Saturday 12 March 2016

Robb Scott: πατέρας παιδιού με σύνδρομο Down
«... δεν έχεις αναπηρία αν διαβάζεις αργά
ή δεν τρέχεις πολύ γρήγορα»

Ένα βίντεο παράδειγμα ζωής. 
Μια μαρτυρία που θα σε κάνει πραγματικά να συγκινηθείς.
Η υποδειγματική στάση ενός πατέρα που το παιδί του έχει σύνδρομο Down. 
O Robb Scott ζει στον Καναδά. 
Είναι ένας απλός πολίτης, μη διάσημος και στόχος του, δεν είναι να γίνει διάσημος ούτως ή άλλως. Ο Robb Scott είναι πατέρας δύο παιδιών. Το ένα από αυτά, ο 5χρονος Turner έχει γεννηθεί με σύνδρομο Down. 
Και ο Robb είναι υπερήφανος για τον γιο του. Με το παρακάτω βίντεο μας δίνει ένα μάθημα πατρότητας, συμπεριφοράς και στάσης ζωής. 
Στόχος του, να απενεχοποιήσει το σύνδρομο, να μιλήσει ανοιχτά για αυτό, να σπάσει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις και να παροτρύνει και άλλους γονείς να κάνουν το ίδιο για τα παιδιά τους.

(Εάν δεν παίζει το video, κάντε κλικ εδώ:
I have something important to say. Excuse the emotion. )


Αφορμή για την εξομολόγηση του, ήταν ένα βίωμα. Πρόσφατα επισκέφθηκε dvd club κοντά στο σπίτι του. Εκεί άκουσε έναν άλλο πατέρα να μιλάει με τα παιδιά του για έναν πρωταγωνιστή ταινίας που είχε σύνδρομο Down. Το ένα παιδί ρώτησε τον μπαμπά του, "τί είναι αυτό το σύνδρομο;". Εκείνος αμήχανα του είπε, "είναι μια ασθένεια. Είναι μια ασθένεια, η ασθένεια του να μην ξέρεις τίποτα". Και κάπως έτσι ο Robb, αποφάσισε να τοποθετηθεί δημοσίως μέσω YouTube.
"Όχι δεν είναι ασθένεια. Δεν είναι καν αναπηρία. Οι αναπηρίες είναι θέμα αντίληψης. Πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι είναι δάσκαλοι και μαθητές. Είμαστε και τα δύο. Έχουμε την ικανότητα να διδάσκουμε και να μαθαίνουμε νέα πράγματα, γι' αυτό είμαστε εδώ. Ένας άνθρωπος με υψηλή εκπαίδευση δεν έχει να διδάξει πολλά περισσότερα από τον γιο μου. Έχει διαφορετικά πράγματα να πει, αλλά δεν έχει περισσότερα να μας μάθει. Η γνώση του δεν είναι πιο πολύτιμη.
Πριν γεννηθεί ο γιος μου, ούτε εγώ θα ήξερα τι να πω. Ορισμένοι άνθρωποι λένε ότι αυτά τα παιδιά είναι πολύ ιδιαίτερα. Και με αυτό έχω πρόβλημα. Αν λες ότι είναι ξεχωριστός, τον διακρίνεις έναντι των υπολοίπων. Είναι όπως όλοι οι άλλοι. Η αγάπη είναι η ίδια, τα φιλιά για καληνύχτα είναι τα ίδια, αλλά και τα προβλήματα είναι τα ίδια.
Το σύνδρομο Down είναι πραγματικά ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που έχουν συμβεί στη ζωή μου. Είναι κάτι το διασκεδαστικό, είναι ευφυές, εκπληκτικό, αστείο, ευγενικό, στοργικό, τρυφερό. Αισθάνομαι άσχημα που δεν το είπα νωρίτερα, που μια γενιά είναι μέσα στην άγνοια. Για μένα, δεν έχεις αναπηρία αν διαβάζεις αργά ή δεν τρέχεις πολύ γρήγορα. Αυτό έμαθα από τον Turner.
Δεν μίλησα νωρίτερα δημοσίως για το σύνδρομο Down, δεν υπερασπίστηκα το γιο μου και τους άλλους ανθρώπους με το ίδιο σύνδρομο στο παρελθόν. Ήθελα να το διορθώσω αυτό τώρα. Σας ευχαριστώ".

Εμείς σε ευχαριστούμε Robb, για το βίντεο, για το μήνυμα και για την ειλικρινή σου εξομολόγηση προς όλο τον πλανήτη.



NBC News - today.com
news247

2 comments:

  1. Το βιντεακι δεν παιζει:(((
    Συγχαρητηρια σε αυτον τον Πατερα!!!

    ReplyDelete
  2. Αγαπημένη μας Butterfly

    Εάν δεν παίζει το video, κάντε κλικ εδώ:
    I have something important to say. Excuse the emotion.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki