Monday 11 August 2014

Από την πισίνα στην... εντατική 4χρονο παιδί / Ο δευτερεύων πνιγμός

Γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν για 72 ώρες, μετά από ένα περιστατικό πνιγμού;

    Διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης βρίσκεται από το μεσημέρι της Τετάρτης ένα 4χρονο παιδί, το οποίο κινδύνευσε να πνιγεί ενώ κολυμπούσε σε πισίνα ξενοδοχείου!
Το ανήλικο παιδί σύμφωνα με το cretalive.gr μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου οι γιατροί το διασωλήνωσαν και το μετέφεραν στο νοσοκομείο του Ηρακλείου. Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγνωστικός έλεγχος και γι' αυτό δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την κατάσταση της υγείας του.
What Is Secondary Drowning?

Γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν για 72 ώρες, μετά από ένα περιστατικό πνιγμού;
Και όμως τα παιδιά που κινδύνεψαν να πνιγούν δεν έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο πνιγμού μέχρι να περάσουν τουλάχιστον 3 ημέρες από το περιστατικό.

Όπως αναφέρουν οι παιδίατροι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι γονείς δεν πρέπει να εφησυχάζουν, ύστερα από ένα περιστατικό πνιγμού, διότι μέσα στο παιδικό κορμί μπορεί να συντελεστούν σοβαρές αιμοδυναμικές και βιοχημικές διαταραχές που είναι ικανές να οδηγήσουν στον θάνατο έως και 72 ώρες μετά το περιστατικό. 
Και αυτές τις 72 ώρες το παιδί θα δείχνει απολύτως υγιές, αλλά θα πνίγεται αργά…
    Ακόμη και εάν στο περιστατικό το παιδάκι εισέπνευσε νερό, έστω και μια μικρή ποσότητα, εκείνο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να περάσει στους πνεύμονες. Ο οργανισμός του αντιδρά και δεν αφήνει το νερό να βγει από τα πνευμόνια με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πνευμονικό οίδημα και αναρρόφηση. Σταδιακά δεν θα μπορεί να αναπνεύσει και όσο και αν ακούγεται τραγικό, θα πνιγεί στα ίδια τα υγρά του σώματος του.
    Οι γονείς που το παιδί τους κινδύνεψε να πνιγεί θα πρέπει να το παρακολουθούν συνέχεια μετά το περιστατικό. Εάν παρά τη φυσιολογική του συμπεριφορά, αρχίζει να βήχει έντονα και επίμονα, νιώθει κόπωση και δεν μπορεί να αναπνεύσει, αμέσως θα πρέπει να πάνε σε νοσοκομείο. Μέσα στο κορμί του γίνεται η διαδικασία του «δευτερεύοντος πνιγμού» και το παιδί διατρέχει άμεσο κίνδυνο.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki