Sunday 2 September 2012

Το ξύλο δεν βγήκε από τον Παράδεισο

Παραμέληση, συναισθηματική, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση: 
Το φαινόμενο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και στην Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ

Δύο μικρά αδέλφια τσακώνονται στο γραφείο του μπαμπά τους. Εκείνος εκνευρισμένος σηκώνεται και είναι έτοιμος να τα χωρίσει χρησιμοποιώντας σωματική βία. Ένα μικρό κορίτσι παίζει με το γεμάτο γάλα ποτήρι και τελικά το χύνει. Η μητέρα του είναι έτοιμη να το χαστουκίσει... 

Πρόκειται για εικόνες σε ένα από τα βίντεο που έχει επιστρατεύσει το Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στο θέμα της σωματικής κακοποίησης παιδιών από τους ίδιους τους γονείς. 

 
Παραμέληση, συναισθηματική, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση. Πρόκειται για φαινόμενο που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις σε όλο τον κόσμο.
Υπολογίζεται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πως κάθε χρόνο 40 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο πέφτουν θύματα βίας. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ, 1% - 2% των παιδιών έως 18 ετών κακοποιούνται ετησίως και από αυτά περίπου 2.500 - 5.000 πεθαίνουν εξαιτίας της κακοποίησης.

Ίδιο είναι το ποσοστό των κακοποιημένων παιδιών στη Βρετανία, για τα παιδιά όμως ηλικίας κάτω των 5 ετών, ενώ στη Γαλλία σε 400.000 εκτιμώνται τα μικρά θύματα κακοποίησης, πλην της σεξουαλικής.
Στην Ελλάδα, το πρώτο εξάμηνο του 2012 από τις 32.232 κλήσεις που έγιναν στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 και αφορούσαν εξειδικευμένα θέματα παιδιών, οι 7.825 ήταν για περιπτώσεις παιδιών σε κίνδυνο, δηλαδή κακοποίηση, παραμέληση.
Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν συνολικά 167 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών, από τις οποίες μόλις οι 4 ήταν επώνυμες. Από τις καταγγελίες,... 

Επίθεση παιδόφιλων στο Διαδίκτυο - Αυξημένα και πιο "σκληρά" τα κρούσματα παιδικής πορνογραφίας

Σε κάθε περίπτωση παρενοχλήσεων ανηλίκων και παραβίασης στοιχείων υπολογιστή και προσωπικών δεδομένων μέσω του Διαδικτύου, επικοινωνήστε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 210-6476464 και 210-6476461 ή μέσω mail στο 11012@hellenicpolice.gr
 .

για περισσότερα στο tro-ma-ktiko


Μανόλης Σφακιανάκης: «Όταν ξεκίνησα δεν με πίστευε κανείς...»

Όταν το 1995 ο Μανόλης Σφακιανάκης ενημέρωνε τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. ότι ένα νέο είδος εγκλήματος ήταν προ των πυλών και πως θα έπρεπε να οργανωθεί ένα σχέδιο πρόληψης του διαδικτυακού εγκλήματος, οι περισσότεροι τον αντιμετώπιζαν ως γραφικό. 

«Μα έγκλημα μέσω Διαδικτύου; Μέσα από ένα κομπιούτερ;», τον ρωτούσαν με έντονη απορία.
Χρειάστηκε μεγάλη υπομονή και ακόμη μεγαλύτερη επιμονή, προκειμένου να πείσει τους ανωτέρους του ότι ο «μαγικός» κόσμος του Ίντερνετ, που είχε αρχίσει να γίνεται δημοφιλής και στη χώρα μας, έκρυβε κινδύνους και -κυρίως- παραβατικές πράξεις.
Η υπηρεσία έγινε Τμήμα το 2004. Τέσσερα άτομα απασχολούνταν τότε σε αυτήν. Σήμερα, 78 αστυνομικοί δουλεύουν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που μαζί με την Οικονομική Αστυνομία υπάγονται απευθείας στον Αρχηγό.
Μάλιστα, ανάμεσα στους 78 υπάρχει η... αφάν γκατέ της Αστυνομίας, εξειδικευμένοι αξιωματικοί με πτυχία πληροφορικής, προγραμματισμού και συστημάτων υπολογιστών που θα ζήλευαν και οι ιδιωτικές εταιρείες του είδους!
Δεν είναι τυχαίο που η Δίωξη είναι η μοναδική υπηρεσία στην ΕΛ.ΑΣ. και από τις ελάχιστες στον δημόσιο τομέα που διαθέτει ISO 9001, είναι δηλαδή πιστοποιημένη ως μία από τις πιο σύγχρονες υπηρεσίες...

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μια καλή κουβέντα…

Δεν μας κοστίζει τίποτα να πούμε ένα «μπράβο» στο παιδί μας κάποια στιγμή που καταλαβαίνουμε πως το έχει ανάγκη, πως χρειάζεται κι αυτό μια επιβράβευση στην προσπάθεια που κάνει, έστω κι αν κατά την γνώμη μας, δεν είναι η καλύτερη δυνατή.
 
Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός
Πρέπει να κάνουμε πηγή της γλώσσας
την καρδιά μας και φίλτρο το μυαλό μας.
«Μια καλή κουβέντα δεν έχω ακούσει από τα χείλη σου…»
Πόσες φορές δεν έχουμε κάνει αυτό το παράπονο στον άνθρωπό μας, στον γονιό μας, στο παιδί μας, στον φίλο μας; Πόσες φορές δεν έχουμε πικραθεί από την αρνητική συμπεριφορά των δικών μας, στην όποια προσπάθεια κάνουμε;
Πόσες φορές δεν αναζητάμε τη ζεστή ματιά, το γλυκό χαμόγελο, την καλή κουβέντα, για να πλημμυρίσει η καρδιά μας, από χαρά, από αγάπη;
Είναι τροφή για την ψυχή ο καλός λόγος, ο έπαινος. Δίνει μεγάλη δύναμη, πολύ κουράγιο,
και μας οδηγεί στον στίβο της ζωής με σιγουριά κι αυτοπεποίθηση, με ψυχικά εφόδια πέρα από τα πνευματικά και σωματικά που έχουμε.
Γιατί δεν αρκεί κάποιος να είναι δυνατός ή να έχει πάμπολλες γνώσεις.
Για να μπορέσει ο άνθρωπος να αξιοποιήσει τις ικανότητές του, τα προσόντα του, χρειάζεται να ακούει σε κάθε προσπάθειά του, επιτυχημένη ή αποτυχημένη, ένα μπράβο, μια καλή κουβέντα.
Ο καλός λόγος λειτουργεί σαν βάλσαμο για τον πικραμένο, είναι πηγή δύναμης γι’ αυτόν που αγωνίζεται.
Δίνει ελπίδες σ’ αυτόν που προσδοκά την επίλυση των προβλημάτων του, ανακουφίζει εκείνον που έχει κάνει ένα λάθος και νοιώθει ενοχές. Από τα πιο απλά πράγματα μέχρι τα πλέον σοβαρά, ο καλός λόγος είναι αυτός που δημιουργεί καλύτερες σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, των μελών μιας της κοινωνίας.
«Πολύ καλό το φαΐ σήμερα» μπορούν να πουν όλοι όσοι καθίσουν στο οικογενειακό τραπέζι.
Στεναχωριέται η γυναίκα που ποτέ δεν έχει ακούσει από τον άντρα της και τα παιδιά της, μια καλή κουβέντα για την μαγειρική της, για την φροντίδα της γι’ αυτούς και το σπίτι αλλά απεναντίας, τους ακούει να επαινούν άλλες γυναίκες. Χρόνια προσπαθεί να έχει πλούσιο και γευστικό το τραπέζι της οικογένειας, αλλά ποτέ δεν άκουσε έναν καλό λόγο. Και η απογοήτευση την πνίγει γιατί κάθε πρωί ξυπνάει πριν ακόμα βγει ο ήλιος για να ετοιμάσει το πρωινό του άντρα της και των παιδιών, το φαγητό της ημέρας και να φύγει με την ψυχή στο στόμα για να προλάβει να είναι στην ώρα της στην δουλειά. Και μόλις σχολάσει, πάλι τρέχοντας, γυρνάει στο σπίτι για να κάνει τις υπόλοιπες δουλειές, να διαβάσει τα παιδιά, να είναι το σπίτι ένα μικρό παλατάκι. Τα κάνει όλα γι’ αυτούς που αγαπά, όμως δεν ακούει ούτε μια ζεστή κουβέντα. Κι απογοητεύεται, μαραζώνει, νοιώθει ασήμαντη όταν ακούει τους επαίνους των δικών της ανθρώπων, αυτών που αγαπά και φροντίζει, για άλλες γυναίκες.
«Πολύ σου πάει αυτό το κτένισμα» λέει ο άντρας στη γυναίκα. Κι αν δεν το έχει σκεφθεί να το πει την πρώτη, την δεύτερη, την τρίτη φορά που η γυναίκα του τον ρωτάει αν την κτένισε καλά η κομμώτρια, ας αναρωτηθεί από μόνος του γιατί του κάνει αυτή την ερώτηση. Μήπως η ίδια ξέρει αν είναι καλό το κτένισμα; Όμως τον ρωτάει για να ακούσει τον καλό λόγο, να δείξει μέσα από τις λέξεις, την αγάπη του.
Ας θυμηθεί ο άνδρας για λίγο πως συμπεριφερότανε όταν ήταν ερωτευμένος με την γυναίκα του, πριν την νυμφευτεί. Τότε έλεγε όμορφα και ζεστά λόγια. Τα ξέχασε μετά τον γάμο; Μήπως αξίζει να ξαναγυρίσει στην ωραία εποχή του έρωτα της αγάπης;
Ας θυμηθεί το ζευγάρι τα λόγια που έλεγε ο ένας στον άλλον. Πολύ απλές κουβέντες που όμως φέρνουν τόσο κοντά τους ανθρώπους όταν λέγονται.
Μα και το παιδί που πάει σχολείο, φροντιστήριο, γυμναστήριο, που ανοίγει τα φτερά του, θέλει κι αυτό μια καλή κουβέντα.
«Μπράβο καμάρι μου, πήγες αρκετά καλά!» μπορούμε να πούμε στο παιδί μας, για να συμπληρώσουμε μετά τις όποιες παρατηρήσεις μας. Αν το κατηγορούμε συνεχώς, το επιπλήττουμε, τότε πιθανόν να έχουμε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που σαν γονείς επιθυμούμε.
Το κάθε παιδί, ο κάθε μαθητής, έχει τις δικές του δυνατότητες, τον δικό του προσωπικό κώδικα επικοινωνίας κι αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Δεν πρέπει να συγκρίνουμε το παιδί μας με τα άλλα παιδιά και να το κατηγορούμε γιατί δεν είναι τόσο καλός μαθητής, τόσο καλός αθλητής, όπως εκείνα.
Το παιδί μας, μπορεί μετά από λίγο, να σταματήσει να κάνει παρέα με το γειτονόπουλο που είναι καλύτερο γιατί πιστεύει, πως αυτό είναι η αιτία της υποβίβασής του από την οικογένειά του. Και πιθανόν να επιλέξει για συναναστροφή, έναν της αυτής δυναμικότητας ή κατώτερο από αυτό στους βαθμούς μόνο και μόνο, για να έχει για μέτρο σύγκρισης κι αντιπαράθεσης με τους γονείς του, έναν άλλον μαθητή, όχι τον καλύτερο.
Δεν είναι κακό να κάνει το παιδί μας παρέα με έναν μαθητή που δεν έχει καλές επιδόσεις στα μαθήματα. Κακό είναι, να το οδηγήσουμε εμείς με την συμπεριφορά μας σε επιλογές που θα τον βλάψουν ψυχικά, να νοιώθει πως οι γονείς του θαυμάζουν ένα άλλο παιδί κι όχι το δικό τους, έστω και με τα μειονεκτήματά του.
Δεν μας κοστίζει τίποτα να πούμε ένα «μπράβο» στο παιδί μας κάποια στιγμή που καταλαβαίνουμε πως το έχει ανάγκη, πως χρειάζεται κι αυτό μια επιβράβευση στην προσπάθεια που κάνει, έστω κι αν κατά την γνώμη μας, δεν είναι η καλύτερη δυνατή.
Πρέπει να προσπαθούμε με τον καλό λόγο να του δείξουμε μέσα από την αγάπη μας, πως έχει δυνατότητες να γίνει καλύτερος για τον εαυτό του, την κοινωνία κι όχι για μας.
Το μόνο κέρδος που μπορεί να έχει ένας γονιός από το παιδί του που προόδευσε, που πέτυχε στη ζωή του κι έγινε ένας σωστός οικογενειάρχης, είναι η ικανοποίησή του να τον καμαρώνει, υγιή και χρήσιμο στέλεχος της κοινωνίας. Και πρέπει να σεβόμαστε τις επιλογές του αντί να το καταπιέζουμε να ακολουθήσει μια επαγγελματική σταδιοδρομία που δεν την θέλει αλλά που εμείς για πολλούς λόγους επιθυμούμε.
Αλλά και για τον πατέρα χρειάζεται ο καλός λόγος, η ζεστή κουβέντα.
Όταν μπαίνει στο σπιτικό, το καλωσόρισμα αρκεί για να τον κάνει να ξεχάσει την κούραση του. Αν όμως μπαίνοντας βρεθεί αντιμέτωπος με την αδιαφορία, αν αντιληφθεί πως είτε που επέστρεψε στο σπίτι είτε δεν επέστρεψε είναι ένα και το αυτό, τότε νοιώθει μεγάλη απογοήτευση.
Όταν κάποιος γυρνά χαρούμενος στο σπίτι του για να αναγγείλει στην οικογένειά του μια επιτυχία και μπαίνοντας του πουν η γυναίκα του και τα παιδιά του «Μη μας διακόπτεις! Βλέπουμε την αγαπημένη μας σειρά» ραγίζει η καρδιά του.
Όλοι προσμένουμε απλά λόγια, γεμάτα ζεστασιά κι αγάπη.
Πρέπει να κάνουμε πηγή της γλώσσας την καρδιά μας και φίλτρο το μυαλό μας.
Πρέπει κι αξίζει να δίνουμε λίγη χαρά στους ανθρώπους που αγαπάμε με έναν καλό λόγο.
Αυτό θα μας φέρει πιο κοντά, αυτός ο καλός λόγος θα διώξει και πολλά μαύρα ή γκρίζα σύννεφα που ίσως έχουν μαζευτεί πάνω από το σπίτι μας, πάνω από την οικογένειά μας.
Μια καλή κουβέντα ας πούμε λοιπόν. Εξάλλου, δεν κοστίζει τίποτα και δίνει τόσα πολλά…


Αναρτήθηκε από την olympiada

Πώς να τρώει το κολατσιό του

Προετοιμάστε έξυπνα το κολατσιό του για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά για τη διατροφή του

ΚολατσιόΤα σχολεία ξεκινούν και εσείς έχετε να αντιμετωπίσετε μια ακόμα πρόκληση: Πώς θα βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας τρώει το κολατσιό που του έχετε ετοιμάσει, ειδικά αν είναι ιδιότροπο με το φαγητό; Και πως θα είστε σίγουροι πως πράγματι του δίνετε ένα πλήρες και υγιεινό δεκατιανό; 

Ακολουθήστε 8 tips για την προετοιμασία του κολατσιού και τις τροφές που πρέπει να συμπεριλάβετε για να λαμβάνει όλα τα συστατικά που είναι απαραίτητα για τη διατροφή του.  

1. Αφήστε το να συμμετέχει στην επιλογή του κολατσιού. Ένα παιδί είναι πιο πιθανό να φάει το κολατσιό του αν συμμετέχει στην επιλογή των υλικών, στην αγορά τους και στη συσκευασία. Φροντίστε να είστε δημιουργικοί και να προσφέρετε μια μεγάλη ποικιλία συνδυασμών, φροντίζοντας πάντα να περιλαμβάνει το κολατσιό όλα τα συστατικά που είναι απαραίτητα για τη διατροφή του παιδιού σας.
2. Φτιάξτε διαφορετική γέμιση στα σάντουιτς. Έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε τρεις διαφορετικές ομάδες τροφίμων, γαλακτοκομικά, λαχανικά και πρωτεΐνες. Προτιμήστε, ωστόσο, το ψητό κρέας ή κοτόπουλο, αφού έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι και συντηρητικά σε σχέση με τα αλλαντικά, φροντίστε ώστε τα λαχανικά να είναι εποχής και βεβαιωθείτε πως το τυρί είναι χαμηλών λιπαρών.
3.  Δοκιμάστε εναλλακτικούς τρόπους για να φτιάξετε ένα σάντουιτς. Εκτός από την γέμιση μπορείτε να εναλλάσσετε και το υλικό μέσα στο οποίο κλείνετε το περιεχόμενο. 
Ως επί το πλείστον, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε ψωμί ολικής άλεσης, είτε του τόστ είτε μπαγκέτα. Εναλλακτικά, βέβαια, μπορείτε να επιλέξετε τορτίγια, μπουρίτο και-πιο σπάνια- ψωμί από χάμπουργκερ ή κρουασάν βουτύρου. Η ποικιλία θα κάνει το κολατσιό πιο δελεαστικό και είναι πιο πιθανό αυτό να καταλήξει τελικά στο στομάχι του μικρού σας.
4. Συμπεριλάβετε φρούτα και λαχανικά στο κολατσιό. Τα φρούτα είναι αγαπητά στα παιδιά, ειδικά εκείνα που τρώγονται εύκολα με τα δάχτυλα, όπως τα σταφύλια, τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα βερίκοκα. Τα χειμερινά φρούτα, βέβαια, μπορείτε να τα κόψετε σε μπαστουνάκια. Τέλος, μια σάλτσα μπορεί να κάνει τα λαχανικά πιο νόστιμα. Ετοιμάστε ένα νόστιμο ντιπ και πείτε στο μικρό σας πως ακριβώς να το φάει.
5. Το ασβέστιο επίσης είναι πολύ σημαντικό γι τη διατροφή του μικρού σας. Αν υπάρχει δυνατότητα να βάλει το κολατσιό του στο ψυγείο, προτιμήστε παγωμένο γιαούρτι ή κρέμες οι οποίες έχουν ως βασικό συστατικό το γάλα.
6. Αποφύγετε τους φρουτοχυμούς του εμπορίου. Εκτός του ότι περιέχουν πολύ ζάχαρη, έχουν την τάση να κόβουν την όρεξη. Προτιμήστε να ετοιμάσετε έναν φρεσκοστυμμένο φυσικό χυμό στο πρωινό του για βιταμίνες και ενέργεια.
7. Βάλτε όρια στο junk food. Ορισμένα συσκευασμένα τρόφιμα μπορεί να περιλαμβάνουν συστατικά που είναι εξίσου βλαβερά με αυτά που περιέχει το junk food. Για να αποφύγετε τα βλαβερά συστατικά διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες. Για παράδειγμα οι μπάρες δημητριακών πρέπει να περιλαμβάνουν δύο γραμμάρια ή περισσότερο φυτικές ίνες, καθόλου trans λιπαρά και λιγότερο από πέντε γραμμάρια λιπαρά. Για μεγαλύτερη σιγουριά φτιάξτε τις μόνες σας στο σπίτι. Δείτε πως εδώ.
8. Επιλέξτε μπισκότα και κρακεράκια που είναι χαμηλά σε λιπαρά και νάτριο και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.
9. Συσκευάστε σωστά. Χρησιμοποιήστε ένα σκεύος που χωρίζεται σε δύο τμήματα για να πακετάρετε το σάντουιτς και το φρούτο του ή τα λαχανικά. Βάλτε ταμπελάκια για το τι πρέπει να φάει πρώτα και τι στη συνέχεια. Μην ξεχάσετε να του δώσετε μαζί ένα μπουκάλι νερό. Μια επίσης καλή λύση είναι να πακετάρετε το κολατσιό σε ένα ωραίο κουτί που να ανοίγει τη όρεξη ή να στολίσετε ευφάνταστα το περιεχόμενο του (Είμαστε σίγουροι πως το food styling εφευρέθηκε από μαμάδες!).

Extra tip:
Τα παιδιά για να τρώνε είναι απαραίτητο να κάθονται σε τραπέζι ή στο θρανίο τους, να υπάρχει κάποιος που να ελέγχει αν έχουν πλύνει τα χέρια τους, να τα προσέχει ενόσω τρώνε δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ήρεμη αλλά όχι τόσο άνετη ώστε να αρχίζουν να παίζουν μεταξύ τους. Παρακαλέστε, λοιπόν, την δασκάλα του να του υπενθυμίσει πως είναι ώρα για να πλύνει τα χέρια του και να κάτσει κάπου άνετα να φάει.

από happyparenting

Βέλγιο: Σάλο προκαλεί η αποφυλάκιση της συζύγου
του παιδεραστή και παιδοκτόνου Μαρκ Ντιτρού

Η Μισέλ Μαρτέν θα εγκλειστεί στο γυναικείο μοναστήρι της Μαλόν.
 
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η 52χρονη Μαρτέν,
μαζί με τον σύζυγό της, απήγαγαν και έκλεισαν
στο κελάρι του σπιτιού τους έξι μικρά κορίτσια,
τα τέσσερα από τα οποία πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες.
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη του Βελγίου η αποφυλάκιση της Μισέλ Μαρτέν, πρώην συζύγου του ισοβίτη παιδεραστή και παιδοκτόνου Μαρκ Ντιτρού.
Το βελγικό ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές για να μην αποφυλακιστεί η Μαρτέν, καθώς έκρινε ότι οι προσφυγές είναι «αβάσιμες και απαράδεκτες» και η Μαρτέν θα εγκλειστεί στο γυναικείο μοναστήρι της Μαλόν, τα μέτρα ασφάλειας γύρω από το οποίο έχουν ήδη ενισχυθεί.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η 52χρονη Μαρτέν, μαζί με τον σύζυγό της, απήγαγαν και έκλεισαν στο κελάρι του σπιτιού τους, κοντά στο Σαρλερουά, έξι μικρά κορίτσια, τα τέσσερα από τα οποία πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες. 
Η ποινή της ήταν 30 χρόνια κάθειρξη για συνέργεια στις απαγωγές, στην κράτηση αλλά και στους φόνους των δύο εκ των έξι συνολικά θυμάτων του Ντιτρού, και μέχρι σήμερα είχε εκτίσει τα 16 και σύμφωνα με ευεργετήματα του βελγικού σωφρονιστικού συστήματος και την περίοδο προφυλάκισής της θεωρήθηκε ότι ήδη εξέτισε το μισό συν ένα από τα έτη της ποινής της.
Συγγενείς των θυμάτων εξέφρασαν την οργή και τον αποτροπιασμό τους. «Η μάχη μου εναντίον την Μαρτέν έλαβε τέλος. Ελπίζω η ίδια να κατανοήσει τη βαρύτητα των πράξεων της», λέει ένας από τους γονιούς των άτυχων κοριτσιών, Πολ Μαρσάλ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του δικαστηρίου ως «παράλογη».
«Η πελάτισσά μου διεκδικεί την κοινωνική επανένταξή της», τόνισε ο δικηγόρος της Μαρτέν, ο Τιερί Μορό, ενώ, από την πλευρά της η ηγουμένη Κριστίνα στη Μονή Μαλόν, ευχήθηκε «όπως όλοι μας, [έτσι και η Μαρτέν] είναι άξια για το καλύτερο και για το χειρότερο. Το ότι επιχειρεί να μετανοήσει τώρα δεν περνά απαρατήρητο από εμάς».
tovima

Πεισματάρικα παιδιά

Αντί να γίνει ένας μικρός «δικτάτορας», βοηθήστε το να χρησιμοποιήσει θετικά την ισχυρή του θέληση 

Υπάρχουν παιδιά που ενστερνίζονται μια βασική αρχή: αρνούνται πεισματικά να κάνουν κάτι που δεν θέλουν. Μπορεί το πείσμα αυτό να είναι κουραστικό πολλές φορές για τους γονείς, ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να εξελιχθεί σε κάτι πιο δημιουργικό: να αποκτήσει το μικρό σας ισχυρή θέληση. Δείτε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε ένα «πεισματάρικο» παιδί. 

Stubborn Kids

Επιτρέψτε του να ακουστεί.
Είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι ένα παιδί -ειδικά αν είναι πεισματάρικο- έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις και τις εκφράζει με έντονο τρόπο. Ακούστε τα επιχειρήματα του μικρού σας. Με αυτόν τον τρόπο θα δείξετε ότι το σέβεστε ενώ παράλληλα το μικρό σας θα ανακουφιστεί γνωρίζοντας ότι μπορεί να σας μιλήσει ανοιχτά για αυτά που νιώθει και σκέφτεται. Τελικά μπορεί να μην έχει τόση σημασία αυτό που επιθυμεί όσο να εισακουστεί η επιθυμία. Άλλωστε το πιθανότερο είναι να λήξει η συζήτηση με έναν συμβιβασμό (σε περίπτωση που το επιχείρημα του παιδιού σας είναι λογικό και δεν θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο).

Διδάξτε του να δίνει και να παίρνει.
Το να λέτε συνεχώς στο παιδί σας ότι πρέπει να είναι «καλό», δηλαδή ότι πρέπει να υποχωρεί διαρκώς για να ευχαριστήσει τους άλλους, του περνάει έμμεσα το μήνυμα ότι για να προχωρήσει στη ζωή πρέπει να βάλει τον εαυτό του σε δεύτερη μοίρα. Αυτό δεν είναι καλό. Από την άλλη ούτε το να εισακούονται όλες του οι επιθυμίες είναι καλό. 

Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να τα έχουν όλα! Γι’ αυτό χρειάζονται...

περισσότερα εδώ: happyparenting

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki