Monday 4 August 2014

Οι παιδικές εμπειρίες μάς διαμορφώνουν ως ενήλικες

Οι συνήθειες που επηρεάζουν
τη συμπεριφορά στην πορεία της ζωής
    
Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η συμπεριφορά μας ως ενήλικες καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εμπειρίες που είχαμε ως παιδιά.
Είτε είστε εξαιρετικά πονηροί, είτε υποφέρετε από παχυσαρκία, το πιο πιθανό είναι μερικά από τα στοιχεία που σας χαρακτηρίζουν να μπορούν να «ανιχνευθούν» στο παρελθόν σας, όταν ήσασταν ακόμη παιδιά.
Δείτε παρακάτω μερικές παιδικές εμπειρίες που διαμορφώνουν τι «είδους» ενήλικας θα γίνετε στην πορεία, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο BusinessInsider.
  1. Αν οι γονείς σας δε σας άφηναν να παίρνετε μόνοι σας αποφάσεις (τι ρούχα θα φορέσετε, με ποιους θα παίξετε ή τι θέλετε να φάτε), ίσως λειτουργείτε ως εξαρτώμενοι ως ενήλικες. Όσο μεγαλώνετε μπορεί να αρχίσετε να αναζητάτε σχέσεις, στις οποίες ο σύντροφός σας θα έχει όλο τον έλεγχο και την εξουσία.
  2. Αν είχατε στενή σχέση με τον πατέρα σας, μπορείτε να διαχειριστείτε την οικειότητα και να έχετε μια υγιή, στενή σχέση με το σύντροφό σας.
  3. Αν οι γονείς σας σάς ήλεγχαν σε υπερβολικό βαθμό, ίσως να είστε αρκετά πεισματάρηδες ως ενήλικες. Το πείσμα είναι ένας μηχανισμός άμυνας που υιοθετούν τα παιδιά για να ξεφύγουν από τον έλεγχο των γονέων τους.
  4. Αν σας επέτρεπαν να βλέπετε τηλεόραση,, όταν ήσασταν παιδί, μπορεί να έχετε καταπιεσμένες ικανότητες επικοινωνίας.
  5. Αν παρακολουθούσατε πολλές εκπομπές βίαιου περιεχομένου στην τηλεόραση, είναι πολύ πιθανό να γίνετε επιθετικοί ως ενήλικες.
  6. Αν αντιγράφετε/μιμείστε τους γονείς σας, θα γίνεται πιο ανοιχτόμυαλοι ως ενήλικες. Αν προσπαθούσατε να κάνετε πράγματα ακολουθώντας το παράδειγμα των γονιών σας, ακόμη κι αν δεν έβγαζαν νόημα, αυτό σημαίνει ότι θα έχετε αναπτύξει την ικανότητα να υποθέτετε ότι οι πράξεις έχουν κάποιο «άγνωστο» σκοπό. Αυτό θα σας κάνει πιο ανοιχτούς στο να μοιράζεστε και να μεταδίδετε όσα γνωρίζετε αργότερα στη ζωή σας.
  7. Αν σας έδερναν όταν ήσασταν παιδί, τότε είναι πολύ πιθανό να είστε ένας ύπουλος ενήλικας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσοι «έτρωγαν ξύλο» όταν ήταν παιδιά, θα αναπτύξουν απρεπή συμπεριφορά και ακόμη περισσότερο, θα αναπτύξουν την ικανότητα να κάνουν ό,τι έχουν στο μυαλό τους χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.
  8. Αν είχατε παιδικά τραύματα από κακοποίηση, τότε μπορεί να γίνετε παχύσαρκοι στην ενήλικη ζωή σας. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη σεξουαλική κακοποίηση –και άλλες τραυματικές παιδικές εμπειρίες- και τις διατροφικές διαταραχές.
  9. Αν είχατε υποστεί κακοποίηση ως παιδιά, θα επηρεαστεί η μνήμη και ο συναισθηματικός σας έλεγχος ως ενήλικες. Έρευνες νευροεπιστημόνων έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν βιώσει κακοποίηση στα παιδικά τους χρόνια έχουν κακές αναμνήσεις και λιγότερο έλεγχο επάνω στα συναισθήματά τους.
  10. Αν είχατε πέσει θύματα εκφοβισμού ως παιδιά, θα είστε λιγότερο λειτουργικοί ως ενήλικες, θα υποφέρετε από κατάθλιψη, αυξημένο άγχος κ.ά.
news.gr/ygeia

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki