Friday 5 September 2014

Χορέψτε μαζί με τα παιδιά σας

Ο συγχρονισμένος χορός με μουσική
ενισχύει την αλτρουιστική συμπεριφορά

Ο χορός είναι μια δραστηριότητα που προκαλεί θετικά συναισθήματα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα χορό, ανάμεσα σε ένα γονιό και το παιδί του.

Ερευνητές από τον Καναδά βρήκαν ότι όταν οι γονείς κινούνται σε συγχρονισμό με τα παιδιά τους, αυτό μπορεί να τα βοηθήσει να αποκτήσουν πιο αλτρουιστική συμπεριφορά.


Οι χορευτικές κινήσεις υπό τους ήχους μουσικής με ένα μωρό 14 μηνών ενθαρρύνει το παιδί να αναπτύξει αλτρουιστική συμπεριφορά, υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο του Καναδά.
Η Laura Cirelli επικεφαλής της μελέτης, η οποία θα δημοσιευτεί στο Journal of Developmental Science δήλωσε στη Daily Mail: «Η κίνηση αποτελεί ένα θεμελιώδες μέρος της μουσικής που επηρεάζει την κοινωνική συμπεριφορά από πολύ νεαρή ηλικία».
Η ίδια και οι συνεργάτες από το τμήμα Ψυχολογίας Νευροεπιστημών και Συμπεριφοράς του πανεπιστημίου έδειξαν με την έρευνά τους, ότι τα μωρά 14 μηνών είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν έναν ενήλικα έχοντας βιώσει την εμπειρία της συγχρονισμένης κίνησης μαζί του υπό τους ήχους μιας μουσικής.

Η Cirelli και η διδακτορική φοιτήτρια Kate Einarson έκαναν ένα πείραμα με 68 μωρά, πολλά από τα οποία δε μπορούσαν ακόμη να περπατήσουν. Οι ερευνήτριες ήθελαν να διαπιστώσουν αν η ρυθμική κίνηση με κάποιο άλλο άτομο, ακούγοντας κάποια μουσική, αύξανε τις πιθανότητες να τα κάνει να του προσφέρουν τη βοήθειά τους.
Στο πλαίσιο του πειράματος υποκρίθηκαν ότι τους έπεσε ένας μαρκαδόρος στο πάτωμα, για να δουν αν τα μωρά θα το σήκωναν και θα τους το έδιναν πίσω –σημάδι αλτρουισμού από την πλευρά των μωρών.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνήτριες ήταν, ότι οι πιθανότητες ένα μωρό να σηκώσει το αντικείμενο που έπεσε και να το δώσει στον ερευνητή ήταν μεγαλύτερες όταν αυτό είχε «χορέψει» στον ίδιο ρυθμό με αυτόν, σε σχέση με όσα κινήθηκαν σε διαφορετικό ρυθμό.
Τα ευρήματα αυτά δείχνουν, καταλήγει το δημοσίευμα, ότι όταν τραγουδάμε, χτυπάμε παλαμάκια, κουνιόμαστε ή χορεύουμε στο ρυθμό της μουσικής μαζί με τα μωρά μας, αυτές οι κοινές εμπειρίες συγχρονισμένης κίνησης βοηθούν στο σχηματισμό κοινωνικών δεσμών ανάμεσα στα μωρά και τους ενήλικες.


newsbeast.gr

Τι να κάνεις όταν κοροϊδεύουν το παιδί στο σχολείο!

Το να κοροϊδεύουν το παιδί στο σχολείο είναι δυστυχώς μια συνηθισμένη και πολύ άσχημη κατάσταση. Ανεξάρτητα αν είναι αγόρι ή κορίτσι, τα παιδιά στην προ εφηβεία και στην εφηβεία γίνονται πολύ σκληρά.
Γι αυτή τη συμπεριφορά υπάρχουν πολλές εξηγήσεις όμως δεν θα σταθούμε σε αυτό.

Το θέμα είναι τι μπορείς να κάνεις εσύ για να προστατέψει το δικό σου παιδί, είτε είναι κορίτσι είτε αγόρι.

Το βασικό βέβαια είναι να καταλάβεις πως γίνεται κάτι τέτοιο αν και δεν είναι πολύ δύσκολο αφού θα δεις την συμπεριφορά του παιδιού σου να αλλάζει (ανάλογα το χαρακτήρα του παιδιού μπορεί να γίνει πιο σκληρό και ατίθασο ή πολύ πιο ευαίσθητο). Αν είναι στη εφηβεία βέβαια είναι λίγο πιο δύσκολο όμως θα παίξει ρόλο πόσο σε εμπιστεύεται και πως θα το πλησιάσεις για να σου μιλήσει.

Δες λοιπόν τι μπορείς να κάνεις όταν κοροϊδεύουν το παιδί στο σχολείο 

Εξήγησε στο παιδί πως δεν φταίει.
Οι κλίκες σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να είναι καταστροφικές για την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Μια κλίκα συνήθως εκφοβίζει ή κοροϊδεύει ένα παιδί που δεν είναι σε αυτήν χωρίς λόγο. Εξηγώντας στο παιδί πως δεν φταίει για αυτά που το κοροϊδεύουν (και θα του τα εξηγήσεις ένα ένα) το βοηθάς να μη χάνει την αυτοεκτίμηση του όσο μικρό και αν είναι

Υποστήριξε το παιδί να βρει μια λύση μόνο του
Αυτό φυσικά αν κρίνεις πως τα πράγματα δεν έχουν ξεφύγει πολύ. Αυτή η λύση είναι κυρίως για τα έφηβα παιδιά. Βρίσκοντας μόνο του το παιδί τη λύση (με τη δική σου βοήθεια προτείνοντας του πράγματα) το βοηθάς να λύνει τα προβλήματα της ζωής μόνο του

Αντιμετώπισε το τρυφερά στο σπίτι.
Σίγουρα το κάνεις αλλά αυτή είναι μια πιο ευαίσθητη περίοδος. Το παιδί πρέπει να ξέρει πως όσο σκληρός και αν είναι ο κόσμος έξω στο σπίτι θα πάρει πάντα την αγάπη και το σεβασμό που πρέπει. Έτσι εκτός από το να αισθάνεται πάντα καλύτερα θα αποκτήσει και παραπάνω εμπιστοσύνη.

Ενθάρρυνε το να βρει συμμάχους.

Αυτό είναι κυρίως για τα παιδιά στη εφηβεία. Πρόσεξε.. όχι να μπει σε μια κλίκα και να κάνει ότι του κάνουν. Να έχει φίλους που θα είναι δίπλα του. Οι κλίκες πλησιάζουν πιο δύσκολα ένα παιδί σε παρέα

Πες στο παιδί να ενημερώσει τους καθηγητές.

Όλα τα παιδιά έχουν έναν δάσκαλο ή καθηγητή που τον νιώθουν πιο κοντά τους. Πολλά παιδιά ίσως το αρνηθούν γιατί φοβούνται για περισσότερα κοροϊδευτικά σχόλια. Όμως πρέπει κάποιος ενήλικας να έχει το νου του.Αν δεν το κάνει το παιδί φρόντισε να το κάνεις εσύ

Μην αφήσεις το παιδί να δει τον εαυτό του σαν θύμα

Είναι πολύ εύκολο ένα παιδί στην εφηβεία να δει τον εαυτό του σαν θύμα, όμως πρέπει να βρεις τον τρόπο να εξηγήσεις στο παιδί σου πως πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτές τις εμπειρίες για τη μετέπειτα ζωή του.

Μην ξεχνάς….
Οποιαδήποτε συμβουλή δεν έχει καμία σημασία αν δεν ανακαλύψεις πρώτα πως το παιδί σου έχει πρόβλημα στο σχολείο και δεν το μοιραστεί μαζί σου…
ediva.gr

Επικίνδυνα και πανάκριβα σχολικά είδη και παιχνίδια

Συχνά αποσύρονται από την κυκλοφορία σχολικά είδη που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Τα προϊόντα αυτά καταγράφονται στο σύστημα RAPEX(http://www.efpolis.gr/el/rapex.html.)

«Είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε συχνά το σύστημα αυτό, για να ενημερωνόμαστε για τα προϊόντα που αποσύρονται, ώστε να προστατεύουμε τα παιδιά μας», λέει το ΚΕΠΚΑ. Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν και τα είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ή νερό (π.χ. παγουράκια). Στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ υπάρχουν οι εταιρείες που έχουν τιμωρηθεί για μη ασφαλή προϊόντα.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι γονείς στην επιλογή των σχολικών ειδών αλλά και των παιχνιδιών που επιλέγουν για τα παιδιά τους.

Λίγες ημέρες πριν από το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών με ανακοίνωσή του τονίζει ότι ήδη στα ράφια των καταστημάτων υπάρχουν επικίνδυνα και αδικαιολόγητα πανάκριβα σχολικά είδη και παιχνίδια.
«Δυστυχώς, τα σχολικά είδη, ενώ είναι αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από παιδιά και ενώ πολλά μοιάζουν με παιχνίδια, δεν έχουν συμπεριληφθεί στη νομοθεσία για τα παιχνίδια, αλλά σε εκείνη για τη γενική ασφάλεια προϊόντων, για ενήλικες. Είναι σημαντικό να μην αγοράζουμε σχολικά που μοιάζουν με παιχνίδια», τονίζουν οι εκπρόσωποι του Κέντρου.

Τα είδη που πρέπει να δείχνουν οι γονείς μεγάλη προσοχή είναι τα εξής:
  • Στυλό που ανάβουν, τα οποία περιέχουν λαμπτήρα και μπαταρία, που μπορεί να καταπιεί το παιδί.
  • Προϊόντα με διάφορα αρώματα, τα οποία παράγονται από αμφίβολης ασφάλειας χημικά, τα οποία εισπνέει το παιδί.
  • Είδη που μπορούν να κρεμαστούν στον λαιμό του παιδιού με κορδόνια και μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα.
  • Στυλό, που μέσα τους «κολυμπούν» διάφορα καρτούν, ψαράκια κ.λπ., τα οποία περιέχουν υγρά αγνώστου προελεύσεως και συνεπειών, εάν το παιδί καταπιεί το υγρό.
  • Σβηστήρες, που μοιάζουν με φράουλες, οι οποίες απαγορεύεται να κυκλοφορούν, γιατί είναι επικίνδυνες απομιμήσεις.
Συχνά αποσύρονται από την κυκλοφορία σχολικά είδη που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας και τα προϊόντα αυτά καταγράφονται στο σύστημα RAPEX. «Είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε συχνά το σύστημα αυτό, για να ενημερωνόμαστε για τα προϊόντα που αποσύρονται, ώστε να προστατεύουμε τα παιδιά μας», λέει το ΚΕΠΚΑ.


Πηγή: iefimerida

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki