Thursday 1 December 2016

Η πείνα των οχτάχρονων!

- Μάζεψε τα παιχνίδια σου
- Πεινάω
- Διάβασε για αύριο
- Πεινάω
- Πήγαινε για ύπνο
- Πεινάω
- Έλα να φας
-  Δεν πεινάω (!!)

πηγή

Το παιδί σας δεν είναι υποχρεωμένο να αγκαλιάζει κανέναν

Καθώς πλησιάζουμε στην περίοδο των γιορτών, αναπόφευκτο είναι ότι το διάστημα αυτό θα συναντήσετε αγαπημένα πρόσωπα, συγγενείς και φίλους, που όλο χαρά θα σπεύσουν να αγκαλιάσουν το παιδί σας.
Για κάποια παιδιά οι αγκαλιές και τα φιλιά είναι δεύτερη φύση και τα χαρίζουν απλόχερα. Κάποια άλλα, όμως 
είναι από τη φύση τους πιο συνεσταλμένα, λιγότερο διαχυτικά, και αυτό είναι κάτι που, όχι μόνο οφείλουμε να σεβόμαστε, αλλά και να υπερασπιζόμαστε όταν π.χ. ο παππούς θα γκρινιάξει που το παιδί δεν τρέχει στην αγκαλιά του.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πιέζουμε το παιδί να αγκαλιάσει κάποιον, αν δεν το θέλει, ακόμα και εμάς τους ίδιους. 
Οι λόγοι είναι οι εξής:
* Η πίεση για αγκαλιές διδάσκει στο παιδί ότι δεν έχει έλεγχο στο σώμα του
* Το παιδί, είτε είναι αγόρι είτε κορίτσι, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το σώμα του είναι αποκλειστικά δικό του και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει σε αυτό. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει για το σώμα του καθενός –ούτε το παιδί, δηλαδή, πρέπει να αγκαλιάζει ένα άλλο παιδί με το ζόρι.
* Με αυτήν το παιδί καταλαβαίνει ότι οποιοσδήποτε (ειδικά ενήλικας) έχει δικαίωμα να το ακουμπά όπως θέλει, όποτε θέλει
* Με το να πιέζετε το παιδί να αγκαλιάσει κάποιον -όποιος κι αν είναι αυτός, ακόμα κι αν ξέρετε ότι το παιδί αγαπά αυτό το άτομο- ενώ αυτό δεν θέλει, αφενός το κάνετε να νιώθει άσχημα, να ντρέπεται και να νιώθει ενοχές για την άρνησή του, αφετέρου συνεχίζει να νιώθει άσχημα και μετά την αγκαλιά, γιατί την έκανε χωρίς να την θέλει. 
Το ότι εμείς, ως γονείς, έχουμε νόμιμα την επιμέλεια των παιδιών μας δεν σημαίνει ότι αυτά μας ανήκουν. Σημαίνει ότι έχουμε την ευθύνη τους.
* Το παιδί μπορεί να σκεφτεί ότι οι συγγενείς δεν είναι καλοπροαίρετοι.
Δεν θα αναφερθούμε σε περιστατικά συγγενών (π.χ. θείων ή παππούδων) που, αν και ήταν υπεράνω υποψίας, κακοποίησαν σεξουαλικά μικρά παιδιά. 

Θα αναφερθούμε, όμως, στην αντίληψη που σχηματίζει το παιδί για έναν άνθρωπο, ο οποίος πεισματικά ζητά την αγκαλιά του και μάλιστα θυμώνει ότι δεν την εισπράττει. 
Εσείς δεν θα ενοχλούσασταν αν ήσασταν στην θέση του παιδιού; 
* Δείχνει στο παιδί ότι δεν σέβεστε τα όριά του
Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του όρια διαχυτικότητας. Κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ ανοιχτοί στη σωματική επαφή και κάποιοι άλλοι όχι –πολλοί ενοχλούνται ακόμα κι όταν κάποιος τους μιλά πολύ κοντά στο πρόσωπό τους. 
Σεβαστείτε τις νοητές γραμμές που έχει βάλει το παιδί σας γύρω από το σώμα του και μην τις παραβιάζετε για να κάνετε το χατίρι της γιαγιάς και του παππού. Ούτε καν για να «κλέψετε» εσείς μια αγκαλιά.
* Το παιδί μπορεί κάτι να θέλει να σας πει με τη στάση του
Υπάρχει περίπτωση το παιδί σας να αποφεύγει να αγκαλιάσει κάποιον επειδή το ένστικτό του τού λέει ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί του. 

Μπορεί, ακόμα, το άτομο αυτό να το έχει στεναχωρήσει, να το έχει τρομάξει, να το έχει πληγώσει ή να το έχει θυμώσει –μπορεί απλά να μυρίζει περίεργα, και εσείς να μην το γνωρίζετε. 
Δοκιμάστε να ρωτήσετε ευγενικά το παιδί σας αν υπάρχει κάποιος λόγος που δεν θέλει να αγκαλιάζει κάποια συγκεκριμένα άτομα.
Φιμώνει το αίσθημα κινδύνου του παιδιού
Είστε στο εμπορικό κέντρο και ένας παχουλός κύριος ντυμένος Άη Βασίλης καλεί το παιδί σας, με τα χέρια του ορθάνοιχτα, για να το πάρει στην αγκαλιά του και να φωτογραφηθεί μαζί του. 

Το παιδί διστάζει και μαζεύεται κοντά σας. 
Το παιδί εκείνη την ώρα βιώνει το αίσθημα κινδύνου που φυσιολογικά προκαλείται όταν ένας άγνωστος -οποιοσδήποτε άγνωστος στο παιδί- απευθύνεται σε αυτό. Μην επιδιώξετε να φιμώσετε αυτόν τον μηχανισμό. 
Υπάρχει κανένας λόγος να αγκαλιάσει το παιδί σας τον Άη Βασίλη, τον Μίκυ Μάους, τον Μπομπ Σφουγγαράκη, που θα συναντήσει στο λούνα παρκ, εάν δεν το θέλει;
Μαθαίνει στο παιδί ότι μόνο η αγκαλιά δείχνει αγάπη, συμπάθεια ή εκτίμηση
Αντίθετα, το παιδί οφείλει να γνωρίζει ότι οι αγκαλιές είναι προαιρετικές και αποτελούν μόνο έναν τρόπο για να δείξουμε τα θετικά συναισθήματά μας σε κάποιον. 

Μάλιστα, είναι χρήσιμο να το βοηθήσετε να δοκιμάσει εναλλακτικούς τρόπους για να δείξει την αγάπη του, είτε με τα λόγια (πράγμα λίγο δύσκολο, βέβαια, για τα πολύ μικρά παιδιά), είτε με κάποια ζωγραφιά ή χειροτεχνία. 
Πείτε του ότι μπορεί, αν θέλει, να μοιραστεί το φαγητό του με τους αγαπημένους του φίλους ή με τα αδέρφια του ή να τους χαρίσει ένα παιχνίδι του. Οι χειρονομίες αυτές είναι εξίσου ουσιαστικές (αν όχι περισσότερο) από μία αγκαλιά.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που κάποια φίλη σας, ένας συγγενής, κάποιος δικός του φίλος, το αδερφάκι του, κάποιος άγνωστος ενήλικας ντυμένος Μίκυ Μάους, οποιοσδήποτε, (ακόμα κι εσείς η ίδια), θα εισπράξει την απόρριψη της αγκαλιάς του παιδιού, μην το αποδοκιμάσετε. 
Αντίθετα, πείτε στο παιδί σας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν δεν θέλει να χαρίσει την αγκαλιά του. Όσο για το άλλο άτομο, πείτε του απλά να μην το παίρνει προσωπικά.

ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ κορίτσι μου!

Μαθήτρια στις Σέρρες παρέδωσε πορτοφόλι με 3.380 ευρώ!
30 Νοεμβρίου 2016

H 12χρονη μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου, Κωνσταντίνα Νικολέτα, βρήκε πεταμένο το πορτοφόλι και… αν και ήταν γεμάτο με λεφτά, το παρέδωσε αμέσως στην Αστυνομία.
Εκτός από τα συγχαρητήρια που άκουσε από τον διοικητή, σήμερα ο αστυνομικός διευθυντής έκανε ευχαριστήρια εκδήλωση προς τιμήν της 12χρονης μαθήτριας.
Συγκινητική ήταν και η αντίδρασή της, όταν την ενημέρωσαν από την αστυνομία, πως αν δε βρεθεί ο κάτοχος σε διάστημα ενός χρόνου, το κορίτσι θα πάρει τα χρήματα. 
Τότε, η 12χρονη απάντησε στους αστυνομικούς ότι, αν όντως δε βρεθεί ο κάτοχος του πορτοφολιού, η ίδια θέλει να δοθεί το ποσό σε άπορες οικογένειες.
Τελικά, βρέθηκε ο κάτοχος του πορτοφολιού και είναι ένας επιχειρηματίας των Σερρών, ο οποίος επικοινώνησε με την οικογένεια της 12χρονης και την ευχαρίστησε…

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki