Friday 14 November 2014

Τι κάνουν οι παππούδες καλύτερα από εσάς

Μπορεί στο σπίτι της γιαγιάς και το παππού να μην υπάρχει υπολογιστής. Μπορεί να μην καταλαβαίνουν τι εννοεί το παιδί όταν τους ζητά να «κατεβάσουν» ένα παιδικό. Μπορεί να δυσκολεύονται ακόμα και ένα DVD να βάλουν.
Όμως οι παππούδες έχουν ικανότητες και ταλέντα που ...μαγεύουν τα παιδιά και που δίνουν αποστομωτικά την απάντηση στο γιατί αυτά θέλουν να περνούν όλη την ημέρα μαζί τους!
Και σίγουρα, με τον τρόπο τους, η γιαγιά και ο παππούς έχουν πολλά να μας μάθουν...

Έχουν Ιώβια υπομονή και μηδενική γκρίνια
Δεν θα ακούσετε ποτέ μια γιαγιά να παραπονιέται που το παιδί της έκανε το σπίτι άνω-κάτω! Ακόμα κι αν η γιαγιά είναι μεγάλης ηλικίας, ακόμα κι αν κατά καιρούς γκρινιάζει ότι την πονούν τα πόδια της, θα την δείτε να έχει γονατίσει με άνεση στα τέσσερα και να πηγαίνει βόλτα το παιδί, το οποίο απλά θα ζει τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του! Δεν θα ακούσετε ποτέ την γιαγιά ή τον παππού να παραπονιούνται ότι το εγγόνι τους κούρασε, ότι δεν έφαγε ή ότι δεν έκανε ό,τι του είπαν.
Οι στιγμές μαζί του είναι για εκείνους πραγματική γιορτή!Από την άλλη, βέβαια, δεν θα ακούσετε ποτέ τους παππούδες και να μαλώνουν ή έστω να συνετίζουν το παιδί. Ακόμα και όταν θα κάνει πραγματικά το σπίτι άνω-κάτω θα πουν «δεν πειράζει, παιδί είναι!» και θα συμμαζέψουν αργότερα. Και αυτό, παρόλο που είναι μία αποδεκτή άποψη για το μεγάλωμα του παιδιού, σίγουρα δεν βοηθά και πολύ όταν αυτό καταλήγει να θεωρεί αυτονόητο ότι άνω-κάτω μπορεί να κάνει κάθε σπίτι, και πρώτα από όλα το δικό σας!

Δεν έχουν ίντερνετ!
Παραδεχτείτε το, ανακουφίζεστε πάρα πολύ που το παιδί δεν θα χρειαστεί να περάσει ακόμα περισσότερες ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή βλέποντας κινέζικα παιδικά (;) βιντεάκια στο YouTube.
Αυτό σημαίνει ότι η γιαγιά και ο παππούς πρέπει να εφεύρουν άλλους τρόπους για να απασχολήσουν το παιδί, τους οποίους εσείς τείνετε να ξεχάσετε:
Σκάκι, τάβλι, ξερή, αλλά και κηπουρική, μαγείρεμα και βόλτα στη λαϊκή είναι -και μην το γελάτε- δραστηριότητες που πραγματικά προσφέρουν ποικιλία ερεθισμάτων στο παιδί και που πάνω από όλα μαθαίνουν στο παιδί να ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ στον πραγματικό κόσμο. Δυστυχώς, βέβαια, οι παππούδες είναι αρκετά εξελιγμένοι για να έχουν τηλεόραση!

Σερβίρουν τα πιο νόστιμα φαγητά
Τι θέλει το εγγονάκι τους; Τυρόπιτα, γαλακτομπούρεκο, πίτσα ή μήπως να δοκίμαζε λίγο τραχανά; Τα πάντα είναι πρόθυμη να φτιάξει η γιαγιά, ξεκινώντας από το μηδέν (όχι έτοιμες ζύμες και αηδίες!). Τα παιδιά στην γιαγιά και τον παππού απολαμβάνουν ζεστό, σπιτικό φαγάκι, με γεύσεις και μυρουδιές που θα τους μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μέχρι τα δικά τους γεράματα. Αν μη τι άλλο, λοιπόν, είστε σίγουροι ότι στην γιαγιά και τον παππού το παιδί θα φάει καλά (και με το παραπάνω!).

Λένε τις καλύτερες ιστορίες
Έχουν έναν τρόπο να μιλούν για το παρελθόν οι παππούδες που είναι λες και παρακολουθείς ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ (ναι στην ΕΡΤ, καλά τα λέμε!). Και οι ιστορίες τους είναι οι καλύτερες όχι μόνο για την γλαφυρότητα της αφήγησης, αλλά και για το περιεχόμενο. Ας μην ξεχνάμε ότι η γενιά των σημερινών παππούδων έζησε φοβερές ιστορικές στιγμές (που ευχόμαστε να μην χρειαστεί να ζήσουμε εμείς) και όλοι έχουν να προσθέσουν τις δικές τους προσωπικές πινελιές σε περιγραφές σκηνών από την περίοδο της Χούντας (περισσότερο) και της Κατοχής (λιγότερο). Το καλύτερο για τα παιδιά, όμως, είναι οι ιστορίες που οι παππούδες λένε για εσάς όταν ήσασταν παιδιά! Τι κάνατε όπως εκείνα και τι όχι, οι σκανδαλιές και τα ταλέντα σας αποτελούν απολαυστικά ντοκουμέντα για τα παιδιά και μία πτυχή της ζωής σας που δεν πρόκειται να γνωρίσουν ποτέ.

Διορθώνουν όσα χαλάνε (και μαθαίνουν και στο παιδί πώς να το κάνει)
Οι παππούδες μαθαίνουν στο παιδί ότι όταν σκιστεί ένα ρούχο, το ράβεις δεν το πετάς. Όταν σπάσει μια κορνίζα, την κολλάς. Όταν χαλάσει μια συσκευή, την πας στον μάστορα –αλλά ρίχνεις και μια ματιά στο πρόβλημα, μήπως μπορέσεις να το διορθώσεις και εσύ. Με τον τρόπο αυτόν οι παππούδες μαθαίνουν στο παιδί την πραγματική αξία των υλικών αγαθών (και των χρημάτων που ξόδεψες για αυτά), την οικονομία αλλά και την έννοια του μαστορέματος, του να είσαι ικανός να φτιάξεις κάτι με τα χέρια σου και να μην έχεις διαρκώς ανάγκη τους άλλους.

Έχουν ταυτόχρονα άπλετο και περιορισμένο χρόνο
Αυτό, βέβαια, συνοψίζει όλα τα παραπάνω, καθώς η γιαγιά και ο παππούς, οι οποίοι συνήθως δεν εργάζονται πια και δεν έχουν όσες υποχρεώσεις είχαν παλιά ή έχετε τώρα εσείς, είναι σαφώς πιο ξεκούραστοι και με λιγότερο στρες τις ώρες που περνούν με το παιδί. Ταυτόχρονα ξέρουν, κι ας μην το ομολογούν ποτέ, πως τόσο ο χρόνος τους με το παιδί όσο και ο χρόνος τους στην ενεργή ζωή είναι περιορισμένος. Ξέρουν πως τα παιδικά χρόνια περνούν σαν το νερό. Ξέρουν πως είναι δώρο για εκείνους να απολαμβάνουν έστω και λίγες ώρες με το εγγόνι τους. Και πάνω από όλα ξέρουν (πολύ καλύτερο από όσο διατείνεστε πως ξέρετε εσείς) πως οι στιγμές αυτές, οι κάθε μέρα και πιο περιορισμένες όσο μεγαλώνει το παιδί, είναι πολύτιμες τόσο για εκείνους όσο και για το ίδιο το παιδί σας!
Και αυτό είναι σίγουρα που κάνουν οι παππούδες καλύτερα από εσάς.
πηγή

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki