Monday 22 August 2011

Τα μωρά ψηλώνουν, όταν κοιμούνται!
Do Sleepy Babies Grow More?

Από mother
Τελικά, ως φαίνεται, οι γιαγιάδες μας είχαν δίκιο. Τα μωρά όντως ψηλώνουν, όταν κοιμούνται!

Do Sleepy Babies
Grow More?

Τα ευρήματα από την πρώτη μελέτη του είδους, παρουσιάζουν ότι ο ύπνος των μικρών παιδιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το ύψος τους. Η έρευνα ανοίγει το δρόμο, ώστε οι γονείς να μπορούν ευκολότερα να καταλάβουν πότε το μωράκι τους αναπτύσσεται.
Τα αποτελέσματα, λοιπόν, δείχνουν, ότι ένα νεογνό, όταν πρόκειται να «ρίξει μπόι», ένα 48ωρο πριν αυξάνει τον ύπνο του κατά 4,5 ώρες περίπου ημερησίως. Όσο δηλαδή περισσότερο αυξάνονται οι ώρες, που κοιμάται ένα μωρό, τόσο μεγαλύτερες (20% για κάθε επιπλέον ώρα ύπνου) είναι οι πιθανότητες τις επόμενες ημέρες να παρουσιάσει σημεία ανάπτυξης. 

Όλα αυτά, σύμφωνα με την Δρ Michelle Lampl, από το τμήμα ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Emory της Ατλάντα, βοηθούν τους γονείς να καταλάβουν τη συμπεριφορά του νηπίου τους με πρακτικό τρόπο, δηλαδή να κατανοήσουν αυτό, που οι επιστήμονες θα εξηγούσαν ως "έκρηξη" των αυξητικών ορμονών λόγω ύπνου!

Γονείς, προσοχή, ασέλγεια!

Προσοχή, ασέλγεια!
Γράφει η Μαρία Γ. Σαράντη
(Μ.Α., κλινική ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια,
επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Κοινωνίας Ψυχολογίας)
ΑΣΕΛΓΕΙΑ: πράξη αποπλάνησης που μπορεί να συμβεί τόσο από άντρα σε αγόρι ή κορίτσι όσο και από γυναίκα σε αγόρι ή κορίτσι. Τα φύλα δεν παίζουν ρόλο. Επίσης, ένας έφηβος με ένα μικρότερης ηλικίας παιδί μπορεί να ασελγήσει, διότι ανήκουν σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. 
Η ασέλγεια μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε παιδί και ο γονιός να μην έχει την παραμικρή ένδειξη.

Η ασέλγεια δεν είναι απαραίτητα σωματικά βίαιη...
Αν κάποιος, για παράδειγμα, αγγίξει το παιδί στο πουλάκι του ή το αναγκάσει να ακουμπήσει τα χείλη του σε σημεία σώματος του ενήλικα, δε θα φανεί με κάποιον τρόπο στο γονιό σε ένα πρώτο επίπεδο. Ίσως το παιδί κάνει κάτι παρόμοιο, αναπαραγάγει με έναν τρόπο την εμπειρία του, απεικονίζοντας αυτό που του συνέβη σε κούκλα ή σε άλλο παιδάκι. Ίσως ζωγραφίσει κάτι που να ομολογεί μια σεξουαλικά επενδυμένη εικόνα. Και πάλι δεν είναι κάτι ιδιαίτερα διακριτό, εκτός αν φανεί στο γονιό τόσο παράξενη μια απεικόνιση που το παιδί δε θα μπορούσε να γνωρίζει ή να σκεφτεί.
Σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως 6-7 χρόνων, μπορεί ένα παιδί να προσπαθήσει να κρύψει μια τέτοια ένδειξη. Το γεγονός ότι μια αποπλανητική συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσει ευχαρίστηση δημιουργεί σύγχυση στο παιδί και μέσα από μια ενοχική αίσθηση ίσως αποκρύψει το γεγονός. Η ασέλγεια χωρίς βίαιη συμπεριφορά θα μπορούσε να προκαλέσει τόσο ευχαρίστηση όσο και σύγχυση. Η ασέλγεια δεν είναι απαραίτητα σωματικά βίαιη, με πόνο.
Τα παιδιά βιώνουν ηδονή και ήδη από τα τρία ξεκινούν να χαϊδεύουν τα γεννητικά τους όργανα και να νιώθουν μια απόλαυση. Έτσι, λοιπόν, μπορούν να βιώσουν μια ευχαρίστηση όταν κάποιος τα χαϊδέψει εκεί.
Κάθε παιδί έχει την επίγνωση ότι αυτό δε θα έπρεπε να συμβαίνει από το αίσθημα που έχουν εκείνη τη στιγμή: φόβο, αμηχανία, ντροπή, αγωνία και σύγχυση. Αν ήταν κάτι φυσιολογικό, θα το ήξεραν διαισθητικά. Αυτό το επιβεβαιώνει και ο θύτης την ώρα που θα το περιγράψει ως «μυστικό τους». Εκείνη τη στιγμή που το χαρακτηρίζει ως «μυστικό τους» χειρίζεται το παιδί στο να νιώσει συνένοχο, πόσο μάλλον αν και το ίδιο αισθάνθηκε ευχαρίστηση. Όλα αυτά το οδηγούν σε μια αγωνία και σύγχυση, ώστε να μην ξέρει τι να κάνει και πώς να νιώσει.

Η γονική διαχείριση
Και εδώ είναι το θέμα στη διαχείριση από τους γονείς, τόσο στην πρόληψη ενός τέτοιου γεγονότος όσο και στην αντιμετώπισή του.
Η αλήθεια είναι πως ένας γονιός μπορεί να ελέγξει τι θα συμβεί στη ζωή του παιδιού του μέχρι ένα σημείο. Όμως δεν έχει την ικανότητα να τα προβλέψει και να τα ελέγξει όλα. Οφείλει να είναι προστατευτικός και να θυμάται πάντα ότι δε γνωρίζει ποιος πραγματικά είναι ο άλλος, εκτός αν τον ξέρει πάρα πολύ καλά και τον εμπιστεύεται.
Σκόπιμο είναι να έχει μιλήσει στα παιδιά του για το ότι δε θα επιτρέπουν σε κανένα να αγγίξει τα «ιδιαίτερα σημεία» τους και πως αυτά είναι πολύ προσωπικά μέρη του σώματος κάθε ανθρώπου και πως τα ίδια δεν τα αγγίζουν στους άλλους. Αν ποτέ κάποιος πάει να τα αγγίξει ή θέλει να τα αγγίξει, τότε το λέμε στη μαμά και στον μπαμπά, για να εξηγήσουν εκείνοι σε αυτόν που θέλει κάτι τέτοιο ότι αυτά τα σημεία είναι πολύ προσωπικά και δεν τα αγγίζουμε στους άλλους.

Η σχέση γονιού-παιδιού
Για να μπορεί ένα παιδί να έρθει να μιλήσει για αυτά στο γονιό του, χρειάζεται να μην τον φοβάται και να τον νιώθει διαθέσιμο και δυνατό. Σε περίπτωση που το παιδί νιώθει φόβο δε θα μιλήσει, διότι έχει ενοχοποιηθεί από το «μυστικό» και βρίσκεται σε σύγχυση, ανίκανο να επεξεργαστεί τέτοια ψυχικά μεγέθη. Συμπερασματικά, για να μπορεί να έρθει στο γονιό, χρειάζεται να νιώθει ασφαλές τόσο για την αντίδρασή του όσο και για την ικανότητά του και τη διαθεσιμότητά του.
Έτσι γυρνούν όλα στη βάση τους, που είναι αν υπάρχει επάρκεια στη συμπεριφορά του γονιού ως προς την αίσθηση της αποδοχής του παιδιού κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη και η εσωτερικευμένη βεβαιότητά του πως ο γονιός θα είναι ήρεμος και ικανός να το στηρίξει ό,τι και να συμβεί και πως τον αφορά και έχει ψυχικό χώρο να ασχοληθεί με ό,τι συμβαίνει στη ζωή του παιδιού του.

Κατάληξη: Το πόσο ασφαλές αισθάνεται το παιδί με το γονιό θα ορίσει αν θα επικοινωνήσει αυτό που του συμβαίνει. 
Ο αυταρχικός, επικριτικός, απόμακρος, πολυάσχολος, αδύναμος, καταθλιπτικός, τιμωρητικός, αδιάλλακτος, βίαιος, νευρικός, αδιάφορος, ψυχικά ασταθής γονιός έχει ελάχιστες πιθανότητες να μάθει αν συμβαίνει κάτι στο παιδί του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το προστατέψει. Σημασία έχει όλο το ενδιαφέρον για το παιδί να είναι έκδηλο με πράξεις και με αντίστοιχες συμπεριφορές και όχι απλώς να θεωρείται δεδομένο από την οπτική ενός ενήλικα.
Το σημαντικότερο όλων για την προστασία ενός παιδιού είναι η σχέση του με τους γονείς του, που χρειάζεται να είναι ουσιαστική και στέρεη, προϋποθέτοντας γονείς σε καλή ψυχική υγεία, διότι οι ίδιοι ορίζουν τη σχέση αυτή και κατ’ επέκταση τη ζωή του παιδιού τους.

Το κείμενο και η εικόνα δημοσιεύθηκαν στο ένθετο «Υγεία και Επιστήμη» της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ (16.07.2011). 

Για τους μπαμπάδες: Εξάσκηση είναι το μυστικό!

Από mother
Μη νομίζετε ότι υπάρχει κάποια καλή μάγισσα, που λέει στις γυναίκες πώς να φροντίσουν τα μωρά τους. Απλώς μαθαίνουν να το κάνουν, συνήθως τους "βγαίνει" σωστά και, όσο περνά ο καιρός, το κάνουν ακόμα καλύτερα. 
Το ίδιο μπορείτε να κάνετε
και εσείς οι μπαμπάδες.
Μπορείτε να αλλάξετε τη βρώμικη πάνα, να κάνετε μπάνιο το μωρό σας, και να το πάρετε αγκαλιά για να το παρηγορήσετε, όταν γκρινιάζει. Μπορεί να αισθανθείτε λίγο χαμένοι στην αρχή, αλλά στην πορεία θα βελτιωθείτε.
Και αν η μαμά σας κατακρίνει, λόγω άγχους, ενώ εσείς προσπαθείτε να το ντύσετε ή να το κάνετε μπάνιο, υπενθυμίστε της με όμορφο τρόπο, ότι μπορείτε να το χειριστείτε με την ίδια προσοχή και το ίδιο καλό αποτέλεσμα, αρκεί βέβαια να σας δώσει την ευκαιρία.

Τι πρέπει να κάνετε αν το μωρό σας στραβοκαταπιεί
και «πνίγεται» - What to do if a baby is choking

Αν το μωρό ή το νήπιό σας στραβοκαταπιεί και δείχνει να πνίγεται, πρέπει να δράσετε στιγμιαία, χωρίς να χάσετε χρόνο.
Γυρίστε το κεφάλι του μωρού σας προς τα κάτω
και ελέγξτε ότι ο λαιμός του είναι σε χαμηλότερη θέση από τον κορμό του.
Στηρίξτε το σαγόνι του και με το ελεύθερο χέρι σας, χτυπήστε πέντε φορές με σταθερό ρυθμό την πλάτη του ανάμεσα στις δύο ωμοπλάτες. 


Εάν δεν καταφέρει να αποβάλει το αντικείμενο που του έχει αποφράξει το λαιμό βήχωντας, γυρίστε το έτσι ώστε η πλάτη του να ακουμπάει στο σώμα σας, βάλτε τα χέρια σας ανάμεσα στις μασχάλες του και δεστε τα γύρω από το στήθος του.
Πιέστε ρυθμικά το στήθος, ενώ έχετε πάντα το κεφάλι γερμένο προς τα κάτω μέχρι να προκαλέσετε βήχα, για να βοηθήσετε το μωρό σας να αποβάλλει το αντικείμενο, που έχει καταπιεί.
Αναζητήστε ιατρική βοήθεια, αφού το παιδί δείχνει να έχει διαφύγει το κίνδυνο.

Φροντιστής ποδοσφαίρου παρενοχλούσε νεαρά αγόρια

Ο παιδόφιλος αποκαλύφθηκε, επειδή τα παιδιά μίλησαν στους γονείς τους. Η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε γονείς και παιδιά είναι το κλειδί, αγαπημένοι μας φίλοι. 
Μιλήστε με τα παιδιά σας, χτίστε τις καλές σας σχέσεις μαζί τους από την τρυφερή τους ηλικία. Μόνον έτσι τα προστατεύετε από τον κάθε διεστραμμένο.

************************************** 
Σοκ στην τοπική κοινωνία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης προκαλεί η αποκάλυψη ότι ένας φροντιστής τοπικών ομάδων ποδοσφαίρου, παρενοχλούσε σεξουαλικά μέσω του διαδικτύου μαθητές γυμνασίου! 
Φροντιστής ποδοσφαίρου παρενοχλούσε νεαρά αγόρια
... τουλάχιστον 10 αγοράκια είχαν δεχθεί
τη σεξουαλική παρενόχληση του 55χρονου...
Σύμφωνα με Πληροφορίες  της Prionokordela.gr πρόκειται για έναν 55χρονο Έλληνα, ο οποίος είχε δημιουργήσει προφίλ στο facebook μέσω του οποίου αναζητούσε ερωτικούς συντρόφους. Προσέγγιζε μέσω του προφίλ του μικρούς μαθητές, ηλικίας 12 έως 14 ετών και αφού έπιανε κουβέντα μαζί τους μέσω του «chat» στη συνέχεια χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό τους έλεγε ότι «είναι 55χρονών και αναζητεί παρέα αγοριών ηλικίας 12 έως 14 χρονών με σκοπό την ερωτική τους συνεύρεση».
Ρωτούσε μάλιστα τα παιδιά αν έχουν κάνει σεξ και αν ήθελαν να πάει να τα πάρει με το αυτοκίνητό του για να πάνε βόλτα. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, που κατάφεραν να εντοπίσουν τον παιδόφιλο και να τον «ξεσκεπάσουν», τουλάχιστον 10 αγοράκια είχαν δεχθεί τη σεξουαλική παρενόχληση του 55χρονου, ενώ η δράση του είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο !
Ύστερα από καταγγελίες των γονιών των παιδιών στην Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ και εξασφάλιση της απαραίτητης άδειας από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, αστυνομικός της Διώξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης προσέγγισε τον 55χρονο άνδρα και διαπίστωσε τις «αρρωστημένες ορέξεις του». 
Ο παιδόφιλος δε συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος ανηλίκου μέσω διαδικτύου και προσβολή της γεννετήσιας αξιοπρέπειας, η οποία απεστάλη στον Εισαγγελέα.
Πηγή

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki