Saturday 21 December 2013

Εξαιρετική εικονική περιήγηση στο «Μύλο των Ξωτικών»
από το myPanorama

Μπείτε στο εορταστικό κλίμα κάνοντας μια επίσκεψη με εικονική περιήγηση 360° στον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα!
Έναν εκπληκτικό χώρο με μοντέρνο σχεδιασμό τηρώντας ταυτόχρονα τις κλασσικές ιδέες του μαγικού κόσμου των παραμυθιών.
απολαύστε το θέαμα κάνοντας κλικ εδώ
Στον χώρο αυτό θα βρείτε carousel, το εργοστάσιο σοκολάτας, παγοδρόμιο, face painting, πολλά events για τα παιδιά, playmobil land, το ταχυδρομείο των ξωτικών για τα γράμματά σας στον Άη Βασίλη, το πανέμορφο σπίτι του Άη Βασίλη για φωτογραφίες μαζί του και πολλά άλλα εορταστικά event που οργανώνονται ξεχωριστά για την κάθε ημέρα.

Το myPanorama βρέθηκε στο Μύλο των Ξωτικών και μέσα από αυτή την εορταστική εικονική περιήγηση σας εύχεται να έχετε ένα καταπληκτικό 2014 με αγάπη και υγεία!

Θωμάς Λούκας: Στρατιωτικός γιατρός,
«Λοχαγός, Φύλακας άγγελος»

Είναι στρατιωτικός γιατρός και υπηρετεί στο νησί της Λήμνου. Δύο φορές την εβδομάδα, οι ακρίτες του Αιγαίου επισκέπτονται το ιατρείο του για να τους προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του, να σταθεί δίπλα τους, να τους απαλύνει τον πόνο.
Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013,
η «Αυτοψία» και ο Αντώνης Σρόιτερ συνάντησαν

τον Θωμά Λούκα.
Τετάρτη 19 Ιούνιος 2013

Μια σημαντική κοινωνική παρέμβαση έρχεται να προστεθεί μέσα στις άλλες που υποστηρίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Λήμνο. Ένας στρατιωτικός γιατρός, ο παθολόγος Θωμάς Λούκας, προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε άπορους και ανασφάλιστους Λημνιούς. Δέχεται καθημερινά στο ιατρείο του ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, αλλά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των ιατρικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Λούκα, «όλοι μας θα πρέπει να βοηθήσουμε, πόσο μάλλον εμείς οι στρατιωτικοί θα πρέπει να είμαστε κοντά σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Τους τελευταίους τρεις μήνες, στο ιατρείο του ο κ. Λούκας δέχεται άπορους και ανασφάλιστους πολίτες της Λήμνου και τους εξετάζει δωρεάν. Την ιδέα έδωσε στον κ. Λούκα ένας φίλος του, που του ζήτησε να επισκεφτεί κάποιο γείτονά του ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας αλλά δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να επισκεφτεί γιατρό. Μετά από αυτή την επίσκεψη, ο γιατρός προβληματίστηκε για το εύρος του προβλήματος, ενώ σε συζητήσεις του με διάφορους γνωστούς του διαπίστωσε ότι ήταν πάρα πολλοί οι ανασφάλιστοι, κυρίως νέοι σε ηλικία, αλλά και ηλικιωμένοι που δεν τους έφτανε η σύνταξη και αυτοί που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.

Αφορμής δοθείσης…
Με αφορμή την πρώτη του επίσκεψη σε άπορο, αποφάσισε να δέχεται στο ιατρείο του τους άπορους και ανασφάλιστους Λημνιούς. Αρχικά, είχε ορίσει το Σάββατο ως την ημέρα που θα δεχόταν, αλλά επέκτεινε αυτό το άτυπο κοινωνικό ιατρείο, έτσι ώστε να λειτουργεί καθημερινά.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Μητροπολίτη Λήμνου όσο και με τις εθελόντριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και επιτεύχθηκε πιο συντονισμένα η παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Καθημερινά στο ιατρείο του κ. Λούκα δεκάδες άποροι, ανασφάλιστοι αλλά και ηλικιωμένοι εξετάζονται δωρεάν, ενώ οι δραστηριότητες του γιατρού δεν περιορίζονται μόνο στην εξέταση των ασθενών στο ιατρείο του. Πριν από δύο περίπου μήνες είχε διοργανώσει δωρεάν μετρήσεις σακχάρου για τους κατοίκους της Μύρινας, ενώ έχει δώσει ομιλίες σχετικά με τις πρώτες βοήθειες, στα περισσότερα σχολεία της Λήμνου.

Τον τελευταίο χρόνο, ο κ. Λούκας έχει αναπτύξει μια σημαντική κοινωνική δράση, πραγματοποιώντας ομιλίες σε διάφορες διοργανώσεις συλλόγων και άλλων φορέων.

Κυρίως, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα εκπαίδευσης του πληθυσμού στις πρώτες βοήθειες, καθώς και σε θέματα παροχής της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο κ. Λούκας τα τελευταία επτά χρόνια είχε ασχοληθεί με την εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και αυτό τον έκανε να πιστεύει ότι όπως εκπαιδεύονται οι γιατροί, έτσι πρέπει να εκπαιδεύονται και οι ασθενείς, και τότε γίνονται οι καλύτεροι σύμμαχοι απέναντι στις νόσους.
empros net.gr

Ο «παραμυθάς των παιδιών»: Δημήτρης Αβούρης

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και αφηγείται παραμύθια σε παιδιά που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, αλλά και σε παιδιά που έχουν πέσει θύματα τροχαίων ατυχημάτων και χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη.
Η συνάντηση της «Αυτοψίας» μαζί του έγινε στο σπίτι της Ελισάβετ, η οποία είναι χρυσή Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση, στα Special Olympics.
Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013,  Αντώνης Σρόιτερ.

Τα παραμύθια που θεραπεύουν

 Μια φορά κι έναν καιρό, ένας μεγάλος παραμυθάς πήγαινε στα άρρωστα παιδιά και τούς έλεγε τα παραμύθια του. Εκείνα τον άκουγαν με προσοχή, έπαιρναν θάρρος και με τη φαντασία τους “έπλαθαν” κι αυτά τα δικά τους παραμύθια, ξεχνώντας προς στιγμή την αρρώστια τους. Άλλα γίνονταν καλά και αλλά ένιωθαν ανακουφισμένα…
Ο παραμυθάς αυτός συνεχίζει να πηγαίνει στα άρρωστα παιδιά ακόμη και σήμερα και θα συνεχίσει να πηγαίνει για πολλά χρόνια ακόμη.
Πρόκειται για τον Δημήτρη Αβούρη, “συλλέκτη” παραδοσιακών ελληνικών παραμυθιών και συνιδρυτή της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΟΝΑΡ- μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί», που αυτές τις ημέρες πραγματοποιεί ένα εργαστήριο αφήγησης και γραφής παραμυθιών στη Ζάκυνθο, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου.
Αφηγητής παραμυθιών και συγγραφέας ο ίδιος, με εμπειρία από παραστάσεις σε σχολεία και με καθημερινή εθελοντική δράση στα Νοσοκομεία Παίδων, εδώ και δέκα χρόνια, διοργανώνει εργαστήρια γραφής αφήγησης παραμυθιών, μέσα από τα οποία επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: πώς προσεγγίζουμε τα νοσηλευόμενα παιδιά, τι λέμε και τι όχι, τι κάνουμε και τι αποφεύγουμε, πώς κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους και με ποιόν τρόπο τα καλούμε να συμμετάσχουν στην αφήγηση.
Παρότι σπούδασε ψυχολογία, ο Δημήτρης Αβούρης προτίμησε να ασχοληθεί με τα παραμύθια, αρχίζοντας από το 1993 να καταγράφει και να αφηγείται τα παραδοσιακά παραμύθια της πατρίδας του, της Ζακύνθου.
Επιλέγοντας πάντα παραδοσιακά ελληνικά παραμύθια και μύθους του Αισώπου, ο ίδιος και η ομάδα του επισκέπτονται καθημερινά, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, τα παιδιά που νοσηλεύονται στο “Αγλαΐα Κυριακού”, κρατώντας τους συντροφιά από 1 έως 4 ώρες. Αλλά και στη Θεσσαλονίκη, την οποία επισκέφτηκε 6 φορές στη διάρκεια του περασμένου χρόνου, συντρόφευσε με τα παραμύθια του, όχι μόνο παιδιά που νοσηλεύονταν στο ΑΧΕΠΑ και το Παπανικολάου, αλλά και τυφλούς και ασθενείς με άνοια και Αλτχάιμερ.

Η θεραπευτική τέχνη της αφήγησης
Η τέχνη της αφήγησης των παραμυθιών έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην εκτόνωση και ανακούφιση του αφηγητή και του ακροατή. Η συμμετοχή στη ροή του μύθου και η ταύτιση με τους ήρωες επιτρέπουν στο παιδί να αντλήσει κουράγιο, δύναμη και γνώση. Η επιλογή των κατάλληλων παραμυθιών, ο τρόπος απόδοσης και αφήγησής τους ανάλογα με την κάθε περίπτωση και οι δυσκολίες που καλείται να...

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki