Tuesday 18 August 2015

Πόσο συχνά λέτε στο παιδί σας ότι είναι όμορφο;

Δεν είναι ωφέλιμο να δίνετε τόση έμφαση στην εμφάνιση. 
--------------
Οι περισσότεροι γονείς δηλώνουν ότι τους είναι δύσκολο να αντισταθούν στον θαυμασμό που εκφράζουν για το παιδί τους, όμως οι αναπτυξιολόγοι παιδίατροι συμφωνούν ότι δεν είναι ωφέλιμο να δίνετε τόση έμφαση στην εμφάνιση.

Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί η αναπτυξιολόγος δρ. Rebecca Chicot, πολλές φορές τόσο οι γονείς όσο και οι συγγενείς ή φίλοι θα πουν στο παιδί «πόσο όμορφη ή πόσο όμορφος είσαι!» -άλλωστε, δεν είναι ψέμα. Όλα τα παιδιά είναι όμορφα! 
Αν, όμως το μήνυμα που λαμβάνει το παιδί είναι ότι η εμφάνιση είναι το σημαντικότερο ατού του και αυτή είναι που αξίζει τον περισσότερο θαυμασμό των άλλων, τότε το μήνυμα δεν είναι θετικό.
Αντίθετα, συνεχίζει η ίδια, είναι προτιμότερο να επαινείτε το παιδί επειδή ολοκλήρωσε ένα παζλ ή επειδή εκφράζει ανησυχίες για τον κόσμο και το περιβάλλον. Αυτός είναι υγιέστερος τρόπος να του τονώσετε την αυτοπεποίθηση.
«Τα παιδιά είναι όμορφα, αστεία, έξυπνα… δεν είναι περίεργο που μας ξετρελαίνουν!», λέει η δρ. Chicot. «Σκοπός μας, όμως, είναι να βρούμε ένα μέτρο στον θαυμασμό μας και αυτός να γίνεται πιο συγκεκριμένα, π.χ. για την καλή συμπεριφορά του παιδιού ή για το γεγονός ότι ολοκλήρωσε κάποιο έργο».
Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Μ. Βρετανία και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Telegraph έδειξε ότι ένα στα τέσσερα παιδιά ηλικίας από 10 έως 15 ετών είναι δυσαρεστημένα από την εμφάνισή τους, ενώ το 72% των κοριτσιών πιστεύει ότι δίνεται υπερβολική σημασία στην εμφάνιση των celebrities. Όπως λένε οι επιστήμονες, «δεν είναι ότι η εμφάνιση δεν έχει καμία σημασία. 
Όταν, για παράδειγμα, πας σε μία συνέντευξη για δουλειά θα ντυθείς έξυπνα και θα προσπαθήσεις να δείχνεις άψογος, αλλά δεν είναι αυτό στο οποίο θα δώσεις έμφαση εκείνη τη στιγμή».

Ο ρόλος των μπαμπάδων

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να προσέχουν τι λένε για το σώμα τους μπροστά στα παιδιά. Αν οι γονείς έχουν θέματα με την εικόνα τους, π.χ. με το σώμα τους, ή αν κοιτάζονται συνεχώς στον καθρέφτη λέγοντας «πώς είμαι; Είμαι χοντρή; Πρέπει να αδυνατίσω!”, είναι αναπόφευκτο ότι τα παιδιά θα τους αντιγράψουν».
Ακόμα πιο προσεκτικοί, όμως, πρέπει να είναι οι μπαμπάδες. Θα πρέπει να σκέφτονται τι λένε για τις γυναίκες μπροστά στις κόρες τους, πώς τις κρίνουν και αν κάνουν απρεπή σχόλια για την αξία μιας γυναίκας ανάλογα με την εμφάνισή της, λένε οι ειδικοί.

1 comment:

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki