυνο φτώχειας το 2005, πρόπερσι το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 22,3%, πολύ πιο υψηλό από τον μέσο όρο της ΕΕ (11,4%).
Αντίθετα ο κίνδυνος φτώχειας μειώθηκε για τα νοικοκυριά με τρία ή περισσότερα παιδιά (από 32,7% σε 28,6%) όχι όμως ικανοποιητικά, αφού παραμένει σε υψηλά επίπεδα σχετικά με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Την παιδική φτώχεια επιτείνουν η χαμηλή αποτελεσματικότητα της επιδοματικής πολιτικής και των κρατικών υπηρεσιών διευκόλυνσης, όπως η φροντίδα παιδιών. 

Κάτω της βάσης είναι η επίδοση της Ελλάδας και στον δείκτη φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού που διαμόρφωσε η ΕE λόγω της κρίσης. Τα παιδιά κινδυνεύουν σε ποσοστό 29,4%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 25,6%.

Ο εισαγγελέας ανηλίκων αναφέρθηκε και στην «κρατική κακοποίηση» των παιδιών, καυτηριάζοντας τη μη επαρκώς στελεχωμένη κρατική μηχανή, τα ανεπαρκή και απαρχαιωμένα υποστηρικτικά πλαίσια και τον τρόπο μεταχείρισης των ανηλίκων στα καταστήματα κράτησης. 
Όπως ο ίδιος είπε, η απομάκρυνση από την οικογένεια αποδεικνύεται κάποιες φορές πιο βλαβερή από τον σωματικό τραυματισμό, καθώς το παιδί σε διάφορα ιδρύματα υφίσταται ακατάλληλες τιμωρίες, αδιαφορία ή ακόμη και αποπλάνηση. Η υποστελέχωση των αρμοδίων φορέων, η έλλειψη συντονισμού, οι μεγάλες καθυστερήσεις των διαδικασιών στα δικαστήρια επιτείνουν τα προβλήματα.

Ο Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, πρόσθεσε πως κάθε χρόνο στην Ελλάδα πραγματοποιούνται 600-700 υιοθεσίες, εκ των οποίων μόνο το 10% είναι μέσω των κρατικών φορέων και οι υπόλοιπες είναι «ιδιωτικές συναλλαγές». 
Ο ίδιος ζήτησε να συσταθούν στους δήμους κοινωνικές υπηρεσίες παιδικής προστασίας και να αναλάβουν διά νόμου ουσιαστικές ευθύνες, όπως επίσης και να εφαρμοστεί σωστά ο θεσμός της ανάδοχης οικογένειας. 

Καλαμάτα: Έφηβοι βίασαν την 8χρονη ξαδέλφη τους
Η Παιδική Κακοποίηση - Σεξουαλική (Πρόληψη)

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Καλαμάτας από το βιασμό μιας 8χρονης από τα δύο ξαδέρφια της ηλικίας 15 και 17 ετών, το καλοκαίρι του 2008.


Τα δύο αδέρφια αποπλάνησαν τη μικρούλα και μετά τη βίασαν κάτι που αργότερα το αρνήθηκαν κατηγορηματικά. 
Η μικρή υποβλήθηκε στις ανάλογες εξετάσεις που επιβεβαίωσαν τα λεγόμενά της, ότι τη βίασαν.

Την Τρίτη (14/4), οι δυο νεαροί δικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό και οι αρχικές ποινές τους μειώθηκαν από 12 σε 11 χρόνια για τον 17χρονο και από 10 σε 9 έτη για τον 15χρονο με περιορισμό σε σωφρονιστικό κατάστημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Θάρρος, επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα στους συγγενείς του κοριτσιού λίγο πριν την έναρξη της δίκης ενώ κατά τη διάρκειά της επενέβη η αστυνομία για να ηρεμήσει τα πνεύματα.
almyrosinfo
cosmo.gr

Θεσσαλονίκη: Νέα σύλληψη για παιδική πορνογραφία

Λύσσαξαν οι ανώμαλοι

Βρέθηκαν στην κατοχή του τρεις σκληροί δίσκοι και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος περιείχε περισσότερα από 650 αρχεία βίντεο πορνογραφίας ανηλίκων.

Μία ακόμη σύλληψη για παιδική πορνογραφία
πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης,
αυτή τη φορά στην Θεσσαλονίκη.

Ο συλληφθείς, ελληνικής υπηκοότητας, διαμοίραζε μέσω διαδικτύου φωτογραφίες και βίντεο παιδικής πορνογραφίας.
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν στην κατοχή του τρεις σκληροί δίσκοι και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος περιείχε περισσότερα από 650 αρχεία βίντεο πορνογραφίας ανηλίκων.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη είχαν συλληφθεί τρία άτομα σε Αθήνα και Χανιά για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας.
Οι εμπλεκόμενοι είχαν ενεργοποιήσει ένα ειδικό πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων και «κατέβαζαν» το υλικό από άλλους παιδόφιλους, οι οποίοι βρίσκονταν σε διάφορες χώρες. 
Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οκτώ σκληροί δίσκοι και τέσσερις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

πηγή

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki