Sunday 19 May 2013

Στα παιδικά καβγαδάκια παίξτε το… «Eλβετία»!

Aν νομίζετε ότι οι καβγάδες και η διεκδίκηση είναι αποκλειστικό προνόμιο των μεγάλων, τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας! Κτητική  συμπεριφορά και διαμάχες εμφανίζουν και τα παιδιά.
.
Στη φύση τα αρσενικά συνήθως μάχονται το ένα το άλλο για την επικράτηση του ισχυρότερου, γεγονός που συμβαίνει και μεταξύ των θηλυκών κάποιων ειδών ζώων. Οι άνθρωποι διεκδικούν άλλοτε με μάχες και άλλοτε ειρηνικά την επικράτησή τους έναντι των συνανθρώπων τους. Παρόμοιες συμπεριφορές σε μικρότερη κλίμακα και ενδεχομένως ασυνείδητα σε σχέση με τους ενήλικες εμφανίζουν και τα παιδιά, όπως όταν, για παράδειγμα, δύο αγαπημένοι φίλοι ξαφνικά αρχίσουν να τσακώνονται για μικροαντικείμενα, χωρίς κανέναν προφανή λόγο, ενώ λίγο μετά τα ξαναβρίσκουν. Αποτελεί κι αυτό μέρος του κεφαλαίου που ονομάζεται «ανθρώπινες σχέσεις»!

Η ώρα του καβγά!
Tα παιδιά συνήθως καβγαδίζουν με τα αδέλφια και τους φίλους τους, για να προσδιορίσουν τις σχέσεις τους, όπως το ποιος θα είναι αρχηγός της ομάδας, ποιος θα είναι το μυαλό της παρέας, ποιος θα έχει προτεραιότητα κ.ο.κ. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν να διεκδικούν, να ελίσσονται, να διαπραγματεύονται και να λύνουν τις διαφορές τους, κάτι που θα κληθούν να κάνουν και στην ενήλικη ζωή τους.  Όταν τα ακούσετε, λοιπόν, να καβγαδίζουν, μην τρέξετε αμέσως να τα χωρίσετε! Παρατηρήστε τα από μακριά και αν δεν συντρέχει λόγος τραυματισμού, αφήστε τα να λύσουν τις διαφορές τους όπως μόνο εκείνα ξέρουν. Αν αναλωθείτε στο να κάνετε συνέχεια το διαιτητή, τα παιδιά θα μάθουν να εξαρτώνται από την παρουσία και τη βοήθεια ενός μεγάλου. Το χειρότερο όλων είναι να πάρετε το μέρος της μίας πλευράς. Αν αυτή είναι του παιδιού σας, θα το απομακρύνετε από τους φίλους του. Αν πάλι πάρετε το μέρος των φίλων του, θα το απομακρύνετε από σας. 

Tι να κάνω όταν το παιδί μου τσακώνεται;

  • Kατ’ αρχάς παίξτε το… «Eλβετία»! Τηρήστε στάση ουδετερότητας, με άλλα λόγια και εξηγήστε στα παιδιά ότι πρέπει να μάθουν να βρίσκουν χρυσές τομές στα προβλήματά τους χωρίς την παρέμβασή σας. 
  • Διδάξτε τα την αξία της ευγένειας, της καλοσύνης και του διαλόγου. Αν και εσείς συμπεριφέρεστε χωρίς φωνές, χρησιμοποιείτε πειθώ –και όχι ξύλο– το παιδί σας θα έχει ένα σωστό πρότυπο. Aντί, για παράδειγμα, να αρχίσετε να ουρλιάζετε «σταματήστε να μαλώνετε!», κάντε τους μια φιλική προειδοποίηση ότι ο καβγάς δεν οδηγεί πουθενά και προτιμήστε να τους εξηγήσετε ότι αυτό για το οποίο μαλώνουν δεν έχει και τόση αξία.
περισσότερα στην πηγή: goneisonline

GUARDIAN: Οι Έλληνες τοξικομανείς στρέφονται στην θανατηφόρα shisha καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει. VICE (US) Ντοκιμαντέρ για τα ναρκωτικά στην Αθήνα

Η Guardian δημοσίευσε μια ανταπόκριση από την Αθήνα σχετικά με 
την shisha, το ναρκωτικό που θερίζει στα στέκια της Αθήνας

«Shisha» το χειροποίητο ναρκωτικό που σε “λιώνει”

Greek addicts turn to deadly shisha drug as economic crisis deepens
τα ναρκωτικά στην Αθήνα...
Η ρεπόρτερ Helena Smith, μας δίνει μια εικόνα των καταστρεπτικών πολιτικών της λιτότητας για το πρόβλημα των ναρκωτικών, αλλά και για την πλήρη διάλυση του κοινωνικού ιστου.


Στην ανάρτηση της Guardian έχει ανέβει και το πρώτο μέρος του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ του Αμερικάνικου Vice, σχετικά με τα ναρκωτικά στην Αθήνα, το οποίο παραθέτουμε παρακάτω.

Να θυμίσουμε ότι έχουν προηγηθεί φέτος δυο παρόμοια δημοσιεύματα, πρώτα από το Bloomberg Businessweek, σχετικά με τον κίνδυνο οι περικοπές να κλείσουν τον ΟΚΑΝΑ και σχετικά με την εξάπλωση του HIV και έπειτα μια δημοσιογραφική έρευνα δυο ετών στα στέκια των ναρκωτικών, με στοχεία για την χρήση αλλά και την εμπορία, που δημοσίευσε η Huffington Post. περισσότερα εδώ: inout

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki