Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012

Διδάσκοντας τρόπους καλής συμπεριφοράς στα παιδιά

Βοηθήστε το να αναγνωρίζει το καλό από το κακό και επιτρέψτε του να χρησιμοποιεί την κριτική του ικανότητα. Θα εκπλαγείτε από τη δύναμη του χαρακτήρα που θα επιδείξει.
 .
Τι σημαίνει «τρόποι καλής συμπεριφοράς»;
 .
Η ανάπτυξη τρόπων καλής συμπεριφοράς στα παιδιά προϋποθέτει ευγενικούς και προνοητικούς γονείς.
Η αβρότητα, η ευγένεια καθώς επίσης η αναγνώριση και ο σεβασμός των συναισθημάτων των άλλων ατόμων αποτελούν όλα στοιχεία μίας καλής συμπεριφοράς. Όταν φερόμαστε με καλό τρόπο γινόμαστε σεβαστοί και συμπαθητικοί από τους άλλους. 
Η ανάπτυξη τρόπων καλής συμπεριφοράς στα παιδιά προϋποθέτει ευγενικούς και προνοητικούς γονείς. 
Οι τρόποι συμπεριφοράς δεν είναι δυνατό να διδαχθούν με τον τρόπο που διδάσκεται η ιστορία και η γεωγραφία, αλλά είναι κάτι που χτίζεται σε βάθος χρόνου μέσα από μικρές εκπαιδευτικές "δόσεις". 
Καθώς το παιδί μεγαλώνει σωματικά, μεγαλώνουν μαζί η δυνατότητα του να κατανοεί και να ταυτίζεται συναισθηματικά με τα άτομα του περιβάλλοντος του. Ωστόσο, στον ίδιο χρόνο, αρχίζει να καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στον ενθουσιασμό, την υπερβολή και την αγένεια.
 • Τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς τους, τους οποίους, στην πρώιμη παιδική τους ηλικία, τους θεωρούν πρότυπα. Όταν ενεργούμε με τον τρόπο που περιμένουμε από τα παιδιά μας να συμπεριφέρονται, τότε τα πράγματα γίνονται λίγο πιο εύκολα. Η ευγένεια στη συμπεριφορά τους πρέπει να έρχεται με φυσικό τρόπο και κάτι τέτοιο γίνεται όταν οι γονείς φέρονται στα ίδια και στους άλλους με ανάλογο τρόπο.
 • Οι κανόνες πρέπει να είναι ίδιοι για όλους, τους μικρούς και τους μεγάλους. Δεν είναι δυνατόν να περιμένετε από το παιδί σας να συμπεριφέρεται με ευγενικό τρόπο σε κάποιον, απλά επειδή είναι μεγαλύτερος του σε ηλικία, ενώ εσείς δεν συμπεριφέρεστε ανάλογα στα μικρότερα άτομα.


 • Επαινέστε την καλή συμπεριφορά, αλλά ποτέ μην καταδικάζετε την κακή. Αφήστε το παιδί να καταλάβει μόνο του ότι δεν έχει φερθεί με τον κατάλληλο τρόπο. Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς ξεκινούν από το σπίτι. Για παράδειγμα, όταν απαντάει το παιδί στο τηλέφωνο πρέπει να έχει διδαχθεί να μιλάει αργά και ευγενικά, να καταλαβαίνει τι ακριβώς του λένε και να το μεταφέρει σωστά. Όταν πάλι τρώτε με παρέα, το παιδί πρέπει να συμπεριφέρεται σωστά. Κάτι τέτοιο βέβαια απαιτεί πολλές ώρες ενασχόλησης μαζί του για να προετοιμάσετε σωστά το έδαφος. Η ενσυναίσθηση, η καλοσύνη και το ενδιαφέρον πρέπει να διδάσκονται από μικρή ηλικία.
 • εικόνα από http://1.bp.blogspot.com
  Αποφύγετε να κριτικάρετε, να υποβιβάζετε ή να γελάτε εις βάρος άλλων ατόμων όταν είναι παρόν το παιδί σας. Προτιμήστε να γελάτε μπροστά του με πράγματα που είναι πραγματικά αστεία. 
  Με αυτό τον τρόπο, το αποτρέπετε να κοροϊδεύει τα άλλα παιδιά, ακόμη κι αν το ίδιο αυτοσαρκάζεται. Αυτό είναι συχνά δύσκολο, αλλά με λίγη υπομονή μπορείτε να περάσετε το μήνυμα.

  Ο έλεγχος του θυμού είναι επίσης πολύ σημαντικός. Τα παιδιά συχνά, όταν θυμώνουν, έχουν την τάση να φωνάζουν, να χτυπούν και να έχουν εκρήξεις οργής . Τέτοιες καταστάσεις απαιτούν εξαιρετική υπομονή από το γονέα. Μην τιμωρείτε το παιδί, αλλά μάθαιτέ το να διαχειρίζεται το θυμό του. Μπορεί να μετράει ως το δέκα ή να κοιτάζει στον καθρέφτη όταν είναι θυμωμένο και μετά όταν χαμογελάει.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι ποτέ δεν πρέπει να εκφράζει τα συναισθήματα του και να μην ξεθυμαίνει. Απλώς αυτό πρέπει να γίνεται με κατάλληλο τρόπο.

  Διδάξτε το ότι δεν είναι κακό να λέει ότι θέλει ή ότι δεν θέλει να κάνει κάτι, αλλά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο οι φράσεις που θα χρησιμοποιήσει.

  Ενισχύστε του έτσι την ειλικρίνεια η οποία ξεκινάει από μικρά πράγματα, όπως με το να επιστρέψετε τα επιπλέον ρέστα που τυχόν σας έδωσαν στα ψώνια σας. Θα εκπλαγείτε από τον τρόπο που θα αναπτυχθεί ένα τόσο ισχυρό αίσθημα ειλικρίνειας που το παιδί σας δεν θα σας λέει ψέματα, ακόμη κι αν το θέλει.

  Ποτέ μην κριτικάρετε το παιδί σας σε δημόσιο χώρο μπροστά σε άλλους γιατί τίποτα δεν μπορεί να το υποτιμήσει περισσότερο.

  Μάθετέ το να μοιράζεται τα πράγματα του και με αυτόν τον τρόπο να χτίζει την προσωπικότητα του χωρίς εγωισμό.

  Πρέπει να δείτε τα πράγματα από την οπτική γωνία του παιδιού. Είναι καλό, ως γονείς, να μάθετε να αποδέχεστε τα λάθη σας και να τα διορθώνετε όσο πιο διακριτικά γίνεται.

  Η διδασκαλία καλών τρόπων συμπεριφοράς δεν είναι κάτι που γίνεται εύκολα και γρήγορα. Χρειάζεται σκληρή δουλειά τόσο από τη μεριά του παιδιού που συχνά ξεχνάει τους κανόνες όσο και από τη μεριά του γονέα που πρέπει να ενισχύει συνεχώς τους κανόνες με τέτοιο τρόπο που να τους καθιστούν συνήθεια. 
  Τέλος, λάβετε υπόψη σας ότι το να αναγνωρίζει το παιδί σας τις κακές επιδράσεις είναι το ίδιο σημαντικό με το να συμπεριφέρεται με το σωστό τρόπο. Σε ένα κόσμο όπου εκτίθεται στο καλό και το κακό, δεν μπορείτε να το προστατεύετε από τα πάντα. Βοηθήστε το να αναγνωρίζει το καλό από το κακό και επιτρέψτε του να χρησιμοποιεί την κριτική του ικανότητα. Θα εκπλαγείτε από τη δύναμη του χαρακτήρα που θα επιδείξει.

  πηγές: http://www.indianchild.com και http://www.cyh.com
  Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, μοιραστείτε το :)
  Αγγελική
   
  Αναρτήθηκε από μουσειο πειραματων