Tuesday 6 December 2011

Οι συνέπειες της πείνας στα παιδιά. Ποια τα συμπτώματα
του υποσιτισμού;

του Aλέξανδρου Γιατζίδη

Η Ελλάδα του 2011 αντιμέτωπη με την πείνα.
Είναι παράξενο να μιλάμε για πείνα στην Ελλάδα; 
Υπάρχουν φαγάδικα που είναι γεμάτα κόσμο, υπάρχουν ταχυφαγία που δεν προλαβαίνουν να στέλνουν φαγητό σε σπίτια και όμως υπάρχει και η άλλη Ελλάδα.

Και βέβαια δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι με βάση την περυσινή έκθεση του ΟΗΕ η Τρίτη χώρα στις εξαγωγές στον κόσμο, η Αργεντινή, όπου παράγεται το 1,61% του κρέατος παγκοσμίως, εννέα εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από την πείνα και από αυτά τα 2920 κάθε χρόνο πεθαίνουν από υποσιτισμό. Όμως και στις ΗΠΑ πέντε εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται.
Πρόσφατα από το Medlab Ιατρικό Ινστιτούτο ανακοινώθηκε μελέτη που έδειξε ότι έχει αυξηθεί η οστεοπενία στην παιδική ηλικία τα τελευταία δύο χρόνια και αυτό οφείλεται στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών στην ελληνική οικογένεια, μειώνοντας την κατανάλωση ακόμα και του γάλακτος στο πλαίσιο της μείωσης των εξόδων του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που χάνουν τις δουλειές τους, συνεπώς και το εισόδημά τους, με αποτέλεσμα σταδιακά να περιέρχονται σε συνθήκες φτώχειας. Αυτό έχει επιπτώσεις και στη διατροφή τους, καθώς δε μπορούν να αντεπεξέλθουν στο ακριβό κόστος ζωής και να παράσχουν στις οικογένειές τους όλα τα θρεπτικά τρόφιμα που έχουν ανάγκη.
Τι είναι όμως η πείνα;
Η πείνα είναι «η φυσιολογική ανάγκη για φαγητό και εκφράζεται με την ώθηση για απόκτηση τροφής – η πείνα είναι συνήθως ένα δυσάρεστο και έμφυτο συναίσθημα». Επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως τα μηνύματα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος( υποθάλαμος) ή άλλα όργανα του σώματος (στομάχι, συκώτι, ορμόνες) , από παθήσεις , το περιβάλλον (π.χ κλιματολογικές συνθήκες, διαθεσιμότητα τροφίμων , και τις ψυχολογικές διαθέσεις( άγχος, διάθεση, ανία ). 

Υποσιτισμός είναι η έλλειψη ή ανεπάρκεια θερμίδων και θρεπτικών ουσιών

Ο υποσιτισμός σε ατομικό επίπεδο, μπορεί να σημαίνει μια σειρά από επικαλυπτόμενα προβλήματα. Σε πρώτη φάση, ο χρόνιος κακοσιτισμός οδηγεί σε καθυστερημένη ανάπτυξη τα μικρά παιδιά και σε αναιμία τους ενήλικες. Στη συνέχεια, τα πόδια πρήζονται εξαιτίας της έλλειψης πρωτεϊνών, ενώ μειώνονται οι αντιστάσεις στις ασθένειες και την ίαση των τραυμάτων. Επίσης παρουσιάζεται προοδευτική αδυναμία του οργανισμού και δυσκολία στην κατάποση, που δεν επιτρέπει τη σωστή πρόσληψη τροφής. Την ίδια στιγμή, ποικίλα συμπτώματα (όπως αναιμία, χρόνια διάρροια, συρρίκνωση οργάνων όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, υποθερμία, μυική αδυναμία, δυσπεψία) και ασθένειες από την μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους. Συγκεκριμένα:
Συμπτώματα του υποσιτισμού είναι:
- μείωση βάρους
- φούσκωμα στο στομάχι
- κακή ανάπτυξη
- αιμορραγία των ούλων
- η αναιμία (έλλειψη σιδήρου)
- κόπωση
- δυσκολία συγκέντρωσης
- μειωμένη απόδοση
- αργοί χρόνοι αντίδρασης
- χλωμό πρόσωπο
- ξηρό δέρμα
- αδυναμία
- ζαλάδες
- έντονη τριχόπτωση
Περισσότερο κινδυνεύουν από τον υποσιτισμό τα παιδιά γιατί ο οργανισμός τους είναι αδύναμος και βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης. Χωρίς την κατάλληλη τροφή τα παιδιά δεν μπορούν να αναπτυχθούν όπως πρέπει.

Βέβαια υπάρχουν και παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να κάνουν ένα παιδί να λέει ότι είναι πεινασμένο, όπως ο διαβήτης τύπου Ι ή νεανικός διαβήτης, ουπερθυρεοειδισμός, η κατάθλιψη κλπ.

Κλινικά σημεία ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών
Σκελετός:... 

Υποσιτίζονται 200 νήπια και βρέφη

Συγκλονιστικές περιγραφές για οικογένειες που έχασαν από τη μία μέρα στην άλλη τη δουλειά τους και σήμερα δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το φαγητό των παιδιών τους

Δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, στους οποίους αυξάνονται οι περιπτώσεις παιδιών που υποσιτίζονται.
Μόνο στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων έχουν καταγραφεί 200 βρέφη και νήπια που οι γονείς τους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχουν άμεσο αντίκτυπο στη φροντίδα των παιδιών τους.

Την ίδια στιγμή, οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων έχουν δεχθεί αιτήματα από δασκάλους, προκειμένου να συνεισφέρουν στη σίτιση άλλων 200 μαθητών από δημοτικά σχολεία της πρωτεύουσας.

Ενδεικτική είναι η «κραυγή» αγωνίας που εκφράζει η πρόεδρος του Βρεφοκομείου Αθηνών και υπεύθυνη των δημοτικών σταθμών κ. Μαρία Ηλιοπούλου, η οποία κάνει λόγο για «θλιβερές συνθήκες και συγκλονιστικές ιστορίες οικογενειών που έχασαν από την μια μέρα στην άλλη τη δουλειά τους και σήμερα δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το φαγητό των παιδιών τους».

Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Ηλιοπούλου «δάσκαλοι ζητούν μερίδες φαγητού από το Δημοτικό Βρεφοκομείο για να ταΐσουν μαθητές τους». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «έρχονται αιτήματα από σχολεία για λίγες μερίδες φαγητό την ημέρα. Άρχισαν να έρχονται σε μας αλλά προσπαθούμε να οργανωθούμε ως προς αυτό, να δούμε αν εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε καθώς διαθέτουμε μαγειρεία και άρα δυνατότητα σίτισης ενός μέρους των παιδιών».

Ωστόσο, οι υπηρεσίες του δήμου, όπως διευκρίνισε, δεν είναι ακόμα έτοιμες να δεχθούν μεγάλο αριθμό παιδιών.

«Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία, να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα και ακολούθως να δούμε με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε συνολικά το ζήτημα. Νομίζω ότι μπορούμε να καλύψουμε ακόμη έναν αριθμό, όχι όμως τεράστιο», υπογράμμισε η πρόεδρος του Βρεφοκομείου, προσθέτοντας ότι από μια πρώτη «διακριτική έρευνα» του δήμου, διαπιστώνεται ότι «από τα 5.500 παιδιά που φυλάσσονται στους παιδικούς σταθμούς, 200 βρέφη και νήπια αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμη και σε επίπεδο σίτισης στο σπίτι τους». Οι περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με την ίδια, αντιμετωπίζονται «εκ των ενόντων».

Ωστόσο και σε άλλες περιοχές αρχίζουν να εμφανίζονται ανάλογα περιστατικά, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν οικογένειες Ελλήνων που έχασαν την εργασία τους και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στις βασικές ανάγκες των παιδιών τους.


Δήμος Αμαρουσίου

Ειδική φροντίδα για τους άνεργους γονείς

Δεν υπάρχει δήμος που καθημερινά να μην έρχεται αντιμέτωπος με περιπτώσεις οικογενειών που βιώνουν δύσκολες συνθήκες και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες των παιδιών τους. Το σκηνικό έχει αλλάξει ακόμη και σε προάστια που το οικονομικό επίπεδο των δημοτών ήταν αρκετά ικανοποιητικό.

Για παράδειγμα και στο Μαρούσι, μια περιοχή... 

47χρονος παιδεραστής: «Οι πράξεις μου συντελέστηκαν με τη συναίνεση των παιδιών»!!

Γροθιές στον 47χρονο παιδεραστή, που παραδέχτηκε
όλες τις επαίσχυντες πράξεις του

ο 47χρονος παιδεραστής Νίκος Σειραγάκης

«Θωρακισμένος» με αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος και με το πρόσωπο καλυμμένο με κουκούλα προσήχθη χθες το μεσημέρι στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου ο 47χρονος παιδεραστής Νίκος Σειραγάκης.
 
Συνοδευόμενος από δύο ομάδες της ΕΚΑΜ, αλλά και από ψυχολόγο, ο 47χρονος οδηγήθηκε στο γραφείο της ανακρίτριας όπου απολογούνταν για τρεις ώρες.  
Ωστόσο ουδείς προέβλεψε την αντίδραση νεαρού εργαζόμενου στο καφενείο των δικαστηρίων, ο οποίος γρονθοκόπησε τον 47χρονο στο πρόσωπο.
 
Αστυνομικοί αναγκάστηκαν να τον συλλάβουν, ωστόσο, λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. 
Ο διορισμένος δικηγόρος του Σειραγάκη, Θ. Λεχωβίτης, γνωστοποίησε ότι ο κατηγορούμενος δεν επιθυμεί τη δίωξη του νεαρού. Ο Σειραγάκης με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και θα μεταχθεί στις φυλακές Τριπόλεως.
 

Ποινές χάδι σε εκπαιδευτικούς για παιδική πορνογραφία, πορνεία, απόπειρα βιασμού και άλλα αδικήματα!

Απίστευτες περιπτώσεις ατιμωρησίας για παραπτώματα εκπαιδευτικών
Η κωλυσιεργία, οι αποφάσεις ατιμωρησίας που έχουν κατά καιρούς εκδοθεί από τα πειθαρχικά συμβούλια σε υποθέσεις εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες υποθέσεις ασέλγειας εις βάρος μαθητών από εκπαιδευτικούς σε Αθήνα και Κρήτη, οδήγησαν την υπουργό Παιδείας σε άμεση παρέμβαση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, η Άννα Διαμαντοπούλου με δύο κινήσεις επιχειρεί να αλλάξει τα πάντα στο επίπεδο της πειθαρχικής μεταχείρισης των εκπαιδευτικών, ώστε να μην αντανακλούν σε έναν ολόκληρο κλάδο έντιμων και σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων οι παρανομίες μιας ελάχιστης μειοψηφίας.
Τα παραδείγματα που οδηγούν σε αυτή την απόφαση είναι χαρακτηριστικά, σοκάρουν και προκαλούν ερωτήματα…

Κατηγορία: κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας από καθηγητή.
Απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου στο οποίο παραπέμφθηκε: προσωρινή παύση 6 μηνών!

Κατηγορία: απόπειρα βιασμού από καθηγητή.
Απόφαση πειθαρχικού: βαθμολογικός υποβιβασμός!

Κατηγορία: κατοχή ναρκωτικών
Απόφαση: πρόστιμο 30 ημερών!

Κατηγορία: πορνεία από καθηγήτρια!
Απόφαση: δεν υπάρχει, διότι περιμένουν να συνέλθει από «ψυχωσική συνδρομή»…

Στην κατοχή των Νέων βρίσκεται επίσημο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο καταγράφεται πλήθος περιπτώσεων πειθαρχικών παραπτωμάτων εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στην περισσότερες από αυτές, σύμφωνα με το έγγραφο - όπου η καταγραφή σταματά τον περασμένο Ιούλιο - ο πειθαρχικός έλεγχος είτε καθυστερούσε είτε οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν αστείες.
 

Ας δούμε τις πέντε πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις…

1. Διώκεται για πορνεία
Η απόφαση εκκρεμεί

2. Για πορνογραφία
Παύση έξι μηνών

3. Για κλοπή
Της στέρησαν την προαγωγή

4. Για εγκληματική αμέλεια
Έγγραφή επίπληξη

5. Για απόπειρα βιασμού
Τον υποβίβασαν

newsbeas

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki