Monday 18 July 2011

«Στο φως» η τρομακτική δράση σπείρας, που βασάνιζε και λήστευε ηλικιωμένους στο Βόλο

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου και την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας εμπλέκονται σε υποθέσεις ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων.
Σε μία περίπτωση η βίαιη αυτή συμπεριφορά τους, είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο μίας ημεδαπής γυναίκας.
Συνελήφθησαν, τρεις Αλβανοί, ηλικίας 24, 25 και 39 ετών, καθώς και μία Ελληνίδα, ηλικίας 37 ετών, οι οποίοι είχαν συστήσει δομημένη ομάδα, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους και διέπρατταν ένοπλες ληστείες στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου κατά το χρονικό διάστημα από 19-04-2011 έως 16-07-2011.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα των κατά συρροή ληστειών, της ληστείας που τελέσθηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα με αποτέλεσμα να επέλθει θάνατος προσώπου, της πλαστογραφίας, της παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας και της αντίστασης.
Οι συλληφθέντες κατά τη διάπραξη των ληστειών χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερη σκληρότητα κατά των ηλικιωμένων, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τους χτυπούσαν, τους φίμωναν και τους έδεναν τα χέρια και τα πόδια με αυτοκόλλητες ταινίες. Σε μία περίπτωση η βίαιη αυτή συμπεριφορά τους, είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο μίας ημεδαπής γυναίκας.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, ηγετικό ρόλο είχε ο 25χρονος αλλοδαπός, ο οποίος επέλεγε τον τόπο και τον χρόνο δράσης τους. Οι άλλοι δύο αλλοδαποί συμμετείχαν ενεργά στη διάπραξη ληστειών, είτε ως συναυτουργοί είτε ως συνεργοί. Η 37χρονη ημεδαπή γυναίκα, επιπλέον είχε αναλάβει την ευθύνη πώλησης των αφαιρεθέντων χρυσαφικών και άλλων τιμαλφών σε ενεχυροδανειστές.
Ειδικότερα, οι τρεις αλλοδαποί δράστες, υπό την αρχηγία του 25χρονου, ο οποίος είχε πάντα ρόλο αυτουργού, ενώ οι άλλοι δύο αναλάμβαναν εναλλάξ ρόλο συναυτουργού ή τσιλιαδόρου, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους, φορώντας στα χέρια τους γάντια, μάλλινα ή δερμάτινα και κρατώντας μαχαίρια και ενίοτε πιστόλια, διέπραξαν τις παρακάτω ληστείες:
  1. Την 16-07-2011, κατά τις νυχτερινές ώρες, εισήλθαν με διάρρηξη παραθύρου σε οικία, όπου διαμένει μόνη της 80χρονη ημεδαπή και αφού τη χτύπησαν στο πρόσωπο της αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ. Στη συνέχεια, της έδεσαν τα χέρια με αυτοκόλλητη ταινία συσκευασίας και έκοψαν το καλώδιο της συσκευής του σταθερού τηλεφώνου.
  2. Την 15-07-2011, το βράδυ, εισήλθαν με διάρρηξη παραθύρου σε οικία, όπου διαμένει μόνη της 88χρονη ημεδαπή και αφού τη χτύπησαν στο πρόσωπο, αφαίρεσαν δύο γραμμάτια ετήσιας προθεσμιακής κατάθεσης, της Ε.Τ.Ε. και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ονομαστικής αξίας 400.000 ευρώ και 240.000 ευρώ αντίστοιχα.
  3. Την 28-06-2011, το βράδυ, εισήλθαν με διάρρηξη παραθύρου σε οικία, όπου διαμένει μόνη της 73χρονη ημεδαπή, και υπό την απειλή για τη σωματική της ακεραιότητα, αφαίρεσαν χρυσαφικά αξίας 1.000 ευρώ και το χρηματικό ποσό των 630 ευρώ. Στη συνέχεια, τη φίμωσαν, της έδεσαν τα χέρια με αυτοκόλλητη ταινία συσκευασίας και έκοψαν το καλώδιο της συσκευής του σταθερού τηλεφώνου.
  4. Την 13-06-2011, το βράδυ, εισήλθαν από ανασφάλιστη πόρτα σε οικία, όπου διαμένει μόνη της 71χρονη ημεδαπή και με απειλή για τη σωματική της ακεραιότητα, αφαίρεσαν χρυσαφικά αξίας 5.000 ευρώ και το χρηματικό ποσό των 3.550 ευρώ. Στη συνέχεια, έκοψαν το καλώδιο της τηλεφωνικής συσκευής και αφαίρεσαν το κινητό τηλέφωνο της παθούσας.
  5. Την 27-05-2011, το βράδυ, εισήλθαν από κύρια πόρτα σε οικία, όπου διαμένει 82χρονη ημεδαπή και αφού τη χτύπησαν στο πρόσωπο και σε άλλα σημεία του σώματός της, αφαίρεσαν δύο (2) δακτυλίδια και το χρηματικό ποσό των 250 ευρώ. Στη συνέχεια, έκοψαν το καλώδιο της τηλεφωνικής συσκευής και τράπηκαν σε φυγή.
  6. Την 18-05-2011, το βράδυ, εισήλθαν με διάρρηξη του ομφαλού της κλειδαριάς της κυρίας εισόδου σε οικία, όπου διέμενε 55χρονη ημεδαπή, χωρίς να διαπιστωθεί αν αφαίρεσαν κάτι, αφού η παθούσα βρέθηκε νεκρή από φιλικό της πρόσωπο, φιμωμένη και δεμένη στα χέρια και στα πόδια της με αυτοκόλλητη ταινία συσκευασίας. Δράστες πριν αποχωρήσουν έκοψαν καλώδιο τηλεφωνικής συσκευής.
  7. Την 09-05-2011, το βράδυ, εισήλθαν με διάρρηξη του ομφαλού της κλειδαριάς της κυρίας εισόδου σε οικία, όπου διαμένει 80χρονη ημεδαπή με τον 48χρονο γιό της, και αφού τους ακινητοποίησαν με την απειλή μαχαιριών και πιστολιού, αφαίρεσαν τα δακτυλίδια που φορούσε η παθούσα και το χρηματικό ποσό των 900 ευρώ. Στη συνέχεια, έδεσαν τους παθόντες με αυτοκόλλητη ταινία συσκευασίας, έκοψαν το καλώδιο της τηλεφωνικής συσκευής και τράπηκαν σε φυγή.
  8. Την 19-04-2011, το βράδυ, εισήλθαν με διάρρηξη του ομφαλού της κλειδαριάς της κυρίας εισόδου σε οικία, όπου διαμένει μόνη της 81χρονη ημεδαπή και υπό την απειλή μαχαιριών αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ. Στη συνέχεια, αφού τη φίμωσαν και της έδεσαν τα χέρια, τράπηκαν σε φυγή.
Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:...

ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
THΣ ΕΔΡΑΣ ΣΕΦΕΡΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ

ΟΡΟΙ/ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 2011

Το Διεθνές Βραβείο απονέμεται σε ετήσια βάση και περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες:
1. Το Βραβείο Ποίησης της Έδρας Σεφέρη του Χάρβαρντ.
2. Το Βραβείο Πεζογραφίας της Έδρας Σεφέρη του Χάρβαρντ.
3. Το Βραβείο Κριτικού Δοκιμίου-Επιστημονικής Μελέτης της Έδρας Σεφέρη
του Χάρβαρντ.

Από το έτος 2012 προστίθεται και η κατηγορία του Διεθνούς Βραβείου Μουσικής/Μουσικολογίας (πρώτη απονομή: Δεκέμβριος 2012).

Τα Διεθνή Βραβεία απονέμονται κατόπιν διαγωνισμού ή τιμής ένεκεν. Επιλογές από το έργο των βραβευθέντων θα δημοσιεύονται στην Harvard Early Modern and Modern Greek Library ανά τρία χρόνια. Η δημοσίευση τέτοιων έργων θα υπόκειται στη διαδικασία έγκρισης των Διευθυντών και της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Harvard Early Modern and Modern Greek Library. Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται κατά κανόνα από μέλη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αλλά και μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Harvard Early Modern and Modern Greek Library.

Στους εννέα επικρατέστερους υποψηφίους (τρεις για κάθε κατηγορία) ανακοινώνεται η απόφαση της Επιτροπής ότι έχουν προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού και καλείται έκαστος να παρουσιάσει το έργο του στο κοινό, σε εκδήλωση υπό την αιγίδα της Έδρας Σεφέρη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Ο όρος αυτός ισχύει για υποψηφιότητες για τα Διεθνή Βραβεία από το 2012 και μετά.

Η επιλογή των υποψηφίων προς βράβευση γίνεται με βάση την αρχή της μη διάκρισης (αδιαφόρως φύλου, ηλικίας, εθνικότητας, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων κλπ.). Το Βραβείο είναι διεθνές και απευθύνεται σε συγγραφείς από όλο τον κόσμο. Προϋπόθεση για την υποβολή υποψηφιότητας στις κατηγορίες της Ποίησης και της Πεζογραφίας είναι, φυσικά, το έργο των υποψηφίων να είναι γραμμένο στην ελληνική. Για την κατηγορία του Κριτικού Δοκιμίου-Επιστημονικής Μελέτης, το έργο των υποψηφίων πρέπει να είναι γραμμένο στην ελληνική, αγγλική, γερμανική, γαλλική, ισπανική ή ιταλική και να αφορά τον ελληνικό πολιτισμό.

Υποβολή υποψηφιοτήτων για όλες τις κατηγορίες των Βραβείων της φετινής χρονιάς (2011) μπορούν να αποστέλλονται στον Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2011 (το εμπρόθεσμο της υποβολής κρίνεται από την ημερομηνία που αναγράφεται στη σφραγίδα του ταχυδρομείου) στην ακόλουθη διεύθυνση:
The George Seferis Chair
Department of the Classics
204 Boylston Hall
Harvard Yard
Harvard University
Cambridge, Massachusetts 02138
USA.

Τα Διεθνή Βραβεία αφορούν στο σύνολο των δημοσιευμένων έργων ενός συγγραφέα (μη δημοσιευμένα έργα δεν πρέπει να αποστέλλονται). Για νέους συγγραφείς μεγαλύτερη έμφαση θα δίδεται στα δημοσιευμένα έργα τους των τελευταίων δύο ετών. Τα δημοσιευμένα έργα (ένα αντίτυπο κάθε βιβλίου) πρέπει να αποστέλλονται, μαζί με σχετικό βιογραφικό σημείωμα όπου θα αναγράφεται η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) του υποψηφίου, στην ανωτέρω διεύθυνση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εξαιτίας του ότι το Βραβείο είναι διεθνές (οι δύο κατηγορίες λογοτεχνίας απευθύνονται σε ελληνόφωνους συγγραφείς από όλη την Ευρώπη και άλλες ηπείρους), τα βιβλία δεν είναι δυνατόν να επιστρέφονται.

Ωστόσο, αν μία χρονιά δεν βραβευτεί ένας συγγραφέας, μπορεί να θέσει υποψηφιότητα χωρίς να αποστείλει ξανά το δημοσιευμένο έργο του για το Διεθνές Βραβείο οποιασδήποτε επόμενης χρονιάς, με αποστολή σχετικής επιστολής. Ανέκδοτα βιβλία που δημοσιεύονται μετά την αποστολή των ήδη δημοσιευμένων έργων από υποψήφιους συγγραφείς, θα πρέπει να αποσταλούν επίσης, αν επιθυμούν οι συγγραφείς να θέσουν υποψηφιότητα για το Διεθνές Βραβείο κάποιου άλλου έτους.

Η παρουσίαση των έργων των επικρατέστερων υποψηφίων καθώς και κάθε είδους αλληλογραφία θα γίνεται στην ελληνική. Δεν απαιτείται γνώση της αγγλικής για το Διεθνές Βραβείο στις κατηγορίες της Ποίησης και της Πεζογραφίας. Όσον αφορά στο Διεθνές Βραβείο Κριτικού Δοκιμίου-Επιστημονικής Μελέτης, η παρουσίαση των έργων και κάθε είδους αλληλογραφία μπορεί να γίνεται στην ελληνική, αγγλική, γερμανική ή γαλλική.

Η απονομή του φετινού Διεθνούς Βραβείου και στις τρεις κατηγορίες θα γίνει σε επίσημη τελετή τον ερχόμενο Δεκέμβριο (2011) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στην ίδια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και η επίσημη παγκόσμια παρουσίαση της Harvard Early Modern and Modern Greek Library με προσκεκλημένους το ευρύ κοινό και διανοητές/επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

To Ολοκαύτωμα στο Μεσόβουνο και στους Πύργους Εορδαίας

565 ψυχές, χωρίς διάκριση ηλικίας και φύλου,  σφαγιάστηκαν άγρια.
.
******************************************* 

Το ολοκαύτωμα των Πύργων

Κατά το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο οι Κοινότητες Μεσοβούνου και Πύργων έπαθαν τρομακτικές καταστροφές από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τα σπίτια πυρπολήθηκαν.
Στους Πύργους οι Γερμανοί κατακτητές με τη βοήθεια των δοσίλογων, τουφέκισαν δίχως διάκριση, γέροντες, γριές, νέους, νέες, παιδιά, κορίτσια και μωρά, σύνολο 318 ψυχές, έκαψαν τα σπίτια και άρπαξαν όλα τα υπάρχοντα τους.

Στο Μεσόβουνο, εκτελέστηκαν 157 κάτοικοι, οι περισσότεροι ήρωες του Αλβανικού Μετώπου, -οι οποίοι ανέπτυξαν μεγάλη μαχητικότητα, άντρες και γυναίκες πολεμώντας μαζί στον αγώνα για την απελευθέρωση, - την 23/10/1941, χωρίς καμιά αιτία. Άλλοι 90, χωρίς διάκριση ηλικίας και φύλου, τον Απρίλιο του 1944 σφαγιάστηκαν άγρια.

Το πρωινό της 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1944 οι Πύργοι περικυκλώθηκαν από Γερμανικά αποσπάσματα και τους συνεργάτες τους. Οι Γερμανοί κατακτητές με τη βοήθεια των δοσίλογων, τουφέκισαν δίχως διάκριση, γέροντες, γριές, νέους, νέες, παιδιά, κορίτσια και μωρά, σύνολο 318 ψυχές, έκαψαν τα σπίτια και άρπαξαν όλα τα υπάρχοντα τους.
Στους τόπους της θυσίας των αθώων θυμάτων της χιτλερικής θηριωδίας είναι... 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki