Thursday 22 December 2011

Παιδική Ηλικία



 Αφορισμοί
Υπάρχει πάντα στην παιδική μας ηλικία μια στιγμή που ανοίγει μια πόρτα και μπαίνει το μέλλον.
Η πραγματική μας πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία.
Ανώνυμος
Μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία είναι ανεπαρκής προετοιμασία για τις ανθρώπινες σχέσεις.
Αν ένας άνθρωπος υπήρξε το αδιαμφισβήτητα αγαπημένο παιδί της μητέρας του, διατηρεί σε όλη του τη ζωή το αίσθημα θριάμβου, την πίστη στην επιτυχία, που συχνά οδηγεί πραγματικά στην επιτυχία.
Παιδική ηλικία είναι όταν σου επιτρέπουν να μείνεις ξύπνιος μέχρι αργά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Γεράματα είναι όταν σε αναγκάζουν να το κάνεις.
Όταν τελικά επιστρέφεις στο πατρικό σου, διαπιστώνεις ότι δεν ήταν το σπίτι που είχες νοσταλγήσει, αλλά τα παιδικά σου χρόνια.
Ποτέ δεν είναι αργά για να έχεις μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία.
Δεν μπορώ να σκεφτώ καμιά άλλη ανάγκη στην παιδική ηλικία τόσο δυνατή όσο η πατρική προστασία.
Όταν η παιδική ηλικία πεθαίνει, τα πτώματά της τα λέμε «ενήλικες».
Η ζωή ενός ανθρώπου καθορίζεται από αυτά που του συμβαίνουν στην ηλικία ανάμεσα οκτώ και δώδεκα χρονών.
Ο άνθρωπος είναι το προϊόν των τραυμάτων της παιδικής του ηλικίας.
Όλα έχουν παιχτεί προτού γίνουμε δώδεκα χρονών.
Δεν υπάρχουν ίσως ημέρες της παιδικής μας ηλικίας που να τις ζήσαμε τόσο απόλυτα, όσο εκείνες που πιστέψαμε ότι τις αφήσαμε να φύγουν χωρίς να τις ζήσουμε, εκείνες που τις περάσαμε με ένα βιβλίο αγαπημένο.
Δεν υπάρχει τίποτε πιο θλιβερό σ’ αυτόν τον κόσμο από το να ξυπνάς τα Χριστούγεννα το πρωί και να μην είσαι παιδί.

 Ευφυολογήματα
Περνάμε τους δώδεκα πρώτα μήνες της ζωής των παιδιών μας μαθαίνοντάς τους να περπατάνε και να μιλάνε, και τους επόμενους δώδεκα λέγοντάς τους να κάτσουν κάτω και να βγάλουν το σκασμό.
O πατέρας μου μ’ έχει δείρει μόνο μια φορά. Άρχισε το Σεπτέμβριο του 1945 και τέλειωσε το Mάρτιο του 1956.

 Παροιμίες
♦ Όποιος γεννηθεί στη φυλακή, τη φυλακή θυμάται.
Ελληνική Παροιμία

Έρχονται τα Χριστούγεννα των παιδιών

Πολλές ευχές για όμορφα κι ευλογημένα Χριστούγεννα! 

Σχολικό μάθημα άλλης εποχής

Οι επιστήμονες λένε ότι όταν κάποιος αναπολεί τα παιδικά του χρόνια υποβαθμίζει τα άσχημα και υπερτονίζει τα ευχάριστα.
Το αντίθετο κάνει όταν παρατηρεί το «σήμερα».
Δεν ξέρω αν η επιστροφή σε παλιές νοοτροπίες και λογικές είναι πρόοδος αλλά και αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν νομίζω να είναι πρόοδος.
Μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, την κατοχή και το αιματοκύλισμα του εμφυλίου, η κοινωνία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Πρώτο της μέλημα τα παιδιά, να ‘χουν ένα πιάτο φαί, να μάθουν γράμματα.
Κάπου στην Ελληνική επαρχία, η αίθουσα, ο μαυροπίνακας με το σφουγγάρι και τις κιμωλίες, στον τοίχο ο παγκόσμιος χάρτης.
Η έδρα, ο δάσκαλος, τα ξύλινα θρανία και σαράντα μαθητές, σαράντα Ελληνόπουλα κρεμασμένα απ’ τα χείλη του δάσκαλου.
Η ακροθαλασσιά, τα πρώτα θρανία με τους ήσυχους και τα κορίτσια.
Τα πεδινά, ο κύριος όγκος, τα μεσαία θρανία και τα ορεινά, τα τελευταία θρανία με τους άτακτους, τους φασαρτζήδες, τα τριβόλια όπως τους αποκαλούσε ο δάσκαλος, η «υψηλή πύλη» όπως τους αποκαλούσαμε οι υπόλοιποι.

«Αγαπητά μου παιδιά, σήμερα ήταν το τελευταίο μάθημα, η σχολική χρονιά τελείωσε, του χρόνου θ’ αλλάξετε σχολείο, θα πάτε στο γυμνάσιο, ετοιμαστείτε για πολύ διάβασμα».
«Θέλω κάτι να σας πω που πρέπει να το τυπώσετε καλά στο μυαλό σας, ακούτε εσείς στα ορεινά»;
Εξάφωνη ταυτόχρονη απάντηση.  «Μάλιστα κύριεεεε».
«Λοιπόν συνεχίζω, κάποιος που ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα κερδίζει ή είναι απατεώνας και θα καταλήξει στην φυλακή ή δανείζεται».
«Ο δανεισμός είναι θηλιά στο λαιμό, τι είναι»;
Σαραντάφωνη απάντηση. «Θηλιά στο λαιμόόό».
«Μπράβο, όσο λοιπόν αυτός στέκεται όρθιος μπορεί και αναπνέει, αν όμως πέσει ή τον ρίξουν τότε σφίγγει ο βρόγχος και του κόβει την ανάσα, τον πνίγει»
«Όταν κάποιος ξοδεύει όσα κερδίζει κρεμάει την ζωή του σε μια κλωστή, αν του τύχει μια αναποδιά θα γονατίσει, θα πέσει και το δύσκολο είναι να ξανασηκωθεί».
«Όταν κάποιος βάζει στην πάντα το ένα δέκατο των εσόδων του δλδ αποταμιεύει, τι κάνει»;
Απάντηση εν χορώ. «Αποταμιεεεεεύει».
«Μπράβο παιδιά, όταν λοιπόν κάποιος αποταμιεύει το ένα δέκατο, στηρίζει την επόμενη ζωή του σε γερά θεμέλια, αν του τύχει κάτι κακό θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει».
«Αν κάποιος αποταμιεύει τα δύο δέκατα όσων κερδίζει τότε θα κάνει προκοπή, τι θα κάνει»;
«Προκοπήήήή».
«Γιατί; Γιατί θα μπορεί να ξεπεράσει τυχόν δυσκολίες και θα έχει περίσσεια χρημάτων για να καλυτερέψει αργότερα την ζωή του».
«Αν κάποιος αποταμιεύει τα τρία δέκατα των εσόδων του τότε αυτός θα κάνει περιουσία, τι θα κάνει εσείς απ’ τα ορεινά»;
«Περιουσίίίία».
«Μπράβο στα ορεινά, πολύ ησυχία υπάρχει, μπράβο».
«Αν κάποιος θελήσει να αποταμιεύσει περισσότερα θα είναι δυστυχισμένος, τσιγκούνης, φιλοχρήματος, θα γίνει δούλος του χρήματος, θα αδικήσει πολλούς στην ζωή του».
«Τελειώνοντας επειδή χτύπησε και το κουδούνι σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία και πρόοδο».
Με ένα παρατεταμένο «άάάάάά» σαράντα παιδιά ορμούν προς την πόρτα, η σχολική χρονιά τελείωσε, αρχίζει το παιγνίδι και η ξεγνοιασιά του καλοκαιριού.

Ο Κλεισθένης γράφει.

Εξαπλώνεται η ανθρώπινη εξαθλίωση στον Πειραιά...

Άνθρωποι ζουν μαζί με τα σκουπίδια, τους αρουραίους,
τις γάτες, τη βρώμα.
Και όμως αυτό που δείχνει η φωτογραφία είναι ένα μικρό δείγμα της ανθρώπινης εξαθλίωσης που υπάρχει στον Πειραιά. 
Δέκα μέτρα από την Λεωφόρο Ποσειδώνος, επί της οδού Σπύρου Ζερβού στο Νέο Φάληρο, άνθρωποι ζουν μαζί με τα σκουπίδια, τους αρουραίους, τις γάτες, τη βρώμα.
Απαράδεκτες καταστάσεις ακόμα και για Ναϊρόμπι ή Καλκούτα, υπάρχουν δίπλα μας και δεν υπάρχει ένα στοργικό χέρι να προσφέρει λίγο φαγητό, ένα καθαρό ρούχο, ένα κρεβάτι για ύπνο, ένα ζεστό μπάνιο για να γιάνουν οι πληγές.
Είναι ντροπή μας που περνάμε και κάνουμε πως δεν βλέπουμε, που κλείνουμε αυτιά και μάτια στη δυστυχία που καθημερινά εξαπλώνεται απειλητική για όλους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΑΤΣΕΛΗΣ 

Και νέα υπόθεση παιδεραστίας στο Ρέθυμνο

Δεύτερο περιστατικό στην Κρήτη σε διάστημα λίγων ημερών

Σοκ στην κοινωνία του Ρεθύμνου προκαλεί και νέα υπόθεση παιδεραστίας με πρωταγωνιστή καθηγητή Φυσικής Αγωγής, ο οποίος ασελγούσε σε βάρος ανηλίκων κοριτσιών. Το περιστατικό αυτό είναι το δεύτερο που αποκαλύπτεται στην Κρήτη σε διάστημα λίγων ημερών, σοκάροντας την τοπική κοινωνία.

Μετά την αρρωστημένη δράση του προπονητή- παιδεραστή, Νίκου Σειραγάκη, συνελήφθη την Τετάρτη καθηγητής φυσικής αγωγής για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων...και συγκεκριμένα κοριτσιών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διωκτικές αρχές, εδώ και καιρό, τον παρακολουθούσαν και έφτασαν στα ίχνη του ενώ τον συνέλαβαν κατόπιν εντάλματος που εκδόθηκε σήμερα το απόγευμα.
Πρόκειται για 50χρονο προπονητή του στίβου, ο οποίος εργαζόταν στην ΕΑΡ αλλά, τον τελευταίο καιρό, λειτουργούσε το δικό του γυμναστήριο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο παιδιά τον κατήγγειλαν για ασέλγεια σε βάρος τους και τότε άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης.
Ο ίδιος εντοπίστηκε και συνελήφθη στον...δρόμο κατόπιν έκδοσης εντάλματος από τις αρχές ενώ όταν μεταφέθηκε, συνοδεία αστυνομικών, στο σπίτι του για τα απαραίτητα πειστήρια, εκείνος άρπαξε ένα μαχαίρι από την κουζίνα και αυτοτραυματίστηκε -όχι σοβαρά- στο λαιμό ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες....όπου και νοσηλεύεται φρουρούμενος.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki