Thursday 20 December 2012

Μεγαλώνοντας ένα γενναιόδωρο παιδί
Πως θα μάθετε το παιδί να επιλέγει δώρα για τους άλλους

Μάθετε το παιδί πόσο ωραίο είναι να χαρίζουμε 
όμορφα δώρα σε αυτούς που αγαπάμε.
 .
Όσο διασκεδαστικό κι αν ακούγεται, η αλήθεια είναι πως θέλει γερά νεύρα το shopping με τα παιδιά αυτές τις μέρες. 
Ωστόσο, αν το παιδί είναι σε ηλικία που να μπορεί όχι μόνο να ακολουθήσει αλλά και να εκφέρει άποψη για την επιλογή των δώρων που θα αγοράσετε για τα αγαπημένα σας πρόσωπα, αυτή είναι ιδανική ευκαιρία να το διδάξετε όχι μόνο τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε επιτυχημένα δώρα για τους άλλους, αλλά και το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων: Αυτό της προσφοράς.

Raising a Giver
Έτσι, το παιδί θα ξεχάσει για λίγο την τεράστια λίστα που έχει ετοιμάσει για τον Άη Βασίλη και θα μάθει πόσο ωραίο είναι να χαρίζουμε όμορφα δώρα σε αυτούς που αγαπάμε.

Το μυστικό πριν βγείτε στα μαγαζιά είναι να σκεφτείτε μαζί τι δώρα θα πάρετε. Κάντε, λοιπόν, μία λίστα παρέα με το παιδί με τα ονόματα αυτών στους οποίους θα χαρίσετε κάτι και σκεφτείτε μαζί τι μπορεί να είναι αυτό. Συζητήστε με το παιδί τι πιστεύει ότι θα άρεσε, για παράδειγμα, στην γιαγιά; Ενθαρρύνετέ το να σκεφτεί δημιουργικά. Και μην ανησυχήσετε για το αν το δώρο θα είναι το ιδανικό. Αν το παιδί επιλέξει μία αστεία γραβάτα με ψάρια για τον παππού, δεχτείτε το. Το πιθανότερο είναι ότι ο παππούς θα ενθουσιαστεί.
Ο πιο εύκολος τρόπος να αγοράσετε δώρα για άλλους μαζί με το παιδί είναι μέσω online καταστημάτων. Ωστόσο, αν θέλετε να πάτε μαζί στα καταστήματα, προτιμήστε να το κάνετε νωρίς το πρωί, όταν δεν έχει πολλή κίνηση. Ακόμα, αγοράστε μερικές μικρές χριστουγεννιάτικες κάρτες για να βάλετε μέσα σε κάθε δώρο και ζητήστε από το παιδί να γράψει τις ευχές. Έτσι θα νιώσει ακόμα πιο ενθουσιώδες και υπερήφανο όταν θα προσφέρει τα δώρα.

Πώς θα το μάθετε να επιλέγει δώρα;
Πώς θα καταφέρετε να κάνετε, λοιπόν, την 5χρονη κόρη σας να ξεχάσει για λίγο την λίστα που έχει ετοιμάσει για τον Άη Βασίλη και να αρχίσει να σκέφτεται τι μπορεί να θέλουν πραγματικά οι γύρω της για τις γιορτές;  
Ξεκινήστε με τις παρακάτω ενδεικτικές ερωτήσεις:
-Ποιο είναι το αγαπημένο χρώμα της αδερφής σου;
-Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για την γιαγιά που θα την ευχαριστούσε τόσο όσο ένα δώρο; (π.χ. να την πάρουμε με το αυτοκίνητο και να την πάμε βόλτα;)
-Πιστεύεις ότι θα πρέπει να πάρουμε ένα κουτί γλυκά για την κυρία που μας καθαρίζει την πολυκατοικία;
-Τι παιχνίδια αρέσουν στον ξάδερφό σου ή ποιος είναι ο αγαπημένος του ήρωας;
-(ερώτηση από τον μπαμπά) Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται η μαμά; Νομίζω ότι δεν έχει αρκετά πουλόβερ,
-(ερώτηση από τη μαμά) Τι αρέσει στον μπαμπά να κάνει όταν δεν είναι στην δουλειά;
-Ποια είναι άραγε η αγαπημένη ταινία ή ο αγαπημένος τραγουδιστής του παππού;
Αυτή είναι, επίσης, μία εξαιρετική ευκαιρία να μιλήσετε στο παιδί και για το ποσό που έχετε διαθέσιμο προκειμένου να αγοράσετε δώρα.  
Δεν είναι ανάγκη να ορίσετε ένα συγκεκριμένο ποσό, αλλά να κατευθύνετε το παιδί προς το ποσό που εσείς υπολογίζετε. Για παράδειγμα, η κόρη σας που γνωρίζει πως ο αδερφός της αγαπά το πιάνο, μπορεί να προτείνει να του αγοράσετε ένα νέο πιάνο, το οποίο ξεφεύγει κατά πολύ από το budget σας. Εσείς τότε μπορείτε να προτείνετε να του πάρετε κάτι που να έχει σχέση με το πιάνο, αλλά να μην είναι τόσο ακριβό, π.χ. καινούργιες παρτιτούρες.

Ιδέες χριστουγεννιάτικων δώρων
…Για την μαμά
Οι μαμάδες συγκινούνται με οποιοδήποτε δώρο τους δείχνει ότι το άτομο που το προσφέρει έδωσε σημασία στα γούστα τους και στο τι τους ταιριάζει. Έτσι, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια με πέτρες στο χρώμα των ματιών της μαμάς ή μία ενυδατική κρέμα για το σώμα με ωραίο άρωμα είναι βέβαιο ότι θα την ενθουσιάσουν.
…Για τον μπαμπά
Οι μπαμπάδες θα εκτιμήσουν περισσότερο τα χειροποίητα δώρα, για το οποία μάλιστα δεν θα επιβαρυνθεί σημαντικά και ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Έτσι, έστω και μία ωραία κάρτα που θα έχει ζωγραφίσει το παιδί ή μία κορνίζα με τις φωτογραφίες των παιδιών θα τον χαροποιήσει ιδιαίτερα. Εναλλακτικά, ένα βιβλίο ή μία αγαπημένη του μουσική συλλογή αποτελούν πάντα εγγυημένα δώρα.
…Για την γιαγιά και τον παππού
Η αλήθεια είναι ότι αυτό που χαροποιεί περισσότερο τους παππούδες αυτές τις μέρες είναι η ίδια η παρουσία των παιδιών και όχι κάποιο δώρο, το οποίο πιθανότατα δεν θα χρειάζονται. Επιπλέον, σίγουρα αυτό που θα τους δωρίσουν τα παιδιά δεν χρειάζεται να είναι σημαντικής χρηματικής αξίας –το πιθανότερο είναι πως τότε θα βάλουν σε εμάς τις φωνές. Έτσι, ένα ζευγάρι ζεστές παντόφλες, μία πασμίνα για την γιαγιά ή ένα κασκόλ για τον παππού είναι ό,τι πρέπει για δώρο Χριστουγέννων.
…Για τον νονό ή τη νονά
Ο νονός ή η νονά είναι πιθανότητα συνομήλικοι με τους γονείς του παιδιού. Αυτό είναι μία καλή αρχική σκέψη για την επιλογή δώρου. Το παιδί μπορεί να ζητήσει πληροφορίες από τους γονείς του σχετικά με το τι θα άρεσε στον νονό ή τη νονά ή να κάνει και το ίδιο την έρευνά του. Έτσι, το παιδί θα μπορούσε να επιλέξει ένα δώρο που υπό άλλες συνθήκες θα δώριζε και στους γονείς του. Εναλλακτικά, ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο στολίδι για το  χριστουγεννιάτικο δέντρο ή ένα γούρι για τη νέα χρονιά είναι, επίσης, όμορφα, συμβολικά δώρα.
…Για τον αδερφό ή την αδερφή
Στην περίπτωση αυτή το παιδί μπορεί να ξαναγίνει ο εαυτός του και να σκεφτεί ως… παιδί! Εκείνο ξέρει σίγουρα καλύτερα από εμάς ποιο παιχνίδι θα ενθουσίαζε τα αδέρφια (ή τα ξαδέρφια) του, ενώ δεν αποκλείεται να επιλέξει κάτι με το οποίο θα μπορεί να παίζει και το ίδιο (προσοχή, όμως, εξηγήστε στο παιδί ότι το παιχνίδι που θα επιλέξει θα πρέπει να είναι κυρίως για τον αδερφό ή την αδερφή του–όχι για το ίδιο).
mama365

Μακάρι να είχαμε γυρίσει στη δεκαετία του ’60 ...

Μια φωτογραφία που ανέβασε στην σελίδα του στο Facebook το μουσείο Μπενάκη δείχνει μια ζωντανή, πολύχρωμη, γεμάτη κόσμο, γιορτινή Αθήνα το Δεκέμβριο του 1960, προκαλώντας αναπόφευκτες συγκρίσεις με τη γκρίζα πραγματικότητα του σήμερα.
.
η φωτογραφία δείχνει τα Χαυτεία και την οδό Σταδίου.
Η φωτογραφία είναι του σπουδαίου Έλληνα φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα και εδώ και λίγες ώρες κάνει το γύρο του διαδικτύου συγκεντρώνοντας πολλά «like» και «share».
.
 από enimerosi24

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki