Thursday 4 August 2011

Λευκό ή μαύρο ψωμί για τα παιδιά; - White vs. Wheat Bread

Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των δύο ειδών

Στα περισσότερα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών αρέσει το ψωμί και συνεπώς οι γονείς το χρησιμοποιούν στο πρωινό, στο κολατσιό τους ή και σαν συνοδευτικό με τα κυρίως γεύματα.
Τα λευκά ψωμιά περιέχουν
μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου
Η κατανάλωση ψωμιού ενδείκνυται σε αυτές τις ηλικίες, καθώς σύμφωνα με τις συστάσεις τα παιδιά χρειάζονται 6 μερίδες την ημέρα προϊόντων δημητριακών. Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι αν θα πρέπει οι γονείς να προτιμούν το λευκό ή το ψωμί σίκαλης (ή ολικής αλέσεως) για τα παιδιά τους.

Το ψωμί σικάλεως και ολικής αλέσεως είναι
πολύ πλουσιότερο σε φυτικές ίνες
Μελετώντας τη θρεπτική αξία των 2 διαφορετικών ειδών ψωμιού, παρατηρούμε ότι σε περιεκτικότητα σε κάποια θρεπτικά συστατικά οι διαφορές είναι μικρές:
  • Θερμίδες: 40-70 kcal/ φέτα
  • Ολικό λίπος: 0,5-1 g/ φέτα
  • Χοληστερόλη: 0 mg/ φέτα
  • Νάτριο: 90-130 g/ φέτα
  • Πρωτεΐνη: 1,5-3 g/ φέτα
Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται στην περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ασβέστιο, με το μαύρο ψωμί να υπερτερεί. Επιπλέον, το μαύρο ψωμί είναι πιο πλούσιο σε... 

Φαγητό στην παραλία

Το καλοκαίρι δεν είναι τυχαία η αγαπημένη εποχή των παιδιών. Τα σχολεία κλείνουν, οι διακοπές ξεκινούν και η θάλασσα τα περιμένει για ατελείωτες βουτιές και παιχνίδια με φίλους.
Μεταξύ όλων αυτών, όμως, η διατροφή τους παραμένει ένα από τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει όλοι οι γονείς να προσέχουν, παρά τους χαλαρούς ρυθμούς και τη τεμπελιά του καλοκαιριού. Το παρακάτω στοιχειώδες πρόγραμμα προτείνεται από εξειδικευμένους διατροφολόγους και πρέπει να αποτελεί πρότυπο για κάθε γονέα, με τις όποιες μικρές μετατροπές και προσθήκες θέλει να κάνει, ανάλογα με τις περιστάσεις και τις ανάγκες του μικρού του.
Τρεις ώρες πριν τη παραλία, ενδείκνυται ένα πλήρες γεύμα μεσαίας θερμιδικής αξίας(250-450 θερμίδες), ώστε να του δώσει ενέργεια για τα παιχνίδια που θα ακολουθήσουν. Αυτό μπορεί να είναι γάλα με δημητριακά, ένα τοστ με χυμό ή γάλα, ένα αβγό βραστό με 2 φρυγανιές ή το εκάστοτε μεσημεριανό γεύμα, αν πάτε για μπάνιο το απόγευμα.
Όταν πάτε στη παραλία, καλό είναι να έχετε μαζί σας νερό, ειδικά αν βρίσκεστε εκεί το διάστημα 12.00 με 15.00 που η ακτινοβολία είναι έντονη και η αφυδάτωση παραμονεύει. Εκτός από νερό, το οποίο πρέπει να πίνει το παιδί σας ανά ώρα, μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα ποτήρι χυμό (φυσικό ή συσκευασμένο χωρίς συντηρητικά), ένα ποτήρι πράσινο τσάι με γεύσεις ή ένα light αναψυκτικό.

Χυμοί ή φρέσκα φρούτα: Τι να προτιμήσουμε

Πολλές φορές εμείς οι διαιτολόγοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι στα πλαίσια της διατροφικής εκπαίδευσης που παρέχουμε με την εξής ερώτηση: Μπορώ να πίνω χυμούς αντί να τρώω τα φρούτα, αφού δεν μου αρέσουν καθόλου και βαριέμαι να τα καθαρίζω; 
Οι χυμοί περιέχουν περισσότερες θερμίδες,
λιγότερες φυτικές ίνες και περισσότερα
απλά σάκχαρα από τα φρούτα.
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι αρκετά πολύπλοκη, διότι σίγουρα αν κάποιο άτομο απεχθάνεται όλα τα είδη φρούτων τότε οπωσδήποτε θα πρέπει να πίνει 1 ποτήρι χυμό χωρίς ζάχαρη την ημέρα, ωστόσο καλό θα ήταν να τονίσουμε ότι η θρεπτική αξία των φρούτων είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτή των χυμών. 
Οι χυμοί χωρίζονται σε 2 υποκατηγορίες: 
Τους συμπυκνωμένους και τους απλούς.  
Οι συμπυκνωμένοι φυσικοί χυμοί έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε φρούτα, καθώς προέρχονται από τη συμπύκνωση των φυσικών χυμών.
Οι απλοί χυμοί προέρχονται από... 

Σομαλία:30.000 παιδιά νεκρά από την ανθρωπιστική κρίση
Desperate Somali Parents abandon their children to die

Περίπου 30.000 παιδιά πέθαναν από την πείνα τους τελευταίους τρεις μήνες στη Σομαλία, εξαιτίας της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει το Κέρας της Αφρικής εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η Νάνσι Λίντμποργκ της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), στη διάρκεια ακρόασης στο αμερικανικό Κογκρέσο, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να δράσει.
Πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση
των τελευταίων 20 ετών.
 «Βασιζόμενοι σε εκθέσεις που αφορούν τη διατροφή και τη θνησιμότητα, εκτιμούμε ότι πάνω από 29.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πέθαναν τις τελευταίες 90 ημέρες στη Σομαλία» τόνισε η Λίντμποργκ. 

Desperate Somali Parents abandon
their children to die
«Πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων 20 ετών. Δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι στη Σομαλία, την Αιθιοπία, την Κένυα, το Τζιμπουτί και άλλες γειτονικές χώρες, αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας» δήλωσε... 

Η απίστευτη ιστορία του Shay - SHAY DAY

Ένας σοφός είπε κάποτε: "Κάθε κοινωνία κρίνεται, από το πώς μεταχειρίζεται τους πιο αδύναμους ανάμεσά της"
 
.
Σε ένα δείπνο, για φιλανθρωπικό σκοπό, ενός σχολείου για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ο πατέρας ενός αυτιστικού παιδιού διηγήθηκε την παρακάτω ιστορία, που δεν θα την ξεχάσει κανείς από όσους την άκουσαν εκείνη τη μέρα.
Μετά την τελετή, έκανε μια ερώτηση.
"Όταν η φύση δεν παρεμποδίζεται από εξωτερικές επιρροές, όλα γίνονται τέλεια.
SHAY DAY
Ακόμα ο γιος μου, ο Shay, δεν μπορεί να μάθει τα πράγματα όπως τα άλλα παιδιά. Δεν μπορεί να καταλάβει τα πράγματα όπως τα άλλα παιδιά. Πού είναι η φυσική τάξη των πραγμάτων στο γιο μου;"
Όλοι στην αίθουσα αναρωτιόνταν σιωπηλά και γεμάτοι απορία.
Ο πατέρας συνέχισε.
"Όταν ένα παιδί σαν τον Shay που είναι πνευματικά ανάπηρο, έρχεται στη ζωή, η ευκαιρία να καταλάβεις την αληθινή ανθρώπινη φύση είναι, το πώς οι υπόλοιποι άνθρωποι θα συμπεριφερθούν σ' αυτό το παιδί."
Και αφηγήθηκε την παρακάτω ιστορία, που θα σας παρακαλέσω θερμά να διαβάσετε μέχρι το τέλος της...
Ο Shay κι εγώ, περάσαμε έξω από ένα πάρκο, όπου κάποια αγόρια που γνώριζαν τον Shay, έπαιζαν μπέιζμπολ.
Ο Shay με ρώτησε, "μπαμπά, νομίζεις ότι θα μ' αφήσουν να παίξω μαζί τους;"
Εγώ ήξερα ότι τα περισσότερα αγόρια, δεν θα ήθελαν κάποιον σαν τον Shay στην ομάδα τους.
Μα ήξερα, και καταλάβαινα σαν πατέρας, ότι αν του δινόταν η ευκαιρία να παίξει,... 

Παίζουμε με τα παιδιά: Μια ζωγραφιά χωρίς τέλος!!

Απόψε στη βεράντα ή στον κήπο, πάρτε κόλλες ζωγραφικής και μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, νερομπογιές και ξεκινήστε την οικογενειακή “Ζωγραφιά χωρίς τέλος”!!
Τι κάνει τώρα το ζωάκι που ζωγράφισες;
Πολύ- πολύ απλά, κολλήστε διαδοχικά με σελοτέιπ – από την πίσω πλευρά – τις κόλλες ζωγραφικής. Δηλαδή, κολλήστε μεταξύ τους – από την πίσω πλευρά πάντα – 2, 3, 4 κόλλες ζωγραφικής, ώστε να δημιουργηθεί ένας τεράστιος καμβάς. Στην αρχή μπορείτε να κολλήσετε μόνο 2 χαρτιά, και στη συνέχεια προσθέτετε όσα επιθυμείτε.
Μετά, παίρνετε τα εργαλεία (μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, νερομπογιές) και ο καθένας ζωγραφίζει ό,τι θέλει και όπως θέλει! Εσείς ας πούμε, μπορεί να θέλετε να ζωγραφίσετε με ξυλομπογιές ζωάκια, το παιδί να ζωγραφίσει με μαρκαδόρους τα δέντρα…
Μην βάλετε κανένα περιορισμό! Αφήστε τη φαντασία να δουλέψει!  
Κάθε φορά που ζωγραφίζετε κάτι, μπορείτε να το εξηγείτε ως μέρος μιας δική σας ιστορίας. Π.χ. Φτιάχνω τα ζωάκια που παίζουν στο δάσος, εσύ γιατί προτίμησες να φτιάξεις δέντρα; Τι κάνει τώρα το ζωάκι που ζωγράφισες;
Κι όσο περνάει η ώρα, η ζωγραφιά μεγαλώνει μαζί με την ιστορία που περιγράφετε.
Η “Ζωγραφιά χωρίς τέλος” δεν θα χρειαστεί να τελειώσει ποτέ. Αν πρέπει να κάνετε ένα διάλλειμα για να πάτε στη θάλασσα, συνεχίζετε το έργο σας άλλη στιγμή και προσθέτετε νέες λευκές κόλλες για να χωρέσουν τη φαντασία σας!

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki