Thursday 13 December 2012

13-12-1943: Τα Καλάβρυτα, οι γερμανοί και οι Έλληνες

Η Σφαγή των Καλαβρύτων 
.
Το ρολόι της πόλης έδειχνε δυο και τριαντατέσσερα λεπτά, και το ημερολόγιο 13 Δεκεμβρίου 1943, όταν στον λόφο Καπή πάνω από τα Καλάβρυτα ήχησε το πρώτο από τα τρία μυδραλιοβόλα. Όταν και τα τρία έπαψαν  700 άτομα - σχεδόν όλος ο ανδρικός πληθυσμός της πόλης - είχαν εκτελεσθεί.
περισσότερα εδώ 

Holocaust of Kalavryta

Δεν υπάρχει πιο απεχθές έγκλημα, από την δολοφονία 1500, κατά πολλούς, αμάχων, άοπλων, παρατεταγμένων στη σειρά ανθρώπων. 
Τους θέρισαν κυριολεκτικά. Τους έστησαν, τους υποσχέθηκαν ότι δεν πρόκειται να τους πειράξουν και μετά πήραν τα πολυβόλα και τους εξόντωσαν. Αιχμάλωτους ανθρώπους....
 .
Γιώργος Ιωάννου: 13-12-43 (απόσπασμα) 
Και μη μου πείτε ότι ήταν αντίποινα για τους νεκρούς τους που χάθηκαν σε συμπλοκή με αντάρτες. Μη μου το πείτε, επειδή αυτός ο λαός της αρίας φυλής, έκανε πλιάτσικο. Ακούτεεε, πλιάτσικο. Πήραν πρόβατα, τρόφιμα, χρυσαφικά, λεφτά. Πολλά λεφτά.  Ό,τι βρήκαν το πήραν και ό,τι απόμεινε το έκαψαν.
Έκλεισαν στο σχολείο όσα παιδιά ήταν κάτω από 14 χρονών μαζί με τις μανάδες τους και τους άνδρες απ’ έξω. Τους άνδρες, ανάμεσά τους και παιδιά 14 χρονών, τους εκτέλεσαν ύπουλα. Τα γυναικόπαιδα τα πυρπόλησαν. Ευτυχώς τα γυναικόπαιδα κατάφεραν να ξεφύγουν, επειδή … οι γερμανοί ήταν … απασχολημένοι με τις χαριστικές βολές.
Τον Απρίλιο του 2000, ο τότε Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοχάννες Ράου, επισκέφτηκε τα Καλάβρυτα για να εκφράσει τα συναισθήματά του ντροπής και βαθιάς θλίψης για την τραγωδία. Εντούτοις όμως, δεν ανέλαβε την ευθύνη εξ ονόματος του γερμανικού κράτους και δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα των αποζημιώσεων.
Και μιλάνε ακόμη, αυτοί που έφεραν την Siemens και έχουν και μούτρα και κατηγορούν. Μας κατηγορούν ότι δεν είμαστε απόγονοι των … προγόνων μας. Έεεε, ότι και να είμαστε, από όπου και να καταγόμαστε, εμείς τέτοια δεν κάναμε στην ιστορία μας, κι ας έχουμε την πολύ πιο μακρόχρονη ιστορία και παρελθόν, από τους απογόνους των τευτόνων.

162 δις ευρώ μας χρωστάνε, αποδεδειγμένα, χώρια οι τόκοι. Και μιλάνε. Μιλάνε επειδή έχουν φθόνο. Δεν μας χωνεύουν. Δεν μας χωνεύουν, επειδή είμαστε ελεύθεροι και το δείχνουμε, επειδή είμαστε υπερήφανοι και το δείχνουμε. 
Επειδή δεν δεχτήκαμε τον ανήλικο πρίγκιπα τους για βασιλιά και τον διώξαμε και αυτόν και τους αντιβασιλείς του. Επειδή τους την βγήκαμε στην κατοχή, μόνο εμείς. Επειδή εμείς μόνο της την λέμε της «κυρίας»  Μέρκελ.
Όλα τα περάσαμε, όλους τους πολέμους, όλους τους εμφυλίους που αυτοί μας βάλανε να τσακωνόμαστε, που θα πάει θα ορθοποδήσουμε, αλλά δεν καταλαβαίνουν αυτοί εκεί στην Ευρώπη, ότι αυτοί μας κατάντησαν έτσι κι έχουν υποχρέωση να μας βοηθήσουν, γιατί αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τους χτυπάει την πόρτα τους. 

Γιώργος Ιωάννου: 13-12-43 (απόσπασμα)  
Τότε που πρωτοζύγωσα, το σκάψιμο με την αξίνα είχε προχωρήσει. Εξάλλου δεν τον είχαν θαμμένο καθόλου βαθιά. Μάλλον γυναίκες θα είχαν φροντίσει για την ταφή του. Σε λίγο, ένα ένα, άρχισαν να ξεφυτρώνουν τα κόκαλα. Ήταν κατακίτρινα, με λίγο καστανό χώμα κολλημένο πάνω τους. Η γυναίκα, μ' ένα τσεμπέρι στο κεφάλι, σχεδόν γονατιστή, αφού τα ξέπλενε λίγο με κόκκινο κρασί, τ' αράδιαζε ευλαβικά μέσα σε μια κάσα χαρτονένια, απ' αυτές της αμερικάνικης βοήθειας. Σε όλα αυτά δεν υπήρχε τίποτα το αηδιαστικό ή το τρομαχτικό. Άλλωστε το παιδάκι ήταν δεκάξι χρονών όταν μαρτύρησε. Και πιστεύω, χωρίς αμφιβολία, πως θα έχει αγιάσει. Στο χώμα δίπλα ήταν μπηγμένο ένα κερί και στο θυμιατό σιγόκαιγε θυμίαμα. Ευωδίαζε όλος ο τόπος. Λέξη δεν έλεγαν, ούτε ακουγόταν κλάμα. Καταλάβαινα όμως πως τα μάτια τους τρέχαν, γι' αυτό έσκυψα το κεφάλι μου προς το χορτάρι και δεν προσπαθούσα, ούτε τολμούσα να τους κοιτάξω. Πολύ ήταν και που με άφηναν κοντά τους μια τέτοια ώρα.
www.hamomilaki.gr

2 comments:

  1. δεν ξεχνάμε αγαπητό χαμομηλάκι... όχι...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αλίμονο σ' αυτόν που ξεχνάει, αλίμονο ...

      Καλά Χριστούγεννα Παρασκευή.

      Delete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki