Friday 28 September 2012

Η κρίση απειλεί άμεσα τα δικαιώματα του παιδιού

Η κρίση που μαστίζει τη χώρα και τα αλλεπάλληλα σκληρά οικονομικά μέτρα, που έχουν ως αποτέλεσμα την ανεργία, το χαμένο εισόδημα για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, αλλά και οι συνεχόμενες περικοπές των δημόσιων δαπανών, απειλούν πλέον άμεσα τα δικαιώματα του Παιδιού (σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ) και ταυτόχρονα αποτελούν μία ωρολογιακή βόμβα για την ελληνική οικογένεια και τη συνοχή της κοινωνίας.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από την εκδήλωση που πραγματοποίησε σήμερα ο Συνήγορος του Πολίτη στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων με θέμα την «Προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού στην Ελλάδα στην περίοδο της κρίσης».
 

Ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα θέματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ μετά το τέλος της εκδήλωσης, τόνισε ότι η κρίση επιτείνει τον αξιακό αποπροσανατολισμό των παιδιών και κυρίως των εφήβων, που έρχονται αντιμέτωποι με την οικονομική δυσανεξία της οικογένειάς τους. Η οικονομική αβεβαιότητα της οικογένειάς τους, αναγκάζει πολλά παιδιά να προσφύγουν σε εξαρτήσεις, όπως είναι το αλκοόλ, οι ουσίες, αλλά κυρίως το διαδίκτυο, όπου μπορούν να εκφράσουν την επιθετικότητά τους. 

Επίσης, αναπτύσσουν τη βιαιότητά τους, εντός του σχολείου ή εκτός αυτού και αναζητούν συνεχώς έναν εχθρό, αυτόν που μπορεί να είναι δίπλα τους. Σε αυτό, προσθέτει, συμβάλουν δυστυχώς και τα ΜΜΕ προβάλλοντας τα αρνητικά στοιχεία της κοινωνίας. 
Ψυχολόγοι τόνισαν στην εκδήλωση την αύξηση του άγχους που παρατηρούν στα παιδιά, την αγωνία τους για την επόμενη μέρα, ενώ εκπρόσωπος σχολείου έκανε γνωστό ότι μαθητές απαγόρευσαν σε αλλοεθνείς την είσοδο στο σχολείο τους! Στην εισήγησή του, ο κ. Μόσχος επισήμανε ότι «κατά την κρίσιμη παρούσα περίοδο, κατά την οποία γίνονται διαρκώς περικοπές δημοσίων δαπανών, με αποτέλεσμα να απειλούνται τα θεσπισμένα από τη Σύμβαση του ΟΗΕ, το Σύνταγμα και τους νόμους, δικαιώματα των παιδιών. Τα παιδιά έρχονται διαρκώς αντιμέτωπα με πολλαπλασιαζόμενα κοινωνικά προβλήματα και δυσάρεστες καταστάσεις, όπως η διαρκώς αυξανόμενη παιδική φτώχεια, που υπολογίζεται από τη Eurostat ότι στην Ελλάδα απειλεί πάνω από το 28% του συνολικού παιδικού πληθυσμού, η διογκούμενη ανεργία των γονέων, η οικονομική ανέχεια που πλήττει όλο και περισσότερες οικογένειες, η εξαπλωνόμενη βία που αγγίζει τα παιδιά τόσο με τις μορφές που τα ίδια βιώνουν στην οικογένεια, στο περιβάλλον των συνομηλίκων τους και στο διαδίκτυο όσο και μέσω της προβολής περιστατικών από τα μέσα ενημέρωσης, η διάδοση της χρήσης ουσιών, ο περιορισμός των διεξόδων ψυχαγωγίας και του αισθήματος ασφάλειας στους δημόσιους χώρους, κ.α». Επίσης, αναφέρθηκε στα παιδιά με αναπηρίες, τα παιδιά που οι γονείς τους αδυνατούν να τα φροντίσουν σωστά, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, τα παιδιά Ρομά ή άλλων μειονοτικών ομάδων, τα οποία απειλούνται ακόμη περισσότερο από το φάσμα της περιθωριοποίησης. Τέλος, ο κ. Μόσχος τόνισε ότι «χρειάζεται, ωστόσο, σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή, να γίνει προσεκτική εστίαση στην ορθολογική οργάνωση του δημοσίου τομέα, στην κατάλληλη ενεργοποίηση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην αξιοποίηση της συνδρομής της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να συνδυάζεται ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των αναγκαίων υπηρεσιών και δράσεων για τα παιδιά, με την εξοικονόμηση πόρων».
express

Ένας όμορφος Άνθρωπος: Ο εστιάτορας της Μαδρίτης
που προστάτεψε τους διαδηλωτές

Σε ήρωα της μαζικής διαδήλωσης στη Μαδρίτη, την Τρίτη, όπου τραυματίστηκαν δεκάδες πολίτες, αναδείχθηκε ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για τον Αλμπέρτο Κασίγιας. 


Βίντεο αλλά και φωτογραφικά στιγμιότυπα τον απαθανατίζουν να γεμίζει το μαγαζί του με διαδηλωτές, αρκετοί από τους οποίους ήταν αιμόφυρτοι και να απαγορεύει στις αστυνομικές δυνάμεις να εισέλθουν.

tvxs.gr
 στο 1:08 με 1:13 φυλάει το χέρι του "κουκουλοφόρου" κι αυτός του ανταποδίδει... αληθινό και άκρως συγκινητικό. Άνθρωποι!
 

Το πιο τρυφερό βίντεο με μωράκι και σκύλο!

Αυτός ο σκύλος σίγουρα είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου χωρίς καμία αμφιβολία.
Στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε ένα μπόμπιρας μόλις λίγων μηνών κάθεται στο πλάι του μεγαλόσωμου λευκού σκύλου και τον κοιτάει. Η αντίδραση του σκύλου; Απλά εκπληκτική.... 
Σηκώνει το μπροστινό του πόδι το αγκαλιάζει και λίγο αργότερα τον φιλά στο κεφαλάκι. Δείτε το:

mothersblog

Οι μαθητές μαθαίνουν τον ναζισμό από τις... ταινίες

Μαθητές με ναζιστικά τατουάζ, περίεργες κινήσεις σε σχολεία, καθημερινά κρούσματα βίας. Τα περιστατικά, δυστυχώς, αυξάνονται. 
Στον κόσμο των παιδιών η βία είναι παρούσα. Είναι μέρος του παιχνιδιού τους. Πλέον όμως η βία διαχέεται και στην κοινωνία γύρω τους. «Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά» τραγουδούσε ο Διονύσης Σαββόπουλος σε εποχές με λιγότερους (ή απλώς πιο πρόσφατους στη μνήμη) κινδύνους για τη δημοκρατία. 
Δεν προσπάθησε να κρυφτεί ένας 12χρονος μαθητής στον Πειραιά όταν δήλωσε πρόσφατα σε συμμαθητή του στην αυλή του σχολείου: «Εμείς στο σπίτι μας είμαστε στη Χρυσή Αυγή. Δεν ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές»... 
Μήπως το «παιχνίδι» της βίας κινδυνεύει να εδραιωθεί; Μαθητές με ναζιστικά τατουάζ, περίεργες κινήσεις σε σχολεία, καθημερινά κρούσματα βίας. Τα περιστατικά, δυστυχώς, αυξάνονται.
Στο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο στο Κολωνάκι δύο πολίτες μπήκαν στον προαύλιο χώρο την ημέρα του εφετινού αγιασμού, ξεδίπλωσαν μια ελληνική σημαία και έβγαλαν λόγο στους παριστάμενους με θέμα την «ανθελληνική» προπαγάνδα και την επιχείρηση κατάργησης της... ελληνικής ταυτότητας με αφορμή τον περίφημο «πόλεμο για τα φωνήεντα» σχετικά με το βιβλίο της Γλώσσας της Ε' και Στ' Δημοτικού.
Στην Πάτρα ο διευθυντής δημοτικού σχολείου, προβληματισμένος για το κτιριακό πρόβλημα, αναρωτήθηκε: «Μήπως να καλέσουμε τη Χρυσή Αυγή;». Για το περιστατικό αυτό διενεργήθηκε ΕΔΕ από το υπουργείο Παιδείας.
.............................
Αντίβαρα για την ελλιπή διδασκαλία
«Πολλοί εκπαιδευτικοί μπορεί να μην προλάβουν καν να διδάξουν στους μαθητές τους τα λίγα κεφάλαια που αναφέρονται στον ναζισμό και τον εθνικοσοσιαλισμό» λέει η κυρία Μαρία Δανιήλ, καθηγήτρια σε σχολείο της Καλλιθέας. Η ίδια δείχνει πραγματικά προβληματισμένη. «Υπάρχει μια ανησυχία για το θέμα και προσπαθούμε μόνοι μας να δούμε πώς θα χειριστούμε αντίστοιχα κρούσματα στα σχολεία μας» λέει.
«Ψάχνουμε για αντίβαρα, όπως πολιτιστικές δραστηριότητες, θεατρικά έργα, σκετς. Μπορούμε ίσως να χρησιμοποιήσουμε και τα πρότζεκτ που θεσμοθετήθηκαν στα σχολεία την περυσινή χρονιά. Το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου όμως δεν καλύπτει το πρόβλημα. Τα παιδιά δεν μαθαίνουν στο σχολείο τίποτα γι' αυτά τα θέματα» καταλήγει.
«Ο,τι ξέρουν οι μαθητές για τον ναζισμό το ξέρουν από τις ταινίες που έχουν δει ή τα βιβλία που έχουν διαβάσει» λέει χαρακτηριστικά δάσκαλος σχολείου στο κέντρο της Αθήνας. «Είναι φοβερό το πώς εντυπωσιάζονται από κρούσματα βίας στον σχολικό χώρο. Το πιο ανησυχητικό είναι όμως ότι πλέον έχουν αντίστοιχες αναφορές και από τα σπίτια τους. Με τον τρόπο αυτό κανιβαλίζουμε την ψυχή των παιδιών» δηλώνει χαρακτηριστικά.
 
περισσότερα εδώ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki