Monday 4 July 2011

Τα γλυκά δεν παχαίνουν τα παιδιά

Επειδή θα μας τρελάνουν με τις μελέτες και τις έρευνες, που τις περισσότερες φορές διεξάγονται για να αποδείξουν τα αυτονόητα (σε δουλειά να βρισκόμαστε), μια είναι η οδηγία:
Μέτρον Άριστον

Νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να δώσει ελπίδα στους απανταχού λιλιπούτειους λάτρεις της ζάχαρης, καθώς καταρρίπτει το ενοχλητικό αξίωμα που θέλει τα γλυκά να προκαλούν παιδική παχυσαρκία. 
Η τακτική (και με μέτρο) κατανάλωσή τους
έχει θετική επίδραση στο βάρος
Αμερικανοί ερευνητές από το πολιτειακό πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα υποστηρίζουν ότι τα γλυκά, όταν καταναλώνονται τακτικά από παιδιά και εφήβους, όχι μόνο δεν παχαίνουν αλλά έχουν θετική επίδραση στο σωματικό τους βάρος.
Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι ειδικά όσοι έφηβοι καταναλώνουν τακτικά ζάχαρη τείνουν να είναι πιο αδύνατοι από τους υπολοίπους. 
Τα αποτελέσματα της μελέτης αντικρούουν έναν τεράστιο όγκο προγενέστερων ερευνών που συνδέουν την κατανάλωση γλυκών όχι μόνο με προβλήματα στα δόντια αλλά και με την παχυσαρκία. Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερα από 11.000 παιδιά και εφήβους, 2 έως 18 ετών, από το 1999 έως το 2004.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα παιδιά που συνήθιζαν να τρώνε γλυκά είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των εφήβων είναι ακόμη υψηλότερο, στο 26%. Παρατηρήθηκε επίσης ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που κατανάλωναν γλυκά εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα της C αντιδρώσας πρωτεΐνης, η οποία συνδέεται με εγκεφαλικά και καρδιακά προβλήματα. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παιδιά που καταναλώνουν τις σωστές ποσότητες γλυκών από μικρή ηλικία μυούνται στη «διατροφική πειθαρχία».
«Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που καταναλώνουν γλυκά έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν πρέπει να ερμηνευθούν ως διαβατήριο στην υπερκατανάλωσή τους» προειδοποίησε η επικεφαλής της μελέτης Κάρολ Ο' Νιλ. Και προσέθεσε: 
«Τα γλυκά δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα. Πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο».

Εγκυμοσύνη: χαρείτε τη θάλασσα - όχι ηλιοθεραπεία

Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει
ακόμα και αποβολή

Η χαρά της εγκυμοσύνης γνωρίζει περιορισμούς το καλοκαίρι, καθώς ο ήλιος ενέχει σοβαρούς κινδύνους τόσο για την ίδια τη γυναίκα όσο και για το έμβρυο. 
Sunbathing in Pregnancy
Η τήρηση των κανόνων δεν σημαίνει απαραιτήτως και στέρηση των πλεονεκτημάτων των διακοπών: το κολύμπι, για παράδειγμα, επιτρέπεται, αρκεί να γίνεται παρουσία τρίτου, ο οποίος θα έχει ρόλο επιβλέποντος και θα μπορέσει να βοηθήσει σε περίπτωση που χρειαστεί. Η καθαρή θάλασσα, βεβαίως, θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ.
Η πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία απαγορεύεται διά ροπάλου – όπως απαγορεύεται για όλους πια –, καθώς μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, εγκαύματα, αίσθημα ζάλης και λιποθυμίας, μέχρι και θερμοπληξία, κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλή θερμοκρασία σώματος, διαταραχές επιπέδου συνείδησης, βλάβες νεφρών και ήπατος.
Η έγκυος διατρέχει έναν επιπλέον κίνδυνο, καθώς ο ήλιος ενδέχεται να προκαλέσει συστολές στη μήτρα και επομένως πόνο, σε ακραίες δε περιπτώσεις αποβολές ή πρόωρο τοκετό.
Ως εκ τούτου, οι επισκέψεις στην παραλία καλό θα ήταν να προγραμματίζονται σε ώρες που δεν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια και ζέστη, είτε πολύ νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα.
Είναι αυτονόητη η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας άνω του 20. 


Κίνδυνοι και συμβουλές

* Επιβαρυντική θεωρείται η ακτινοβολία και στο κυκλοφορικό σύστημα της εγκύου, αυξάνοντας την πιθανότητα εκδήλωσης φλεβίτιδας.  
Συχνές είναι και οι δερματικές αλλοιώσεις, ειδικά τις ώρες μεταξύ 11.00 π.μ. - 3.00 μ.μ., οπότε οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στην επιφάνεια της Γης.
* Καφέ πανάδες στο μέτωπο, τα μάγουλα και τους κροτάφους δεν είναι επιθυμητές για καμία γυναίκα.  
Αν παρόλα αυτά βρεθείτε στον ήλιο τις καυτές ώρες, αναζητήστε σκιερό μέρος, δέντρα ή πέργκολα – μην καθήσετε κάτω από ομπρέλα, θεωρείται δώρον άδωρο…
* Κανόνας απαράβατος είναι η αλλαγή του μαγιό μετά το μπάνιο: η υγρασία είναι πρόσφορη για την ανάπτυξη λοιμώξεων του κόλπου, που θα περιπλέξουν την κατάσταση. Η έγκυος θα πρέπει να στρώνει ψάθα ή πετσέτα προτού ξαπλώσει στην παραλία, οι μύκητες καραδοκούν. 

Το Βήμα

Για να μη βρείτε το σπίτι σας... «καλοκαιρινό»!!

Μην ποστάρετε στο Facebook ότι λείπετε σε διακοπές! 
Μπορεί βρείτε το σπίτι σας άδειο!!

από techit.gr
Keep Your Home Safe
on Vacation

Oι ληστές μπορούν με το που θα ανεβάσετε το ποστ, σε λιγότερο από ένα λεπτό, να εντοπίσουν την διεύθυνσή σας και να κάνουν το σπίτι σας… καλοκαιρινό!
Ο τρόπος είναι απλός: με το όνομα και το επίθετό σας αλλά και με τους συγγενείς σας οι επιτήδειοι μπορούν πολύ εύκολα να εντοπίσουν την διεύθυνση του σπιτιού.

Και θα είναι σίγουροι ότι λείπετε αφού μηνύματα όπως «μόλις προσγειωθήκαμε» και παράλληλα και ο ορισμός τοποθεσίας π.χ. αεροδρόμιο Μυκόνου, τους βοηθούν πολύ στο να κάνουν ήσυχοι την δουλειά τους.

Εθελοντική δράση στο Κέντρο βρεφών «Η Μητέρα»

Πόσο όμορφος θα ήταν αλήθεια ο κόσμος μας,
αν όλοι μας προσπαθούσαμε να προσφέρουμε 
λίγο από τον χρόνο μας και την διάθεσή μας 
για το κοινό καλό!
Αναγνωρίζοντας την αξία του εθελοντισμού, οι φοιτήτριες του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας προσέφεραν τον χρόνο τους για μια χρήσιμη δράση στον χώρο του Κέντρου βρεφών 
«Η Μητέρα».
Κατά την διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης με τα φιλοξενούμενα παιδιά του Κέντρου, είχαν διαπιστώσει ότι η όμορφη παιδική χαρά που παίζουν τα παιδιά, ήταν εμφανώς παραμελημένη. 
Τα περισσότερα από τα παιδαγωγικά παιχνίδια εξωτερικού χώρου πλαστικές τραμπάλες, τσουλήθρες, κούνιες, σπιτάκια, αυτοκινητάκια, ήταν βρώμικα, ενώ υπήρχαν πολλά σπασμένα παιχνίδια που πλέον δεν επιτελούσαν κανέναν από τους παιδαγωγικούς σκοπούς για τον οποίο δημιουργήθηκαν.
... για να καθαρίσουν την παιδική χαρά.
Συζητώντας για το πώς θα μπορούσαν να κάνουν πιο δημιουργικό και ευχάριστο τον περίπατο των παιδιών στο μικρό αλσύλλιο, οι σπουδάστριες του Β' εξαμήνου, προσφέρθηκαν να διαθέσουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους για να καθαρίσουν την παιδική χαρά.   
Η δράση εθελοντικού καθαρισμού οργανώθηκε πολύ σύντομα και έτσι ένα ηλιόλουστο πρωινό 15 σπουδάστριες με την στήριξή μου σαν καθηγήτριά τους, ξεκίνησαν την προσπάθεια.
Αφού μαζέψαμε όλα τα απαραίτητα υλικά, σκούπες, φαράσια, σφουγγάρια, κουβαδάκια, σακούλες σκουπιδιών, πράσινο σαπούνι, χωρίστηκαν σε ομάδες δράσης και άρχισαν την δουλειά. Φορώντας το καλύτερο χαμόγελό τους και έχοντας χαρούμενη διάθεση συντονίστηκαν και κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνουν τα παιχνίδια να λάμπουν από καθαριότητα.

Κάποιες σκούπιζαν τις πευκοβελόνες, άλλες σαπούνιζαν τα παιχνίδια, μερικές τα ξέπλεναν και οι υπόλοιπες τα στέγνωναν.  
Όλα τα σπασμένα παιχνίδια συγκεντρώθηκαν σε μια μεριά για να πεταχτούν σε κάδο ενώ σε μια άλλη σακούλα συγκεντρώθηκαν όλα τα σκουπίδια.

Σημαντικό είναι και πρέπει να αναφερθεί ότι στον πολύ όμορφο αυτό χώρο δεν υπάρχει κοντά στα παγκάκια ένας μικρός κάδος απορριμμάτων, παρά μόνο σε αρκετή απόσταση. Επίσης οι μπλε και πράσινοι κάδοι βρίσκονται πολύ μακριά από την παιδική χαρά. Επιπλέον διαπίστωσαν ότι οι πυροσβεστικές φωλιές που υπήρχαν σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο, που είναι κυριολεκτικά κρυμμένος μέσα στο δάσος, ήταν κατεστραμμένες, γεγονός που τις προβλημάτισε ιδιαίτερα.

Μετά από μια ώρα κοπιαστικής εργασίας αφού δεν υπήρχε ένα λάστιχο ποτίσματος που θα διευκόλυνε το έργο τους, οι σπουδάστριες απόλαυσαν τους καρπούς των κόπων τους. Βγήκαν μαζί με τα παιδιά βόλτα και ευχαριστήθηκαν παιχνίδι και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην πεντακάθαρη πλέον παιδική χαρά.

Παρακολουθούσα με ενδιαφέρον την προσπάθειά τους, συμμετέχοντας και εγώ, ενώ τις επιβράβευα συνεχώς αφού καθ’ όλη την διάρκεια της δράσης συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους!

Το πνεύμα κοινωνικής προσφοράς δεν πέρασε απαρατήρητο από τους εργαζόμενους του ιδρύματος που τις ευχαρίστησε για την χρήσιμη και ανιδιοτελή πράξη τους. Πραγματικά τέτοιες φιλότιμες προσπάθειες αξίζουν συγχαρητήρια!

Ελπίζουμε να βρεθεί σύντομα κάποιος που θα μπορούσε να επισκευάσει ή και να αντικαταστήσει τα χαλασμένα και φθαρμένα παιχνίδια προκειμένου να γίνουν πιο λειτουργικά για τα παιδιά. Μακάρι οι χρήσιμες επισημάνσεις που κάναμε να βρουν ανταπόκριση από τους αρμόδιους.  
Πόσο όμορφος θα ήταν αλήθεια ο κόσμος μας αν όλοι μας προσπαθούσαμε να προσφέρουμε λίγο από τον χρόνο μας και την διάθεσή μας για το κοινό καλό!


Γεωργία Νικητέα

TV φαγητά-σκουπίδια ανοίγουν την όρεξη των παιδιών
για γλυκά και λιπαρά.

Οι ειδικοί προτείνουν να απαγορευτούν  
τα διαφημιστικά μηνύματα με αντικείμενο 
τα φαγητά-σκουπίδια.

TV junk-food ads do boost kids appetites

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ διαπίστωσαν σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν παιδιά ηλικίας από 6 έως 13 ετών ότι οι τηλεοπτικές διαφημίσεις για προϊόντα από ταχυφαγεία και για πρόχειρο φαγητό ανοίγουν την όρεξη των ανηλίκων για γλυκά και λιπαρά. 
Η επίπτωση είναι ιδιαίτερα εμφανής μεταξύ των παιδιών τα οποία παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεοπτικά προγράμματα, με τους επιστήμονες να προσδιορίζουν το χρονικό διάστημα της τηλεθέασης σε 21 ώρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν την ώρα που πληθαίνουν στις ΗΠΑ οι συστάσεις των ειδικών για την απαγόρευση των διαφημιστικών μηνυμάτων με αντικείμενο τα φαγητά-σκουπίδια
Σε ανακοίνωσή της η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, στην οποία συμμετέχουν περίπου 65.000 επιστήμονες, επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες διαφημίσεις σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή των παιδιών, που περνούν όλο και περισσότερες ώρες μπροστά από έναν τηλεοπτικό δέκτη είτε παρακολουθώντας προγράμματα είτε παίζοντας παιχνίδια, συμβάλλουν στην παχυσαρκία των παιδιών.
Η δαπάνη της αγοράς τροφίμων στις ΗΠΑ για διαφημίσεις που στοχεύουν σε παιδιά ηλικίας από 2 έως 17 ετών, μέσω τηλεόρασης, διαδικτύου, βιντεοπαιχνιδιών και γραπτών μηνυμάτων, ανέρχεται σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με την αμερικανική ακαδημία τα ανήλικα γίνονται αποδέκτες σε ετήσια βάση από 5.000 έως 10.000 διαφημίσεων που αφορούν κυρίως προϊόντα ταχυφαγείων.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki