Monday 16 May 2011

41 νέες ναρκωτικές ουσίες - 41 new psychoactive drugs registered in European market

Μεγάλος αριθμός νέων συνθετικών ουσιών, σύμφωνα με την έκθεση, διατίθεται στο Διαδίκτυο υπό τη μορφή συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που προκαλούν ευφορία. 

 

Μ ε πρωτοφανείς ρυθμούς πολλαπλασιάζονται τα νέα ναρκωτικά που εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως προειδοποίησαν σε κοινή τους έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε στη Λισσαβώνα, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία, OEDT, και η Europol. 
 41 new psychoactive drugs registered
in European market

Σ τη διάρκεια του 2010 καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ 41 νέων ναρκωτικών, επισήμανε η έκθεση, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νέων ψυχοτρόπων ουσιών που έχει καταγραφεί ποτέ μέσα σ’ ένα χρόνο». 

Τ ο 2009 είχαν αναφερθεί 24 νέα ναρκωτικά και το 2008, πολύ λιγότερα, 13. Στα νέα ναρκωτικά περιλαμβάνονται η συνθετική κάνναβη, τα λεγόμενα spice, καθινόνη, συνθετικά παράγωγα φαρμάκων όπως η κεταμίνη και η φαινκυκλιδίνη, PCP, όπως και μια ουσία φυτικής προέλευσης. 
Μεγάλος αριθμός νέων συνθετικών ουσιών, σύμφωνα με την έκθεση, διατίθεται στο Διαδίκτυο υπό τη μορφή συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που προκαλούν ευφορία. 
Ο ρισμένες από αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή αρρυθμία, σοβαρές ψυχώσεις, ακόμη και θάνατο.
 

Δεκάχρονος βρέθηκε από τη Βολιβία στην Χιλή ψάχνοντας την μητέρα του - Bolivian boy in search of mother ends up in Chile - El niño boliviano que fue de los Andes al mar de Chile en busca de su madre

Ένα δεκάχρονο αγόρι έψαχνε να βρει την μητέρα του στην Κοχαμπάμπα της Βολιβίας. Ψάχνοντας, όμως, κατέληξε στην Χιλή, ταξιδεύοντας 1.000 χιλιόμετρα κρυμμένος μέσα σε ένα φορτηγό.
Franklin Huanaco crossed Bolivia's Andean altiplano
in a truck, withstanding freezing conditions
Ο Φράνκλιν Βίλκα Χουανάκο ταξίδεψε δύο ημέρες σε ένα μεταλλικό κοντέινερ μέσα σε φορτηγό, πιστεύοντας ότι αυτό θα τον πάει στην συγκεκριμένη πόλη.

El niño boliviano que fue de los Andes al mar
de Chile en busca de su madre

Ο οδηγός του φορτηγού δεν είχε ιδέα για τον λαθρεπιβάτη του… Το αγόρι κρύφτηκε σε ένα κοντέινερ περίπου στο μήκος του σώματός του, στο κάτω μέρος του φορτηγού.
Σύμφωνα με τις αρχές, ο μικρός ήταν τυχερός που επέζησε χωρίς τροφή και νερό, ενώ την νύχτα επικρατούσαν και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα ορεινά της Βολιβίας.
Ο Φράνκλιν βρέθηκε να περιπλανιέται στους δρόμους κοντά στην Iquique και τον περιμάζεψε μία οικογένεια της περιοχής.
Έμενε με τον πατέρα του και τα αδέλφια του στο Ορούρο της Βολιβίας, μετά την φυλάκιση της μητέρας του για διακίνηση χημικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κοκαΐνης.
Η Ζενόμπια Χουανάκο αφέθηκε πρόσφατα από την φυλακή και τώρα εργάζεται σε αγρό έξω από την Κοχαμπάμπα.
Μητέρα και γιος επικοινώνησαν μέσω link, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό σταθμό ΑΤΒ της Βολιβίας.

Ένωση «Μαζί για το Παιδί»


Αν και προσφέρουν βοήθεια σε χιλιάδες παιδιά και νέους, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς κόβεται ή καθυστερεί δραματικά η κρατική χρημα­τοδότηση, ενώ οι χορηγίες έχουν μειωθεί έως 70% 

Σήμα κινδύνου στέλνουν 30 ιδρύματα που προσφέρουν κοινωνικό έργο και στηρίζουν παιδιά και νέους που έχουν ανάγκη, χρόνιες ασθένειες ή σωματικές ή διανοητικές αναπηρίες.


Τα μέλη της Ενωσης «Μαζί για το Παιδί» υποστηρίζουν 10.000 παιδιά κάθε χρόνο και σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς οι χορηγίες έχουν μειωθεί κατά 60% έως 70% και η κρατική χρηματοδότηση κόβεται ή καθυστερεί δραματικά. Ηδη σε πολλές οργανώσεις οφείλονται μεγάλα ποσά, τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλουν χρήματα με μεγάλη καθυστέρηση και το προσωπικό παραμένει απλήρωτο.
Μητέρες από Αφρική και Μέση Ανατολή φιλοξενούνται με τα παιδιά τους στον ξενώνα του ΕΙΝ. Μητέρες από Αφρική και Μέση Ανατολή φιλοξενούνται με τα παιδιά τους στον ξενώνα του ΕΙΝ.
«Ενδεικτικό παράδειγμα το ίδρυμα "Θεοτόκος" που ύστερα από 50 χρόνια λειτουργίας κινδυνεύει να κλείσει και να μείνουν στον δρόμο 400 παιδιά με νοητική υστέρηση... 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki