Tuesday 8 January 2013

Νεογέννητο και χειμώνας. Τι πρέπει να προσέξετε

Τους κρύους, χειμωνιάτικους μήνες οι βόλτες με το νεογέννητο και οι επαφές με συγγενείς και φίλους μπορεί να το φέρουν αντιμέτωπο με μικρόβια και αλλεργίες. 
Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και προφυλάξτε το από πιθανές ιώσεις ή αλλεργίες.

Βόλτα με το νεογέννητο

Οι πρώτες έξοδοι με το μωρό είναι πραγματική απόλαυση. Για να νιώσει όμως το βρέφος σας άνετα και για να μην κρυώσει, φροντίστε να εφοδιαστείτε με τον κατάλληλο εξοπλισμό.
 
Έχετε υπόψη ότι όσο πιο μικρό είναι, τόσο δυσκολότερα προστατεύεται από το κρύο. 
Φορέστε του λοιπόν μια ειδική για το χειμώνα φόρμα-σάκο με επένδυση και προφυλάξτε το κεφάλι (είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη μύτη και τα αυτιά) και τα χέρια του. Όταν το ετοιμάζετε για βολτούλα, μην ξεχνάτε ποτέ το σκούφο και τα μονοκόμματα γαντάκια του.
 
Βέβαια προσοχή!  
Το να καταλήξετε στο άλλο άκρο και να ντύνετε υπερβολικά το μωρό σας δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η εμφάνιση “μωρό-κρεμμύδι” δε θα το βοηθήσει. Τέλος, φροντίστε τα βρεφικά παπουτσάκια να είναι μάλλινα ή φανελένια για να ζεσταίνουν τα ποδαράκια του, αλλά να μην ενοχλούν τις κινήσεις του. Καλό είναι η έξοδος να διαρκεί από 1 έως 2 ώρες το πολύ.

Μικρός οδηγός επιβίωσης

  • Απαγορεύονται τα ταξίδια, τα χειμερινά σπορ και οι διακοπές του χειμώνα με το μωράκι υπό μάλης.
  • Μην περιμένετε την άνοιξη για να το βγάλετε έξω από το σπίτι. Επωφεληθείτε και εσείς από τις “αλκυονίδες” ημέρες και την ηλιοφάνεια.
  • Μην υπερβάλλετε με τη θερμοκρασία του δωματίου. Και ο καύσωνας έχει τις ίδιες άσχημες συνέπειες με το πολύ κρύο. Ας έχετε πάντα υπόψη σας, ότι η κυκλοφορία του αίματος του βρέφους είναι μεγαλύτερη από τη δική σας και αν η θερμοκρασία του δωματίου είναι υψηλή το μωράκι αρρωσταίνει πιο εύκολα.

Προφυλάξτε το από τα μικρόβια του χειμώνα

  • Μην αφήνετε πολύ κόσμο ταυτόχρονα πάνω από το νεογέννητο και ειδικά παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, που “μεταφέρουν” ιώσεις ή παιδικές ασθένειες.
  • Μην αφήνετε τους επισκέπτες -αλλά και τα μέλη της οικογένειας- να πιάνουν το μωρό, χωρίς να έχουν πρώτα πλύνει τα χέρια τους.
  • Αν έχετε μεγαλύτερο παιδί που πηγαίνει σε παιδικό σταθμό ή στο σχολείο δείξτε προσοχή. Αν μάθετε ότι συναναστρέφεται συναχωμένα παιδάκια κρατείστε το στο σπίτι για λίγες μέρες.
  • Μην αφήνετε άρρωστους να το πλησιάζουν και προσέξτε τα κρυολογήματα. Τα μικρόβια που πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα απειλούν σοβαρά τα νεογέννητα, γιατί προκαλούν φλεγμονή στις κυψελίδες των πνευμόνων.
  • Θα καταλάβετε ότι το νεογέννητο έχει κρυολογήσει από τα πρώτα συμπτώματα, που είναι ο βήχας, η ρινοκαταρροή, τα δάκρυα στα μάτια και οι τσίμπλες. Αργότερα, όταν το μωρό θα έχει μεγαλώσει, θα το καταλαβαίνετε από τους εμετούς και τον πυρετό.

Προσοχή στις αλλεργίες του χειμώνα

Μη νομίζετε ότι επειδή είναι χειμώνας και τα φυτά δεν παράγουν γύρη, δε θα βρεθείτε αντιμέτωπες με αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος. Γι’ αυτό προφυλάξτε το μωρό σας έχοντας υπόψη τα εξής:
  • Η σκόνη αναπτύσσεται γρήγορα, όταν το σπίτι είναι πολύ ζεστό. Να αερίζετε το δωμάτιό του τακτικά.
  • Ακόμη και το τζάκι μπορεί να προκαλέσει κάποια αλλεργία. Τα σπόρια της μούχλας που αναπτύσσονται όταν καίμε ξύλα στο τζάκι είναι επικίνδυνα. Μην παίρνετε το μωρό σας κοντά στο τζάκι για θαλπωρή.
  • Μην αφήνετε τα ζωάκια που έχετε στο σπίτι να έρχονται κοντά στο μωρό. Το τρίχωμά τους μπορεί να προκαλέσει αλλεργία.
  • Αναπνευστική αλλεργία μπορούν επίσης να προκαλέσουν τα αρωματικά κεριά. Αφήστε λοιπόν στην άκρη τις προσπάθειές σας για δημιουργία ατμόσφαιρας.
από yeskid

Η φωνή του τυφλού Βασιλάκη μάς καλεί σε αφύπνιση

Είπαμε η αλήθεια ειπώνεται απλά, πόσο μάλλον από παιδιά και όχι από μεγάλο-επιστήμονες και μεγάλο-ρήτορες της εποχής. 
Απλά δείτε το βίντεο και νιώστε την δύναμη, την αγάπη και την ειλικρίνεια που βγάζει το παιδάκι 
pygmi

Το παιδί μου γκρινιάζει συνεχώς! Τι να κάνω;

Aντιμετωπίστε τη γκρίνια αποτελεσματικά

Ένα από τα κύρια αρνητικά χαρακτηριστικά των παιδιών είναι η γκρίνια. Αν τα παιδιά συνηθίσουν να γκρινιάζουν, δύσκολα σταματάνε στην πορεία, καθώς τους έχει γίνει μόνιμο κουσούρι. Οι γονείς ανήμποροι συνήθως να υποφέρουν την γκρίνια των μικρών, τους κάνουν όλα τα χατίρια.


Για ποιους λόγους όμως γκρινιάζουν τα παιδιά; Kαι για ποιους δε γκρινιάζουν θα μας πείτε! Τα μικρά αγγελούδια δύναται να γκρινιάζουν για τους εξής λόγους:
-Δε θέλει να κάνει αυτό που του ζητάτε
-Δεν το αφήνετε να κάνει αυτό που επιθυμεί
-Δεν του αγοράζετε αυτό που θέλει
Και άλλοι πολλοί.

Πως, λοιπόν, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη γκρίνια;

1. Eρευνητές εστιάζουν την προσοχή τους στους γονείς. Θεωρούν ότι το φταίξιμο είναι όλο πάνω τους. Τα παιδιά συμπεριφέρονται ανάλογα με τις αντιδράσεις των γονιών τους. Αν το παιδί σας σας μιλάει και σας ζητάει κάτι και εσείς δεν του δίνετε καμία σημασία, τότε το επόμενο στάδιο λέγεται ύψωση φωνής. Το παιδί θα αντιδράσει στην αδιαφορία σας και θα θεωρήσει ότι με το να υψώσει τον τόνο της φωνής του ή να γκρινιάξει θα σας τραβήξει την προσοχή. Επομένως τέρμα η αδιαφορία όταν θέλετε να αποφύγετε κάτι. Συζήτηση είναι η μαγική λέξη-κλειδί.
2. Όταν γκρινιάζει μη μένετε απαθής. Πιάστε το αμέσως με το καλό. Εξηγήστε του ότι με αυτή τη συμπεριφορά δεν πρόκειται να πετύχει αυτό που θέλει και ότι το μόνο που πετυχαίνει είναι να καταντάει κουραστικό. Διδάξτε του καλούς τρόπους συμπεριφοράς και μέσω παραδειγμάτων καταστήστε του κατανοητό ότι η γκρίνια δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματά του
3. Αν παρόλο που έχετε συζητήσει μαζί του και το έχετε πιάσει με το καλό αυτό δε σταματάει να γκρινιάζει, εφοπλιστείτε με υπομονή και προσπαθήστε να κοιτάξετε σφαιρικά το θέμα. Μήπως πίσω από τη γκρίνια κρύβεται άλλο πρόβλημα πέραν από την τάση του να του κάνετε τα χατίρια; Αναρωτηθείτε για τα εξής: Περνάτε αρκετό χρόνο μαζί του; Του δείχνετε όλο σας το ενδιαφέρον; Ασχολείστε μαζί του; Παίζετε;

Μήπως ήρθε η ώρα για αλλαγή πλεύσης; Όταν υπάρχει γκρίνια σημαίνει ότι δεν υπάρχει επικοινωνία. Μήπως να δενόσασταν περισσότερο με το παιδί σας; Περάστε περισσότερο χρόνο μαζί του και παρατηρήστε τις αλλαγές στη συμπεριφορά του.

Κείμενο:  Δήμητρα Τσιγγενέ
Πηγή: queen.gr

Παιδί και κατοικίδια: Μία σχέση με πολλά οφέλη

Έχετε βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπες με τα ατελείωτα παρακαλετά του παιδιού σας να του πάρετε ένα κατοικίδιο γιατί κάπου είδε ένα χαριτωμένο γατάκι ή σκυλάκι; Ίσως δεν πρέπει να βιαστείτε να πείτε «όχι».

Τα παιδιά με κατοικίδιο είναι λιγότερο μοναχικά,
πιο χαρούμενα και με περισσότερες κοινωνικές δεξιότητες

Τα κατοικίδια αποτελούν μια εξαιρετικά πολύτιμη και διδακτική εμπειρία με πολύ σημαντικά οφέλη για τα παιδιά.

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι:
  • Βοηθούν τα παιδιά να καταπολεμήσουν το στρες.
  • Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδιο δεν έχουν φοβίες και μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται σωστά προς όλα τα ζώα.
  • Τα ζώα είναι οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών και ακούραστοι σύντροφοί τους στο παιχνίδι -ακόμα και όταν εσείς έχετε παραδοθεί στην κούραση μιας δύσκολης μέρας.
  • Το ζώο, μέσα από την καθημερινή συμβίωση με το παιδί, γίνεται ο πιο πιστός προστάτης του κάνοντάς το να νιώθει ακόμα πιο ασφαλές. Το παιδί, μέσα από αυτήν τη σχέση, μαθαίνει να γίνεται πιο δοτικό.
  • Μέσα από την πορεία του ζώου, το παιδί ανακαλύπτει τον κύκλο της ζωής. Αυτή η εμπειρία - πάντα με το σωστό χειρισμό από τους γονείς - μπορεί να προετοιμάσει μελλοντικά τα παιδιά ακόμα και από μια απώλεια αγαπημένου του προσώπου.
  • Τα παιδιά με κατοικίδιο είναι λιγότερο μοναχικά, πιο χαρούμενα και με περισσότερες κοινωνικές δεξιότητες και αυτοπεποποίθηση σε σχέση με παιδιά χωρίς κατοικίδιο.
  • Τείνουν να περνούν αρκετές ώρες έξω παίζοντας με το κατοικίδιο (ιδίως σκύλο). Αυτό αποτελεί μία μορφή άσκησης για τα παιδιά, οπότε έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία.
  • Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που ζουν μαζί με ένα κατοικίδιο αντιμετωπίζουν λιγότερες ασθένειες, ενώ αποκτούν και ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα αφού εκτίθενται από νωρίς σε περισσότερες μολύνσεις.
  • Μαθαίνουν με τον πιο γλυκό τρόπο τι σημαίνει να έχουν ευθύνες, να σέβονται και να κατανοούν τις ανάγκες κάποιου άλλου και μάλιστα να τις βάζουν πάνω από τις δικές τους, όταν χρειαστεί.
Ξανασκεφτείτε την απόκτηση του κατοικιδίου. Ίσως τελικά να έχει πολλά να προσφέρει στα παιδιά σας.

epithimies.gr

Παιδί και σκύλος

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας να δεχτεί το νέο κατοικίδιο
Αν αποφασίσατε να μεγαλώσετε την οικογένειά σας με ένα σκυλάκι, τότε πρέπει να γνωρίζετε αυτό ακριβώς: Ο σκύλος είναι ένα ακόμη μέλος της οικογένειας και όχι απλά ένας  φύλακας ή η παρέα του παιδιού σας. Αφού σιγουρευτείτε για την απόφασή σας, προετοιμάστε το παιδί σας ώστε να αντιμετωπίσει το σκύλο σαν ύπαρξη και όχι σαν παιχνίδι.

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για τον ερχομό του σκύλου στο σπίτι:

  • Διαβάστε μαζί παραμύθια με σκυλάκια ή δείτε ταινίες που μιλούν για τη σχέση ανθρώπου και σκύλου.
  • Μάθετε του τις ανάγκες του σκύλου, όπως είναι η ανάγκη για ξεκούραση και ύπνο.
  • Δεν πρέπει να έχει εξουσία το παιδί πάνω στο σκύλο. Ο σκύλος αναγνωρίζει μόνο έναν για αφεντικό του. Αυτός που το μαλώνει, τον ταΐζει, τον πλένει και τον πάει βόλτα.
  •  Μάθετε του πως τα παιχνίδια του σκύλου δεν είναι και δικά του.
  • Ακόμα πρέπει να ξέρει πως τα αφτιά και η ουρά του σκύλου δεν είναι παιχνίδι. Δείξτε του τον τρόπο για να τον χαϊδεύει.
Μην ξεχνάτε πως ο σκύλος θα είναι πάντα εκεί για το παιδί σας, θα το αγαπά και θα το προστατεύει αρκεί να φτιάξετε εσείς μία σωστή βάση για τη σχέση τους.

jenny.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki