Wednesday 22 June 2011

Αλέξανδρος στα Σκόπια, Φιλίππος στα Μπίτολα,
Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο στην Οξφόρδη

Υπενθυμίζουμε την έκθεση
«Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο:
η ιστορία των αρχαίων Μακεδόνων στην Οξφόρδη»

που ξεκίνησε τον Απρίλιο και θα ολοκληρωθεί τέλος 29 Αυγούστου 2011,
ως απάντηση στα αγάλματα που στήνουν οι Σκοπιανοί.


Μ. Αλέξανδρο στα Σκόπια,
άγαλμα του Φιλίππου Β' στα Μπίτολα (Μοναστήρι)

Τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης Μπίτολα (Μοναστήρι) το χάλκινο άγαλμα του Φιλίππου Β΄.

Το χάλκινο αυτό άγαλμα του Φιλίππου, έφιππου, μαζί με τη βάση, έχει ύψος 8,5 μέτρα και ήταν έτοιμο εδώ και 2,5 χρόνια, όμως όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν καλυμμένο στον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του Δημαρχείου της Μπίτολα.

Η τοποθέτηση του αγάλματος του Φιλίππου Β΄ στην πόλη Μπίτολα γίνεται την ίδια ημέρα που αναμένεται να τοποθετηθεί και το τεράστιο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (ή Έφιππου Πολεμιστή όπως τον αποκαλούν οι Αρχές της ΠΓΔΜ) στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Η τοποθέτηση του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 10:30 τοπική ώρα (11:30 ώρα Ελλάδας), όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

http://www.real.gr

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011



macedonia_oxford
Πέμπτη, 07 Απρίλιος 2011 Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός -

macedonia_oxford2Με μια σεμνή τελετή εγκαινίων άνοιξε στο Μουσείο Ασμόλιαν της Οξφόρδης η μεγάλη έκθεση για το βασίλειο των αρχαίων Μακεδόνων, του οίκου των Τεμενιδών, με τίτλο: «Από τον Ηρακλή στο Μέγα Αλέξανδρο: Θησαυροί από τη βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων, ένα ελληνικό βασίλειο στην εποχή της δημοκρατίας».

Θεωρείται ίσως η σημαντικότερη αρχαιολογική έκθεση για την Ελλάδα στη Βρετανία. Περιλαμβάνει πρόσφατα ευρήματα από τις συνεχιζόμενες ανασκαφές στις Αιγές, την πρωτεύουσα του βασιλείου του Φιλίππου Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
macedonia_oxford3Τα περισσότερα από τα εκθέματα, περίπου το 80%, προβάλλονται για πρώτη φορά στο κοινό, με την Οξφόρδη να επιλέγεται λόγω της στενής σχέσης με την ελληνική αρχαιολογία και ιδίως το Μανόλη Ανδρόνικο, που ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Παράλληλα, το Μουσείο Ασμόλιαν αποτελεί πόλο έλξης για ακαδημαϊκούς και φοιτητές από όλο τον κόσμο. Το 2010, μετά τη μεγάλη ανακαίνιση του μουσείου, 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες πέρασαν τις πύλες του.
macedonia_oxford4 
Τα εκθέματα παρουσιάζουν μία πιο καθημερινή και ολοκληρωμένη εικόνα της περιόδου της ακμής του βασιλείου των Μακεδόνων, αλλά και των περιόδων πριν από το Φίλιππο. Η έκθεση χωρίζεται σε τρία τμήματα: αντικείμενα που σχετίζονται με το βασιλιά και τις δραστηριότητές του, αντικείμενα που δείχνουν την ξεχωριστή θέση των γυναικών των Μακεδόνων και εκθέματα από την καθημερινή ζωή στο Παλάτι των Αιγών. Μεταξύ άλλων μπορεί να δει κανείς προσωπικά αντικείμενα του Φιλίππου, όπως το σπαθί του, λόγχες του και τις επικαλαμίδες του, την πρώτη ιστορικά προτομή του Αλέξανδρου, ένα εντυπωσιακό και σχεδόν ανέπαφο στεφάνι από σκαλιστά χρυσά φύλλα βελανιδιάς, μία τοιχογραφία ιδιαίτερης σημασίας που απεικονίζει τον Αλέξανδρο και τον πατέρα του σε σκηνή από κυνήγι, καθώς και δεκάδες εντυπωσιακά και ζηλευτά ακόμα και σήμερα γυναικεία κοσμήματα.
macedonia_oxford5Οι υπεύθυνοι της έκθεσης χαρακτήρισαν το Παλάτι των Αιγών ως το πιο σημαντικό κτίριο της αρχαίας Ελλάδας μετά τον Παρθενώνα. Η ψυχή της έκθεσης, η διευθύντρια της 17ης Εφορίας Αρχαιοτήτων και μαθήτρια του Ανδρόνικου, Αγγελική Κοτταρίδη τόνισε ότι αποδεικνύεται από τα ευρήματα πως ό, τι ήταν ο Περικλής και η Αθήνα τον 5ο π.Χ. αιώνα, δηλαδή κέντρο διανόησης και τεχνών, ήταν ο Φίλιππος και η αυλή του τον επόμενο αιώνα.

Ο διακεκριμένος ιστορικός της Οξφόρδης, Ρόμπιν Λέιν Φοξ, στη σύντομη εισαγωγική παρουσίαση της έκθεσης δάκρυσε ενώπιον συναδέλφων του και δημοσιογράφων, λέγοντας ότι πρόκειται για την κορυφαία αρχαιολογική έκθεση που έχει γνωρίσει. Κατά τον κ. Λέιν Φοξ, το ιστορικό μήνυμα της έκθεσης είναι ταυτόχρονα και πολιτικό: «Οι Μακεδόνες ήταν ένα ελληνόφωνο βασίλειο στη βόρεια Ελλάδα και όσοι Σκοπιανοί υποστηρίζουν ότι εκεί βρίσκεται η Μακεδονία επιδεικνύουν άγνοια και η θέση τους είναι εξωφρενική. Είναι σαν να λένε ότι η Οξφόρδη βρίσκεται στη Λευκορωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ.
macedonia_oxford6 
Η έκθεση θα συνεχιστεί έως τις 29 Αυγούστου. Στη συνέχεια, κάποια από τα εκθέματα, ένας περιορισμένος αριθμός, θα ταξιδέψουν έως το Λούβρο για μια γενικότερη έκθεση για τους αρχαίους Μακεδόνες.

Σάντουιτς με Κοτόπουλο και Μυρωδικά!!
Chicken Sandwich Recipes

Chicken Sandwich Recipes
Προετοιμασία 15΄ Ψήσιμο περίπου 8΄


.
Υλικά
  • 1 φρατζόλα χωριάτικο ψωμί ή άλλο ψωμί της αρεσκείας μας
  • 1 φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, σε λεπτές λωρίδες
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα την τελευταία στιγμή για να μη μαυρίσουν (ή 1 κουτ. γλυκού ξερός βασιλικός, τριμμένος)
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα την τελευταία στιγμή για να μη μαυρίσουν (ή 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος)
  • 60 γρ. μαγιονέζα (για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, μπορούμε να βάλουμε γιαούρτι στραγγιστό ανακατεμένο με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο)
  • 8 ντοματίνια, κομμένα στα 2
  •  ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι










.


 .
 .
Διαδικασία 
 .
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει πάρα πολύ καλά. 
Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τις λωρίδες του κοτόπουλου και τις σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. 
Μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ψήνουμε το κοτόπουλο για άλλα 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει και στο εσωτερικό του. Ελέγχουμε κόβοντας ένα κομμάτι και αν είναι ροζ στο εσωτερικό του, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας νερό στο τηγάνι και ψήνουμε για λίγο ακόμη.

Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και το αφήνουμε να κρυώσει. 
Κόβουμε τη φρατζόλα σε τέσσερα ίσα κομμάτια, ανοίγουμε το καθένα στη μέση και το αλείφουμε με τη μαγιονέζα (ή το γιαούρτι). 
Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά, μοιράζουμε τα ντοματίνια και τα κομμάτια του κοτόπουλου και κλείνουμε τα σάντουιτς. 
Τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο ή με χαρτί κουζίνας για να μη χυθούν τα υλικά.
 .
 
Συμβουλές
  • Αυτό το απλό σνακ μπορεί να γίνει ολοκληρωμένο γεύμα αν συνδυαστεί με μια ντοματοσαλάτα το καλοκαίρι, μια μπροκολοσαλάτα το χειμώνα ή όποια άλλη σαλάτα μας αρέσει.
  • Μια τηγανιά πατάτες, λεπτοκομμένες σαν τσιπς και τηγανισμένες σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν τραγανές, θα ενθουσιάσει τα παιδιά.
gastronomosonline

Ολλανδοί πούλησαν την κόρη τους σε παιδεραστή!!
8-yr-old daughter offered for sex to pay off loan

Απίστευτο!! 
Είχαν βάλει αγγελία για το κοριτσάκι στο ίντερνετ ζητώντας βοήθεια για την αποπληρωμή ενός δανείου, την οποία είδε ο 32χρονος. 
.
Οι «γονείς» ενός 8χρονου κοριτσιού και ένας 32χρονος συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι διαπραγματεύθηκαν προκειμένου ο 32χρονος να έχει σεξουαλικές σχέσεις με το παιδί, με αντάλλαγμα χρήματα με τα οποία θα ξεπλήρωναν δάνειο.

8-yr-old daughter offered for sex to pay off loan

«Συλλάβαμε τους γονείς του κοριτσιού αφού ένα μέλος της οικογένειας αποκάλυψε ότι πρότειναν σεξουαλικές σχέσεις με την κόρη τους για την αποπληρωμή ενός δανείου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γέιχεν ντε Γκράαφ, εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Ρότερνταμ.

Οι 44 και 43 χρονών γονείς, συνελήφθησαν το Μάιο στο Χάρντινξφελντ-Γκίσενταμ, ενώ ο 32χρονος που διαπραγματεύθηκε μαζί τους συνελήφθη χθες Τετάρτη στο Χόισντεν.
Το παιδί έχει μεταφερθεί σε “ασφαλές μέρος” πριν κλείσει η “συμφωνία” και το αναγκάσουν να συνάψει σεξουαλικές σχέσεις με τον 32χρονο.
Οι γονείς είχαν βάλει αγγελία για το κοριτσάκι στο ίντερνετ ζητώντας βοήθεια για την αποπληρωμή ενός δανείου, την οποία είδε ο 32χρονος. Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μάλιστα έστειλαν στον 32χρονο άντρα και φωτογραφίες του παιδιού μέσω e-mail. Ένα άλλο μέλος της οικογένειας όμως ανακάλυψε τα e-mail, όταν δανείστηκε τον φορητό υπολογιστή και ειδοποίησε τις αρχές.
Οι τρεις συλληφθέντες θα λογοδοτήσουν για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού, καθώς και για παραγωγή και διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας, ενώ το ποσό που διαπραγματεύτηκαν δεν ανακοινώθηκε. 

Πάνω από 115 εκατ. παιδιά εργάζονται σε επικίνδυνα επαγγέλματα - More than 100 million kids worldwide work in hazardous jobs

Το 7% των παιδιών και εφήβων σε όλο τον κόσμο, δηλαδή περισσότερα από 115 εκατομμύρια παιδιά, απασχολούνται σε επικίνδυνα επαγγέλματα ή επαγγέλματα που απειλούν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO). 

Τα παιδιά αυτά εργάζονται σε διάφορες βιομηχανίες όπως μεταλλεία, ορυχεία, φάρμες, εργαστήρια κατασκευής παπουτσιών ή καλλιέργειας λουλουδιών. 

«Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του...»
(«Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού» - άρθρο 32, 1989)

ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΙΟΥ

Παιδική Εργασία
«Παραβιάζοντας τα παιδικά χρόνια»

More than 100 million kids worldwide work in hazardous jobs 

Η ανακοίνωση και η έκθεση δημοσιοποιήθηκαν με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του ΟΗΕ κατά της Παιδικής Εργασίας στις 12 Ιουνίου. 


Ένας ερευνητής του ΟΗΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του που επισυνάπτεται στην έκθεση ότι οι εργοδότες προτιμούν την παιδικά εργατικά χέρια ως φθηνότερα «και επειδή τα παιδιά είναι από τη φύση τους πιο υπάκουα και πειθαρχούν πιο εύκολα από τους ενήλικες, αλλά και πολύ φοβισμένα για να παραπονεθούν».
Η ILO, που θεωρεί παιδί κάθε άνθρωπο κάτω από 18 ετών, αναφέρει ότι περισσότεροι από τους μισούς νέους ανθρώπους που εργάζονται ,απασχολούνται σε επικίνδυνες δουλειές, με την πλειοψηφία να βρίσκεται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής εργασίας καταγράφονται στην Ασία, όπου περισσότερα από 48 εκατομμύρια παιδιά και νέοι ασκούν επικίνδυνα επαγγέλματα.
Στην Υποσαχάρεια Αφρική, περίπου 39 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται, αριθμός που αντιστοιχεί το 15% του συνόλου των παιδιών, ενώ στη Λατινική Αμερική 9,5 εκατομμύρια, δηλαδή το 6,7%.

Η ακραία φτώχεια είναι αυτή που οδηγεί τα παιδιά να απασχοληθούν σε ψυχολογικά και σωματικά επικίνδυνες δουλειές, ενώ κάποιες φορές οι παρενέργειες από τις τοξικές ουσίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή, δεν εμφανίζονται παρά αρκετά αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με την ILO.

Πολλά παιδιά ηλικίας ακόμη και 5 ετών εργάζονται, αν και ο αριθμός των τόσο μικρών παιδιών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια υπό την πίεση της κοινής γνώμης και των εκστρατειών ενημέρωσης.

Αντίθετα, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ποσοστά των εφήβων 15 με 17 ετών που εργάζονται σε επικίνδυνα επαγγέλματα.

Επίσης οι εκστρατείες έχουν μειώσει την τελευταία δεκαετία και τον αριθμό των κοριτσιών που εργάζονται κι έτσι τώρα το 60% των ανθρώπων που εργάζονται κάτω από την ηλικία των 18 ετών, είναι αγόρια. 

Έκκληση για Αιμοπετάλια

Η μικρή Χατζή Ειρήνη είναι 3 ετών και νοσηλεύεται στην Παιδογκολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. 
Λόγω της κατάστασής της έχει άμεση ανάγκη από Αιμοπετάλια Ομάδας ΑΒ+.

Όποιος είναι συμβατός και μπορεί να βοηθήσει, ας επικοινωνήσει με το κέντρο Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ (2310993405).

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki