Saturday 21 July 2012

Τα κουνούπια και εμείς...

Μία φορά στο τόσο θυμάμαι, όπως θα έχετε παρατηρήσει, και το επάγγελμά μου. Τώρα τελευταία πολλοί φίλοι και συγγενείς με παίρνουν τηλέφωνο, αγχωμένοι όσο δεν πάει, γιατί τους τσίμπησε κουνούπι.
Σκέφτηκα, αν και από ότι παρατήρησα υπάρχουν αρκετά sites, να σας γράψω και εγώ λίγα πραγματάκια και κυρίως να σας δώσω διευθύνσεις στον ιστό ώστε να ενημερωθείτε όσο μπορείτε περισσότερο για το θέμα κουνούπια.
..........................................

Θα ήθελα να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο οποίο απευθυνόμαστε και εμείς οι ιατροί για ενημέρωση και οδηγίες, όχι μόνο για αυτά τα θέματα όπως θα δείτε αλλά και για οδηγίες για εμβολιασμούς και για τα ταξίδια όλων μας.
  1.  Σε αυτή την διεύθυνση ΕΔΩ δίνονται όλες οι πληροφορίες και συχνές ερωτήσεις και απορίες. Στο τέλος της σελίδας υπάρχουν και οι διευθύνσεις για τις παγκόσμιες οδηγίες.
  2. Για όποιον βαριέται να ψάξει εκεί κοιτάξτε ΕΔΩ, πάλι από το ΚΕΕΛΠΝΟ απλά σας το δίνω έτοιμο να μην ψάχνετε... (για τον ιό του Δυτικού Νείλου).
  3. Σας δίνω επίσης και τις οδηγίες για εμάς τους ιατρούς να δείτε τι ψάχνουμε και κυρίως που μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε ... είμαι σίγουρη ότι δεν θα καταλάβετε τα περισσότερα αλλά να ξέρετε και την δική μας οπτική γωνία και επίσης πώς και τι ψάχνουμε ... ΕΔΩ.
  4. Οδηγίες για την προφύλαξη από τα κουνουπάκια ΕΔΩ.
  5. Τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία στην χώρα μας ΕΔΩ.(και πάλι για τον ιό WNV).
..........................................

  1. Πληροφορίες για την ασθένεια  ΕΔΩ και επίσης ΕΔΩ.
  2. Τα κουνούπια ΕΔΩ.
  3. Οι μύθοι ΕΔΩ.
Δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα γιατί δεν υπάρχει εμβόλιο.... Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει πολλές παραμέτρους  και μερικές από αυτές δεν θέλω καν να τις διανοηθώ ούτε... 

περισσότερα εδώ: fofoula

Ο πελτές του Μήτσου

Νεαρός ήταν όταν  κατέβηκε στην Αθήνα να κάνει την τύχη του. 
Τρία βρακιά ήταν όλη η περιουσία του.
Δύσκολα ήταν, εκείνα τα χρόνια.
Σιγά-σιγά κάτι κατάφερε ο Μήτσος και νοίκιασε ένα υπόγειο στο Παγκράτι, κατέβαινε πολλά σκαλιά σ' ένα τυφλό δωμάτιο που δεν είχε καθόλου φως. 
... το ψυγείο ήταν άδειο,
μόνο μια μικρή κονσέρβα πελτέ.
Μετά από κανένα χρόνο μετακόμισε στα Πατήσια.
Τώρα θα μου πείτε από Παγκράτι πως βρέθηκε στα Πατήσια. Να, η διαδρομή ήταν μία, με ένα εισιτήριο, Κολιάτσου-Παγκράτι. Έτσι προέκυψε το δωμάτιο στα Πατήσια.
Παλάτι του φάνταζε το δωμάτιο στα Πατήσια. Ήταν και ημιυπόγειο. Είχε και μια μικρή, τόση δα αυλίτσα στον ακάλυπτο.
Παρέες δεν είχε ο Μήτσος στην Αθήνα, όλο δούλευε και άμα γύρναγε στο "σπίτι" του, ευχαριστιόταν, καθάριζε, τακτοποιούσε, ξεκουράζονταν και διάβαζε.
Κάποια στιγμή πήρε και ένα ψυγειάκι από το Μινιόν. Μεγάλες χαρές. Ήθελε το "σπίτι" του να το φτιάξει σπιτικό. Να μάθει να μαγειρεύει, να κόψει τα σουβλάκια. Τα πιτόγυρα.
Ένα απόγευμα, γύρναγε από τη δουλειά και συναντάει ο Μήτσος που λέτε, ένα φίλο του από πάνω από την πατρίδα. Έτσι στο πουθενά, βρήκε ένα γνωστό, ίδια ηλικία είχανε περίπου.
Μπάμπη; Τι θες εδώ;
Μήτσο, εσύ είσαι;
Αγκαλιές, φιλιά. Ο Μπάμπης είχε κατέβει από το χωριό για μια δουλειά. Φτώχεια κι αυτός, τα είπανε λίγο κι ο Μήτσος κατάλαβε.
Μπάμπη, θα έρθεις στο σπίτι. Θα μαγειρέψουμε, θα φάμε, θα ξεκουραστείς, θα κοιμηθείς και αύριο με το καλό πας στη δουλειά σου.
Στο δρόμο αγόρασαν ψωμί, μισή δραχμή έκανε.
Φτάσανε στο ημιυπόγειο, όλο καμάρι ο Μήτσος του έκανε χώρο να περάσει.
Πήγε ο Μήτσος στο κουζινάκι, άνοιξε το ψυγείο και το ψυγείο ήταν άδειο, μόνο μια μικρή κονσέρβα πελτέ. Ντοματοπελτέ. Ντομάτα σάλτσα, πως την λένε.
Δαγκώθηκε ο Μήτσος, αλλά τί να κάνει δραχμή δεν υπήρχε στην τσέπη.
Μπάμπη, θα φτιάξουμε, ένα φαΐ που θα γλύφεις τα δάχτυλα σου.
Έβαλε το κατσαρολάκι στο πετρογκάζ, το γέμισε νερό και έριξε τον πελτέ μέσα στο νερό και το άφησε να πάρει μια βράση. Δυο πιάτα είχε ο Μήτσος, "έστρωσε" το τραπεζάκι και σέρβιρε την σούπα πελτέ.
Χαμογέλασε ο Μπάμπης και κάθισε στο τραπεζάκι. Βούταγαν το ψωμί μέσα στο ζουμί και έτρωγαν με βουλιμία. Έτσι ξεγέλασαν την πείνα τους.
Πέρασαν χρόνια κι ο Μήτσος συναντήθηκε με τον Μπάμπη στην Θεσσαλονίκη. Ήταν αλλιώς τα πράγματα.
Πήγαν για καφέ και θυμήθηκαν τα παλιά. Γέλαγαν με το περιστατικό του ντοματοπελτέ.
Όταν χωρίζανε, γυρίζει ο Μπάμπης και λέει στον Μήτσο:
Να σου πω Μήτσο, από τότε, έχω αδειάσει πολλά πιάτα, αλλά να ξέρεις την νοστιμιά που είχε εκείνο το ντοματόζουμο, δεν την ξαναβρήκα. Είχε πολλή αγάπη εκείνος ο πελτές, δεν θα τον ξεχάσω ποτέ, κι άμα τρώω ένα ωραίο φαγητό, πάντα λέω:
«Σαν τον πελτέ του Μήτσου όμως, δεν είναι».

Το hamomilaki

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki