Wednesday 13 July 2016

Έχασαν την κηδεμονία του παιδιού τους,
επειδή του επέβαλλαν αυστηρή vegan διατροφή

Όταν η “υγιεινή” διατροφή, γίνεται εμμονή και μανία, το μόνο σίγουρο είναι ότι ξεφεύγουμε από τα όρια, κάνουμε υπερβολές και χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς προκαλούμε στον οργανισμό μας, του δημιουργούμε σοβαρά προβλήματα…
Ένας μικρό παιδί 14-μηνών από την Ιταλία, το οποίο φέρεται να ακολουθούσε αυστηρή vegan διατροφή από τους γονείς του, είναι πλέον στην φροντίδα της κοινωνικής Πρόνοιας, όταν εισήχθη στο νοσοκομείο, σοβαρά υποσιτισμένο και με πρόβλημα στην καρδιά, εξαιτίας των αποφάσεων των γονιών του.
Dieta vegana ai bimbi, parla l’esperto: “Danneggia e compromette la salute”
Italian baby kept on vegan diet taken into care after being found malnourished

Το μωρό, του οποίου το όνομα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Μιλάνο από τους παππούδες του πριν από μία εβδομάδα και οι γιατροί έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν την κακή κατάσταση της υγείας του μωρού και πως το σωματικό του βάρος ήταν λίγο παραπάνω από εκείνο ενός νεογέννητου βρέφους!
Οι εξετάσεις αίματος αποκάλυψαν ότι το παιδί, που γεννήθηκε τον Μάιο του 2015, ήταν σοβαρά υποσιτισμένο με τα επίπεδα του ασβεστίου στον οργανισμό του μόλις και μετά βίας να επαρκούν για να επιβιώσει. Το μωρό πάσχει πλέον και από συγγενή καρδιακή πάθηση, που απαιτεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Αυτήν τη στιγμή αναρρώνει στο νοσοκομείο.
Ο δρ Luca Bernardo, διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου, είπε χαρακτηριστικά: 
“Αυτό που συνέβη μας αναγκάζει να προβληματιστούμε σχετικά τις ασυνήθιστες πρακτικές διατροφής, ακόμη και αν σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση περιπλέχτηκε από μια καρδιακή δυσπλασία. (...) Το πρόβλημα δεν είναι να επιλέξει κανείς μια διαφορετική, ή ασυνήθιστη διατροφή και σίγουρα δεν χρειάζεται να ανοίξουμε συζήτηση για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας απόφασης. Αλλά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα βρέφη, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουν ανάγκη το ασβέστιο και σίδηρο μέσα από την διατροφή τους”.
Το μέλλον του μωρού είναι τώρα στα χέρια του δικαστηρίου, που θα καθορίσει εάν οι παππούδες του, θα πρέπει να έχουν την επιμέλεια.
Δεν είναι η πρώτη φορά που περιπτώσεις vegan διατροφής έχουν σημάνει “συναγερμό” στην Ιταλία. Τέσσερα παιδιά νοσηλεύθηκαν εντός των τελευταίων 18 μηνών και ένα υποσιτισμένο παιδί πέρασε αρκετές ημέρες στην μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο της Γένοβας τον περασμένο μήνα.
Ένα κορίτσι 2 ετών μεταφέρθηκε στο Istituto Gaslini, ένα παιδιατρικό νοσοκομείο στη Γένοβα, σε σοβαρή κατάσταση και εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας με σοβαρή έλλειψη σε βιταμίνες, αλλά και με άλλα προβλήματα υγείας.
Πέρυσι, η αστυνομία ξεκίνησε μια έρευνα σχετικά με τους γονείς ενός μωρού 11 μηνών, που ξεκίνησε υποχρεωτικά θεραπεία για υποσιτισμό στην Τοσκάνη, ενώ το δικαστήριο του Μπέργκαμο διέταξε μια χορτοφαγική μητέρα να μαγειρεύει κρέας για το γιο της, αφότου ο πατέρας του παιδιού κατήγγειλε στις Αρχές την εμμονή της πρώην συζύγου του και μητέρας του παιδιού με την “υγιεινή” διατροφή.
Η vegan διατροφή φαίνεται να είναι σε άνοδο στην Ιταλία και σύμφωνα με τα τα τοπικά ΜΜΕ φτάνει περίπου το 2,8% του πληθυσμού, το οποίο αποφεύγει όλα τα ζωικά προϊόντα.

Vegan και χορτοφαγία: Τι διαφορά έχουν

Βασικά, όσοι ακολουθούν vegan διατροφή απέχουν από οποιαδήποτε τροφή είναι ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών. Μάλιστα, δεν καταναλώνουν και οτιδήποτε γίνεται με ζελατίνη, “η οποία προέρχεται από οστά ζώων”. 

Η διατροφή τους αποτελείται μόνο από φρούτα, λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια.
Οι χορτοφάγοι απέχουν σε γενικές γραμμές από τα ζωικά προϊόντα, αλλά όχι από τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, εφόσον το επιθυμούν. 
Γενικά, η χορτοφαγία είναι πολύ πιο “ελαστική” στους... κανόνες της. Ένας χορτοφάγος τρώει ότι και ένας vegan, αλλά μπορεί αν θέλει να φάει γαλακτοκομικά και αυγά. Επίσης, υπάρχει και η επιλογή να απέχει κανείς μόνο από το κόκκινο κρέας και να μπορεί να φάει πουλερικά και ψάρια.

Αυτή η τελευταία επιλογή, όπου ΜΟΝΟ το κόκκινο κρέας ελαχιστοποιείται (και πάλι, ακόμα και αυτό θέλει και τις “εξαιρέσεις” του) θεωρείται από τους διατροφολόγους ως η καλύτερη διατροφή για τον άνθρωπο.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki