Thursday 5 April 2012

Τα αυγά ναι, αλλά και τα κοτοπουλάκια; - Nobody Minds Dyeing the Egg, but the Chicken Is Another Story

Η τρέλα των Αμερικανών για τις γιορτές είναι γνωστή. Αλλά αυτή τη φόρα ίσως το παράκαναν. Το πασχαλινό έθιμο του βαψίματος αυγών σε διάφορα χρώματα κρατάει εδώ και αιώνες, αλλά αυτή τη φορά το πήγαν ένα βήμα παραπάνω... 

Nobody Minds Dyeing the Egg,
but the Chicken Is Another Story

nytimes

Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ κυκλοφορούν μικρά κοτοπουλάκια βαμμένα σε διάφορα νέον χρώματα – κίτρινο, ροζ, πράσινο κ.α., γεγονός που έχει σοκάρει.

Η βαφή μπαίνει ως εμβόλιο στο εκκολαπτόμενο αυγό ή ψεκάζεται όταν το κοτοπουλάκι εκκολάπτεται. Περίπου οι μισές πολιτείες έχουν νόμους που απαγορεύουν τέτοιες πρακτικές, αλλά αυτά τα ταλαίπωρα ζωάκια κυκλοφορούν ακόμα. Φυσικά αυτό έχει προκαλέσει την οργή των φιλοζωικών οργανώσεων.

Αν και το χρώμα δεν είναι μόνιμο και η βαφή μη-τοξική, οι ειδικοί λένε ότι η υγεία του ζώου δεν επηρεάζεται. Παρ’ όλα αυτά, η «διαστρέβλωση» της φυσιολογικής εικόνας του ζώου για σκοπούς κερδοσκοπίας ενοχλεί πολύ κόσμο.

 
από tampouloukia
Πηγή
της πηγής

Μμμμ... η μανούλα έφτιαξε μουσακά... νηστίσιμο!!

Ο μουσακάς αποτελεί σήμα κατατεθέν την ελληνικής κουζίνας. Δοκιμάστε την νηστίσιμη εκδοχή του που δεν υπολείπεται καθόλου 
σε γεύση σε σχέση με την κλασική συνταγή!

Η νηστίσιμη εκδοχή του μουσακά δεν υπολείπεται
καθόλου σε γεύση σε σχέση με την κλασική συνταγή!

Υλικά:
* 7-8 πατάτες
* 1/2 κιλό μανιτάρια φρέσκα
* 1-2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
* 1/2 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
* ελαιόλαδο
* 500γραμμ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
* 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας διαλυμένος σε 1/2 κούπα νερό
* 1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί
*Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
* μοσχοκάρυδο
* 1 κουταλάκι ζάχαρη
* αλάτι
* πιπέρι

Για την κρέμα
* 5 φλιτζάνια τσαγιού νερό
* 1 φλιτζάνι τσαγιού νιφάδες πατάτας (για πουρέ)
* 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
* 3/4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
* μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι
* Φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση
Τηγανίζετε ελαφρά τις πατάτες, αφού τις έχετε κόψει σε ροδέλες και τις στρώνετε σε απορροφητικό χαρτί. 
Έπειτα, τεμαχίζετε σε μικρά κομματάκια τα μανιτάρια και τα σοτάρετε σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο όπου τσιγαρίζετε ήδη το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύετε καλά, αφήνετε 1-2 λεπτά, σβήνετε με το κρασί και μαγειρεύετε έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ. 
Τέλος, ρίχνετε τα ντοματάκια, τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 κούπα νερό, τον μαϊντανό, τα αρωματικά, αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. 
Φτιάχνετε τον πουρέ πατάτας βράζοντας 1200ml νερό περίπου και όταν πάρει γερή βράση, αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε τις νιφάδες πατάτες ανακατεύοντας διαρκώς. 
Παράλληλα, ζεσταίνετε ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα. Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε τον πουρέ και ανακατεύετε συνεχώς για να μην σβωλιάσει. 
Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το μοσχοκάρυδο και σιγοβράζετε έως ότου να πήξει η κρέμα. 
Λαδώνετε την επιφάνεια ενός πυρέξ και στρώνετε τις πατάτες, ρίχνοντας λίγο αλάτι. Κάνετε μια στρώση από τη γέμιση με τα μανιτάρια, μία στρώση με πατάτες και τελειώνετε απλώνοντας με σπάτουλα την κρέμα από το μείγμα πουρέ. 
Πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά, έως ότου πάρει χρώμα ο μουσακάς. 

Έλληνες δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους γιατί είναι άνεργοι

Μέσα λοιπόν σε 2 μήνες, (από την 1η Φεβρουαρίου), από το Ιατρείο κοινωνικής αποστολής, το οποίο λειτουργεί με τη βοήθεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, πέρασαν για να εξεταστούν 600 συνάνθρωποι μας. Το 70% των οποίων δεν ήταν αλλοδαποί αλλά Έλληνες. Τα στοιχεία, σοκάρουν:
«Οι εικόνες που ζήσαμε, τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας 
του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής θυμίζουν 
μια ξεχασμένη Ελλάδα, μια Ελλάδα που δε μας αξίζει.»
Από το ιατρείο πέρασαν 102 παιδιά, το 82% των οποίων, είχε ανάγκη εμβολιασμού. Ο κόσμος πλέον λόγω έλλειψης χρημάτων έχει σταματήσει να εμβολιάζει τα παιδιά του.

Το 54% των ανθρώπων που εξετάστηκαν, είχε απολυθεί την τελευταία τριετία. Είχαν ΙΚΑ αλλά λόγω της ανεργίας δεν κατάφεραν να βρουν δουλειά και να συνεχίζουν να παραμένουν ασφαλισμένοι. Το 30% από αυτούς μάλιστα, ήταν πρώην επιχειρηματίες.
Ένα ποσοστό γύρω στο 7% δεν είχε ποτέ καμία ασφαλιστική κάλυψη. Ακόμη αρκετοί από τους προσερχόμενους ήταν άστεγοι οι οποίοι δήλωσαν τόπο διαμονής κάποιο εξωτερικό χώρο ή εγκαταλειμμένο σπίτι.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους, σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων είναι ανασφάλιστος. Ενώ 350 χιλιάδες πολίτες, δηλώνουν μακροχρόνια άνεργοι. Επίσης περισσότεροι από 300.000 πρώην έμποροι και επιχειρηματίες, έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Απ’ αυτούς οι 150.000 είναι μακροχρόνια ανασφάλιστοι.
Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων αρχών, το τελευταίο χρόνο, καταγράφεται μεγάλος αριθμός αστέγων και οικονομικά εξαθλιωμένων πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη καθώς χρωστάνε ή στο ταμείο τους ή στην εφορία και δεν μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρων.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Πατούλης “ένας απάνθρωπος και παράλογος νόμος επιτάσσει για την έκδοση Βιβλιάριου Απορίας την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας, η οποία προϋποθέτει την τακτοποίηση των οφειλών τους προς την εφορία. Έτσι, πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, αποκλείονται από οποιαδήποτε πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.”
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου: “Μέσα από τη λειτουργία του Ιατρείου, προσπαθούμε να παρέχουμε την απαραίτητη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας που βρίσκονται αποκλεισμένοι από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς δουλειά, χωρίς χρήματα και χωρίς καμία ελπίδα.”
Το 17% των εξεταζόμενων ασθενών παραπέμφθηκε για εργαστηριακές εξετάσεις και το 13% για περαιτέρω κλινικοεργαστηριακές πράξεις σε εθελοντές ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που τους δέχτηκαν στα ιατρεία ή στα πολυϊατρεία τους.
Εγκυμονούσες χωρίς καμιά παρακολούθηση, τελείως εγκαταλελειμμένες, προσέφυγαν στο ιατρείο, αναζητώντας απεγνωσμένες βοήθεια. Το 10% των περιστατικών που εξετάστηκαν πρωτοβάθμια στο Ιατρείο, έχρηζε νοσοκομειακής δευτεροβάθμιας ή και τριτοβάθμιας περίθαλψης, κυρίως χειρουργικής επέμβασης ή άλλης νοσηλείας, για την οποίαν όμως το κράτος δεν έχει καμία πρόνοια.
Ο Ιατρικός Σύλλογος έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο 207 γιατρών μελών του ΙΣΑ στην υπηρεσία ανασφάλιστων άρρωστων συμπολιτών. 87 εθελοντές γιατροί πλαισιώνουν την καθημερινή λειτουργία του Ιατρείου, ενώ οι υπόλοιποι θα καλύψουν τις επόμενες δράσεις που ξεκινούν μέσα στον Απρίλιο.
Το μεγάλο στοίχημα των γιατρών της Αθήνας είναι η εκστρατεία πρωτογενούς πρόληψης σε όλες τις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τον βασικό Εμβολιασμό όλων των ανασφάλιστων παιδιών.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» (της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών), Κωστής Δήμτσας, είπε ότι: “Οι εικόνες που ζήσαμε, τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής θυμίζουν μια ξεχασμένη Ελλάδα, μια Ελλάδα που δε μας αξίζει. 
Είναι τουλάχιστο απαράδεκτο εν έτη 2012 να υπάρχουν εγκυμονούσες μητέρες που δεν έχουν εξεταστεί ποτέ, διαβητικοί που οδηγούνται σε ακρωτηριασμό ως την μόνη πιο φθηνή θεραπευτική λύση του διαβήτη, παιδιά που είναι εκτεθειμένα στις παιδικές ασθένειες χωρίς εμβόλια. 
Εκ μέρους του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμου Β, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας στους εθελοντές γιατρούς και σε όλους εκείνους που καθημερινά και εθελοντικά προσφέρουν αγάπη στο συνάνθρωπο.”

Unicef: Μισό εκατομμύριο παιδιά πεινάνε στην Ελλάδα
Unicef Report: “Children in Greece 2012″

Μόνο ως ζοφερή μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση στην οποία ζει το 23% των παιδιών στην Ελλάδα. Βάσει των στοιχείων της Eurostat περίπου 439.000 ανήλικοι στην Ελλάδα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ 100.000 παιδιά αναγκάζονται να βγουν στην αγορά εργασίας. 

“Children in Greece 2012″

Τα ποσοστά αυτά, που αποκαλύπτουν ότι η χώρα προσεγγίζει τα επίπεδα ζωής στη Βουλγαρία, περιλαμβάνονται στην έκθεση της Unicef με τίτλο «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2012».
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το 2010 καταγράφηκε αύξηση της παιδικής φτώχειας στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., χωρίς να εξαιρούνται Γαλλία και Γερμανία στις οποίες σημειώνεται μάλιστα και η μεγαλύτερη αύξηση του εν λόγου ποσοστού.
Όπως διευκρινίζεται στην έκθεση, για να μετρηθεί η παιδική φτώχεια, επί της ουσίας καταγράφονται τα παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά που εμπίπτουν στην κατηγορία των φτωχών.
Συνολικά η παιδική φτώχεια στην Ευρωζώνη κινείται στο ποσοστό του 20,5%. Στην πρώτη θέση, πάντως, βρίσκεται η Βουλγαρία, με ποσοστό 26,8%, ενώ στην τελευταία η Δανία, με ποσοστό παιδικής φτώχειας στο 10,9%.
Στην Ελλάδα η παιδική φτώχεια αγγίζει το 23%, αφού υπολογίζεται ότι περίπου 439.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Μάλιστα το 33,4% των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας διαβιούν σε μονογονεϊκά νοικοκυριά.
Το 20,1% των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι φτωχά, ενώ το 28,7%, το 2010 βρίσκονταν σε φτώχεια η κοινωνικό αποκλεισμό. Ιδιαίτερα στα νοικοκυριά με παιδιά 12-17 ετών το ποσοστό εκτινάσσεται στο 34,7%.
Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι τα φτωχά παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποσιτιστούν και να ταλαιπωρηθούν από την έλλειψη θέρμανσης ή την υγρασία στο σπίτι, από ότι τα μη φτωχά.
Επίσης, συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που παρατίθενται για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στην Ελλάδα. Μεταξύ των φτωχών νοικοκυριών με παιδιά, το 21,6% είναι οικονομικά αδύναμα για διατροφή με κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, το 37,1% δεν έχει ικανοποιητική θέρμανση, το 27,8% έχει υγρασία στους τοίχους ή σάπια κουφώματα και το 23,2% περιβαλλοντικό πρόβλημα (από βιομηχανίες και κυκλοφορία αυτοκινήτων).


© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki