Saturday 16 April 2011

«... αν χρειαστούν και τα καντήλια να τα δώσει θα το κάνει
η Εκκλησία...»

 «... να αξιοποιηθεί και η εκκλησιαστική περιουσία και τα έσοδα από την αξιοποίηση να μην πάνε ούτε στις μαύρες τρύπες του κράτους, αλλά ούτε και να γίνουν μετοχές της Εκκλησίας».

Για την ανάγκη σωστής εκμετάλλευσης της Εκκλησιαστικής περιουσίας έκανε λόγο ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, μιλώντας την ΕΤ3.
«... αν χρειαστούν και τα καντήλια να τα δώσει θα το κάνει η Εκκλησία, αλλά κάτω από άλλους όρους, διότι τα παθήματα πλέον μας έχουν γίνει μαθήματα»
Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφερόμενος στην συνάντηση που ζήτησε να έχει με τον Πρωθυπουργό είπε: «Εμείς απλώς πηγαίνουμε για να μιλήσουμε γι αυτή την αγωνία η οποία μας διακατέχει» και συνέχισε: «Ζητήσαμε να συναντήσουμε τον πρωθυπουργό της χώρας αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα για να κάνουμε μια συζήτηση πάνω σε πολλά θέματα.

Ως προς την πορεία του τόπου μας δε είναι ανάγκη να πω εγώ τίποτα. Όλοι μας ξέρουμε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση και οι άνθρωποι πνίγονται από την ανασφάλεια, από την αβεβαιότητα, από την αγωνία για το αύριο και κυρίως από την στέρηση, την φτώχεια και την ανεργία. Αυτά είναι πράγματα που τα βλέπει ο καθένας από εμάς...»
Ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε πως «η ιεραρχία μπροστά από 2 χρόνια μόλις είχε αρχίσει η δύσκολη περίοδος έκανε πρόταση στην πολιτεία. Και σήμερα λοιπόν το επαναλαμβάνουμε και το λέμε πάλι. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες η εκκλησία έχει χρέος και όπως τότε έδωσε τα καντήλια της κι αν χρειαστούν και τα καντήλια να τα δώσει θα το κάνει η εκκλησία. Αλλά κάτω από άλλους όρους, διότι τα παθήματα πλέον μας έχουν γίνει μαθήματα»
Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για την Εκκλησιαστική περιουσία ο Μακαριότατος ανέφερε πως «θα πρέπει ο ελληνικός λαός, μπροστά σε αυτό το παραμύθι της περιουσίας της Εκκλησίας της μεγάλης, να μάθει ότι είναι ένα μεγάλο παραμύθι, το οποίο χρησιμοποιείται από πολλές πλευρές για διάφορους λόγους. 
Από το 100% της περιουσίας της εκκλησιαστικής, το 96% έχει πλέον ληστευτεί, έχει δημευθεί και μένει ένα 4% περίπου».
«Δεν είναι ασήμαντο» σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος, «είναι σπουδαίο, αλλά και αυτό δεσμευμένο. Έρχεται λοιπόν σήμερα σε αυτήν την κατάσταση η Εκκλησία να πει - δική μου πρόταση είναι αλλά πιστεύω το ίδιο σκέφτονται και οι Ιεράρχες - επιτέλους ελευθερώστε αυτήν την ανεκτίμητη περιουσία, την λίγη που έχει μείνει που είναι δεσμευμένη με ανήθικο τρόπο, απελευθερώστε την και τώρα που γίνεται λόγος για αξιοποίηση να αξιοποιηθεί και η εκκλησιαστική περιουσία και τα έσοδα από την αξιοποίηση να μην πάνε ούτε στις μαύρες τρύπες του κράτους, αλλά ούτε και να γίνουν μετοχές της Εκκλησίας.
Τέλος ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε πως πρέπει «να φτιάξουμε ένα ταμείο προνοίας και όλα αυτά τα εισοδήματα, οι πόροι να διατεθούν στο λαό μας με διακονία, με παρρησία, με οποιαδήποτε εξυπηρέτηση».
«Η ίδια η Εκκλησία θα τα αξιοποιήσει, όχι για τον εαυτό της αλλά για το λαό μας ο οποίος υποφέρει», κατέληξε ο κ. Ιερώνυμος.

πηγή

Σοκ από υπόθεση δουλεμπορίου στην Ηλεία

Απάνθρωπο δουλεμπόριο με θύματα Ρουμάνους εργάτες αποκαλύφθηκε στην Ηλεία, ύστερα από αιφνιδιαστική επιχείρηση του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, στην περιοχή Κουρτέσι.

Φράουλες με αίμα... Μανωλάδος

Οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες ότι αλλοδαποί, υπήκοοι Ρουμανίας, κρατούνται παράνομα από Έλληνα και ομοεθνείς τους, σε περιοχή της Ηλείας, που τους εξαναγκάζουν να εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες.
Κατόπιν αυτού, ομάδα αστυνομικών εντόπισε την περιοχή και διαπίστωσε ότι δέκα αλλοδαποί εργάζονταν κάτω από την επίβλεψη τριών «επιστατών», οι οποίοι και συνελήφθησαν.
Πρόκειται για έναν Έλληνα από την περιοχή, 32 ετών, και δύο Ρουμάνους, 32 και 30 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για εμπορία ανθρώπων και παράβαση του νόμου περί όπλων, ενώ αναζητούνται δύο ακόμη υπήκοοι Ρουμανίας.

Κοντά στο σημείο υπήρχαν παραπήγματα στα οποία υποχρέωναν τους εργάτες-δούλους να διαμένουν, όπου βρέθηκαν άλλοι 25 Ρουμάνοι.


Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο 30χρονος συλληφθείς Ρουμάνος είχε προσεγγίσει τους εργάτες πριν από δύο εβδομάδες στη Ρουμανία και, εκμεταλλευόμενος τη δεινή οικονομική τους κατάσταση, τους υποσχέθηκε νόμιμη εργασία σε αγροτικές καλλιέργειες στη χώρα μας, με αμοιβή 25 ευρώ την ημέρα και διαμονή σε δωμάτια.


Όταν έφτασαν στην Ελλάδα, ο 32χρονος Έλληνας τους εγκατέστησε σε αυτοσχέδια παραπήγματα και την επόμενη μέρα, αφού άρχισαν να εργάζονται στη συγκομιδή φράουλας, παραλάμβανε ο ίδιος την αμοιβή τους από τους ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων, χωρίς να τους την αποδίδει.


Ταυτόχρονα, τους υποχρέωνε να εφοδιάζονται από τον ίδιο τα απαραίτητα για τη διατροφή τους, χρεώνοντάς τους μεγάλα ποσά, ενώ τους απαγόρευε να απομακρυνθούν από τα παραπήγματα.


Όταν κάποιος από τους εργάτες κουραζόταν, οι συλληφθέντες τον ξυλοκοπούσαν και ασκούσαν πάνω του έντονη ψυχολογική βία, ενώ πυροβολούσαν και με κυνηγετική καραμπίνα στον αέρα, για να συνεχίσουν όλοι να δουλεύουν μέχρι το βράδυ.


Κατά την έρευνα της αστυνομίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το κυνηγετικό όπλο, ένα κινητό τηλέφωνο, πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων με ονόματα και αντίστοιχα ποσά, τέσσερις κάρτες αναλήψεων και 1.045 ευρώ.


Στους παθόντες, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ κακή ψυχολογική και σωματική κατάσταση, παρασχέθηκε βοήθεια και προστασία από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.


Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.

--------------------
inout
Πηγή της πηγής: ilatora.gr

Μαμά, μπαμπά, που θα πάμε αυτό το Σαββατοκύριακο;;

Πάμε Σαββατοκύριακο 
.
Ας καλωσορίσουμε τις άγιες ημέρες του Πάσχα και ας τις αφήσουμε 
να μας γεμίσουν ελπίδα και παιδική ανεμελιά!

Παίζω και Μαθαίνω

Μέσα από ανοιξιάτικους αγερμούς, ήρθ’ ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια  και μαζεύει τα παιδάκια το Σάββατο στο Σχολείο Παιχνιδιού, για να τους μάθει λαϊκά δρώμενα για το Πάσχα, να πλάσουν «λαζαράκια», αλλά και να κατασκευάσουν την γιγαντόκουκλά του. 
Και την Κυριακή, τα παιδιά θα δημιουργήσουν την προσωπική τους λαμπάδα για την νύχτα της Ανάστασης, γνωρίζοντας τα έθιμα της χώρας μας που σχετίζονται με τις λαμπάδες της Λαμπρής  και θα κατασκευάσουν καλάθια, με πασχαλιάτικους μποναμάδες , στολίδια και λιχουδιές!
Πασχαλινά ταξίδια στην Ελλάδα ξεκινάμε την Κυριακή από το Μουσείο Μπενάκη ως τα Δωδεκάνησα, από τα Επτάνησα ως την Μακεδονία και την Κρήτη, για να γνωρίσουμε τόπους και ανθρώπους. Αλλά και για να μάθουμε τις ελληνικές παραδόσεις, φτιάχνοντας πήλινα πασχαλινά αβγά  στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής.

Αυτό το Σαββατοκύριακο του Απριλίου, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα στολίδια της λαμπάδας τους , να κατασκευάσουν το δικό τους λαζαράκι και να τραγουδήσουν τα κάλαντα του Λαζάρου , στο Παιδικό Μουσείο. Αλλά και στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, τα παιδιά θα συναντήσουν πασχαλινές εκπλήξεις και, μέσα από κατασκευές και παιχνίδια, θα ανακαλύψουν τί σχέση έχει το μαγικό αυγό του Πάσχα… και οι πεταλούδες ! 

Μια μαγική διαδικασία, εκπαίδευσης, χαράς, και παιχνιδιού, θα ζήσουν τα παιδιά στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας την Κυριακή, γνωρίζοντας χρώματα από την φύση  και παίζοντας με φυτά που βάφουν, αλλά και με υφάσματα που... βάφονται! Ενώ και στο Μουσείο Ηρακλειδών, θα βουτήξουν στο μπαούλο με τα χρώματα και θα ανασύρουν κουμπιά και σύρματα χρωματιστά, κλωστές και χαρτάκια, υφάσματα λουλουδιασμένα και κορδέλες, για να φτιάξουν μόνοι τους έναν μικρό, πρωτότυπο και ολάνθιστο… κήπο της Ανάστασης ! 

Μύθοι και Παραμύθι

Ένα τρυφερό παραμύθι, μια πασχαλινή ιστορία αγάπης  για την εσωτερική μετανάστευση, τις παιδικές φιλίες και το Πάσχα του Πασχάλη  θα μας αφηγηθεί η συγγραφέας κα Μαρία Ανδρικοπούλου, το Σάββατο στον Παιδικό ΙΑΝΟ.
Και την Κυριακή στο βιβλιοπωλείο Απρόβλεπτο, θα τραγουδήσουμε ό,τι αγαπάμε, μαζί με τον Πασχάλη Τσαρούχα,  θα μιλήσουμε για τα κλασικά παραμύθια και θα ακούσουμε τους μύθους του Αισώπου.

Ανοίγουμε αυλαία

«Κλέφτης αρπάζει την κότα που κάνει κόκκινα αυγά και το Πάσχα βρίσκει το χωριό με βαρυχειμωνιά...» Οι πιο ωραίες ιστορίες του Πάσχα, από κούκλες θεάτρου, αυτό το Σάββατο συναντώνται στο Art Gallery Café.
Αλλά και ακόμη μια ξεχωριστή ιστορία θα παρακολουθήσουμε αυτό το Σαββατοκύριακο, για ένα αγόρι με μαγικά δάκτυλα, για την ομορφιά της μουσικής και την δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, που μας παρουσιάζουν μαριονέτες στο Θέατρο ΠΚ… «Σε έναν παλιό νερόμυλο δίπλα σ’ ένα ποτάμι, σε ένα μέρος μακρινό, που η φαντασία δε φτάνει….»

Πάμε Παντού

Μέσα από τις μυρωδιές της Άνοιξης και τα πασχαλινά χρώματα, το Studio Μελίτη οργανώνει ένα διήμερο πασχαλινό bazaar, όπου θα βρούμε μοναδικές χειροποίητες λαμπάδες και πολλά δωράκια, για τα μικρά μας… βαφτιστηράκια!

Άλλο ένα πασχαλινό bazaar στο athensheart  θα συναντήσουμε, όπου θα βρούμε πασχαλινές λαμπάδες για μικρούς και μεγάλους και πολλά, χαρούμενα πασχαλινά διακοσμητικά είδη, με την σφραγίδα του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής θα στηθεί το Σάββατο στην ΠΥΡΝΑ, για όσους μικρούς μάγειρες και μαγείρισσες θέλουν να ζυμώσουν, να πλάσουν και να ψήσουν παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια ενώ την Κυριακή, θα πάρουμε τα μικρά ΠΥΡΝΑκια από το χέρι για μια βόλτα στο Ναό του Ολυμπίου Διός και στο Καλλιμάρμαρο , όπου θα μάθουν την ιστορία των μνημείων, με οδηγό την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό, κα Εβίτα Τσιώλη.

Μια ξεχωριστή πασχαλινή εμπειρία θα ζήσουμε αυτό το Σαββατοκύριακο και κατά μήκος του πεζόδρομου της οδού Δράκου έως τη… «ΦΩΛΙΑ», σε ένα Kid Festival γεμάτο εργαστήρια, δώρα και πολλές λιχουδιές. Κάθε αυγό κι ένα δώρο, στο κυνήγι των αυγών κι όποιος βρει το άσπρο αυγουλάκι… του αξίζει και το μεγαλύτερο δωράκι.

Γιγάντια αυγά-μπαλόνια και ο μπαμπάς και η μαμά θα τρέξουν μαζί με τα παιδιά … πίσω από το κουνέλι, σε μια κούρσα κουνελιών . Ποιός θα κερδίσει τον χρυσό σκούφο? Θα το μάθουμε όταν θα πλάσουμε κουλουράκια , παρέα με τους μικρούς μας ζαχαροπλάστες.

Την παραμυθοκλωστή θα ξετυλίξουμε μαζί με τα παιδιά, για να βρούμε πώς γεννήθηκαν τα πιο περίεργα αυγά του κόσµου , που μόλις φτιάξαμε!
Θα δημιουργήσουμε χρωματιστά μπουκέτα με τα πιο όμορφα πασχαλινά λουλούδια  από χαρτί και καμπανάκια και θα φτιάξουμε φαναράκια, που θα «φυλάξουν» την φλόγα της ανάστασης.
Κάθε είδους καμπανούλα από τους μικρούς καμπανιστές , θα ξυπνήσει τους ήχους της Άνοιξης, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά μας το Πάσχα.

Κι όταν το παιχνίδι τελειώσει μικροί και μεγάλοι, ξεκινάμε για μια όμορφη ποδηλατάδα  στον καταπράσινο Λουμπαρδιάρη, με όχημα το δικό μας ποδήλατο ή το πατίνι μας…
Καλό και δημιουργικό Σαββατοκύριακο! Ψήστε, κατασκευάστε, βάψτε, χορέψτε και τραγουδήστε με πασχαλινή διάθεση και γιορτινά γελάκια, από την πιο χαρούμενη παρέα, τα μικρά σας... λαζαράκια! 

Ανοιξιάτικες αλλεργίες και εγκυμοσύνη
Spring allergies and pregnancy

Ο ερχομός της άνοιξης συνοδεύεται από αλλαγές στη διάθεση, την ψυχολογία και συνήθως φέρνει ευφορία, μετά από το χειμώνα που έχει προηγηθεί. Μόνο που δεν είναι έτσι για όλους.
Πολλοί είναι οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες. Έτσι ο ερχομός της άνοιξης ισοδυναμεί με την αρχή μιας «ταλαιπωρίας» που οφείλεται συνήθως στη γύρη των φυτών.

Early Pregnancy in Spring Can Cause Food Allergies in Kids

Spring allergies and pregnancy
Πολλοί άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλεργίες καταφεύγουν στη χρήση κάποιων αντιαλλεργιακών φαρμάκων, τα οποία όμως ενδέχεται να προκαλέσουν δερματικά συμπτώματα όπως φαγούρα (που συνοδεύεται συχνά από ερυθρότητα και σπανιότερα από πρήξιμο), επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, βρογχίτιδα ακόμα και άσθμα.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Καταρχάς κατά τη διάρκεια της κύησης, λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα, η εγκυμονούσα είναι πιο επιρρεπής στις αλλεργίες. 
Γενικότερα, οι γιατροί και ο Οργανισμός Φαρμάκων δε συνιστούν τη λήψη σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των ανοιξιάτικων αλλεργιών κατά την περίοδο της κύησης. Άλλωστε δεν υπάρχει καμία χημική ουσία που να θεωρείται εντελώς ασφαλής.   
Αυτό που προτείνουν οι επιστήμονες είναι η πρόληψη.
Δηλαδή, να αποφεύγεται η έκθεση της εγκύου σε αλλεργιογόνα όπως ή γύρη, οι κάμπιες, τα έντομα, ενώ αν για κάποιο λόγο γίνει αυτό να καλύπτει το πρόσωπό της, να φορά γάντια ή να βάζει τα χέρια στην τσέπη. 
Σε περίπτωση που τελικά δεν αποφευχθεί η έκθεση καλό είναι να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα με απλούς τρόπους όπως  να κάνουν μπάνιο για να απομακρυνθεί η γύρη, να πλυθεί το σημείο του δέρματος με κρύο νερό ή και ξύδι, ή να γίνει ρινική πλύση με φυσιολογικό ορό. Βέβαια, εάν τα συμπτώματα εμμένουν ή είναι έντονα θα πρέπει να ζητηθεί η συμβουλή του θεράποντος ιατρού.
Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφίμων που συνδέονται με την πρόκληση αλλεργιών (π. χ. αυγό, φράουλες κτλ), ανεξαρτήτως αν οι εγκυμονούσες έχουν εμφανίσει στο παρελθόν αλλεργίες ή όχι.  Ακόμη καλό θα ήταν πριν από μια προγραμματισμένη εγκυμοσύνη, η μέλλουσα μητέρα να κάνει ένα τεστ για να διαπιστωθεί σε ποιο αλλεργιογόνο παρουσιάζει ευαισθησία.  
paidorama

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki