Friday 7 December 2012

10 φράσεις που πρέπει να λέμε καθημερινά στα παιδιά

Λέξεις και φράσεις που αξίζει, να χρησιμοποιούμε καθημερινά και συστηματικά, ανάλογα με την περίσταση, για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό των παιδιών, καθώς και το πολύτιμο συναίσθημα σύνδεσης και μοιράσματος μέσα στην οικογένεια:

10 Things You Should Say to Your Children

1. “Σ΄ ευχαριστώ! “: Μοιάζει αυτονόητο, αλλά πόσο συχνά ευχαριστούμε τα παιδιά μας, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους να μας βοηθήσουν; “Σ΄ ευχαριστώ που έστρωσες το τραπέζι. Έφτιαξα τη σαλάτα όσο με βοηθούσες”. “Σ΄ ευχαριστώ που βρήκες τη χαμένη θήκη του cd μου” κοκ.
2. “Πες μου κι άλλα”: Η φράση – κλειδί για άμεση σύνδεση, χωρίς κριτική και υποδείξεις (τουλάχιστον άμεσα). Δίνει το πράσινο φως για να λυθεί η γλώσσα και ν΄ ανοίξει η καρδούλα του παιδιού, που μπορεί να αρχίσει να λέει οτιδήποτε το απασχολεί: από την προπαίδεια που μόλις έμαθε μέχρι το πόσο εντυπωσιακό ήταν το πολύχρωμο κασκόλ της δασκάλας του. Στην πραγματικότητα δεν έχει τόσο σημασία τι θα πει, όσο το να νιώθει άνετα να μιλάει με φυσικό τρόπο για την καθημερινότητα και η οικειότητα που αναπτύσσεται μέσα από μια επικοινωνία που ρέει.
3. “Μπορείς!”: Η λέξη – σφραγίδα που αντανακλά την εμπιστοσύνη μας στο δυναμικό του. Η παρότρυνση του γονιού είναι αυτή που κάνει τη διαφορά όταν το παιδί χρειάζεται ενθάρρυνση για να συνεχίσει την προσπάθεια, για να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, για να κάνει το πρώτο βήμα, για να επιμείνει απέναντι στη δυσκολία.
4. “Πώς μπορώ να βοηθήσω;”: Η προθυμία μας να βοηθήσουμε (προσοχή, λέμε απλώς να βοηθήσουμε όχι να κάνουμε τη δουλειά για λογαριασμό του) προσφέρει το πολύτιμο συναίσθημα της υποστήριξης στο παιδί. Το εξοικειώνει επίσης με μια πιο γενναιόδωρη και ακομπλεξάριστη συμπεριφορά που μπορεί να υιοθετήσει το ίδιο απέναντι στους συνομηλίκους του.
5. “Ας βάλουμε όλοι ένα χεράκι για να…..”: συμμαζέψουμε το σπίτι, καθαρίσουμε το δωμάτιο, φυτέψουμε τον κήπο… κοκ. Υπάρχει πιο όμορφος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά την αξία της συνεργασίας και της συλλογικότητας, ώστε να γίνονται όλα πιο αποτελεσματικά, πιο εύκολα και πιο γρήγορα;
6. “Τι θα ΄λεγες για μια αγκαλιά;”: Ο πιο γλυκός , άμεσος, υπέροχος τρόπος για να δείξουμε τρυφερότητα, υποστήριξη, αγάπη… Ίσως όσο τα παιδιά μεγαλώνουν να αλλάζει και ο τρόπος που θέλουν να τους εκδηλώνουμε την τρυφερότητά μας: μπορεί να θέλουν αγκαλιά “διαρκείας” ή ένα χτυπηματάκι στην πλάτη ή ένα φιλάκι στο μάγουλο ή μια γρήγορη αγκαλιά…
7. “Παρακαλώ”: Διαχρονική και κλασική λέξη όταν ζητάμε οτιδήποτε από το παιδί. Στο κάτω κάτω δείχνει στοιχειώδη ευγένεια, το χρησιμοποιούμε με τους ξένους, γιατί όχι και με το παιδί μας;
8. “Μπράβο, τα κατάφερες!”: Η λεκτική επιβράβευση από έναν περήφανο γονιό δίνει φτερά στο παιδί για να επιστρατεύσει τις δυνάμεις του και να ανοιχτεί σε νέα επιτεύγματα. Προσοχή: Να λέμε το μπράβο όταν το νιώθουμε πραγματικά και για μια συγκεκριμένη προσπάθεια ή συμπεριφορά. Αν το λέμε με ευκολία για καθετί χάνει την αξία του!
9. “Είναι ώρα για ” …ύπνο, μελέτη, ξεκούραση, να κλείσει η τηλεόραση κοκ. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο τα παιδιά λειτουργούν και είναι δουλειά του γονιού να το παρέχει και να το τηρεί, ειδικά όταν τα παιδιά είναι ακόμα μικρά.
10. “Σ΄ αγαπώ!”: Δεν αρκεί να το νιώθουμε, χρειάζεται να το λέμε και να το ξαναλέμε! Όσο πιο συχνά λέμε “σ΄ αγαπώ” τόσο πιο συχνά το ακούμε και η ζωή γίνεται όλο και πιο όμορφη! Όσο για τα παιδιά, τα θεμέλια της αυτοεκτίμησής τους είναι τα “σ΄ αγαπώ”, σε λέξεις και πράξεις, που εισέπραξαν από τους γονείς τους!
από blogssch
ΠΗΓΗ της πηγής: infokids.gr

Ο θηλασμός είναι ΕΥΛΟΓΙΑ

Ο θηλασμός είναι το πιο εύκολο πράγμα και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε εμείς ως μαμάδες για τις ψυχούλες μας. Θαυμάζω και υποστηρίζω τις θηλάζουσες μητέρες γιατί όπως λέει και μια φίλη ο θηλασμός είναι  ΕΥΛΟΓΙΑ.


Ιστορία θηλασμού της μαμάς Κατερίνα Κ.

Η επιθυμία μου να θηλάσω το μωρό μου γεννήθηκε πριν ακόμη μείνω έγκυος. Ήδη στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον μου υπήρχαν άτομα που είχαν την εμπειρία του θηλασμού και ήταν και για μένα μια δεδομένη κατάσταση.


Βέβαια, διάβαζα ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν και διάφορα προβλήματα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον θηλασμό αλλά αποδείχτηκε το αντίθετο όταν, έγκυος πια, βρέθηκα μαζί με τον σύζυγό μου σε ένα σεμινάριο που διοργανώθηκε από σύμβουλους θηλασμού από το οποίο φύγαμε και οι δυο αποφασισμένοι και σίγουροι ότι ο θηλασμός είναι η ιδανικότερη τροφή και το καλύτερο που μπορούμε να προσφέρουμε στο νεογέννητο παιδί μας.  
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ξεκίνησα να κάνω μαλάξεις- μασάζ στο στήθος, όπως μου είχε προτείνει μια φίλη, αλλά δεν είχα αντιληφθεί ότι οι θηλές μου ήταν εν μέρη εισέχουσες, πράγμα το οποίο θα μπορούσα επίσης να φροντίσω από την εγκυμοσύνη.  
Έφτασε η μέρα του τοκετού, όλα πήγαν καλά, και ανυπομονούσα να μου ‘’έρθει’’ το γάλα. Από την πρώτη μέρα ο μικρός μου είχε πολύ καλές θηλαστικές κινήσεις αλλά οι θηλές μου πονούσαν αφόρητα και η μαία της κλινικής διέγνωσε τις εισέχουσες θηλές μου. Πρότεινε να χρησιμοποιήσω ψευτοθηλές που πιστεύω με βοήθησαν πολύ και ο μικρός συνεργάστηκε από την πρώτη στιγμή.  
Την τρίτη ημέρα και ενώ ήμασταν ακόμη στην κλινική ο μικρός αρχίζει να κλαίει σπαρακτικά. Οι κοπέλες δίπλα μου να με κοιτάζουν στα μάτια και εγώ να μην μπορώ να τον παρηγορήσω. Ακριβώς εκείνη την στιγμή άρχισε να ρέει ανεξέλεγκτα το στήθος μου γάλα. Από το κλάμα του μωρού. Αυτό είναι και το μεγαλείο της μητέρας φύσης που προβλέπει τα πάντα. Ήταν η συγκλονιστικότερη εμπειρία της ζωής μου. Από εκείνη την στιγμή ξεκίνησε επίσημα ο θηλασμός. Ζήτησα από το προσωπικό να έχω αποκλειστικό θηλασμό και μου έφερναν το μωρό σε κάθε γεύμα. Ο πόνος... 

Η παιδική εργασία στην Ευρώπη

Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις για τα δικαιώματα των παιδιών, τις οποίες συνέταξε μεν στο παρελθόν αλλά δεν μπορεί να τις τηρήσει.
.

Η παιδική εργασία στην Ελλάδα.

από την Μαρίνα Μαζαράκη

Τέλη Νοεμβρίου, η γαλλική τηλεόραση τόλμησε να φέρει στην επιφάνεια ένα φαινόμενο που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Την παράνομη παιδική εργασία στην Ευρώπη...

Πρόκειται για ένα θέμα ταμπού που ωστόσο κάνεις πλέον δεν μπορεί να αρνηθεί καθότι στην Ευρώπη της κοινωνικό-οικονομικής κρίσης, όλο και περισσότερες οικογένειες που στερούνται πλέον κρατικής βοηθείας, αναγκάζονται να επιτρέψουν στα παιδιά τους να δουλεύουν. Η εργασία έχει υποδομηθεί με την έννοια ότι οι ενήλικες δυσκολεύονται να βρουν δουλεία και παράλληλα οι επιχειρήσεις προτιμούν να προσλαμβάνουν ανήλικους, γιατί δεν τους δηλώνουν και επίσης τα μεροκάματα είναι πολύ χαμηλά. 
 
Η δημοσιογραφική έρευνα αναφέρεται σε Ιταλία, Πορτογαλία, Μ Βρετανία και πρώην ανατολικές χώρες, όπως Βουλγαρία και Ρουμανία. Συγκεκριμένα στην Βουλγαρία παιδιά κάτω των 10 ετών δουλεύουν στα χωράφια μαζί με τους γονείς τους, εφτά μέρες την εβδομάδα όλη την ημέρα. Επιπλέον, παιδιά δουλεύουν παράνομα σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που εδρεύουν στις πρώην ανατολικές χώρες.
 
 
Η Ιταλία και ιδιαίτερα ο Ιταλικός νότος πλήττονται σοβαρά από την κρίση. Πάνω από 60000 παιδιά στην Ν. Ιταλία έχουν εγκαταλείψει το σχολείο και δουλεύουν παράνομα, το 38% είναι κάτω από 13 ετών. Λόγω της κρίσης, το κράτος έχει μειώσει αισθητά τα οικογενειακά επιδόματα, εξασθενίζοντας έτσι περισσότερο έτσι περισσότερο τις κοινωνικές ομάδες που είχαν ήδη οικονομικό πρόβλημα.
 
 
Μερικά παιδιά συνεχίζουν να πηγαίνουν παράλληλα σχολείο, όμως αυτό είναι όλο και πιο ανέφικτο γιατί δουλεύουν 8ωρο με μισθό 50ευρώ τον μήνα.

Ο Gennaro Avallone καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Salerne καταγγέλλει ανοικτά την ιταλική κυβέρνηση. Αναλύοντας τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν από την στιγμή που ξεκίνησε η κρίση ο Avallone, θεωρεί την κυβέρνηση υπεύθυνη για την παράνομη παιδική εργασία." Η Ιταλική κυβέρνηση απάντησε στην κρίση προωθώντας την " μαύρη " εργασία. Ωστόσο είμαι σίγουρος, ότι, η εκμετάλλευση των ανηλίκων συμβάλλει στη μείωση του κόστους. Έτσι προωθείται η ανταγωνιστικότητα των μικρών επιχειρήσεων, που υποφέρουν από την κρίση. Είναι μια προφορά εργασίας αναγκαία για την επιβίωση αυτών των επιχειρήσεων γιατί τα παιδιά κοστίζουν πολύ λιγότερο από τους ενήλικες" καταλήγει ο Avallone.
 
 
Στο άλλο άκρο της Ευρώπης, η Μ Βρετανία πλήττεται όλο και περισσότερο από την κρίση.
Ο D Cameron σε ομιλία του στο κοινοβούλιο φέρθηκε κατά της επιλογής των πολιτών να έχουν πολλά παιδιά, τονίζοντας ότι το κράτος είναι πλέον αδύναμο να βοηθήσει. Επιπλέον ο γενικός γραμματέας σε θέματα εργασίας Ian Duncan Smith απείλησε ότι όποιος δεν δουλεύει θα στερείται του οικογενειακού επιδόματος.
 
 
Η Βρετανική κυβέρνηση αρνείται να αντικρίσει την πραγματικότητα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο οικονομικών σπουδών ΙFS, πάνω από 3εκ πολίτες θεωρούνται πλέον "απόλυτα φτωχοί " σε όλη την επικράτεια, και για το 2013 θα προστεθούν 600000 επιπλέον παιδιά που θα ζουν κάτω απ το όριο της φτώχειας. Στην Μ Βρετανία αυτή την στιγμή πολλοί έφηβοι δουλεύουν κανονικό οκτάωρο με ημερομίσθιο 12ευρω. Προσπαθούν να μην εγκαταλείψουν το σχολείο, όμως πιστεύουν ότι δεν υπάρχει μέλλον, για σπουδές στο πανεπιστήμιο ούτε λόγος γιατί τα δίδακτρα είναι απαγορευτικά.

Ο Daniel Dorling πανεπιστημιακός ερευνητής διαπιστώνει ότι ο Ντίκενς είναι σύγχρονος όσο ποτέ άλλοτε.. Τονίζει ότι έχουμε γυρίσει τουλάχιστον 100 χρόνια πίσω. Στην Μ Βρετανία αυτή την στιγμή υπάρχουν οι πλούσιοι που συνεχίζουν να επενδύουν και παράλληλα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει μέσα στη φτώχεια. Ανήλικα παιδιά αναγκάζονται να δουλέψουν παράνομα κάτω από άσχημες συνθήκες. Ο Dorling καταλήγει ότι αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν κινητοποιείται εναντία στην παιδική εργασία.
 
 
Στην Γαλλία επίσης οι αρχές εθελοτυφλούν απέναντι στην συγκεκριμένη κατάσταση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης ερευνάς που δόθηκαν στην δημοσιότητα, όλο και περισσότεροι έφηβοι εγκαταλείπουν το σχολειό για να δουλέψουν.

Όπως αναφέρει ο Michel εθελοντής σε ανθρωπιστική οργάνωση, ένα άλλο φαινόμενο που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις είναι η παιδική πορνεία. Παιδιά ηλικίας 12-15 ετών από τα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού και την επαρχία, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους προσπαθώντας να επιβιώσουν με κάθε τρόπο. Πρόκειται για παιδιά που προέρχονται από φτωχές οικογένειες αλλά και από οικογένειες που μέχρι πρότινος δεν είχαν οικονομικό πρόβλημα.
 
 
Μέσα στην Γαλλική πρωτεύουσα σε πολλές περιοχές παρατηρείται ανεξέλεγκτη αύξηση της εφηβικής πορνείας. Δεν πρόκειται μόνο για έφηβες από τις πρώην ανατολικές χώρες, την Αφρική και την Ασία που εκδίδονται έναντι 5 και 10 ευρώ, αλλά ανάμεσα τους υπάρχουν πλέον και νέες κοπέλες άνεργες ακόμη και φοιτήτριες. Στα στενά γύρω από τους κεντρικούς δρόμους εκδίδονται ανήλικες 13-14 ετών.

Είναι γεγονός ότι οι επιπτώσεις της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη είναι δραματικές. Οι κυβερνήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μια κατάσταση που σαφώς ενοχλεί και για αυτό τον λόγο δεν πρέπει να αναφέρεται. Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις για τα δικαιώματα των παιδιών, τις οποίες συνέταξε μεν στο παρελθόν αλλά δεν μπορεί να τις τηρήσει.

από tro-ma-ktiko

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki