Tuesday 8 January 2013

Το παιδί μου γκρινιάζει συνεχώς! Τι να κάνω;

Aντιμετωπίστε τη γκρίνια αποτελεσματικά

Ένα από τα κύρια αρνητικά χαρακτηριστικά των παιδιών είναι η γκρίνια. Αν τα παιδιά συνηθίσουν να γκρινιάζουν, δύσκολα σταματάνε στην πορεία, καθώς τους έχει γίνει μόνιμο κουσούρι. Οι γονείς ανήμποροι συνήθως να υποφέρουν την γκρίνια των μικρών, τους κάνουν όλα τα χατίρια.


Για ποιους λόγους όμως γκρινιάζουν τα παιδιά; Kαι για ποιους δε γκρινιάζουν θα μας πείτε! Τα μικρά αγγελούδια δύναται να γκρινιάζουν για τους εξής λόγους:
-Δε θέλει να κάνει αυτό που του ζητάτε
-Δεν το αφήνετε να κάνει αυτό που επιθυμεί
-Δεν του αγοράζετε αυτό που θέλει
Και άλλοι πολλοί.

Πως, λοιπόν, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη γκρίνια;

1. Eρευνητές εστιάζουν την προσοχή τους στους γονείς. Θεωρούν ότι το φταίξιμο είναι όλο πάνω τους. Τα παιδιά συμπεριφέρονται ανάλογα με τις αντιδράσεις των γονιών τους. Αν το παιδί σας σας μιλάει και σας ζητάει κάτι και εσείς δεν του δίνετε καμία σημασία, τότε το επόμενο στάδιο λέγεται ύψωση φωνής. Το παιδί θα αντιδράσει στην αδιαφορία σας και θα θεωρήσει ότι με το να υψώσει τον τόνο της φωνής του ή να γκρινιάξει θα σας τραβήξει την προσοχή. Επομένως τέρμα η αδιαφορία όταν θέλετε να αποφύγετε κάτι. Συζήτηση είναι η μαγική λέξη-κλειδί.
2. Όταν γκρινιάζει μη μένετε απαθής. Πιάστε το αμέσως με το καλό. Εξηγήστε του ότι με αυτή τη συμπεριφορά δεν πρόκειται να πετύχει αυτό που θέλει και ότι το μόνο που πετυχαίνει είναι να καταντάει κουραστικό. Διδάξτε του καλούς τρόπους συμπεριφοράς και μέσω παραδειγμάτων καταστήστε του κατανοητό ότι η γκρίνια δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματά του
3. Αν παρόλο που έχετε συζητήσει μαζί του και το έχετε πιάσει με το καλό αυτό δε σταματάει να γκρινιάζει, εφοπλιστείτε με υπομονή και προσπαθήστε να κοιτάξετε σφαιρικά το θέμα. Μήπως πίσω από τη γκρίνια κρύβεται άλλο πρόβλημα πέραν από την τάση του να του κάνετε τα χατίρια; Αναρωτηθείτε για τα εξής: Περνάτε αρκετό χρόνο μαζί του; Του δείχνετε όλο σας το ενδιαφέρον; Ασχολείστε μαζί του; Παίζετε;

Μήπως ήρθε η ώρα για αλλαγή πλεύσης; Όταν υπάρχει γκρίνια σημαίνει ότι δεν υπάρχει επικοινωνία. Μήπως να δενόσασταν περισσότερο με το παιδί σας; Περάστε περισσότερο χρόνο μαζί του και παρατηρήστε τις αλλαγές στη συμπεριφορά του.

Κείμενο:  Δήμητρα Τσιγγενέ
Πηγή: queen.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki