Monday 2 May 2011

Έπιασες το παιδί σου να καπνίζει! - Tί πρέπει να κάνεις ;

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης, όσον αφορά τη συνήθεια του καπνίσματος. Το 35% των ενηλίκων άνω των 15 ετών καπνίζουν. Αυτό το ποσοστό συνδέεται άρρηκτα με το γεγονός ότι οι έφηβοι καπνιστές ολοένα και αυξάνουν σε αριθμό και παράλληλα η ηλικία έναρξης του καπνίσματος γίνεται ολοένα και μικρότερη. Οι λόγοι που ένας έφηβος μπορεί να αρχίσει το κάπνισμα είναι ποικίλοι...


Αποδοχή παρέας
Ένας από αυτούς είναι η ανάγκη του να αισθανθεί την αποδοχή της παρέας, που μπορεί να τον χαρακτηρίσει αρνητικά, αν δεν καπνίσει μαζί τους. Η ανάγκη του «ανήκειν» είναι πολύ έντονη στην εφηβεία, όπως και η μίμηση των συνομηλίκων.
Θαυμασμός από τους άλλους

Επίσης, παράλληλα με την αποδοχή μπορεί να κερδίσει και το θαυμασμό των φίλων και τα κολακευτικά σχόλια του άλλου φύλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «γόηδες» των κινηματογραφικών ταινιών σχεδόν πάντα καπνίζουν. Ένα τσιγάρο στο χέρι ίσως του δίνει την αίσθηση ότι είναι μεγαλύτερος και συνάμα πιο ώριμος.
Απλή περιέργεια
Άλλος ένας λόγος μπορεί να είναι η απλή περιέργεια και ο πειραματισμός. Στην εποχή μας, ένας νέος κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας, θα δεχτεί πολλές προτάσεις για να δοκιμάσει ένα τσιγάρο.

Αντίδραση

Κάτοικοι μπλοκάρουν την ανέγερση ιδρύματος της Εκκλησίας

Μετ' εμποδίων προχωρεί το φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής, καθώς η ανέγερση κέντρου για την αρωγή και την εκπαίδευση παιδιών με αυτισμό έχει «σκοντάψει» στις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής όπου επρόκειτο να δημιουργηθεί το ίδρυμα.
Οι περίοικοι αμφισβητούν ότι το οικόπεδο στο οποίο θα χτιστεί το οίκημα ανήκει στην Εκκλησία, ενώ υποστηρίζουν ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή τριώροφου παρκινγκ, το οποίο προορίζεται για εμπορική χρήση που θα υποβαθμίσει την περιοχή.

Παρά ταύτα από την Αρχιεπισκοπή διαψεύδεται ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε εμπορική εκμετάλλευση του ακινήτου, ενώ τονίζεται ότι ο χώρος στάθμευσης θα χρησιμεύσει αποκλειστικά για να εξυπηρετείται το προσωπικό που θα στελεχώσει το κέντρο.
Τονίζεται, επίσης, ότι η συμβίωση με πάσχοντες συνανθρώπους μας αποτελεί δείγμα πολιτισμού.
Εδώ και αρκετό καιρό στο χέρσο οικόπεδο της οδού Ράμφου στα Κάτω Πατήσια, στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου, έχει αναρτηθεί πανό από ομάδα κατοίκων στο οποίο αναγράφεται: «Όχι σε υπόγεια πάρκινγκ αυτοκινήτων, μην καταστρέφετε το μικρό πνεύμονα πρασίνου».
Μιλώντας στο «Εθνος» ο κ. Στέλιος Κουγιουμιτζάκης, μέλος της επιτροπής κατοίκων που αντιτίθεται στα σχέδια της Εκκλησίας, σημείωσε:

Θρήνος και μηνύματα συγκίνησης για την 15χρονη Στέλλα

«Κάθε τέλος είναι μια αρχή! Κάθε σταύρωση και μια ανάσταση! Καλό ταξίδι!»

«Ο προορισμός του ανθρώπου είναι ένας αγώνας δρόμου… Γεννιέται, τρέχει και μετά από χρόνια φτάνει στο τέλος του τερματισμού… Το Στελιώ έφυγε από την αφετηρία αλλά βιάστηκε να τερματίσει. Δεν έπρεπε να φτάσεις τόσο νωρίς στο τέρμα, τουλάχιστον δίνε κουράγιο στους δικούς σου… πρωταθλήτριά μας, Στέλλα αστέρι, Στέλλα των αστεριών»
«Κλείσε τα μάτια άγγελε, κλείστα και....
ξεκουράσου γιατί έχεις δρόμο δύσκολο να διαβείς μπροστά σου. Να είσαι καλά εκεί ψηλά. Θα είσαι μες στην καρδιά μας και αν θελήσεις να μας δεις έλα στα όνειρά μας…»
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα εκατοντάδες συγκινητικά μηνύματα-σχόλια που έχουν αναρτήσει μικροί και μεγάλοι σε ένα group που 
την ζωή της από υπερβολική κατανάλωση αλκόολ, με τίτλο «Στέλλα έφυγες αλλά σε αγαπάμε ακόμα».
Σε αυτό το group το οποίο μέχρι στιγμής

Ομάδα για την προστασία των ανηλίκων συστήνει η ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη

Τη σύσταση ειδικής ομάδας της ΕΛ.ΑΣ., που θα έχει ως κύριο μέλημά της την προστασία ανηλίκων σε ολόκληρη την Κρήτη, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανόλης Όθωνας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ρέθυμνο. 

«επιτήρηση των ζωνών που συγκεντρώνονται
ανήλικα άτομα, γύρω από σχολεία, φροντιστήρια
και όπου αλλού»
Αφορμή για την κυβερνητική απόφαση αποτέλεσε ο θάνατος της 16χρονης στην Κρήτη από κατανάλωση αλκοόλ, το βράδυ της Ανάστασης.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η ομάδα θα λειτουργήσει άμεσα μέσω συγκεκριμένου σχεδίου δράσης που θα περιλαμβάνει όλους του τομείς προστασίας των ανήλικων, ενώ παράλληλα

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki