Thursday 11 August 2011

Βοηθώντας το παιδί σας να κάνει φίλους

Το να κάνεις φιλίες με άλλα άτομα δεν είναι πάντα εύκολο. Μπορείτε να βοηθήσετε, με πολλούς τρόπους, το παιδί σας να αναπτύξει τις κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζεται για να δημιουργήσει εποικοδομητικές σχέσεις, για τώρα και για πάντα.
Ένα μεγάλο θέμα ανησυχίας για τους γονείς είναι οι φιλίες των παιδιών τους. Οι περισσότεροι γονείς δεν είναι ακριβώς σίγουροι για το ρόλο τους. Τείνουμε να πιστεύουμε ότι το να κάνεις φίλους είναι κάτι που έρχεται φυσιολογικά.
Εξάλλου, δεν μαθαίνουν τα παιδιά κοινωνικά μαθήματα
το ένα από το άλλο;
Το γεγονός είναι, ότι παρόλο που τα παιδιά παίρνουν πολλά κοινωνικά μαθήματα από τους γύρω τους, δεν τα μαθαίνουν όλα έτσι. Μπορείτε να βοηθήσετε σημαντικά το παιδί σας να γίνει το είδος του παιδιού που τα άλλα παιδιά θέλουν να έχουν για φίλο τους. Ο ρόλος σας είναι, όπως αυτός του προπονητή, που συνοψίζεται με κάποια «πρέπει» και «δεν πρέπει».
Πρέπει να βοηθήσετε το μικρό σας να μάθει να λύνει τα προβλήματά του έτσι ώστε σταδιακά να αναπτύσσει μεγαλύτερη διορατικότητα, αυτοπεποίθηση και κοινωνικές ικανότητες. Δεν πρέπει να επεμβαίνετε από την πρώτη στιγμή... 

«Δεν θέλω να διαβάσω, μαμά, είναι καλοκαίρι!»

Διακοπές. Όπως έχεις εσύ ανάγκη από ξεκούραση, έχει και το παιδάκι σου. Κι αν σου περνάει από το μυαλό -για να μη χάσει το πρόγραμμά του, για να μην ξεχάσει όσα έμαθε την περασμένη σχολική χρονιά- να το πιέζεις να διαβάσει και κάτι που έχει σχέση με το σχολείο του, μάλλον δεν κάνεις καλά. 

Αφήστε το παιδί σας να παίξει
και παίξτε και εσείς μαζί του!
Η ψυχολόγος Ιφιγένεια Λαμπροπούλου σου εξηγεί ότι μέσα από το παιχνίδι, όχι μόνο δεν ξεχνάει αλλά πηγαίνει και ένα βήμα παρακάτω!

Η φετινή σχολική χρονιά έχει φτάσει στο τέλος της. Κλείνοντας η πλειοψηφία των γονιών με ρώτησαν τι βιβλία εκπαιδευτικά να αγοράσουν για τις διακοπές στο παιδί τους ώστε να κρατήσουν την επαφή τους με τις γνώσεις που έχουν ήδη κατακτήσει, αλλά και τι παραπάνω να δουλέψουν ώστε να είναι προετοιμασμένα για την νέα χρονιά γνωστικά.


Η απάντησή μου; «ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ!» 
H απάντησή τους; «Μα τρεις μήνες θα κάθεται;»


Οι γονείς πιστεύουν ότι το παιχνίδι και μόνο δεν είναι εκπαιδευτικό εργαλείο. Και όμως! Μετά από μία χρονιά εννιά μηνών όπου ένα παιδί... 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki