Wednesday 6 July 2011

Σερ Κεν Ρόμπινσον: Φέρτε την επανάσταση στην εκπαίδευση!



Το 2006 ο Βρετανός συγγραφέας Σερ Κεν Ρόμπινσον έδωσε μια ομιλία στο ετήσιο συνέδριο TED που πλέον έχει γίνει κλασσική. Υπολογίζεται ότι εκατό εκατομμύρια προβολές της έχουν πραγματοποιηθεί μέσα από το διαδίκτυο, έκτοτε, ενώ έχει μεταφραστεί σε 46 γλώσσες. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Ρόμπινσον επανέρχεται με μια ακόμα ομιλία για να συνηγορήσει υπέρ της δραστικής αλλαγής που πρέπει να λάβει χώρα στα σχολεία.
Υποστηρίζει με καυστικό και συγχρόνως διασκεδαστικό τρόπο ότι από κέντρα τυποποιημένης μάθησης στηριζόμενα στο βιομηχανικό μοντέλο, πρέπει να μετατραπούν σε εκπαιδευτικά συστήματα όπου η ευαισθησία στο εύρος και στο βάθος των δημιουργικών αποθεμάτων κάθε παιδιού, η εξατομικευμένη διδασκαλία και η ενθάρρυνση να ακολουθήσουν τις έμφυτες κλίσεις τους, θα κυριαρχούν. Κλείνοντας την ομιλία του σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Θέλω να σας διαβάσω γρήγορα, ένα μικρό ποίημα του Γέιτς, έναν ποιητή που μάλλον γνωρίζετε. Έγραψε το ποίημα στην αγαπημένη του, Μοντ Γκον, θρηνώντας το γεγονός ότι δε μπορούσε να της δώσει αυτό που πίστευε ότι η ίδια επιθυμούσε. Και είπε: «Έχω κάτι άλλο να σου δώσω, αλλά ίσως δεν το θέλεις». Έγραψε τα εξής:
«Αν είχα τ' ουρανού την πλουμιστή τη φορεσιά
την υφασμένη από χρυσό κι απ' ασημένιο φως
Τη γαλανή, τη μελιχρή, τη μαυροκεντημένη φορεσιά
Από νύχτα κι από μέρα κι από αποσπερίσιο φως
Τη φορεσιά μου θα άπλωνα κάτω από τα πόδια σου
Μα εγώ που είμαι φτωχός έχω μόνο τα όνειρά μου
Τα όνειρά μου άπλωσα κάτω από τα πόδια σου.
Πάτα ελαφρά γιατί πατάς πάνω στα όνειρά μου».
Και κάθε μέρα, με κάθε τρόπο, τα παιδιά μας, απλώνουν τα όνειρά τους κάτω από τα πόδια μας. Εμείς πρέπει να πατήσουμε όσο πιο ελαφριά γίνεται».
Ακολουθεί η θρυλική πλέον διάλεξη
«Τα σχολεία σκοτώνουν τη δημιουργικότητα» (2006).


Ο Σερ Κεν Ρόμπινσον σε μια έντονα συγκινητική πρόταση για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που γαλουχεί, αντί να υπονομεύει, τη δημιουργικότητα.
Η μετάφραση και ο υποτιτλισμός στα ελληνικά έγιναν από τους Δημήτρη ΜαλέαΧρύσα Βελισσαρίου,Θεοδώρα Αποστολοπούλου και Δήμητρα Παπαγεωργίου για το TED
Από το..tvxs.gr

Το παιδί και τα καρφιά

... μία ιστορία για τον θυμό ...

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένα παιδί που θύμωνε με το παραμικρό και είχε πολύ κακούς τρόπους. Ο πατέρας του, του έδωσε ένα σακούλι με καρφιά και του είπε ότι κάθε φορά που θα φέρεται άσχημα θα πρέπει να καρφώνει ένα καρφί στο φράχτη. Την πρώτη μέρα το παιδί κάρφωσε δεκαέξι καρφιά. Όμως, καθώς περνούσαν οι εβδομάδες, όλο και κατάφερνε να χαλιναγωγεί τη συμπεριφορά του και τα καρφιά ολοένα λιγόστευαν.
Είχε καταλάβει ότι του ήταν προτιμότερο να ελέγχει τις τάσεις του παρά να τρέχει να καρφώνει καρφιά στο φράχτη. Και τελικά έφτασε η μέρα που το παιδί δεν έχασε καθόλου την ψυχραιμία του. Το είπε λοιπόν στον πατέρα του και τότε εκείνος του είπε ότι τώρα θα έπρεπε να ξεκαρφώνει ένα καρφί για κάθε μέρα που δεν θα ξεσπούσε σε οργή. Οι μέρες πέρασαν και ο νεαρός τελικά είπε στον πατέρα του ότι είχε βγάλει όλες τις πρόκες. Τότε ο πατέρας πήρε το γιο του απ' το χέρι και τον πήγε κοντά στο φράχτη, κι εκεί του είπε:
«Πολύ καλά τα κατάφερες γιε μου, για δες όμως τις τρύπες στο φράχτη. Ποτέ πια ο φράχτης μας δεν θα είναι όπως πριν.
Όταν είσαι θυμωμένος και λες άσχημα λόγια, αυτά αφήνουν πληγές. Μπορείς να μαχαιρώσεις κάποιον, και μετά να τραβήξεις το μαχαίρι, αλλά, όσες φορές κι αν θα ζητήσεις συγγνώμη, η πληγή θα μείνει εκεί. Κι ένα τραύμα με λόγια είναι τόσο κακό όσο κι ένα τραύμα στο σώμα.»
Ο καθένας μπορεί να θυμώσει, είναι εύκολο. Αλλά να θυμώσεις με το σωστό άνθρωπο, στο σωστό βαθμό, για το σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με το σωστό τρόπο, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.
 
Μπορείς να μαντέψεις το μέγεθος ενός ανθρώπου από το μέγεθος των πραγμάτων που τον κάνουν να θυμώνει.
 

Αφυδάτωση

Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια γρίπης αρχίστε να χορηγείτε πολλά υγρά. Οι ασθενείς με γρίπη θα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον υγρά για να μην αφυδατωθούν. Η ήπια αφυδάτωση συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι. Μια σοβαρότερη περίπτωση αφυδάτωσης είναι ΠΟΛΥ επικίνδυνη και ο ασθενής θα πρέπει να διακομιστεί σε νοσοκομείο.
Πώς θα αποφύγετε την αφυδάτωση
  • Εάν ο ασθενής δεν τρέφεται καλά, ενθαρρύνετέ τον να πίνει αρκετά υγρά. Αποφύγετε το αλκοόλ ή τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως τα ροφήματα τύπου κόλα, το τσάι και τον καφέ.
  • Οι πιο ηλικιωμένοι ασθενείς και τα άτομα με προβλήματα στους νεφρούς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους σχετικά με το ποια θα ήταν ασφαλής ποσότητα υγρών για το διάστημα που νοσούν με τη γρίπη.
  • Δώστε στον ασθενή να πιει διαφανή υγρά όπως νερό, ζωμό ή ροφήματα που καταναλώνουν οι αθλητές.
  • Για τα άτομα που δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν ποτήρι, χρησιμοποιείστε μπουκάλι πλαστικό (για να πιέζεται) ή καλαμάκι. Εναλλακτικά δώστε τους να πιπιλίσουν τριμμένο πάγο ή κάποια γρανίτα.
  • Εξακολουθήστε να θηλάζετε ή να ταΐζετε το μωρό σας με το μπιμπερό. Τα μωρά λαμβάνουν όλα τα υγρά που χρειάζονται από το θηλασμό ή το γάλα εμπορίου.
Εάν το μωρό δεν θέλει ούτε να θηλάσει ούτε να πιει γάλα από το μπουκάλι, επικοινωνήστε με το γιατρό. Μπορεί να σας συστήσει να δώσετε στο παιδί ένα ειδικό ρόφημα, το οποίο βοηθά να προληφθεί η αφυδάτωση.
Πότε χρειάζεται ιατρική βοήθεια για την αφυδάτωση
Παρόλο που οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει αφυδάτωση τα βρέφη, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για αφυδάτωση. Επίσης, οι έγκυες θα πρέπει να φροντίσουν να λαμβάνουν αρκετά υγρά.
Πότε θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με το γιατρό για συμβουλή
Εάν εσείς ή το παιδί σας εμφανίσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα αφυδάτωσης επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό:
Σημάδια αφυδάτωσης σε βρέφη και νήπια:
  • Να έχει δημιουργηθεί κοιλότητα στο μαλακό τμήμα του πάνω μέρους του κεφαλιού του βρέφους.
  • Διάρροια ή εμετός σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών.
  • Το μωρό είναι λιγότερο δραστήριο ή πιο ευέξαπτο από ότι συνήθως.
  • Όταν κλαίει βγάζει λιγότερα ή δεν βγάζει καθόλου δάκρυα.
Σημάδια αφυδάτωσης σε παιδιά και ενήλικες:
  • Δεν παράγουν δάκρυα.
  • Μικρότερες ποσότητες ούρων από ότι συνήθως. Στα μωρά μπορεί να παρατηρηθεί λιγότερο συχνή ούρηση ή πάνες που είναι πιο ελαφριές από ότι συνήθως.
  • Δέρμα που είναι στεγνό και έχει χάσει την ελαστικότητά του (εάν το τσιμπήσεις αργεί να επανέλθει).
  • Στεγνό στόμα ή μάτια.
  • Ταχυπαλμία.
  • Αίμα στα κόπρανα ή στον εμετό.
  • Το παιδί έχει πυρετό για περισσότερες από 12 ώρες και δεν είναι σε θέση να πάρει υγρά, κάνει εμετό ή έχει διάρροια.
  • Το παιδί έχει κακή διάθεση ή είναι ευέξαπτο, δεν ξυπνάει εύκολα, δεν έχει πολλή ενέργεια και δείχνει εξαιρετικά αδύναμο.
Πηγή: www.cdc.gov

Δραματική αύξηση των Ελλήνων στα συσσίτια

Ουρές… νεόπτωχων στα συσσίτια των δήμων

Οι περισσότεροι «νεόπτωχοι» είναι άνθρωποι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας, με αποτέλεσμα να βυθιστούν ξαφνικά στη φτώχεια.

Είναι οι νεόπτωχοι της εποχής μας… της διπλανής πόρτας, που σήμερα περιμένουν στην ουρά, για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό από τα συσσίτια που προσφέρει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών στην πλατεία Κουμουνδούρου.
Πρώην επιχειρηματίες, πρώην αυτοαπασχολούμενοι, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, μισθωτοί που απολύθηκαν από τη δουλειά τους… Τους τα έφερε έτσι η ζωή, που πλέον δεν έχουν πόρους να ζήσουν. Για κάποιο λόγο απέτυχαν στο επάγγελμά τους και μαζί με αυτό έχασαν τα πάντα! 
Έχασαν σπίτια, εργασίες, οικογένειες, λόγω χρεών, κυρίως στις τράπεζες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΚΑ, 170.000 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους από κάρτες, ενώ συνολικά περίπου 2.000.000 Έλληνες βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Βάσει των στοιχείων των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων της χώρας, οι άποροι αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς και έχουν πλέον ένα πρωτόγνωρο βασικό χαρακτηριστικό. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, πρόκειται για ανθρώπους νέους, ηλικίας 35-55 ετών, που ξαφνικά έχασαν τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξασφαλίσουν όχι μόνο τα βασικά είδη διατροφής, αλλά και τα βασικά είδη διαβίωσης.

Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι «νεόπτωχοι» είναι άνθρωποι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας, με αποτέλεσμα να βυθιστούν ξαφνικά στη φτώχεια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, πολλαπλασιάζονται σε καθημερινή βάση οι άνθρωποι που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στους ίδιους και τις οικογένειες τους τροφή, νερό, ρεύμα, ακόμα και σπίτι, αν δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο, ρούχα και γενικά ό,τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να πει ότι ζει αξιοπρεπώς.

Με βάση τα νέα αυτά δεδομένα, η διαμόρφωση του κοινωνικού χάρτη της φτώχειας αλλάζει δραματικά, ξεπερνώντας κάποια στερεότυπα που ήθελαν ως άπορους μονάχα ανθρώπους κατεστραμμένους από τα ναρκωτικά ή κάποιους περιθωριακούς ηλικιωμένους… Οι κοινωνικές υπηρεσίες το τελευταίο διάστημα καταγράφουν καθημερινά εκατοντάδες νέες περιπτώσεις ατόμων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες και ζητούν βοήθεια είτε στους Δήμους είτε στα Κοινωνικά Παντοπωλεία είτε στα συσσίτια των εκκλησιών.
Το στοιχείο όμως που κάνει ακόμη πιο ανησυχητική την κατάσταση είναι η αδυναμία των υπηρεσιών να καταγράψουν τον πραγματικό αριθμό των απόρων, καθώς αυξάνονται καθημερινά και μάλιστα με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Σε πρόσφατη έκθεση που καταγράφεται το εύρος της φτώχειας στην ελληνική κοινωνία, τα στοιχεία είναι άκρως απογοητευτικά, καθώς:
- Το 41% των Ελλήνων, δηλαδή 3.622.360 άτομα, δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα για μια εβδομάδα διακοπών το χρόνο
- Το 39%, δηλαδή, 3.445.660 άτομα, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να αντιμετωπίσουν έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες που τυχόν προκύψουν
- Οι Έλληνες, σε ποσοστό 14% (1.236.904) δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα για ικανοποιητική θέρμανση στο νοικοκυριό τους, ενώ
- Σε ποσοστό 23% (2.032.056 άτομα) δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να διατρέφονται κάθε δεύτερη μέρα με πρωτεΐνες ή λαχανικά (που έχουν ίση αξία για τους χορτοφάγους).

Κι ενώ παραδοσιακά στους φτωχούς συμπεριλαμβάνονταν οι πολυμελείς οικογένειες, οι ηλικιωμένοι, η σύνταξη των οποίων δεν επαρκεί, και τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, σε αυτούς προστίθενται τώρα νέες κοινωνικές ομάδες. Η σύνθεση της φτώχειας αλλάζει και οι ομάδες οι οποίες προστίθενται είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι μετανάστες, αλλά και η ομάδα των φτωχών εργαζομένων. Πρόκειται κυρίως για τις περιπτώσεις όπου σε ένα σπίτι εργάζεται μόνον ένα άτομο, από το οποίο εξαρτώνται οικονομικά περισσότερα μέλη μιας οικογένειας.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Lenny Love: Βίασε και μόλυνε με AIDS τον 6 μηνών γιο του!

Σοκ και αηδία έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινότητα η είδηση 
ότι πατέρας κακοποίησε σεξουαλικά και μόλυνε με
τον ιό του AIDS το έξι μηνών αγοράκι του!

Lenny Love Jr.
Arrested For Sexually Assaulting 6-Month-Old Son
Ο κάτοικος του Οχάιο, Lenny Love, συνελήφθη την Παρασκευή (1/7) από την αστυνομία, αφού βίασε και μετέδωσε τον ιό του AIDS στο μόλις έξι μηνών αγοράκι του.
Ο 29χρονος άντρας κατηγορείται για βιασμό και εγκληματική επίθεση, ενώ σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, παραδέχτηκε ότι κακοποίησε το παιδί του, μολονότι γνώριζε ότι είναι φορέας του HIV!

Παραλία: ο καλύτερος παιδότοπος!

Παιδίατροι, ψυχολόγοι και επιστήμονες κάθε ειδικότητας έχουν την ίδια γνώμη: η επίδραση της θάλασσας στα παιδιά είναι άκρως ευεργετική. Ευτυχώς, η ελληνική οικογένεια είναι σε προνομιακή θέση! Η παραλία για τους περισσότερους από εμάς είναι σε απόσταση αναπνοής!
Το παιχνίδι στην παραλία εξασφαλίζει αβίαστα
την ιδανική απασχόληση για το παιδί.
«Εσείς πόσα μπάνια κάνατε;» είναι η πιο δημοφιλής ερώτηση μεταξύ γονέων και κηδεμόνων κατά το τέλος του καλοκαιριού. Δέκα; Είναι λίγα! Είκοσι; Είναι ικανοποιητικά. Τριάντα και πάνω; Αρκετά για να προκαλέσουν κρίση ζήλιας για τους τυχερούς που κατάφεραν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους ό,τι δεν μπορεί να ξεπεράσει σε δόξα και τιμή το καλύτερο ιδιωτικό σχολείο, το πιο glam παιδικό πάρτι ούτε καν ένα οικογενειακό ταξίδι στη EuroDisney. 
Τη μία, μοναδική και αξεπέραστη θάλασσα!
Η επαφή με «το μεγάλο και ευρύτερο» προκαλεί ένα ψυχικό «άνοιγμα» στο παιδί που το φέρνει σε ψυχική ισορροπία.
Η θάλασσα κάνει καλό στα παιδιά. Το ακούμε εδώ και χρόνια από τις μαμάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Το βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια στα προσωπάκια των παιδιών μας που αστράφτουν από ευτυχία με το που θα βρέξουν τα πατουσάκια τους στην άκρη της παραλίας. Το διαπιστώνουμε λίγες εβδομάδες αργότερα από... 

Λεκτική βία - Όταν οι λέξεις πονάνε - Words Hurt

Στην λεκτική βία δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο οι βρισιές, αλλά και λέξεις ή φράσεις που αγνοούν
το συναίσθημα του παιδιού.

Ένα χαστούκι, ένα χτύπημα στο σώμα είτε είναι μικρό είτε μεγάλο, πιο επιθετικό ή πιο ήπιο είναι κοινώς αποδεκτό ότι αποτελεί μια πράξη βίας.  
Αυτή η πράξη βίας φέρει ξεκάθαρα το μήνυμα του θυμού, της απόρριψης, της εξουσίας. 
Τη σωματική τιμωρία την καταδικάζουμε και την αντιλαμβανόμαστε εύκολα ως έναν κακοποιητικό τρόπο συμμόρφωσης και διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Τι γίνεται όμως με τη λεκτική βία;


Η λεκτική βία ασκεί ψυχολογική πίεση και παρεμβαίνει στη συναισθηματική ισορροπία του παιδιού. O συναισθηματικός εκβιασμός που εμπεριέχεται σε κάθε προσβλητική κουβέντα δημιουργεί τύψεις και ενοχές στο παιδί. Η προσδοκία ότι με την αρνητική κριτική θα καταφέρουμε “ένα καλύτερο παιδί” αποτελεί άλλοθι περισσότερο παρά μια μέθοδος που συμβάλλει σε έναν τέτοιο σκοπό.

Στην λεκτική βία δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο οι βρισιές αλλά και λέξεις ή φράσεις που αγνοούν το συναίσθημα του παιδιού. 

Κάποιες από τις παρακάτω φράσεις τις αναγνωρίζουμε είτε ως μεγάλοι είτε ως παιδιά, κάποιες έχουμε πει και κάποιες μας έχουν πει....

Επιχείρηση «Αστραπή»: Συλλήψεις για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας

Σχηματίσθηκε δικογραφία κατά τεσσάρων προσώπων
Τρία άτομα συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής με την κατηγορία της κατοχής υλικούς παιδικής πορνογραφίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συλλήψεις έγιναν στην Αθήνα και την Τετάρτη αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με την υπόθεση από την Ασφάλεια Αττικής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως επρόκειτο για μια ακόμη φάση της επιχείρησης «Αστραπή», η οποία είχε ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες για τον εντοπισμό ατόμων που κατέχουν και διακινούν υλικό παιδικής πορνογραφίας μέσω Διαδικτύου και είχε σχηματιστεί δικογραφία κατά τεσσάρων προσώπων.

Μάλιστα οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χρησιμοποίησαν το ειδικό πρόγραμμα διαδικτυακής έρευνας TLO και διαπιστώθηκε η ύπαρξη ηλεκτρονικών ιχνών Ελλήνων χρηστών Ίντερνετ, σε on line διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας. 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki