Tuesday 16 July 2013

Η αγρυπνία εχθρός των παιδιών

Τα παιδιά που κοιμούνται αργά το βράδυ, παρουσιάζουν αμβλυμένες εγκεφαλικές δυνατότητες, σύμφωνα με νέα μελέτη από το University College του Λονδίνου .  Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά που δεν είχαν μια κανονική ώρα ύπνου ή που κοιμούνταν μετά τις 21:00, είχαν χαμηλότερο σκορ στην ανάγνωση και τα μαθηματικά.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει τους φυσικούς ρυθμούς του σώματος και να βλάψει την διαδικασία όπου ο εγκέφαλος μαθαίνει νέες πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 11.000 παιδιά ηλικίας 3, 5 και 7 ετών και εξέτασαν τις συνήθειες του ύπνου τους και πόσο αυτές επηρεάζουν την ικανότητα μάθησης. Οι ακανόνιστες ώρες για ύπνο ήταν πιο συχνές στην ηλικία των τριών ετών, όταν περίπου ένα στα πέντε από τα παιδιά πήγαιναν  για ύπνο σε διάφορους χρόνους. Από την ηλικία των επτά, περισσότερα από τα μισά παιδιά είχαν μια κανονική ώρα για ύπνο γύρω στις 19:30-20:30. Συνολικά, τα παιδιά που δεν είχαν ποτέ τακτικές ώρες  ύπνου έτειναν να τα πηγαίνουν χειρότερα από τους συμμαθητές τους από την άποψη των αποτελεσμάτων των τεστ για την ανάγνωση, τα μαθηματικά και την αντίληψη του χώρου.

Επίσης από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι , τα παιδιά που είχαν ακανόνιστες ώρες ύπνου προέρχονταν από πιο κοινωνικά μειονεκτικά περιβάλλοντα και ήταν λιγότερο πιθανό να διαβάσουν καθώς γενικά παρακουλουθούσαν περισσότερο τηλεόραση.

"Η ρουτίνα στον ύπνο  πραγματικά φαίνεται να είναι σημαντική  για τα παιδιά. Η δημιουργία μιας καλής ώρας ύπνου νωρίς στην παιδική ηλικία είναι ίσως το καλύτερο, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να φτιαχτεί", τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Αμάντα Σάκερ.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki