Saturday 23 June 2012

Δημιουργική απασχόληση για τις διακοπές

Δημιουργική απασχόληση για τις διακοπές

Η δημιουργική επαφή με το διάβασμα μπορεί να καλλιεργηθεί με πολλούς τρόπους:
  • Αν τα παιδιά σας έχουν παρέα στις διακοπές, πέρα από τις κατασκευές στην άμμο και τα επιτραπέζια παιχνίδια, θα απολαμβάνουν να λύνουν από κοινού προβλήματα με χιούμορ.
  • Αναθέστε στα μεγαλύτερα παιδιά μια ομαδική εργασία. Η συγγραφή ενός θεατρικού έργου, αλλά και οι χειροτεχνίες με διάφορα υλικά θα τους χαρίσουν άπειρες ώρες δημιουργικής απασχόλησης.
  • Ως μέρος μιας προσπάθειας για την ενθάρρυνση της ανάγνωσης βιβλίων, δύο ή και περισσότερα παιδιά μαζί μπορούν να γράψουν ιστορίες, να τις εικονογραφήσουν και να τις συσκευάσουν σε δωράκια για τους φίλους τους ή την οικογένειά τους.
  • Αν τα παιδιά βρίσκονται στο χωριό του παππού και της γιαγιάς, μπορούν να φτιάξουν ένα τετράδιο - ημερολόγιο για το χωριό. Εκεί θα σημειώσουν πράγματα που έκαναν στις διακοπές τους, τι είδαν, ποιους νέους φίλους έκαναν, τι τους άρεσε, κ.ά.
  • Οι πυξίδες και οι χάρτες ελκύουν το ενδιαφέρον των παιδιών. Το ίδιο και βιβλία που τα “ταξιδεύουν” στο χώρο και το χρόνο.
  • Λογοτεχνικά βιβλία με σχετικά λίγες σελίδες και όμορφη εικονογράφηση καλλιεργούν την προφορική έκφραση, τη φαντασία και τα συναισθήματα των πιο μικρών παιδιών.
  • Πριν από την επίσκεψη σε κάποιο ζωολογικό κήπο χαρίστε στα παιδιά ένα βιβλίο με ζώα προετοιμάζοντάς τα για αυτά που ενδεχομένως θα συναντήσετε εκεί. Όταν φτάσετε εκεί, ρωτήστε τα αν αναγνωρίζουν το ζώο που βλέπουν. Όταν γυρίσετε στο σπίτι, ανατρέξτε ξανά στο βιβλίο κουβεντιάζοντας τα όσα είδατε.
πηγή:yeskid.gr

Οικογιορτή στο Γαλάτσι 23 και 24/6/2012

Σας προσκαλούμε να έρθετε στην οικογιορτή, αυτό το Σαββατοκύριακο 23 και 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 στην Πλατεία Ηνιόχου στο Γαλάτσι, από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
Παρακάτω ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της Οικογιορτής απο την ομάδα ¨παίρνω Αμπάριζα¨ που διοργανώνει την γιορτή:
ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ
ΠΑΡΚΟ ΗΝΙΟΧΟΥ-(Λ.Βεϊκου & Ηνιόχου)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ

Είμαστε μια ομάδα από το κοινωνικό και πολιτιστικό στέκι «παίρνω Αμπάριζα» που λειτουργεί στο Γαλάτσι εδώ και ένα χρόνο. Η ομάδα μας έχει σαν κύριο στόχο και φροντίδα της να κάνει γνωστές στο Γαλάτσι τις ιδέες της αλληλέγγυας οικονομίας και να βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα τοπικό δίκτυο ανταλλαγών χωρίς μεσάζοντες.
Η οικογιορτή που διοργανώνουμε θα είναι ένα μεγάλο διήμερο πανηγύρι στο πάρκο Ηνιόχου:
 Επειδή το πάρκο δεν έπαψε ούτε στιγμή να κινδυνεύει από τ’ αρπακτικά που ονειρεύονται μίζες παχιές μαγειρεύοντας την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ,
 Επειδή οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι, τώρα περισσότερο παρά ποτέ, μας είναι απαραίτητοι για να ξανασυναντήσουμε τους γείτονες και συνανθρώπους μας, να ξαναστήσουμε ζεστές, αλληλέγγυες ανθρώπινες σχέσεις, που μας στηρίζουν στα δύσκολα και μας βοηθάνε να τα βγάλουμε πέρα. Και η γειτονιά στο πάρκο Ηνιόχου χρόνια τώρα δίνει μαθήματα σ’ αυτό τον τομέα.
 Επειδή μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης γίνεται όλο και πιο φανερό ότι από μας, τους καθημερινούς ανθρώπους, εξαρτάται να βρούμε καινούργιους τρόπους να ικανοποιούμε τις πραγματικές μας ανάγκες, αφού τις ξεδιαλέξουμε απ’ τα σκουπίδια που μας σερβίρει η «αγορά»:  
·        Με τη δημιουργία σχέσεων απευθείας συναλλαγής ή ανταλλαγής ανάμεσα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές: σχέσεις που στηρίζονται στη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη, που κάνουν προσιτά τα  ποιοτικά προϊόντα, ακόμα και σε όσους δε διαθέτουν γεμάτο πορτοφόλι,
·        Με την υποστήριξη μικρών παραγωγών και την ενθάρρυνση νέων ανθρώπων να στραφούν σ’ ένα φωτεινό, δημιουργικό μέλλον, χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας και της πείνας,
·        Σε αρμονία και συνεργασία με τη φύση, με σεβασμό στη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη εργασία,
… κι ότι όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε κιόλας  !!! 
Για περάστε, χαμογελάστε και θαυμάστε:
Υπαίθρια έκθεση-αγορά:
βιοκαλλιεργητές και οικοπαραγωγοί αγροτικών προϊόντων, 
μελισσοκόμοι, ....

Ένα παιδί δίνει πολύτιμες συμβουλές στη μητέρα του...

Μην ξεχνάς πόσο γρήγορα μεγαλώνω.
    Αγαπημένη μου μητέρα,
  • Μη φοβάσαι να είσαι σταθερή μαζί μου. Αυτό θα με κάνει να νιώθω περισσότερη σιγουριά.
  • Μη με παραχαϊδεύεις. Ξέρω πολύ καλά πως δεν πρέπει να μου δίνεις οτιδήποτε σου ζητώ. Σε δοκιμάζω μονάχα για να δω.
  • Μη με κάνεις να νιώθω μικρότερος απ’ ό,τι είμαι. Αυτό με σπρώχνει να παριστάνω καμιά φορά το «σπουδαίο».
  • Μη μου κάνεις παρατηρήσεις μπροστά στον κόσμο αν μπορείς. Θα προσέξω περισσότερο αυτό που θα μου πεις, αν μου μιλήσεις ήρεμα μια στιγμή που θα είμαστε οι δυο μας.
  • Μη μου δημιουργείς το συναίσθημα πως τα λάθη είναι αμαρτήματα. Μπερδεύονται έτσι μέσα μου όλες οι αξίες που έχω μάθει να αναγνωρίζω.
  • Μη με προστατεύεις από τις συνέπειες των πράξεων μου. Χρειάζεται καμιά φορά να πάθω.
  • Μη δίνεις μεγάλη σημασία στις μικροαδιαθεσίες μου. Καμιά φορά δημιουργούνται ίσα ίσα για να κερδίσω την προσοχή που ζητούσα.
  • Μη μου κάνεις συνεχώς παρατηρήσεις. Γιατί τότε θα χρειαστεί να προστατεύσω τον εαυτό μου κάνοντας τον κουφό.
  • Μη μου δίνεις επιπόλαιες υποσχέσεις. Νιώθω πολύ περιφρονημένος όταν δεν τις τηρείς.
  • Μην πέφτεις σε αντιφάσεις. Με μπερδεύεις έτσι αφάνταστα και με κάνεις να χάνω την πίστη μου σε σένα.
  • Μη με αγνοείς όταν σου κάνω ερωτήσεις, γιατί θ’ ανακαλύψεις πως θ’ αρχίσω να παίρνω τις πληροφορίες μου από άλλες πηγές.
  • Μην προσπαθείς να με κάνεις να πιστεύω πως είσαι τέλεια ή αλάνθαστη. Είναι μια δυσάρεστη έκπληξη για μένα όταν ανακαλύπτω πως δεν είσαι ούτε το ένα ούτε το άλλο.
  • Μη διανοηθείς ποτέ πως θα πέσει η υπόληψή σου αν μου ζητήσεις συγνώμη. Μια τίμια αναγνώριση ενός λάθους σου μου δημιουργεί πολύ θερμά αισθήματα απέναντί σου.
  • Μην ξεχνάς πως μ’ αρέσει να πειραματίζομαι. Χωρίς αυτό δεν μπορώ να ζήσω. Σε παρακαλώ παραδέξου το.
  • Μην ξεχνάς πόσο γρήγορα μεγαλώνω. Θα πρέπει να σου είναι δύσκολο να κρατήσεις το ίδιο βήμα με μένα, αλλά προσπάθησε σε παρακαλώ.
  • Μην ξεχνάς πως δεν θα μπορέσω ν’ αναπτυχθώ χωρίς πολλή κατανόηση και αγάπη. Αυτό, όμως, δεν χρειάζεται να το πω, έτσι δεν είναι;

    Με σεβασμό και αγάπη, το παιδί σου

Καληνύχτα σας με ένα γλυκό τραγούδι:
La Poupée Qui Fait Non.

La Poupée Qui Fait Non
C'est une poupée qui fait non, non, non, non 
Toute la journée elle fait non, non, non, non 
Elle est, elle est tell'ment jolie 
Que j'en rêve la nuit 

C'est une poupée qui fait non, non, non, non
Toute la journée elle fait non, non, non, non
Personne ne lui a jamais appris
Qu'on pouvait dire oui
Sans même écouter elle fait non, non, non, non
Sans me regarder elle fait non, non, non, non
 
Pourtant je donnerais ma vie
Pour qu'elle dise oui
Pourtant je donnerais ma vie
Pour qu'elle dise oui
Mais c'est une poupée qui fait non, non, non, non
Toute la journée elle fait non, non, non, non
Personne ne lui a jamais appris
Qu'on pouvait dire oui
 
Oh, non, non, non, non
non, non, non, non
Ell' fait non, non, non, non

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki