Thursday 30 January 2014

6,6 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2012

Από διαπιστώσεις καλά πάμε!!
Έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που η UNICEF άρχισε να δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία για «την κατάσταση των παιδιών στον κόσμο» και σχεδόν 25 από την υπογραφή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στον ΟΗΕ.
Κι όμως, εν έτει 2014, οι συνθήκες διαβίωσης των 2,2 δισεκατομμυρίων παιδιών της υφηλίου μπορεί να έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, αλλά εξακολουθούν να απέχουν πολύ από το να θεωρούνται ιδανικές.
Η UNICEF δημοσιεύει σήμερα την έκθεσή της για την κατάσταση των παιδιών στον κόσμο το 2014.
Μέσω της εν λόγω έκθεσης, η UNICEF έρχεται να μας υπενθυμίσει πως «κάθε παιδί μετράει» και να «αποκαλύψει τις ανισότητες» με απώτερο στόχο οι φορείς λήψης αποφάσεων να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για να επιφέρουν θετικές αλλαγές.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, περίπου 6,6 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2012 κυρίως από αιτίες που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί-αντιμετωπιστεί.
Το 15% των παιδιών του κόσμου εργάζονται και το 11% των κοριτσιών παντρεύονται προτού γίνουν 15 ετών.
Παράλληλα, τα φτωχότερα παιδιά έχουν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες από τα πλουσιότερα να έχουν ειδικευμένο προσωπικό κατά τη γέννησή τους, με αποτέλεσμα αυτά και οι μητέρες τους να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά τον τοκετό.
Κατά τα λοιπά, βέβαια έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος σε μέτωπα όπως η μείωση των ποσοστών παιδικής θνησιμότητας.
ethnos

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki