Saturday 10 May 2008

Διακοπή της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μιανμάρ

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις πτήσεις του με ανθρωπιστική βοήθεια στη Μιανμάρ (Βιρμανία), μετά την κατάσχεση από τη στρατιωτική χούντα της χώρας δύο φορτίων του ΟΗΕ με βοήθεια σε τρόφιμα στο αεροδρόμιο της Γιανγκόν.
«Αναγκαζόμαστε να σταματήσουμε την πολύ μικρή μας αεροπορική επιχείρηση έως ότου έχουμε εγγυήσεις από τις αρχές», δήλωσε εξοργισμένος ο περιφερειακός διευθυντής του WFP Τόνι Μπάνμπερι στο CNN. Τα δύο φορτία με 38 τόννους μπισκότων υψηλής θερμιδικής αξίας επαρκούσαν για να τραφούν 95.000 άνθρωποι. Αυτήν την ώρα «θα έπρεπε να βρίσκονται σε φορτηγά που θα κατευθύνονταν προς τα θύματα. Είδατε τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται. Τα τρόφιμα αυτά αντιθέτως κάθονται τώρα σε έναν δρόμο χωρίς να προσφέρουν κανένα καλό», σημείωσε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Σάμακ Σουνταράβετζ ανακοίνωσε ότι ματαιώνει προγραμματισμένο ταξίδι του στη Μιανμάρ το Σαββατοκύριακο για να ζητήσει από τη χούντα να ανοίξει τα σύνορα της χώρας στη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια. «Μετά την ανακοίνωσή τους σήμερα ότι δεν θα δεχθούν ξένο προσωπικό, δεν υπάρχει λόγος να πάω εκεί», σημείωσε.

Η χούντα της Μιανμάρ δεν επέτρεψε σήμερα την πρόσβαση στο έδαφός της των σωστικών συνεργείων και των δημοσιογράφων άλλων χωρών παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να ανοίξει τα σύνορά της στη μαζική διεθνή βοήθεια που προορίζεται για τους περισσότερους από 1 εκατομμύριο πληγέντες από τον κυκλώνα.

Ωστόσο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή στη Μιανμάρ γαλλικού πλοίου με 1.500 τόννους προϊόντων και υλικού, το οποίο μπορεί να φτάσει «την Τετάρτη ή την Πέμπτη» στη χώρα που επλήγη από το φονικό κυκλώνα. Όμως «το πρόβλημα είναι να δούμε πού θα φτάσουν (οι τόννοι της βοήθειας) και πώς θα διανεμηθούν. Το ιδανικό είναι προφανώς να περάσουν από τα χέρια των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Γι αυτό προσπαθούμε να είναι αυτές που, τουλάχιστον, θα επιβλέπουν τη διανομή», πρόσθεσε ο Κουσνέρ. 
Παράλληλα η οργάνωση Γιατροί του Κόσμου και ο γαλλικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποστέλλουν αεροπορικώς στη Μιανμάρ εντός 48 ωρών ανθρωπιστικό και ιατρικό υλικό. Οι Γιατροί του Κόσμου, οι οποίοι είναι παρόντες στη Μιανμάρ από το 1995, καλούν επίσης σε ανακοίνωσή τους τις αρχές της χώρας «να ανοίξουν ευρέως τη χώρα στη διεθνή βοήθεια» και διευκρινίζουν ότι έχουν πάρει άδεια για την αποστολή και διερευνητικής ομάδας στο Δέλτα του Ιραουάντι, τη ζώνη που έχει πληγεί περισσότερο από τον κυκλώνα Ναργκίς, το οποίο, όπως επισημαίνουν, συνιστά μια ελαφρά πρόοδο από τους «συνήθεις περιορισμούς» στη Μιανμάρ.

Ο γαλλικός Ερυθρός Σταυρός διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι στέλνει 20 τόννους υλικού προμήθειας πόσιμου νερού με δύο ειδικές πτήσεις, τη μία αύριο Σάββατο μαζί με τους Γιατρούς του Κόσμου και την άλλη την Κυριακή. Με το υλικό αυτό «θα επιτραπεί η παραγωγή 600.000 λίτρων πόσιμου νερού ημερησίως και η κάλυψη των αναγκών 40.000 ατόμων ημερησίως», σημειώνει στην ανακοίνωση.

ethnos.gr

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ...
ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΧΟΥΝΤΙΚΑ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ
ΤΟΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ ΚΟΣΜΟ

2 comments:

  1. Μωρέ τι μας λέτε...
    Διέκοψε ο ΟΗΕ την ... μικρή βοήθεια του.
    Όταν κάνει πλάτες στους αμερικανούς να μπουνε σε χώρες που γουστάρουν μια χαρά τα καταφέρνει.
    Σαν δεν ντρέπονται.
    Να πάει να ρίξει την χούντα και να πάει την βοήθεια.
    Αφού με την συνενοχή τους καταστράφηκε ο πλανήτης και σκοτώνονται τα παιδάκια, τώρα θέλουνε να τους στρώσουμε χαλιά να πάνε να βοηθήσουνε.
    Τι κάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Γιατί χτυπάνε το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Γιουγκοσλαβία κι εκεί δεν λέει τίποτε;
    Να πάνε νύχτα....
    Να στειλουν κρυφά βοήθεια.
    Να οργανώσουν αντίσταση.
    Να δώσουν την βοήθεια στις διπλανές χώρες για να διοχετευτεί προς τα εκεί.
    Άκου, δεν πάμε μέχρι να μας δώσουν εγγυήσεις ...
    Και μέχρι τότε ας πεθάνουν μερικά εκατομύρια ακόμη.
    Στην παγκόσμια κοινότητα, μια οικογένεια βιάζει τα παιδιά της και οι γείτονες λένε ... ας εγγυηθουν οι γονείς ότι δεν θα μας πειράξουν για να βοηθήσουμε τα παιδιά!!

    ReplyDelete
  2. Τι εγγυήσεις θέλετε υποκριτές;;
    Μήπως θέλετε υποθήκες, ενέχυρα τις ψυχούλες που θυσιάζετε;
    Ψυχές είναι, ζωές ανθρώπων...
    Δεν τρώγεστε με τίποτα.
    Με το έτσι θέλω να ταϊσετε και να ποτίσετε και να στεγάσετε και να περιθάλψετε τους ανάξια, εντελώς ανάξια πάσχοντες.
    Τους πάσχοντες με δικιά σας ευθύνη, απόλυτα δικιά σας, οργανισμοί που μας δουλεύετε κανονικά, και το χειρότερο, μας περνάτε και για ηλίθιους

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki