Thursday 25 August 2022

Φανουρόπιτα: Η Γλυκιά Πίτα των Προσδοκιών / A traditional pie dedicated to Saint Fanourios

Όταν αναζητούμε κάτι που χάσαμε ή κάτι που δεν έχουμε ακόμα, οι Έλληνες συνηθίζουμε να τάζουμε μια πίτα στον Άγιο Φανούριο για να μας βοηθήσει να το βρούμε. 
Η γιορτή του είναι στις 27 Αυγούστου, όμως φανουρόπιτα μπορούμε να φτιάχνουμε όποτε νοιώθουμε την ανάγκη να ζητήσουμε βοήθεια, οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.

By Adventures of an Orthodox Mom
A traditional pie dedicated to
Saint Fanourios
Οι παραλλαγές της πίτας στηρίζονται στις αναλογίες των υλικών. Περισσότερα υγρά, περισσότερο μοιάζει με κέικ (φουσκωτή και μαλακή). Λιγότερα υγρά, περισσότερο μοιάζει με μπισκότο (πιο χαμηλή και πιο τριφτή). Η συνταγή που σας δίνω ανήκει στη δεύτερη ομάδα.

Το μυστικό, όμως, για να κάνετε φανουρόπιτα που δεν θα σας κάτσει βαριά στο στομάχι, βρίσκεται στην εκτέλεση και όχι στα υλικά. Χτυπήστε καλά στο μίξερ το λάδι, τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού μα σταματήστε εκεί το χτύπημα. Το αλεύρι πρέπει να το προσθέσετε στο τέλος ανακατεύοντας ελάχιστα με μια ξύλινη κουτάλα όσο χρειάζεται να ενωθεί το μείγμα.

Αν συνεχίσετε το χτύπημα στο μίξερ, τα υγρά υλικά και το χτύπημα αναπτύσσουν στο αλεύρι τους δεσμούς της γλουτένης και μέσα στο μείγμα δημιουργούνται “λαστιχένιες” ενώσεις, εξαιρετικά δύσπεπτες. Το ανακάλυψα όταν, φτιάχνοντας φανουρόπιτα για μια φίλη, χτύπησα το μείγμα στο “σούπερ” μίξερ μου για να γίνει μια “σούπερ” πίτα. Πολύ ευγενικά μου είπε ότι της έπεσε βαριά στο στομάχι και μετά έψαξα και βρήκα το λάθος.

Η πίτα που έφτιαξα ήταν τριφτή, τραγανή και πολύ ελαφριά στην πέψη. Αν την αφήσετε ξεσκέπαστη να στεγνώσει κάνει καταπληκτικά νηστίσιμα παξιμάδια.

Υλικά:
  • 2/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 2/3 κούπας ζάχαρη 
  • Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού (ενισχυμένο με λίγο κονιάκ ή ρούμι) 
  • 1 κουτάλι γλυκού σόδα
  • 1 κουταλιά σούπας κανέλα
  • 1 κούπα σταφίδες (ξανθές /ή μαύρες) 
  • 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα (ή αμύγδαλα ή cashews)
  • 2 κούπες αλεύρι μαλακό 
  • 2 κουταλιές γλυκού μπέκιν πάουντερ
Εκτέλεση:
* Χτυπάμε καλά στο μίξερ το λάδι και τη ζάχαρη. 
* Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε στο μείγμα, μαζί με το ξύσμα του πορτοκαλιού.
* Σταματάμε το χτύπημα στο μίξερ και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
* Προσθέτουμε κανέλα, σταφίδες, καρύδια και το αλεύρι -κοσκινισμένο με το μπέκιν, ανακατεύοντας ελάχιστα όσο να ενωθούν τα υλικά.
* Αλείφουμε με λάδι ένα ταψάκι διαμέτρου 26 εκ, πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζουμε καλά και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
* Ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά περίπου. * Ελέγχουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή είναι έτοιμο.
* Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά και αναποδογυρίζουμε την πίτα σε σχάρα (στρωμένη με λαδόκολλα για να μην μείνουν τα αποτυπώματά της πάνω στο γλυκό). 
* Όταν κρυώσει εντελώς την αναποδογυρίζουμε ξανά σε πιατέλα σερβιρίσματος. 
* Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki