Thursday 7 July 2011

Μαμά, μπαμπά, πάμε βόλτα στον Εθνικό Κήπο;

Ποιες παρεμβάσεις προβλέπει η έρευνα του ΕΜΠ για την παιδική χαρά, τον ζωολογικό και τον βοτανικό κήπο

Προστίθενται κούνιες, τραμπάλες, παιχνίδια
για παιδιά με ειδικές ανάγκες...
Νέες ελαφρές κατασκευές, καινούργια ρείθρα, πέργκολες και γέφυρες, κρήνες και δεξαμενές νερού, προσφέρουν πράσινη ανάσα, υψηλής αισθητικής αξίας, στην πυκνοδομημένη πόλη της Αθήνας.
Η επαφή με τα ζώα
Από τα πλέον δημοφιλή σημεία του Εθνικού Κήπου, ο ζωολογικός κήπος βαφτίζεται σε Χώρο Φιλοξενίας Οικόσιτων Ζώων.
Απόλυτα εναρμονισμένος με τη λογική του αγροτικού σκηνικού, προωθεί την επαφή των παιδιών με τα ζώα, μετατρέποντας την περιήγηση στον Κήπο σε εμπειρία για τους λιλιπούτειους κατοίκους της πόλης.
Οι επισκέπτες θα προσεγγίζουν με τρόπο φυσικό την περιοχή των ζώων. Το μοναδικό κλουβί που διατηρείται είναι το κλουβί των λιονταριών, λόγω της ιδιότυπης μεταλλικής κατασκευής του, και του αισθητικού - ιστορικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει - θα χρησιμεύσει ως κλουβί μικρών πουλιών.
Οι ερευνητές προτείνουν ένα ιδιότυπο φράγμα, ξύλινο, με κυματοειδή μορφή, ή μία χαμηλή γέφυρα που να επιτρέπει την κίνηση του επισκέπτη σε υπερυψωμένο επίπεδο, αλλά και φύτευση σε ενδιάμεσους χώρους με στόχο τη δημιουργία όσο το δυνατό πιο φυσικού περιβάλλοντος, καταρχήν για τα ίδια τα ζώα και τα πτηνά.


Η παιδική χαρά
Ο νέος σχεδιασμός την επεκτείνει, εμπλουτίζοντας τη με παιχνίδια, κατασκευές, άφθονο νερό που ρέει ηχηρά.

Ο χώρος «ανοίγει» προς τα ανατολικά, κατά 380 τ.μ., έτσι ώστε να περιλαμβάνει τμήμα με υψηλό πράσινο, το οποίο θα λειτουργεί ως χώρος «κρυφτού».

Προστίθενται κούνιες, τραμπάλες, παιχνίδια για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για ακουστικά παιχνίδια.

Σύμφωνα με την κυρία Αριάδνη Βοζάνη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, στον χώρο δεσπόζει μία αυτόνομη κατασκευή, με τη μορφή ενός μυθικού ζώου, του δεινόσαυρου.

Το παιχνίδι, με ύψος όχι πάνω από 2.20 μέτρα και συνολική επιφάνεια 58 τ.μ., θα λειτουργεί σαν σήραγγα, αφού τα παιδιά θα μπορούν να εισέλθουν και να εξέλθουν από διαφορετικά σημεία, ενώ στην επιφάνεια του περιβλήματος, σχεδιάζονται τρεις τσουλήθρες, που προσεγγίζονται από ειδικά διαμορφωμένη ράμπα.

Δεν αποκλείεται να υπάρχει μεταλλικό πλέγμα, που να επιτρέπει την αναρρίχηση φυτών, προκαλώντας διαφορετικές ποιότητες φωτισμού στο εσωτερικό του παιχνιδιού.

Οι γονείς θα έχουν δυνατότητα να εποπτεύουν τα παιδιά, από καθιστικό γλυπτό, αλλά και μεταλλικά καθίσματα που θα τοποθετηθούν στον χώρο.
Απέναντι από την κύρια είσοδο, κατασκευάζεται επιφάνεια περίπου 100 τ.μ., με ξύλινο δάπεδο, ως συνεχές καθιστικό, με κυμαινόμενο ύψος, προσφέροντας στο σώμα του παιδιού τη δυνατότητα να την οικειοποιείται σε διαφορετικές στάσεις.

Σε συγκεκριμένες περιοχές του τοποθετούνται παιχνίδια για μικρά παιδιά, με κυρίαρχο έναν ιστό αναρρίχησης.

Σε άλλο σημείο, προβλέπεται κεκλιμένη επιφάνεια κύλισης των παιδιών. Το σκάμμα με άμμο που υπάρχει και σήμερα, νοτιοδυτικά, διατηρείται, συνδυαστικά με δυο δεξαμενές νερού, βάθους 20 εκατοστών.

Παράλληλα, η παιδική χαρά θα επικοινωνεί οπτικά με το πράσινο πλάτωμα, γνωστό και ως «βράχο της Αμαλίας». Η μελέτη αντικαθιστά τη σημερινή περίφραξη με μία αβαθή δεξαμενή νερού, ως φυσικό όριο.

για πολλά περισσότερα στο πράσινουλι χαμομηλάκι

Ταινίες cartoon με λάθος μηνύματα για τα παιδιά!!

Inappropriate Children's Shows
5 Scary Cartoons that Kids Should Not Watch


Τα κινούμενα σχέδια πάντα προσελκύουν όλων των ειδών των ανθρώπων, επειδή είναι πραγματικά αστεία και έχουν ωραίες ιστορίες. Την τελευταία δεκαετία, οι ταινίες κινουμένων σχεδίων έχουν εξελιχθεί με την νέα τεχνολογία και τα νέα σενάρια δράσης, που ακόμα και οι ενήλικες τις βλέπουν. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ταινίες κινουμένων σχεδίων που καλό είναι να μην βλέπουν τα παιδιά για διάφορους λόγους και για τα μηνύματα που περνάνε στα παιδικά μυαλά.

Pom Poko
Το Pom Poko είναι μια ιαπωνική ταινία κινουμένων σχεδίων που κυκλοφόρησε το 1994. Την  ταινία σκηνοθέτησε ο Isao Takahata και η ιστορία περιστρέφεται γύρω από μια ομάδα Ιαπωνικών ρακούν που είναι πολύ γνωστά στην ιαπωνική λαογραφία. Αυτά τα ρακούν συνήθως αναφέρονται ως Tanuki στην Ιαπωνική κουλτούρα και είναι γνωστά για την κοινωνική τους συμπεριφορά, αλλά είναι και πολύ άτακτα επίσης. Στην ταινία, τα ζώα αυτά εμφανίζονται ως ζώα που σπάνια φορούν ρούχα και πάντα ψάχνουν για φαγητό και για διασκέδαση μέσα στο δάσος.
Σύντομα αυτά τα ρακούν θα δεχτούν επίθεση από τα βιομηχανικά εργαστήρια και τα tanukis θα προσπαθήσουν να επιτεθούν στους ανθρώπους, κάτι που σίγουρα δεν είναι σωστό να το παρακολουθήσουν τα παιδιά.

The Incredibles
Οι Απίθανοι (The Incredibles) είναι μια ταινία κινουμένων σχεδίων του 2004 από την Pixar και σε σκηνοθεσία του Μπραντ Μπερντ.  
Η ταινία έχει να κάνει με μια οικογένεια υπερηρώων  που είναι προικισμένοι με υπερδυνάμεις, αλλά η κυβέρνηση τους υποχρεώνει να ζουν μια φυσιολογική ζωή. Αν και οι Απίθανοι έχουν λάβει μεγάλη εκτίμηση, μπορείτε να αποφύγετε σαφώς τους απίθανους για τα παιδιά σας, επειδή η ιστορία έχει πολλή δράση που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε αυτά.
 
Για περισσότερα εδώ

Η ελιά μας, ταξιδεύει! - ''Olive oil is life''

Ευχόμαστε ολόψυχα Καλή Επιτυχία 

Σήμερα θα σας δείξω τη συμμετοχή μου σ΄ ένα διαγωνισμό. Δεν είναι για την Ελλάδα αλλά για  την Αγγλία. Το κατάστημα ''Ken Bromley Art Supplies'' είναι εξειδικευμένο σε είδη ζωγραφικής. Κάθε χρόνο διοργανώνει ένα διαγωνισμό ζωγραφικής για το εξώφυλλο του ετήσιου καταλόγου του.

''Olive oil is life''
  Θα μου πείτε τι σχέση έχω εγώ με την Αγγλία; Έχουμε ξαναπεί πως λίγα πράγματα μπορείς να κάνεις στη χώρα μας σε ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες. Στην Αγγλία υπάρχει μία ένωση, όπως θα τη λέγαμε εδώ, για  τους ζωγράφους που χρησιμοποιούν χρωματιστά μολύβια  (UKCPS είναι η ονομασία της). Για όποιον θέλει υπάρχει ο σύνδεσμος στη δεξιά μπάρα του blog μου. Εδώ και λίγο καιρό... 

για περισσότερα στο πράσινο χαμομηλάκι 

Καλοκαιρινό και... ωφέλιμο! - O επιχειρηματίας και ο ψαράς

Είναι απόγευμα και ο μπάρμπας από το ωραίο νησάκι του Αιγαίου έχει πάει για ψάρεμα στην αμμουδιά.
Αφού ρίχνει την πετονιά ξαπλώνει προς τα πίσω στηριζόμενος στους αγκώνες του και αρχίζει να αγναντεύει περιμένοντας κάποιο τσίμπημα.
Σε λίγο εμφανίζεται ένας επιχειρηματίας στην αμμουδιά που είχε πάει βόλτα για να αποβάλει λίγο από το στρες που του δημιουργούσαν οι δουλειές του.
Βλέποντας τον ψαρά να ψαρεύει τόσο νωχελικά, τον πλησιάζει και του λέει:
- Δεν κάνεις καλά, με αυτό τον τρόπο δεν θα πιάσεις ψάρια. Πρέπει να βρεις άλλο τρόπο, αν θέλεις να πιάσεις ψάρια.
- Για ποιο λόγο; τον ρωτάει ο ψαράς.
- Θα τα πουλάς και θα βγάζεις κέρδος.
- Για ποιο λόγο;
- Μετά από λίγο καιρό με τα κέρδη θα πάρεις δίχτυα ώστε να πιάνεις περισσότερα ψάρια.
- Για ποιο λόγο; λέει και πάλι ο ψαράς.
Λίγο ενοχλημένος, ο επιχειρηματίας αποκρίνεται:
- Πιάνοντας περισσότερα ψάρια θα μπορέσεις να πάρεις μία βάρκα και να βγάλεις περισσότερα χρήματα.
- Για ποιο λόγο;
Έχει αρχίσει να του την δίνει του επιχειρηματία η μονότονη απάντηση του ψαρά αλλά υπομονετικά του εξηγεί:
- Με τα χρήματα θα αγοράσεις ένα μεγαλύτερο πλοίο και θα προσλάβεις ανθρώπους να σε βοηθούν!
- Για ποιο λόγο;
Ο επιχειρηματίας είναι πλέον κατακόκκινος, γεμάτος θυμό!
- Μα δεν καταλαβαίνεις; Σε λίγα χρόνια θα έχεις έναν ολόκληρο στόλο από ψαράδικα, με πολλούς υπαλλήλους,
που θα ψαρεύουν σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, για λογαριασμό σου.
- Για ποιο λόγο;
- Έτσι, θα μπορέσεις να εισάγεις την εταιρεία σου στο χρηματιστήριο. Θα θησαυρίσεις και μετά, χωρίς να σκας,
το μόνο που θα έχεις να κάνεις είναι να κάθεσαι στην αμμουδιά και να βλέπεις το ηλιοβασίλεμα!
- Γιατί, τώρα τι κάνω;

από baroqueen

Τα παιδιά δεν είναι καρτούν - Kids are not Cartoons

Μια διαφήμιση ενάντια 
στην παιδική κακοποίηση
.
Τα πραγματικά παιδιά δεν αναπηδούν 
όπως οι χαρακτήρες στα κόμικς...
Τα πραγματικά παιδιά πονάνε στο σώμα, 
πονάνε και στην ψυχή...
Εμείς οι «μεγάλοι» είμαστε δυνατότεροι μόνο για ένα λόγο:
να τα προστατεύουμε!

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki