Sunday 6 March 2011

Φτιάχνουμε την κυρά-Σαρακοστή μαζί με τα παιδιά μας !!

Η Σαρακοστή είναι μια περίοδος επτά εβδομάδων που μας οδηγεί στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ξεκινάει την Καθαρή Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.
Αυτές τις μέρες, οι χριστιανοί προετοιμάζονται για το Πάσχα και νηστεύουν όσο μπορεί ο καθένας. Δεν τρώνε κρέας και άλλα φαγητά που προέρχονται από ζώα. 
Στα φαγητά της Σαρακοστής περιλαμβάνονται η ταραμοσαλάτα, τα φασόλια, οι σπανακόπιτες και τα σπανακόρυζα, τα ψάρια και τα θαλασσινά, οι πατάτες, τα καρότα, τα μπιζέλια και όλα τα λαχανικά.
Για γλυκό τρώνε χαλβά και μέλι με καρύδια, ξηρούς καρπούς, κέικ χωρίς αβγά και γάλα, μουστοκούλουρα, ζελέ και πολλά φρούτα.


Όμως νηστεία δε σημαίνει μόνο αποχή από ορισμένα φαγητά. Η νηστεία συνδέεται και με την προσπάθειά μας να βελτιώσουμε  τον εσωτερικό μας κόσμο.
Είναι, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία να προσπαθήσουμε να μη θυμώνουμε, να έχουμε καλές σχέσεις με τους συμμαθητές μας και γενικά να προετοιμαστούμε για το Πάσχα, τη γιορτή της Αγάπης.
 


Μας έχει μείνει μια συνήθεια, ξεχασμένη λίγο σήμερα, για να μετράμε τις εβδομάδες που περνάνε. Είναι η κυρα-Σαρακοστή, ένα μπισκοτένιο κουκλάκι σε σχήμα γυναίκας με επτά πόδια, όσες και οι εβδομάδες από την Καθαρή Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.
Η συνταγή για την κυρα-Σαρακοστή
Την κυρα-Σαρακοστή τη φτιάχνουμε με πολύ αλάτι για να μη χαλάσει μέχρι να περάσουν οι σαράντα εννέα μέρες της νηστείας και γι' αυτό δεν την τρώμε! 
Την κρεμάμε σε κάποιο σημείο του σπιτιού και κάθε βδομάδα κόβουμε και ένα από τα ποδαράκια της μέχρι που να μείνει αυτή χωρίς πόδια και εμείς χωρίς άλλη νηστεία.

Η συνταγή για την κυρα-Σαρακοστή
Θα χρειαστείτε:
  • Μισό κιλό αλεύρι
  • Μισό φλιτζάνι νερό
  • Μια κουταλιά σούπας αλάτι
  • Έναν πλάστη
  • Ένα μεγάλο ταψί
  • Λίγο λάδι να αλείψουμε το ταψί
Εκτέλεση
  1. Πρώτα απ' όλα πλένουμε καλά τα χέρια μας και φοράμε μια ποδιά.
  2. Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σχηματίζοντας ένα βουναλάκι.
  3. Στη μέση κάνουμε μια μικρή λακκουβίτσα κι εκεί αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό. Προσοχή, δε βάζουμε το νερό όλο μαζί! Ταυτοχρόνως ζυμώνουμε. Θα βάλουμε μόνο όσο νερό χρειάζεται για να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή.
  4. Ζυμώνουμε, ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ομοιόμορφη.
  5. Απλώνουμε το ζυμάρι με τη βοήθεια του πλάστη και σχηματίζουμε την κυρα-Σαρακοστή.
  6. Μ' ένα μαχαίρι χαράζουμε τα μάτια, τη μύτη και κόβουμε τα ποδαράκια. Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε μια τρύπα στο κεφάλι για να την κρεμάσουμε στο τέλος. Να θυμάστε: η κυρα-Σαρακοστή δεν έχει στόμα, γιατί δεν τρώει ούτε μιλάει, παρά μόνο προσεύχεται! Όσο για τα ποδαράκια της, προσοχή! Να είναι επτά! Ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα.
  7. Παίρνουμε ένα ταψί και το αλείφουμε με λίγο λάδι. Τοποθετούμε μέσα τη «Σαρακοστή».
  8. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 160-180 βαθμούς και ψήνουμε την κυρα-Σαρακοστή μας μέχρι να στεγνώσει (περίπου 30' ανάλογα και με το πάχος της) μέχρι να ξεροψηθεί και να σκληρύνει. Όταν κρυώσει, τη βγάζουμε προσεκτικά και την κρεμάμε στην κουζίνα.
Να θυμάστε: Η κυρα-Σαρακοστή δεν έχει στόμα, γιατί δεν τρώει ούτε μιλάει, παρά μόνο προσεύχεται!
Όσο για τα ποδαράκια της, προσοχή! Να είναι επτά! Ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα.

1 comment:

  1. Μια ώρα στους 200 βαθμούς... καίγεται η κυρά-Σαρακοστή :))

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki