Wednesday 5 September 2012

Προσοχή στην αγορά σχολικών ειδών για το παιδί σας

To Κέντρο για την Υγεία, το Περιβάλλον και τη Δικαιοσύνη (Center for Health, Environment & Justice, CHEJ) στις ΗΠΑ εξέδωσε το ετήσιο οδηγό του για τις προμήθειες των γονιών σε σχολικά προϊόντα με την επισήμανση να προτιμώνται τα PVC free, τόσο σε τσάντες και σακίδια, όσο και στα τάπερ που επιλέγουμε για να αποθηκεύουμε το φαγητό των μικρών μαθητών μας.
Σύμφωνα με τις οδηγίες θα πρέπει να αποφεύγουμε o,τιδήποτε περιέχει χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC* ή βινύλιο) καθώς η παραγωγή και η απόρριψη του PVC έχουν συνδεθεί με καρκινογενέσεις και διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος.

Το PVC περιέχει επικίνδυνα χημικά πρόσθετα όπως φθαλικές ενώσεις, μόλυβδο, κάδμιο ή οργανοκασσιτερικές ενώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές. Τέτοιες ουσίες μπορεί να περιέχονται σε σακίδια, κυτία γεύματος, ντοσιέ, τετράδια κλπ..
Πάνω από το 90% όλων των φθαλικών ενώσεων χρησιμοποιούνται για να μαλακώσουν το PVC.
Τα παιδιά είναι επικίνδυνο να εκτίθενται ακόμη και από πολύ χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε αυτές τις τοξικές ενώσεις και γι’ αυτό είναι σημαντικό να αγοράζουμε προϊόντα PVCfree
Το γεγονός ότι η νομοθεσία για το βινύλιο και τα βαρέα μέταλλα δεν είναι σε όλο τον κόσμο η ίδια επιτρέπει την κυκλοφορία τέτοιων προϊόντων, και γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να ελέγχουν ό,τι αγοράζουν για το παιδί τους.
Στις τσάντες που πρόκειται να αγοράσετε ελέγξτε την ετικέτα προέλευσης και αποφύγετε τα έντονα χρώματα καθώς μπορεί να περιέχουν και αυτά βαρέα μέταλλα.
Επιλέξτε σχολικές τσάντες από πολυέστερ ή νάιλον, που να είναι κατασκευασμένες στην Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά ή εναλλακτικά τσάντες φτιαγμένες από ύφασμα ή δέρμα. Σε ότι αφορά τα τάπερ αποθήκευσης προτιμήστε τα ανοξείδωτα κι όχι τα πλαστικά.

* PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο ή κοινώς βινύλιο) είναι θερμοπλαστικό υλικό που παράγεται με βάση το πετρέλαιο και το χλώριο και είναι το πλέον χρησιμοποιούμενο συνθετικό υλικό. Οι μεγαλύτερες ποσότητες PVC που παράγονται, καταλήγουν τελικά ως δομικό υλικό στον κτιριακό τομέα.
Το μονομερές του PVC, το βινυλοχλωρίδιο (VCM), για πολλά χρόνια δεν θεωρούταν επικίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων στις βιομηχανίες PVC.
Eισπνεόμενο, όπως και πολλά άλλα χλωροπαράγωγα υδρογονανθράκων, μπορεί να προκαλέσει αναισθησία και μάλιστα κατά τη δεκαετία του 1950, πριν ακόμη διαπιστωθεί η καρκινογόνος δράση του, είχε δοκιμασθεί ως αναισθητικό αέριο.
Μετά από μια εκτενή επιδημιολογική έρευνα σε εργαζόμενους της εταιρείας BF Goodrich στην πόλη Louisville της Πολιτείας του Kentucky, αποδείχθηκε ότι προκαλούσε ένα σπάνιο είδος καρκίνου, το αγγειοσάρκωμα (angiosarcoma) του ήπατος.
Από τότε πραγματοποιήθηκαν πολλές επαγγελματικές επιδημιολογικές έρευνες και επιβεβαιώθηκε ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου στους εργαζόμενους με το μονομερές.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο τον οδηγό του
CHEJ ΕΔΩ


Χριστίνα Αμερικάνου

christina.amerikanou@mother.gr
mother.gr

Οι έφηβοι βουλευτές τα είπαν καλύτερα ...

Από τις 31 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε φέτος η Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων όπου 300 μαθητές από όλη την Ελλάδα παίρνουν τη θέση των Βουλευτών στα έδρανα τις Βουλής και καταθέτουν τις απόψεις τους, τις προσωπικές τους αγωνίες και τους προβληματισμούς. 

Με τους έφηβους βουλευτές να καταθέτουν από το βήμα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου απόψεις, ανησυχίες, προβληματισμούς αλλά και προτάσεις για όσα συμβαίνουν γύρω τους και τους απασχολούν, ολοκληρώθηκαν σήμερα Δευτέρα οι τριμερείς εργασίες της 17ης Συνόδου του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος της Βουλής.
...............................

Παιδεία, ρατσισμός και φοροδιαφυγή

Από την πλευρά τους οι έφηβοι βουλευτές εστίασαν τις ανησυχίες αλλά και την κριτική τους τόσο στην οικονομική και πολιτική κρίση όσο και στα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ έμφαση έδωσαν και στα ζητήματα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
Η έφηβος βουλευτής από την Β' Πειραιά Ασπασία - Σοφία Παπαδοπούλου επέκρινε έντονα τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι με συστηματική προσπάθεια θα ξεπεραστούν τα επόμενα χρόνια τα προβλήματα αυτά.
«Κατάγομαι από την Πάργα όπου συνυπάρχουν οι ντόπιοι με τους ξένους αρμονικά. Έμαθα να σέβομαι τους μετανάστες. Είναι ανάγκη η πολιτεία να δώσει στους νέους την κατάλληλη αγωγή ώστε να αντισταθούν στην ρατσιστική προπαγάνδα», υπογράμμισε η έφηβος βουλευτής Πρεβέζης, Σταυρούλα Βέκιου.
«Πως μπορούμε να μιλάμε για νέο σχολείο όπως δηλώνουν οι πολιτικοί μας όταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι καθηγητές είναι δεκάδες», σημείωσε ο έφηβος βουλευτής της Α΄Αθήνας Αριστείδης Μαρτζακλής ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει κλείνοντας την τοποθέτηση του: «Δεν σας παρακαλώ αλλά απαιτώ να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις προτάσεις μας. Σήμερα μίλησα με ξύλινη γλώσσα. Είναι αυτή που εσείς μου μάθατε να μιλώ. Κατέρριψα έτσι το σλόγκαν η φαντασία στην εξουσία».
«Ναι, να λειτουργήσει η αξιολόγηση σε μαθητές και καθηγητές. Να ρωτήσω όμως. Θα αξιολογηθούν και οι πολιτικοί που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση; Ποιος λογοδοτεί για τα εξοντωτικά προγράμματα που μας επιβάλλονται;», αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο έφηβος βουλευτής Ηλείας Παναγιώτης Κωστόπουλος που έδωσε έμφαση στα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος. Και πρόσθεσε: «Ας εφαρμοστεί λοιπόν η αξιολόγηση στις πραγματικές ανάγκες που θα σέβεται και τους μαθητές και τους καθηγητές».
Για το «άκρως επίκαιρο», όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, θέμα της φοροδιαφυγής μίλησε ο Σταύρος Κατής, έφηβος βουλευτής από τον Έβρο, τονίζοντας την ανάγκη για ένα οργανωμένο ενιαίο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη.
«Η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης είναι δύσκολος όχι όμως ανέφικτος στόχος. Πρέπει να στοχεύει στα υψηλά εισοδήματα και όχι στους πολλούς πολίτες με το μειωμένο εισόδημα», πρότεινε ο έφηβος βουλευτής Γρηγόριος Κτίσης από την Κύπρο.
Ο έφηβος βουλευτές από την Γερμανία Μανώλης Καλλιώρας μίλησε από την πλευρά του για «απαράδεκτη φορολογική κατάσταση που επικρατεί εδώ και 30 χρόνια, με ελεγκτικά όργανα να δέχονται δωροδοκίες και να συμμετέχουν σε αυτόν τον φαύλο κύκλο.
«Η κατάσταση της Ελλάδας είναι σαν τη φωτιά. Η φλόγα της Ελλάδας έχει σβήσει. Αλλά κάτω από τη στάχτη είναι η ανθρακιά που ανάβει μόλις φυσήξουμε τις στάχτες. Αυτή είναι η ελπίδα για τη χώρα. Να κτίσουμε μια νέα Ελλάδα. Και αυτό απαιτεί και συναίνεση και πάθος», πρόσθεσε.

Πηγή: www.protothema.gr

Στην δημοσιότητα ονόματα ατόμων
που διακινούσαν σκληρό παιδικό πορνό

Άλλα δύο ονόματα ατόμων τα οποία συνελήφθησαν για κατοχή και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας, είδαν το φως της δημοσιότητας.
ΜΩΡΑΤΗΣ Γεώργιος του Κυριάκου και της Ασπασίας
ΣΠΑΝΟΣ Αθανάσιος του Αναστασίου και της Άννας
Τα άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, «Δούρειος Ίππος» που έλαβε χώρα σε όλη την Ελλάδα.
Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για προμήθεια, κατοχή και διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας, μέσω διαδικτύου, κατ' εξακολούθηση και κατά συνήθεια, με τη χρησιμοποίηση ανηλίκων που δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους.

.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους: 
ΜΩΡΑΤΗ Γεώργιο του Κυριάκου και της Ασπασίας, ο οποίος γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα, κάτοικος Αττικής και
ΣΠΑΝΟ Αθανάσιο του Αναστασίου και της Άννας, ο οποίος γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα, κάτοικος Αττικής.

Από τους 14 συνολικά συλληφθέντες σε όλη τη χώρα, μέχρι στιγμής έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία των επτά.

Υπενθυμίζονται οι αριθμοί κλήσης 11012, 210-6476464, 210-6476000, καθώς και οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr και

ccu@cybercrimeunit.gov.gr  
της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

iefimerida.gr

Χιλιάδες παιδιά δεν εμβολιάζονται λόγω φτώχειας

Χιλιάδες παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα είναι εκτεθειμένα σε λοιμώδη νοσήματα καθώς οι άνεργοι και ανασφάλιστοι γονείς τους αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τα εμβόλιά τους! 

Δωρεάν εμβολιασμός σε παιδιά ανασφάλιστων
και μακροχρόνια ανέργων

Τα Κοινωνικά Ιατρεία επιβεβαιώνουν την μεγάλη προσέλευση ανεμβολίαστων παιδιών, ενώ ταυτόχρονα έρχεται η έρευνα της UNICEF να ενισχύσει την εικόνα της εξαθλίωσης, αναφέροντας πως 439.000 παιδιά στην Ελλάδα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, αναφέρει πως "από τον Φλεβάρη που λειτουργεί το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, που δημιούργησε ο ΙΣΑ με την ΜΚΟ "Αποστολή", έχουν προσέλθει πάνω από 3.600 άτομα. Το 74% ήταν Έλληνες που έμειναν άνεργοι και ανασφάλιστοι. Μεταξύ τους και 1.168 παιδιά εκ των οποίων 8 στα 10 δεν είχαν κάνει τα βασικά εμβόλια".
Το 44% όσων προσήλθαν στο ιατρείο είναι μικρομαγαζάτορες που έκλεισαν την επιχείρησή τους και έμειναν ανασφάλιστοι επειδή χρωστούν στον ΟΑΕΕ ή στην εφορία. Ένα 46% είναι πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που έχασαν λόγω απόλυσης την κοινωνική τους ασφάλιση. Το 88% όσων πήγαν να εξεταστούν έχασαν την κοινωνική τους ασφάλιση κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα από τα κοινωνικά ιατρεία εκτός Αττικής.
Η εικόνα των μη εμβολιασμένων παιδιών που βρίσκονται εκτεθειμένα σε μια γκάμα σοβαρών ασθενειών, μαζί με την εικόνα των υποσιτισμένων παιδιών που λιποθυμούν στα σχολεία είναι η νέα πραγματικότητα της μνημονιακής εποχής. 
Με τα νέα σκληρά μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν, η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.
ΟΣ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki